Τα προβλήματα και οι πιθανές λύσεις
Κατά την άποψή μου το πρόβλημα στη χώρα είναι πολύ σύνθετο και έχουμε φτάσει έως εδώ πολύ απλά γιατί έχουμε πολλά προβλήματα μαζεμένα. Και εξηγούμαι.
Στόχος κάθε χώρας είναι να παράγει, να υπερκαλύπτει την παραγωγή της και να φτάνει στο σημείο να εξάγει στο εξωτερικό ώστε να έχει έσοδα. Στη φάση που είμαστε ως χώρα εισάγουμε πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε. Οπότε αν πάμε στη δραχμή το νόμισμα θα υποτιμηθεί.
Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν?
Μπορεί να μην είμαι πολιτικός ούτε καν πολιτικός αναλυτής αλλά θα γράψω ορισμένα πράγματα που αποτελούν τροφή για σκέψη και που θα έπρεπε να γίνουν δεκαετίες τώρα.
- Να φτιαχτεί ένα δημόσιο όπου οι εργαζόμενοι θα ΠΑΡΑΓΟΥΝ. Βαριά βιομηχανία, τρόφιμα, πετρέλαιο, τα πάντα. Όπου έχει η χώρα έλλειψη. Όποιος εργαζόμενος δεν παράγει ή είναι ανίκανος/αμόρφωτος γιατί ξέμεινε από τους παλιούς διορισμένους ας πάει σπίτι του. Είναι αδιανόητο να γεμίζουμε γραφιάδες που δεν παράγουν τίποτα.
- Φοροδιαφυγή: Πέρα απο την γραμμή καταναλωτών, θα έπρεπε να προσληφθούν πολλά άτομα σε διάφορες υπηρεσίες για να καταπολεμούν την φοροδιαφυγή αλλά και άλλες απάτες, όπως π.χ. το spam όπου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPA.gr) παίζει να μου έχει στείλει πάνω από 100 emails όπου αναφέρει ότι έχει ελλειπή στελέχωση.
- Αναγκαία επαγγέλματα: Για ποιο λόγο δεν κατάλαβα όλες αυτές τις δεκαετίες γιατί κάθε κυβέρνηση που έβγαινε δεν αναρτούσε κάπου τα επαγγέλματα που έχει ανάγκη η χώρα. Π.χ. έφυγε η Φάγε στο εξωτερικό άρα χρειαζόμαστε άτομα στη γαλακτοκομία? Ας υπάρχουν μονίμως αναρτημένα στα υπουργεία οι θέσεις όπου πρέπει να καλυφθούν ώστε η χώρα να ΜΗΝ εξάγει! Δεν είναι τόσο καλό που έχουμε εταιρείες όπως η MLS που κατασκευάζουν κινητά και tablet με 100κάτι ευρώ? Ακόμα κι αν χάσουμε το ευρώ, ξέρουμε τουλάχιστον τι θα μπορούμε να βρούμε σε αντίστοιχη τιμή μετά. Για φανταστείτε όμως τι έχει να γίνει με τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, τις μηχανές ή για να μην το πάω μακριά, με τα αγαπημένα μας games? Θα τα χρυσοπληρώνουμε όλα. Σκεφτείτε ότι έχουμε ικανότατους επιστήμονες που δεν αξίζει να φεύγουν στο εξωτερικό.
Ακόμα και στη Δικαιοσύνη χρειάζονται άτομα. Όταν έχουμε υποθέσεις εργατικής διαφοράς, είναι δυνατόν εταιρείες να μας χρωστούν 6, 7 και 8 μισθούς και να περιμένουμε...ένα χρόνο να δικαστούν οι υποθέσεις από την επιθεώρηση εργασίας και να βάλουμε δικηγόρο για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω με αγωγή? Μη μου πει κανείς ότι "Το κράτος δεν θέλει να κλείσει η επιχείρηση γιατί θα πάρει την εισφορά του ΙΚΑ" γιατί ΧΡΟΝΙΑ τώρα ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ τα ίδια γινόντουσαν με τα δικαστήρια! Προστατεύονται οι "μεγάλοι" και οι μικροί είναι στη φάπα. Ναι, αλλά αν δώσεις χρήμα στον μικρομεσαίο, θα ανοίξει κι αυτός επιχείρηση, θα το ξοδέψει στην αγορά κτλ. Αν βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό του μεγάλου και δει ότι τέτοιες υποθέσεις δικάζονται σε 1-2 μήνες και ο υπάλληλος παίρνει τα χρήματά του πίσω χωρίς δικηγόρο, δεν θα έκανε ποτέ μαγκιές. Θα διόριζε και θα επένδυε μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη του! Δεν θα έπαιρνε δάνεια για να νοικιάζει/αγοράζει υπερπολυτελή κτίρια για να πουλάει μούρη σε κορόιδα-επενδυτές. Κι όλα αυτά ενώ οι υπάλληλοί του θα πεινάνε.
