Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Linux: Γενική συζήτηση

More
01 Oct 2013 13:13 #133083 by Πας Παρτού

aliengoa wrote: Η διανομή Cylon βασίζεται στο ubuntu αλλά κατάργησαν το μισητό Unity και έχουν προσθέσει ένα σωρό εφέ. Προς το παρόν έχω θέμα με την γλώσσα(!!) ενώ φαίνεται πως έχει πολύ bloatware (πχ 5 browsers)! Απλά επειδή χρησιμοποιούσα το Monomaxos 6 με την μπάρα και όλα στα ελληνικά ψάχνω κάτι παρόμοιο.

Την ιδέα τού Mint την έχεις σκεφτεί; Επίσης θα αποφύγεις το ubuntu και ταυτόχρονα θα έχεις τα περισσότερα πλεονεκτήματα τού ubuntu (πλην το ubuntu αναβαθμίζεται σχετικά εύκολα). Υπάρχει και ελληνικό φόρουμ για το mint. linuxmint.gr/

Καταπληκτική διανομή είναι το manjaro που χρησιμοποιώ τώρα.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
05 Oct 2013 18:29 #133320 by Πας Παρτού
[youtube:3p2ymkiy]
[/youtube:3p2ymkiy]

Πολύ καλή συζήτηση για το θέμα. Αλλά σημειώνω ένα σημαντικό λάθος. Υπάρχουν έντονες φήμες από το 2012 ότι το HL3 θα είναι αποκλειστικότητα στο λίνουξ. Η Valve βεβαίως έχει ανακοινώσει ότι όλα τις τα παιχνίδια από εδώ και πέρα θα παίζουν στο λίνουξ αλλά η αποκλειστικότητα πιστεύω είναι φήμη και παραπληροφόρηση.

More
11 Oct 2013 18:46 #133745 by Πας Παρτού
Τα παιχνίδια που παίζουν στο λίνουξ νομίζω μπορώ να τα χωρήσω σε τέσσερις κατηγορίες

α) ελεύθερα
Μιλάμε για ελεύθερα, όχι απλώς δωρεάν. Έχει τεράστια διαφορά.

Αυτή είναι μια πολύ αδικημένη σε αυτό το σάϊτ κατηγορία.
Τέτοια παιχνίδια μπορεί να είναι πρωτότυπα όπως The Battle for Wesnoth (πολύ καλό παιχνίδι στο είδος του) είτε «κλώνοι» όπως SuperTuxKart
(κλώνος τού Mario Kart, οι κλώνοι μπορεί να είναι και πολύ καλύτεροι από το πρωτότυπο).
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εταιρεία id Software η οποία αναπτύσσει τα παιχνίδια και τις μηχανές ως κλειστό κώδικα αλλά όταν παλιώνει τον ελευθερώνει. Έτσι μέχρι και η id Tech 4 μηχανή τού Doom 3 (αλλά και άλλων παιχνιδιών όπως Quake 4, Prey, Wolfenstein) είναι ανοικτός κώδικας. Βασισμένα στις id Tech μηχανές έχουμε ελεύθερα παιχνίδια όπως το Xonotic .

Τα ελεύθερα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά γιατί βοηθάνε να προχωρήσει ουσιαστικά η τεχνολογία και να λυθούν προβλήματα. Υπάρχει μια κοινότητα γύρω τους που δεν κάνει απλώς modding αλλά έχει το σύνολο τών ελευθεριών πάνω στον κώδικά τους και μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως Google's Summer of Code. Από την άλλη είναι σταγόνα σε έναν ωκεανό κλειστών παιχνιδιών.

β) Ιστός
Πρακτικά το σύνολο τών παιχνιδιών στο διαδίκτυο που παίζετε στον φυλλομετρητή παίζει και στο λίνουξ. Εδώ έχουμε άπειρα παιχνίδια, τα περισσότερα παιχνιδάκια σαν αυτά στο friv.com αλλά και κάπως μεγαλύτερα όπως το the settlers online.

