Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Κάρτες γραφικών: Νέα, Ερωτήσεις και Αγορές

More
15 Oct 2015 19:47 #169752 by Φίλιππος Δαουκόπουλος
Πολύ καλό το άρθρο (στα αγγλικά) που αν και δεν εμβαθύνει εξηγεί κάποια πράγματα (αν και ουσιαστικά την περίληψη την έγραψα).
Διορθώσεις τώρα...

Drivers υπάρχουν (ψάξε να δεις το API τους)... Αλλιώς δεν θα μπορούσες να βάλεις ότι δίσκο θα ήθελες.
Έννοιες όπως ο προγραμματισμός σε assembly μπορεί να ισχύουν (να μιλάει δηλαδή το sw στο hw απευθείας) δεν "φτιάχνονται" όμως έτσι τα παιχνίδια. Συνήθως η "μηχανή" γράφεται σε assembly και μετέπειτα με αυτήν δημιουργείται το παιχνίδι. System engine δεν είναι μόνο τα γραφικά. Το γεγονός πως το Port είναι πλέον πολύ εύκολο (με βάση αυτά που λένε οι δημιουργοί όπως η CD Projekt Red καθώς και η Sony) δίνει τουλάχιστον την υποψία πως το API υποστηρίζει και γενικότητες, γενικότητες που χρειάζονται οπωσδήποτε drivers.
Ούτε το γεγονός πως Microsoft και Sony επίλεξαν τοίδιο σχεδόν hardware είναι τυχαίο.

Απο την άλλη αυτό δεν σημαίνει πως η GPu δεν είναι σαν την 7870-7890 όπως σωστά σχολιάζει το άρθρο. Το είχανε πει ακόμα και πριν βγει στην κυκλοφορία. ΔΕν έχει όμως καμία σημασία στην απόδοση γιατί φυσικά παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο

(ένα ατυχές παράδειγμα θα ήταν αν συγκρίναμε κινητήρες ίδιου κυβισμού αλλά με πολύ διαφορετική απόδοση ή ακόμα και αν είχαν την ίδια απόδοση θα έπαιζε μετά ρόλο το βάρος κ.ο.κ).. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 Oct 2015 22:28 - 15 Oct 2015 23:57 #169764 by Myrmidon
1ον Και βέβαια μπορείς να βάλεις οποιο δίσκο θέλεις,αρκέι να χωράει και μάλιστα δίχως να παραβιάζεις την εγγύηση.

How to Upgrade a PS4 Hard Drive

2ον Δεν εννοώ εγώ τίποτα. Παρέθεσα λόγια από επαγγελματίες του χώρου (Patrick Moorhead). Ξαναδιάβασε το post μου ΟΛΟΚΛΗΡΟ.

3oν "System engine...μπλα μπλα μπλα.....drivers.." Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι παραθέτεις αόριστες εικασίες. Ειδεμή δώσε αναφορές που τα είδες όλα αυτά. Σε ποιό API αναφέρεσε, αν γνωρίζεις τι λες, στο GNM ή στο GNMX; Μήπως εννοείς την PSSL επειδή μοιάζει με το DX11; Συγνώμη.

To PS4 έχει το PS4 system software, όπως λέγεται, το οποία δεν είνα παρά μια fork του FreeBSD. Οπότε είναι ποιο χ86-64 από ότι το Cell του PS3. Σε αυτό και στο ότι το GNMX είναι όμοιο του DX11 (αρχιτεκτονικά και στη λογική λειτουργία του), φενεται ότι τα ports γίνονται με λιγότερες μετατροπές ευκολότερα. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Άσχετο και σχετικό ταυτόχρονα.....Το PC gaming ακόμα δεν πεθαίνει (βάση των παραπάνω). Ενισχύεται. :)
Last edit: 15 Oct 2015 23:57 by Myrmidon.

More
16 Oct 2015 20:44 #169805 by Φίλιππος Δαουκόπουλος
Αόριστες εικασίες!? Νόμιζα πως μιλούσα με κάποιον που ξέρει (ειδικά απο αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών συστημάτων)! Και μόνο με την πρώτη πρόταση δεν έχεις καταλάβει! Δεν χρειάζεται να παραθέτω λόγια άλλων ούτε έχω κάτι να αποδείξω, ούτε αντέκρουσα την άποψη σου. (Προσπαθώ) να κάνω συζήτηση. Προϋποθέτει όμως κάποια βασικά πράγματα που με βάση το ύφος των ποστ σου μάλλον δεν έχεις. Συγνώμη αλλά παραπομπές δεν θα σου δώσω. Μπορείς να τα βρεις στο Ίντερνετ όπως βρήκες και τα υπόλοιπα.

