Και ήρθε η ώρα για το τωρινό review. Όποιος θέλει να κάνει συγκριτική, μπορεί να διαβάσει και το user review μου για το πρώτο παιχνίδι του reboot, όπου έγραψα για να κάνω μια σύγκριση μεταξύ των δυο. Το Rise το περίμενα πως και πως, λόγω της λατρείας μου για το προηγούμενο. Και ήρθε και... δεν ξέρω. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, αλλά θα προσπαθήσω.
Μηχανικά είναι η ίδια πετυχημένη συνταγή, αλλά εξελιγμένη. Περισσότερα upgrades και ικανότητες για level up. Προστέθηκε και μηχανισμός γνώσης γλωσσών που βοηθά στην ανάγνωση κάποιον οβελίσκων που εμφανίζουν την τοποθεσία collectibles. Επίσης, έχουν προσθέσει και καλά side tombs προς εξερεύνηση, με ωραίους γρίφους και μοναδικά passive skills που δεν μπορεί να αποκτήσει ο παίκτης αλλιώς.
Ηχητικά και οπτικά είναι χάρμα. Τα γραφικά είναι πολύ λεπτομερή και όμορφα. Δυστυχώς, είναι πολύ βαρύ για παλιά μηχανήματα, γεγονός που αναγκάζει τους χρήστες σε αρκετά χαμηλά settings για να μην έχουν frame drops. Η μουσική από πίσω εξίσου ωραία. Ειδική αναφορά στο κομμάτι I Shall Rise από Karen O.
Έχει αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που σχεδόν όλους τους ξεχνούσες. Σε αυτό βοηθά η συμμετοχή τους σε περισσότερες σκηνές, αν και είναι κάπως στατικοί. Παρόλο το backstory τους που μαθαίνουμε, συνεχίζουν να πράττουν όπως στην αρχή, δεν εξελίσσονται. Σαν ιστορία έχει καλοδουλεμένα twist (αν και τα δυο τα είχα προβλέψει).
Οπότε γιατί δεν νιώθω τη μαγεία του πρώτου; Μέχρι και τον τερματισμό ήμουν με την ειλικρινή απορία. Όλα στα χαρτιά είναι τέλεια, το παραδέχομαι και εγώ. Γιατί δεν το χαίρομαι τόσο, σε σημείο να το παρατήσω γύρω στη μέση για μήνες; Μέχρι που μου ήρθε. Σαν ιστορία είναι μια πιο μεγάλη και polished version του πρώτου παιχνιδιού! Πάλι έχουμε να κάνουμε με εξερεύνηση για αθανασία, οι κακοί είναι οι ίδιοι με το 1, και λείπει και το survival στοιχείο που έκανε το 1 πιο "αγχωτικό", τουλάχιστον για μένα. Ποτέ δεν με έπεισε η Σιβηρία ότι προσπαθώ να επιβιώσω, όσο μου το έβγαλε το νησί. Είχε μέχρι και αντίστοιχη σκηνή με τους εχθρούς που είχε και το 1, σφάξιμο ενός στρατιώτη ενώ βλέπουμε τη σκιά του supernatural εχθρού σε ένα διάδρομο με αίματα. Τουλάχιστον οι τελευταίες δυο ώρες ήταν ωραίες.
Σε γενικές γραμμές στο Rise θα έβαζα 8 γιατί, αν και έγινε πολύ καλύτερο σε μηχανισμούς, παρουσίαση κλπ, έχασε τελείως σε πρωτοτυπία ιστορίας από τον προκάτοχό του. Ελπίζω επιτέλους στο επόμενο παιχνίδι της σειράς να αλλάξουν θεματολογία, μιας και, σύμφωνα με το cliffhanger (SPOILER) φαίνεται ότι η Trinity είναι μόνιμος κακός πλέον (/SPOILER).
Θετικά:
- Καλοδουλεμένοι μηχανισμοί
- Όμορφα γραφικά και μουσική
- Side tombs
- Polished ιστορία και παρουσίαση
- Ενδιαφέροντες χαρακτήρες...
Αρνητικά:
- ...που μένουν όμως στατικοί
- Βαρύ
- Το σενάριό του είναι παρόμοιο με του πρώτου παιχνιδιού
- Η μεγάλη διάρκεια δημιουργεί μια κοιλιά στη μέση