γ) μη ιθαγενή
Εδώ έχουμε άπειρα παιχνίδια. Είναι παιχνίδια που δεν εκδόθηκαν για λίνουξ αλλά για κάποια άλλη πλατφόρμα αλλά μπορούν να παίξουν στο λίνουξ με κάποιον τρόπο πχ εξομοιωτή (emulator). Εδώ έχουμε πολύ ρετρό αλλά όχι μόνο ρετρό. Τα windows μπορούν να εξομοιωθούν και παιχνίδια ακόμα και σύγχρονα όπως το starcraft 2 να παίξουν.

δ) ιθαγενή (εμπορικά)
Το πρώτο εμπορικό παιχνίδι που μεταφέρθηκε στο λίνουξ φαίνεται να ήταν το Doom το 1994. Ωστόσο ήταν απλώς κάτι που έκανε στον ελεύθερο χρόνο του ένας από τούς προγραμματιστές του και όχι μια εμπορική απόφαση. Οι πρώτες εμπορικές προσπάθειες ξεκίνησαν το 1998 μάλλον. Περιλαμβάνονται παιχνίδια όπως το Sid Meier's Alpha Centauri.
Η προσοχή έπεσε στο λίνουξ το 2010 με το Humble bundle. Τα παιχνίδια αυτά είναι ιθαγενή και στο λίνουξ και το ένα τέταρτο τών χρημάτων προήλθε από το λίνουξ. Ένα τρομερά αξιοπρόσεκτο ποσοστό. Το επόμενο ορόσημο είναι το 2013 όπου κυκλοφορεί η πλατφόρμα steam και στο λίνουξ. Αυτήν την στιγμή στην steam μετρούνται 203 παιχνίδια στο λίνουξ.

Θα τολμήσω να προβλέψω ότι σε δυο χρόνια θα έχει φτάσει τούς mac και σε δέκα τα windows.

More
14 Oct 2013 14:35 #133830 by Πας Παρτού
[youtube:1gvfpq0i]
[/youtube:1gvfpq0i]

More
15 Oct 2013 15:45 #133885 by Φίλιππος Δαουκόπουλος
To πιο ενδιαφέρον απο τα τελευταία νέα και για μένα η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει η valve αν θέλει να έχει επιτυχία. Να βγάλει δικό της Os/διανομή που θα βασίζεται στο Linux για να απαγκιστρωθεί απο τα windows και ενδεχόμενα license fees για την κονσόλα της.

More
15 Oct 2013 16:16 #133887 by Πας Παρτού

aliengoa wrote: To πιο ενδιαφέρον απο τα τελευταία νέα και για μένα η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει η valve αν θέλει να έχει επιτυχία. Να βγάλει δικό της Os/διανομή που θα βασίζεται στο Linux για να απαγκιστρωθεί απο τα windows και ενδεχόμενα license fees για την κονσόλα της.

δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Η valve δεν φαίνεται ότι θα μπορούσε να βγάλει. Φαίνεται να βγάζει. Το SteamOS φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό.

Πλέον ο καθένας θα μπορεί να φτιάχνει κονσόλες/πισί ή/και λειτουργικά που θα τρέχουν την Steam.

Κάτι ακόμα. Συχνά λένε «windows γιατί θέλω να παίζω παιχνίδια». Είναι φανερό ότι εν έτει 2013 όποιος το λέει αυτό δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Αν πει «windows γιατί θέλω να παίζω rome total war 2» τότε οκ. Ακόμα και για αυτό όμως η Valve έχει εκδηλώσει την θέλησή της να φέρει όλους τούς ΑΑΑ τίτλους στο λίνουξ. Οπότε ας ξαναρίξουμε μια ματιά το 2015 ποια παιχνίδια θα παίζουν.

