Σε αυτό το topic θα δημοσιεύουμε έρευνες σε Ελλάδα και εξωτερικό που αφορούν το gaming ή την τεχνολογία γενικότερα.
1οι οι Έλληνες στην πειρατεία
Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην πειρατεία λογισμικού
Αθήνα
Η Ελλάδα παραμένει και φέτος στην πρώτη θέση στην πειρατεία λογισμικού στην ΕΕ, με ποσοστό πειρατείας 64%, όπως ανακοίνωσε η Business Software Alliance.
Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη της IDC για το 2005, το 35% του λογισμικού που εγκαταστάθηκε σε Η/Υ παγκοσμίως ήταν παράνομο.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό πειρατείας ανέρχεται στο 64% και οι οικονομικές απώλειες υπολογίζονται στα 125 εκατ. ευρώ.
Κατέχοντας για τρίτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δεν κατάφερε να μειώσει το ποσοστό πειρατείας, αποτελώντας μαζί με την Ιταλία, τις μόνες δύο χώρες που έχουν περισσότερο από 50% διακίνηση παράνομου λογισμικού, σύμφωνα με την BSA.
Το αυξημένο κατά δύο μονάδες ποσοστό της Ελλάδας υπερβαίνει κατά πολύ τόσο το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28 ποσοστιαίες μονάδες) όσο και αυτόν των χωρών της Μέσης Ανατολής (7 ποσοστιαίες μονάδες).
« Τα στοιχεία για την πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα υποδεικνύουν ότι σημαντικό μέρος της ζωής μας είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους που έχει η χρήση μη γνήσιου λογισμικού» δήλωσε η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, νομική σύμβουλος και εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα.
«Είναι θλιβερό και ντροπιαστικό για τη χώρα μας, στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός, σήμερα να πρωτοστατεί στα θέματα καταπάτησης της πνευματικής ιδιοκτησίας» τόνισε.
Από τις 97 χώρες στις οποίες διεξήχθη η μελέτη, οι περισσότερες από τις μισές (51) παρουσίασαν μείωση και 19 μόνο αύξηση των ποσοστών πειρατείας. Ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας παρέμεινε σταθερός από το 2004 στο 2005, καθώς ανεπτυγμένες αγορές όπως η Αμερική, η Δυτική Ευρώπη, η Ιαπωνία και ορισμένα ασιατικά κράτη εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά λογισμικού με το μεικτό ποσοστό πειρατείας να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο.
Μείωση στην πειρατεία παρατηρήθηκε επίσης σε 19 από τις 26 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με πτώση 2 ή και περισσότερων ποσοστιαίων μονάδων σε 12 από αυτές. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η πειρατεία λογισμικού μειώθηκε σε 15 από τις 18 χώρες που μελετήθηκαν στην φετινή έρευνα.
Θετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες όπως, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Συγκεκριμένα, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν πτώση 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2004, ενώ το ποσοστό πειρατείας της Ινδίας μειώθηκε κατά 2%.
Οι οικονομικές απώλειες που σημειώνονται από την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονται σε 34 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των 1,6 δισ. δολαρίων από το 2004.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