ΥΓ. Μια και ανέφερες το FreeBSD, στο γραφικό περιβάλλον έχεις drivers?
ΥΓ2. Για το θέμα με την κάρτα γραφικών μπορείς να δεις στο IGN και eurogamer. Εκεί εμφανίστηκε πρώτα πως έχει ουσιαστικά μια 7870 (περίπου).
ΥΓ3. Δεν μπορώ να έρθω σε αντιδικία με κάποιον για ένα τόσο ασήμαντο θέμα. "Σκάλωσες" μήπως με την λέξη "διόρθωση" στο προηγούμενο μου πόστ και μου απάντησες έτσι; όπως και να έχει σου ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αλλά να έχεις υπόψη σου πως δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση.

More
16 Oct 2015 21:26 #169806 by Panagiotis
Ειμαι αναμεσα σε 2 καρτες.GTX 960 (2 gb ή 4gb) και gtx 770.Η πρωτη υποστηριζει full direct x 12 ενω η δευτερη οχι full.Υπαρχει περιπτωση με το dx12 η 960 να ξεπερασει σε αποδοση την 770?

More
17 Oct 2015 00:43 - 17 Oct 2015 17:28 #169816 by Myrmidon
@Aliengoa.Όχι δεν παρεξηγήθηκα, απλά αδυνατώ να σε καταλάβω.Προσπάθησε όταν συντάσεις προτάσεις να έχεις ειρμό σκέψης και όταν απαντάς σε κάτι να έχεις κατανοήσει τι σε ρωτάνε ή τι σου λένε. Υπενθυμίζω ότι αναγκάζομαι να παραθέτω κείμενα γιατί τα links που παραπεμπουν σε άλλα sites (ανταγωνιστικά) απαγορεύονται από τους όρους του GameWorld. Κάθε διόρθωση μου έιναι καλοδεχούμενη, αρκεί να έχει υπόσταση.Η fork του FreeBSD (Orbis OS) του PS4 υπάρχει μόνο και μόνο για το HW του PS4 (και του development kit φυσικά) Ενσωματώνει (μεταξύ άλλων) στον πυρήνα αυτό που εσύ ονομάζεις driver για τις Jaguar. Στην πραγματικότητα η APU για τα γραφικά χρησιμοποιεί τα 2 GNM & GNMX APIs . Ούτε drivers ούτε GPU υπάρχει ούτε CPU.Μια APU=2 διπλές 4πύρηνες Jaguar (γιατι η αρχιτεκτονική Jaguar μέχρι 4 υποστηρίζει και στη Sony θέλανε οκτώ). Όλα customized. Tώρα που την είδατε εσύ και το IGN την 7870, δε καταλαβαίνω. Ξαναδιάβασε τι παρεθέσα για τα όσα είπε ο Patrick Moorhead (....same bar with 7870as AMD’s 7870 when you factor in GPU and CPU....). Aυτό εσύ το κατάλαβες ότι εχει μια 7870 περίπου? Καμιά σχέση. Έχει πολλά περισσοτερα. Έχει υπομονάδες που παίζουν το ρόλο των CPUs GPUs, έχει memory controller και video decoder μαζί.Η APU είναι παρόμοιας αρχιτεκτονικής GCN 28nm με τη σειρά 7000 αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν την κάνει custom 7870. Ονομάζεται Liverpool στο PlayStation 4 και Durango Xbox One. Ο Μoorhead ουσιαστικά είπε ότι σε απόδοση CPU -GPU και μόνο εκεί, η ΑPU (Liverpool) του PS4 είναι εφάμιλη μιας 7870.
Αν για παράδειγμα ήσουν developer και ήθελες να γράψεις κώδικα για το PS4 θα ασχολιόσουν κυρίως με το GNMX.Το GNM είναι απόρρητο από τη Sony. Και τα 2 είναι μέρους του συνολικού firmware ΟrbisOS. H έννοια του driver δεν υφήσταται. O κάθε driver οδηγεί το λειτουργικό να χρησιμοποιήσει μια συσκευή πχ GPU. Στο PC σου π.χ. έχεις και τα δύο για να χρησιμοποιήσεις την GPU σου . Στο PS4 έχεις ένα firmware. Το firmware "τρέχει στο μέταλλο" να το πούμε έτσι, στο PS4 συγκεκριμένα στη APU. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η fork. Πήρανε το FreeBSD και γράψανε το firmware του PS4. Ακόμα και για το Bluray player κατεβάζεις firmware update (όχι driver) για να δεις πχ μιά ταινία. B)

@Αgent94 Άγνωστο αλλά κατά την άποψη μου και μόνο, εικάζω ότι είναι πολύ πιθανό.
Last edit: 17 Oct 2015 17:28 by Myrmidon.

More
19 Oct 2015 22:45 - 19 Oct 2015 22:46 #169907 by Φίλιππος Δαουκόπουλος
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ήσουν κατατοπιστικός. Έχω ενστάσεις ακόμα για τους drivers αλλά δεν είναι επί του παρόντος (και είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να σου αναλύσω που θα πρέπει να γράφω δυο μέρες).
Οι προσβολές να έλειπαν αλλά δεν πειράζει, άλλωστε ο γραπτός λόγος είναι εύκολα παρεξηγήσιμος.