More
20 Oct 2013 13:12 #134288 by Φίλιππος Δαουκόπουλος
Επειδή υπάρχει μια σύμβαση, χωρίς να κυριολεκτούμε, όσον αφορά την πρόταση "για να παίζει παιχνίδια". Καλύτερα να μην μπερδευόμαστε ούτε να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Καλώς ή κακώς όλα τα μεγάλα ονόματα και αυτά για τα οποία κάποιος αγοράζει PC/console είναι τα games που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν παίζουν σε Linux. Δεν πρόκειται να το γράψω έτσι όπως το λες, άλλωστε και εσύ το καταλαβαίνεις. Είναι μια σύμβαση για κάτι που οι περισσότεροι έτσι το ξέρουν και έτσι το λένε.

Το φαίνεται το έγραψα γιατί ακόμα δεν είδαμε τίποτα! Σαφώς και υπάρχει στα χαρτιά και όλοι περιμέναμε το Steam box να έχει κάτι "σε Linux" αλλά το "θα" πήγαινε στο ότι δεν κυκλοφόρησε ακόμα ;-) Επίσης, δεν νομίζω ότι θα είναι free όπως και να το κάνει μια και μιλάμε για "κλειστό" σύστημα (κονσόλα) στο οποίο είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα μπορείς να πειράξεις (πχ δεν θα έχεις πρόσβαση στο root αλλιώς θα χάνεις την εγγύση κλπ). Άλλωστε μιλάμε για μια εταιρία που θέλει να βγάλει κέρδος δίνοντας την πλατφόρμα της (Steam) ώς set-top box.
Eλπίζω να έγινα κατανοητός τώρα.

ΥΓ Πάντως το Linux γίνετε όλο και πιο διάσημο... Δες enigma2 ;-)

More
22 Oct 2013 11:52 - 22 Oct 2013 18:36 #134382 by Πας Παρτού

aliengoa wrote: Επειδή υπάρχει μια σύμβαση, χωρίς να κυριολεκτούμε, όσον αφορά την πρόταση "για να παίζει παιχνίδια". Καλύτερα να μην μπερδευόμαστε ούτε να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Καλώς ή κακώς όλα τα μεγάλα ονόματα και αυτά για τα οποία κάποιος αγοράζει PC/console είναι τα games που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν παίζουν σε Linux. Δεν πρόκειται να το γράψω έτσι όπως το λες, άλλωστε και εσύ το καταλαβαίνεις. Είναι μια σύμβαση για κάτι που οι περισσότεροι έτσι το ξέρουν και έτσι το λένε.

Δεν αναφερόμουν σε σένα φυσικά, αλλά γενικότερα στην αντίληψη αυτή. Για να καταλάβεις πώς το βλέπω εγώ, δεν χρησιμοποιώ παράθυρα εδώ και 6 χρόνια. Πιο πριν το τελευταίο παιχνίδι για παράθυρα που έπαιζα ήταν το RTW. Αυτό το διάστημα έπαιξα αρκετά με το scummvm, έπαιξα μερικά με το doxbox, έπαιξα διάφορα ελεύθερα παιχνίδια (πχ battle of wesnoth) και δεν είχα κανέναν περιορισμό στο διαδίκτυο. Αυτό ούτε κατά διάνυα δεν εξαντλεί τις δυνατότητες τού λίνουξ και ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή δεν έπαιζα παλιά παιχνίδια στο scummvm επειδή μόνο αυτά μπορούσα να παίζω αλλά επειδή αυτά ήθελα να παίξω. Ταυτοχρόνως παρακολουθούσα χαλαρά τις εξελίξεις και ιδιαιτέρως από το 2009 η πορεία είναι εκρηκτική (τουλάχιστον όταν την βλέπεις αποστασιοποιημένος γιατί όταν περιμένεις κάτι οι μήνες μοιάζουν αιώνες)

Κάτι σημαντικό είναι ότι η Valve δεν έρχεται να ανοίξει τον δρόμο. Η Valve έρχεται να πατήσει σε έναν δρόμο που έχει ήδη ανοιχτεί όλα αυτά τα χρόνια με αίμα και έρχεται ακριβώς την στιγμή που όλα τα σοβαρά προβλήματα έχουν πλέον λυθεί. (βέβαια όσοι φτύσαν αίμα σε αυτό αμέσως είχαν βροχή από προτάσεις για δουλειά). Θα βάλει φυσικά το λιθαράκι της για να γίνει ο δρόμος λεωφόρος.