- Διορισμός που θα βασίζεται σε ικανότητα και όχι σε ρουσφέτια: Όλα τα κόμματα έχουν τους "στρατούς" τους. Καθένας κοιτάει το συμφέρον του. Μετά αν δεν διορίσεις όποιον ήρθε και σου ζήτησε ρουσφέτι δεν τον ξαναψηφίζεις. ΟΚ, κάποιοι από όσους ζήτησαν πρόσληψη μπορεί να έχουν πτυχιάρες. Αυτούς πάρτους. Αλλά μην μου διορίζεις τον κάθε ανίκανο και άσχετο. Εδώ έχω τύχει σε άτομο σε δημόσια υπηρεσία που έπρεπε να μου στείλει email και το έστειλε σε λάθος διεύθυνση! Κι όλα αυτά όταν λαμβάνω emails από εκατοντάδες επιχειρήσεις. Δεν βρέθηκε ένας να κάνει λάθος. Στο δημόσιο έχουμε 1/1 και η κοψιά της έκανε μπαμ ότι πρόκειται περί άσχετης υπαλλήλου.
- Ορυκτός πλούτος, φυσικό αέριο, χρυσός κτλ.: Όλα στο κράτος. 100%. Ας ζητήσουμε από τους δανειστές επιδότηση για να τα εξορύξουμε, σε προνομιακές τιμές για την Ευρώπη. Θέλουν το ευρώ να γίνει πιο δυνατό? Ωραία. Ας μας βοηθήσουν. Δεν θα πάρουν ποσοστό από την εξόρυξη αλλά όταν θα πάρουν μετά από μήνες/χρόνια πετρέλαιο και φυσικό αέριο π.χ. 25% πιο φθηνά από Αμερική για παράδειγμα, εκεί να δω κατά πόσο θα τους συμφέρει. Στην τελική αν μπει κάποιος στις γεωτρήσεις να πάρει ένα 10-20% να είναι μία μόνο χώρα που θα αναλάβει και κόστος εξόρυξης. Όσο κι αν σκίζεται η Τουρκία, στην Κύπρο δεν έκανε τίποτα. Οι Κύπριοι είναι πιο μάγκες από εμάς?
- Μισθοί υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι 3.000 μισθός βουλευτών. Μέχρι 2.000 ο μισθός των υψηλόβαθμων. Περικοπές "μαχαίρι" που λέμε αλλά σε αυτούς που έχουν, όχι στις χαμηλές βαθμίδες. Όσο δουλεύουν τόσο θα παράγουν. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς.
- Συντάξεις: Κατάργηση όλων των βουλευτικών συντάξεων. Δεν τις χρειάζονται. Έχουν ήδη μαζέψει τα λεφτά της ζωής τους. Ας ζήσουν από τους τόκους.
Αυτά ξαναλέω, τροφή για σκέψη.
Το βασικότερο είναι να υπάρχει κόμμα το οποίο θα έχει τα άντερα να το κάνει και κυρίως πολιτικούς ηγέτες. Δεν υπήρχε κανένας σοβαρός ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία μας. Όλοι μπήκαν για να κλέψουν. Ακόμα κι αν υπάρχουν 4-5 αξιόλογοι από τους 300 της Βουλής σήμερα, δυστυχώς χάνονται μέσα σε ένα κοντέινερ συμφερόντων.
Κάπου αρχίζω να καταλαβαίνω και τους απολιτίκ με όλα αυτά που γίνονται. Ναι μεν αφήνουν τους άλλους να ψηφίζουν για αυτούς, αλλά απ' την άλλη όταν βλέπεις ότι κάθε κόμμα έχει 2-3 αρνητικά, ε πως θα πας μετά να το ψηφίσεις χωρίς να είσαι 100% σίγουρος?
Την ημέρα που θα μπει στη Βουλή κόμμα που δεν θα έχει ούτε έναν βουλευτή με off-shore, ούτε ένα λαμόγιο που έκλεψε, ούτε ένα λαμόγιο που ψήφισε μνημόνιο, ούτε έναν που να έχει αδήλωτη περιουσία ή ακίνητα, όταν και ΑΝ φτάσει ποτέ να γίνει αυτό, τότε ΜΠΟΡΕΙ να είναι άξιο εμπιστοσύνης. Προς το παρόν το σύστημα είναι τέτοιο και τόσο βρώμικο που όποιος σοβαρός άνθρωπος πάει να ασχοληθεί θα εκτοπιστεί από μόνος του ή θα γίνει μέρος του συστήματος και θα "χαλάσει" στην πορεία.
Ναι ή Όχι?
Δεν έχω πάρει απόφαση για το τι θα ψηφίσω την Κυριακή. Ένα πράγμα ξέρω όμως. Ότι ούτε το να κλείνουν οι τράπεζες είναι σωστό (από πλευράς δανειστών αλλά και κυβέρνησης που έπρεπε να το προβλέψει), ούτε το να τρομοκρατεί το lobby των ψευτών ότι η Ελλάδα "Θα βγει εκτός Ευρώπης". Και βάσω μέσα και τον ίδιο τον Γιούνκερ.
Δεν υπάρχει καμία συνθήκη που να πετάει χώρα εκτός Ευρώπης κι όποιος το αναφέρει καταντάει γελοίος. Απ' την άλλη αν τώρα πάμε στη δραχμή θα υπάρξει υποτίμηση. Εκ των προτέρων ίσως να μην ήταν σωστή κίνηση να μπούμε στο ευρώ ή ακόμα κι αφού μπήκαμε ας μην κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες και δημόσια έργα με δανεικά αντί να τα χτίσει μόνο του το κράτος κούτσα-κούτσα χωρίς μεγαλοεργολάβους.
Ψηφίστε λοιπόν με σοβαρότητα την Κυριακή και σκεφτείτε το πολύ καλά.
"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)