Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου άποψη περί antivirus. (η antivirii)
Έχω δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορα όπως Avast, AVG, Eset, Panda, Kaspersky αλλά και διάφορα antimalware όπως MalwareBytes, Spybot κτλ.
Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον είστε ένας casual χρήστης, μπορείτε να "την βγάλετε" με μια free έκδοση των παραπάνω. Η θεωρία επ'αυτών, είναι ότι τα antivirus εν τέλει αυτοπρομοτάρονται , μέσω του τρικ "όσο πιο πολλά positive βρίσκω, τόσο πιο καλό είμαι." και ας είναι τα 8 στα 10 false positives.
Βασικότατο ρόλο παίζει να έχετε εμπειρία στο web browsing, να γνωρίζετε που μπαίνετε, τι κατεβάζετε και κυρίως τις επεκτάσεις των αρχείων που κατεβάζετε. Πχ όταν ένα αρχείο που περιέχει φωτογραφίες, βίντεο, κτλ έχει επέκταση .exe, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά (εξαιρούνται τα self-extracting των winrar που έχουν όντως επέκταση .exe). Επίσης σε μία σελίδα όσο πιο λαμπερό και εξώφθαλμο είναι το κουμπί που γράφει πχ "Download Here", τόσο πιο επικίνδυνο είναι.
Προσωπικά εδώ και 4 χρόνια χρησιμοποιώ μόνο το AVG free, και πλην ενός-δύο συνειδητών ρίσκων που πήρα και την πάτησα, δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Και πιστέψτε με, ασχολούμαι πάρα πολύ με browsing κτλ.
Και εάν τύχει και την πατήσετε το google σχεδόν πάντα θα σας βρει τη λύση. Λίγη υπομονή χρειάζεται.
Εν κατακλείδι, γλιτώστε χρήματα και πόρους από το pc σας, απλά με λίγη παραπάνω καχυποψία και εμπειρία στο web browsing.