Αν με ρώταγες πριν από 5 χρόνια αν το λίνουξ σε περιορίζει στο θέμα τών παιχνιδιών θα ομολογούσα ασφαλώς. Φέτος για πρώτη φορά οι εξελίξεις είναι τέτοιες ποσοτικές και ποιοτικές που θα έλεγα όχι. Πλέον είναι σοβαρή πλατφόρμα παιχνιδιών και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Για να δούμε έλλειμμα πρέπει να περιοριστούμε σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους. Προσωπικά επειδή έπαιζα το RTW βλέπω ότι λείπει από το λίνουξ. (από την άλλη το 1 το έχω χορτάσει, αν και άκουσα καλά λόγια για το shogun δεν μού κάνει μεγάλη όρεξη η ιαπωνία, για το 2 άκουσα άσχημα λόγια και επίσης δεν έχω διάθεση αυτόν τον καιρό να πληρώσω τόσο ακριβά ένα παιχνίδι.

Το φαίνεται το έγραψα γιατί ακόμα δεν είδαμε τίποτα! Σαφώς και υπάρχει στα χαρτιά και όλοι περιμέναμε το Steam box να έχει κάτι "σε Linux" αλλά το "θα" πήγαινε στο ότι δεν κυκλοφόρησε ακόμα ;-) Επίσης, δεν νομίζω ότι θα είναι free όπως και να το κάνει μια και μιλάμε για "κλειστό" σύστημα (κονσόλα) στο οποίο είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα μπορείς να πειράξεις

εδώ κάνεις/κάνετε λάθος. Θα περίμενα τις ανακοινώσεις τής Valve να τις έχετε ξετινάξει στην ανάλυση αλλά φαίνεται να μην τις έχετε καν διαβάσει. Όποιος τις διαβάζει βλέπει ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. (για να πω την αλήθεια πριν διαβάσω τις ανακοινώσεις είχα και εγώ αυτήν την εντύπωση ότι θα είναι ακόμα μια κλειστή κονσόλα αλλά με πυρήνα linux αλλά από τις ανακοινώσεις ξεκαθαρίζει το θέμα)

Να σημειώσω ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει θα είναι κλειστές όπως και τώρα. Θα πρέπει ασφαλώς να έχεις δηλαδή λογαριασμό όπως και τώρα και θα υπάρχει DRM όπως και τώρα. Δεν ελπίζω ότι θα είναι τόσο ανοιχτή όσο η Desura αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι ιδιαιτέρως ανοικτή και καμμία σχέση με τις κονσόλες που ξέρουμε.

(πχ δεν θα έχεις πρόσβαση στο root αλλιώς θα χάνεις την εγγύση κλπ).

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό ζήτημα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο καθένας θα μπορεί να φτιάχνει και να διανέμει «ατμομηχανές» (steam machines). Για να το κάνει αυτό δεν θα χρειάζεται καν άδεια από την Valve. Στην πραγματικότητα η Valve εκτός από δοκιμή δεν πρόκειται να βγάλει καν δική της. Ο κάθε διανομέας βέβαια μπορεί να επιβάλει τούς δικούς του όρους. Δες για παράδειγμα τι γίνεται με το Android. Η Google προσφέρει το λειτουργικό χωρίς καμμία ευθύνη και χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι ευθύνες και οι περιορισμοί εξαρτώνται καθαρά από τον διανομέα (htc, samsung, alcatel, sony, zte). Οποιοσδήποτε όμως ακόμα μπορεί να διανείμει ρίξε μια ματιά σε αυτό: www.fairphone.com/

Άλλωστε μιλάμε για μια εταιρία που θέλει να βγάλει κέρδος δίνοντας την πλατφόρμα της (Steam) ώς set-top box.
Eλπίζω να έγινα κατανοητός τώρα.

