Μ αρέσει πολύ το gameplay του παιχνιδιού, και η ατμόσφαιρα, και με είχε απορροφήσει.
Αλλά δυστυχώς πρόκειται και για ένα από τα πιο προβληματικά παιχνίδια που έχω παίξει όσων αφορά τον τεχνικό του τομέα.
Μόνο το S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky συγκρίνεται μαζί του.
Και μου φαίνεται εξαιρετικά ύποπτο το ότι τα μεγάλα διεθνή sites του δίνουν κάτι 10άρια και δεν αναφέρουν καν τα προβλήματα του παιχνιδιού, λες και δεν υπάρχουν.
Καταρχάς το optimization του είναι κάκιστο. Μπορώ στον υπολογιστή μου και παίζω Witcher 3 με πολύ καλύτερο και ομαλότερο frame rate, και καλύτερα γραφικά. Στο Fallout 4 το frame rate δε φτιάχνει με τίποτα. Τι τα settings χαμήλωσα, τι ini tweaks έκανα, τι ανάλυση έριξα, καμία βελτίωση.
Έκανα το παιχνίδι να έχει πιο άσχημα γραφικά και απ τη low ρύθμιση του Skyrim, να θυμίζει κάτι μεταξύ S.T.A.L.K.E.R. και Return to Castle Wolfenstein (παιχνίδι του 2003) και ακόμα και έτσι, σε μερικά σημεία του χάρτη το frame rate μου πέφτει στους 12,15,19 FPS. Ενώ στο Witcher 3 έχω σταθερά καμιά 40αριά... Και πολύ καλύτερη ποιότητα εικονας...
Πέραν αυτού η αναβαθμισμένη Creation Engine μπορεί να προσφέρει καλύτερα εφέ φωτισμού, αλλά έχει και ολοκαίνουρια bugs που δεν υπήρχαν καν πιο πριν. Συγκεκριμένα άλλαξαν το τρόπο που χειρίζεται τα textures. Και αντί να τα φορτώνει από πριν, τα κάνει stream η μηχανή. Μόνο που μερικά textures δε streamάρονται ποτέ και έτσι τα μοντέλα του παιχνιδιού είναι χωρίς υφές, με αποτέλεσμα να φαίνονται αηδιαστικά. Το texture pop in είναι χειρότερο και απ' το περιβόητο της Unreal Engine 3, και τολμώ να πω ακόμα χειρότερο και απ του RAGE. Η ειρωνία είναι ότι το πρόβλημα αυτό λύθηκε ήδη... από που αλλού ? Από τη κοινότητα! Συγκεκριμένα το έλυσε ήδη από χθες ο γνωστός Boris που φτιάχνει τη σειρά ENB. (Να 'ναι καλά το παλικάρι) Καλά κοτζάμ Bethesda, πάνω από 100 άτομα προσωπικό, εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια στη τράπεζα, δεν μπορούσαν να το 'χαν φτιάξει ? Και το έφτιαξε ο Boris μόνος του σε 2-3 μέρες από τη κυκλοφορία του παιχνιδιού ?
Εκτός αυτού η εμπλοκή της nVidia στην ανάπτυξη του παιχνιδιού άφησε το στίγμα της. Στις κάρτες τις AMD το παιχνίδι τρέχει αρκετά χειρότερα από ότι στις nVidia... Και υπ' όψιν, και το Witcher 3 έχει εφέ nVidia, αλλά το Witcher 3 τρέχει ομαλά, όχι έτσι.
Επίσης το GUI σε συνάρτηση με το χειρισμό του παιχνιδιού στο PC είναι broken. Είναι playable μόνο με χειριστήριο. Το να προσπαθήσει κανείς να το παίξει με πληκτρολόγιο και ποντίκι θα είναι άθλος. Να για παράδειγμα, σε ΟΛΑ τα παιχνίδια υπολογιστού, όταν είσαι σε μια οθόνη και πατάς Escape, η οθόνη πάει πίσω ή κλείνει. Στο Fallout 4 το κάναν και άλλη οθόνη κλείνει με το Esc, άλλη με το Tab, άλλη με το E... Ότι να 'ναι. 3 κουμπιά για να κλείνεις παράθυρα και μενού. Τις επιλογές διαλόγου αντί να σε αφήνουν να κλικάρεις με το ποντίκι όπως σωστά έκανε το Mass Effect, τις έχουν κάνει hard code στα βελάκια που είναι δίπλα από το Numpad. Που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να αφήνεις το ποντίκι ή τα WASD κάθε φορά που θες να μιλήσεις, και δε βολεύει καθόλου. Το loot το χουν κάνει hard code στο Ε, και δεν μπορείς να το κάνεις key bind. Μπορείς να κάνεις το Activate key bind, αλλά το loot και το activate τα χουν ως δύο διαφορετικές ενέργειες για διαφορετικά κουμπιά... Ενώ απ' την άλλη, έχουν βάλει το reload του όπλου, το seath weapon, αλλά και το 'transfer' όταν είσαι κοντά σε container, όλα να τα κάνεις με το ίδιο πλήκτρο. Έκανα cover πίσω από ένα σκουπιδοτενεκέ για να μη με πετύχει ο Super Mutant, και αρχικά ένιωσα ωραία με το cover system του παιχνιδιού που πήραν απ' τα shooters και είδα το animation του χαρακτήρα μου. (έπαιζα σε 3rd person). Αλλά αφού έριξα με το laser musket στον super mutant, έπρεπε να κάνω reload, και έτσι έπρεπε να πατάω το R συνέχεια, και αντί να κάνω reload άνοιξε το TRANSFER menu για να βάλω πράγματα στο σκουπιδοτενεκέ, και αφού πλέον δεν παγώνει η δράση όταν βάζεις/ βγάζεις πράματα σε containers, μέχρι να βγάλω άκρη τι είχε γίνει ο super mutant ξαναγέμισε, στόχευσε, μου έριξε, και με σκότωσε.
Άντε όμως να στοχέυσεις με τους μοχλούς. Αφού θέλησαν να το κάνουν FPS και να παίζεται με χειριστήριο, έπρεπε να χαν φροντίσει να βάλουν μια επιλογή για aim assist στο options menu.
Τέλος θα αναφέρω και το ότι το κουτί της έκδοσης pc, περιέχει ένα dvd. Μόνο. Το οποίο φυσικά και δεν χωράει ολόκληρο το παιχνίδι, και έτσι ακόμα και αυτοί που αγοράζουν το κουτί, θα πρέπει να κατεβάσουν παραπάνω απ' το μισό παιχνίδι (18gb) απ' το Steam.
Όλα αυτά δυστυχώς δε με αφήνουν να ευχαριστηθώ το παιχνίδι, το οποίο όμως φαίνεται από ότι έπαιξα λίγο, να είναι καλύτερο απ το 3, και αρκετά καλό γενικά, εθιστικό θα μπορούσα να πω. Είναι κρίμα όμως τέτοιες παιχνιδάρες να μην είναι προσεγμένες όσο θα χρειαζόταν σε κάποιους τομείς. Γιατί φαίνεται πως σε άλλα μέρη το έχουν προσέξει αρκετά. Το character creation system για παράδειγμα είναι κλάσεις ανώτερο απ' τα προηγούμενα παιχνίδια της εταιρίας.
υ.γ. Στο Metacritic έχει πάρει 86% critic reviews και 5.0 user reviews...