Dovahkiin wrote: Κι αυτή δύσκολη ερώτηση. Έχω μια μεγάλη αγάπη για τα κλασικά αστυνομικά, τύπου Αγκαθα Κρίστι. Αλλά επίσης τον τελευταίο χρόνο διαβάζω κυρίως διηγήματα κλασικής λογοτεχνίας ή νεότερης του 20ού αιώνα, που έχουν σαν θέμα τους την ψυχοσύνθεση ανθρώπων και κινούνται ρεαλιστικά στο χωροχρόνο. Οπότε σαν αγαπημένα θα πω αυτά τα δύο, χωρίς να σημαίνει ότι δε διαβάζω κι άλλα είδη.
Ποια είναι τα βασικότερα κριτήρια με τα οποία επιλέγεις να αγοράσεις ένα βιβλίο?
Πρώτο βήμα τίτλος. Αν θεωρώ πως είναι είδους που ίσως με ενδιαφέρει, το βγάζω από το ράφι.
Δεύτερο βήμα εξώφυλλο. Αν είναι όμορφο, κατά προτίμηση κάποια επική ζωγραφιά, κερδίζει πόντους σίγουρα.
Τρίτο βήμα περίληψη. Τη διαβάζω για να καταλάβω για τι πράγμα μιλάει, τι είδους είναι κλπ.
Τέταρτο βήμα ξεφύλλισμα και ίσως μια ματιά στα περιεχόμενα. Να δω τι font είναι τα γράμματα, μέγεθος κεφαλαίων κλπ.
Στην τελική διαλέγω κυρίως με βάση το τρίτο βήμα, αλλά και τα άλλα τρία μαζί μπορούν να δώσουν ή να αφαιρέσουν πόντους. Π.χ. αν ένα θέμα είναι κλασικό σαν περίληψη, μπορεί να ψηθώ να το αγοράσω αν έχει γαμάτο εξώφυλλο και τίτλο.
Αγαπημένο είδος εξωφύλλων σε βιβλία, άλμπουμς κλπ; Εμένα ισχύει το ίδιο με παραπάνω. Έχω μια μεγαλύτερη εκτίμηση στη ζωγραφική από ότι στα πιο μοντέρνα που αφορούν κυρίως φωτογραφία και επεξεργασία.