filoi mou profanws de milame me ta idia metra kai sta8ma.
kai e3hgoumai:
3d ena application kaleitai otan gia to xwro pou anaparista xrhsimopoiei trisdiastates domes dedomenwn.
ws epi to pleiston oi shmerinoi titloi xrhsimopoioun polugwna gia thn anaparastash objects sth skhnh (allos tropos einai p.x. ta voxels, alla den eunoountai apo tis shmerines gpus. paradeigma me voxels htan to tiberian sun ths westwood).
dhladh xrhsimopoiountai vertices. auta ftiaxnoun ta polugons (triangles 'h quads). ka8e vertex (opws kai ka8e face) exei mia normal (xrhsimopoieitai gia to fwtismo).
epishs, exoume xrhsh pinakwn metasxhmatismwn (4x4 tetragwnikoi pinakes) gia rotation kai translation (scale kai shear de xrhsimopoiountai, mias kai 8a prepei na 3anaupologistoun ola ta normals meta).
h kamera einai 2 dianusmata (to "mprosta" kai to "panw"). kai auth metasxhmatizetai me pol/smo pinakwn opws kai ola ta alla vertices.
o zbuffer ('h depth buffer) apofasizei poios einai mprosta apo poion, outws wste na mhn epikaluptei ena antikeimeno pio makrino sthn kamera ena allo to opoio einai pio konta. gia na zwgrafisoume diafana objects apla apenergopoioume to depth test.
to animation einai skeletal se olous sxedon tous titlous pia. "kounwntas" to skeleto (bones pou enwnontai me vertices) pali me 3d metasxhmatismous ftiaxneis thn "poza" gia ka8e frame. ta vertices tou mesh tou xarakthra e3artwntai apo ta weights, ta opoia einai kai o "sundesmos" anamesa sto skeleto kai to mesh. dhldah ta vertex weights ekfrazoun to metasxhmatismo gia ka8e vertex e3artwmeno apo to skeleto.
exoume kai ena skybox 'h skydome gia to background kai h skhnh mas einai etoimh.
h montelopoihsh loipon einai me 3d domes. ws edw eimaste sumfwnoi? giati an h diafwnia mas einai edw, tote kobw to kefali mou oti egw exw dikio, oso egwistiko kai an akougetai.
2d ena application kaleitai otan gia to xwro pou anaparista xrhsimopoiei disdiastates domes dedomenwn. exoume prerendered sprites (ola ta frames topo8ethmena se mia strip) kai prerendered backgrounds.
h texnikh pou xrhsimopoieitai einai: blepw se poio frame einai oi xarakthres mou, "tsimpaw" to katallhlo meros ths eikonas (to meros tou strip pou 8elw gia ton ka8ena) kai afou zwgrafizw to background blit-arw ta sprites.
ws edw sunennooumaste? poia apo tis duo proseggiseis nomizete oti akolou8oun sto sf4? edw 8a sas parakalousa na mou apanthsete. _OLOI_ osoi lete oti einai 2d titlos.
twra oson afora to gameplay, opws eipa se _ola_ ta replies epi tou 8ematos einai me 2d logikh. an eseis 8elete na to lete 2.5d fine. no problem.
omws, h mhxanh pou ta kinei ola auta pou blepete sto video einai 3d. apodei3h (me epixeirhmata) autou einai sto prohgoumeno reply mou, apoyh me thn opoia sumfwnei kai o ctt...
OMWS, to paixnidi h parapanw proseggish sth montelopoihsh to BAFTIZEI 3d (me texnikous orous), kai oxi to gameplay pou apla periorizei thn kinhsh tou paixth se 2 diastaseis. an diafwneite edw, lupamai, alla apo texnikh skopia exete _adiko_...
twra gia ti leei enas programmatisths 'h designer, apla koita3te tis prwtes screenshots pou dhmosieuthkan (kai para8etei o xrhsths sa7). HTAN _ontws_ 2d titlos. OXI einai. HTAN. sugkrinete tis me tis nees kai 8a katalabete oti milame gia entelws diaforetikh mhxanh. TWRA EINAI 3D. simple as that... omws, 8a paradextw OPOION mou ferei _kainouria_ sunenteu3h pou na leei oti o titlos einai basismenos se 2d mhxanh. par'te to san proklhsh-prosklhsh...
egw apla na sas dei3w to
en.wikipedia.org/wiki/Street_fighter_4
deite ti leei sthn paragrafo graphics (cel-shading einai mia texnikh gia cartoon shading se *polugwna*. to piasate to teleutaio? POLUGWNA!)
epishs, na pw oti den eimai 3d programmer, alla kati liga ta 3erw (oso pata h gata)...
poutsoklis -- to sony scums: we will never forget! PSYGNOSIS