Και για να συνεχίσω την συζήτηση που εκτροχιάστηκε με το ποστ μου ποια κάρτα γραφικών θα προτείνατε για ένα skylake σύστημα. Νομίζω πως η επένδυση πλέον σε DDR4 και με τις τιμές να είναι λογικές αξίζει. Ποια κάρτα γραφικών θα βάζατε σε ένα gaming PC με Η170 και Core i5 6xxx;
Last edit: 19 Oct 2015 22:46 by Φίλιππος Δαουκόπουλος.

More
20 Oct 2015 15:23 - 20 Oct 2015 15:48 #169918 by Myrmidon
Αυτό το DDR4 που έγραψες, τι εννοείς. Και οι δυο μεγάλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν είτε DDR3 (υλοποιήσεις σε chip για φορητά) είτε GDDR5 (5 χρόνια τώρα).Τέλος πάντων.

Για να σου δώσω μια καλή απάντηση θα πρέπει να ξέρω σε τι οθόνη παίζεις, τί παιχνίδια και πόσο αντέχει το πορτοφόλι σου. Γενικά πάντως μια GTX 970 είναι μια καλή επένδυση (για κανένα 9μηνο άντε χρόνο). Αν πρόκειται να τα "χώσεις" τότε αγοράζεις μια GTX 980 (ή μια Τi καλύτερα αν και κάτι τέτοιο το θεωρώ πεταμένα λεφτά και εσύ αν κατάλαβα καλά μιλάς για "επένδυση"), ιδίως αν παίζεις απαιτητικά παιχνίδια πάνω απο HD 1080 και δεν σκοπεύεις να αγοράσεις κάρτα γραφικών για τα 5 επόμενα χρόνια. Ποιό οικονομικά τώρα οι επιλογές σου είναι περισσότερες. Πχ μια GTX960 (ιδίως αν παίζεις μεχρι αναλύσεις HD 1080),ενώ από τη μεριά της AMD, αν προτιμάς, μια R9 270 ανάλογη των 960 με λίγους συμβιβασμούς στην απόδοση αλλά σημαντικά ποιο οικονομική.Μια τέτοια επιλογή όμως δεν συνιστά "επένδυση. Σε 2 χρόνια το πολύ θα χρειάζεσε πάλι κάρτα. Ποιο χαμηλά σε τιμή νομιζω η Nvidia είναι μονόδρομος, αλλά τα παιχνίδια που θα παίζεις θα είναι περιορισμένης γκάμας.

Τέλος αν δεν βιάζεσε για αγορά, περίμενε μέχρι τα Χριστούγεννα (κλασική κίνηση). Από την άλλη "παντρεύεις" μια CPU (Skylake) τελευταίας γενιάς (Αύγουστος 2015) με μια GPU περσυνή (Maxwell Σεπτεμβριος 2014) ιδίως αν δεν αγοράσεις κάποια με GM20x(970, 980Τι ή Τιταν Χ).Eγώ θα περίμενα τις Pascal. Είτε αγοράζεις μια, είτε εκμεταλεύεσε την αναμενόμενη πτώση τιμών για να πάρεις ενα high end μοντέλο.
Last edit: 20 Oct 2015 15:48 by Myrmidon.

More
20 Oct 2015 19:37 #169926 by Panagiotis
Η gtx 970 ποσο θα με παει λετε?Δεν με ενδιαφερει το 2Κ gaming(τα μονιτορ ειναι πανακριβα).Θελω να παιζω 1080p σε ultra και high στα 60 fps.

More
21 Oct 2015 00:39 #169940 by Γιωργος Ευστατογλου
αρκετα πολυ καλη καρτα. (κατοχος gtx 970 g1 gaming ) στα 1080p μεχρι στιγμης σκιζει , ολα ultra , χωρις Anti-Aliasing παιζεις σχεδον τα παντα 60fps , τωρα η αληθεια ειναι οτι λογικα μετα φετινα παιχνιδια θα παψει να εχει 60αρια , ολα ultra. αλλα νομιζω οτι αν εχεις καποιον ικανο cpu i7/8-core fx / i5 με τα dx12 θα εχεις λιγο καλυτερες επιδοσεις , επισης η 970 θεωρειται αρκετα κρυα καρτα , οποτε την κανεις και ευκολα ενα oc , στα 1450-1500 οποτε πιστευω θα σου βγαλει αλλη μια χρονια 60fps ultra. αν εχεις καλουτσικο τροφοδοτικο πανε σε μια r9 390 .

More
21 Oct 2015 01:24 #169944 by Panagiotis
Είναι όντως καλτερη η r9 390?Εγω κανα cod battlefield και γενικά fps παιχνιδακια παίζω.