Δεν βλέπω αυτό. Βλέπω ότι την ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες που προσφέρει και απλά προσπαθεί να βελτιωθεί σε αυτό και παράλληλα να απαγκιστρωθεί από την εξάρτησή της στα windows (δεν πρόκειται όμως να σταματήσει να τα υποστηρίζει στο ορατό μέλλον).

ΥΓ Πάντως το Linux γίνετε όλο και πιο διάσημο... Δες enigma2 ;-)

Εγώ πάλι βλέπω ότι το Linux είναι ο πλέον διαδεδομένος πυρήνας λειτουργικού στον πλανήτη με διαφορά από όλους τούς άλλους. Σε όλες τις κατηγορίες έρχεται είτε με σχετική άνεση πρώτο (κινητά) είτε είναι απόλυτος κυρίαρχος (παντού). Από τις συσκευές κάθε είδους, στα κινητά τηλέφωνα, στούς υπερυπολογιστές. Σε όλες εκτός από μία. Desktop (άντε να βάλω και τις «κονσόλες»). Στο Desktop έχει μια αξιοσέβαστη παρουσία (οπωσδήποτε τρίτο μετά τα windows και το OSX, προσωπικά πιστεύω βρίσκεται στο 2-3%). Η ατυχία του είναι μονάχα ότι ο περισσότερος κόσμος όταν σκέφτεται υπολογιστής, σκέφτεται desktop (το λάπτοπ είναι επίσης desktop με την γενικότερη έννοια)

Ασφαλώς θέλει χρόνο για να αλλάξει η κατάσταση και στο desktop (θα έλεγα μια δεκαετία για ριζική αλλαγή) Αλλά ας ξαναδούμε πώς θα είναι σε δυο χρόνια τα πράγματα. Προς το παρόν είναι ήδη αξιοσέβαστη πλατφόρμα παιχνιδιών που πλέον εντελώς άδικα δεν εμφανίζεται σε αυτήν την σελίδα όταν περνάω το ποντίκι πάνω από το "Format" (και φυσικά το Android δεν το αντιπροσωπεύει)

Σε προηγούμενη ανάρτηση ανέφερες το κόστος τών αδειών (license fees). Πιστεύω ότι πέφτεις έξω στην ερμηνεία τών προθέσεων τής Valve. Την Valve ελάχιστα (ίσως και καθόλου) δεν την απασχολεί αυτό. Αυτό είναι θετικό φυσικά για τον τελικό «καταναλωτή» αλλά κατ' αρχήν την Valve δεν την αφορά καθόλου (αφορά τούς διανομείς). Είναι μία (θετική βεβαίως) παράπλευρη συνέπεια αλλά δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι ότι η Microsoft επιχειρεί να κλειδώσει τα windows 8 (τα windows είναι μεν κλειστός κώδικας αλλά παραδοσιακά ήταν τουλάχιστον αρκετά ανοιχτή πλατφόρμα, με κάθε επόμενη έκδοση η microsoft επιδεικνύει πολύ κακές προθέσεις. Ο πολύς κόσμος βλέπει μόνο την επιφάνεια που είναι το Metro αλλά δεν βλέπει το βάθος που είναι ότι οι εφαρμογές που θα φτιάχνονται για αυτό θα είναι ουσιαστικά κλειδωμένες σε αυτό. Αν οι δημιουργοί λόγω τέτοιων πρακτικών βρεθούν εξαρτημένοι με αυτόν τον τρόπο και η microsoft τούς προσφέρει την διανομή, τότε δεν θα έχουν λόγο να μην παρακάμψουν την steam. Είναι επομένως θέμα μακροπρόθεσμης επιβίωσης για την Valve το θέμα και όχι απλώς ένα κόστος για άδειες.
Last edit: 22 Oct 2013 18:36 by Πας Παρτού.

More
22 Oct 2013 13:37 #134384 by Πας Παρτού
[youtube:2j2hwkxf]
[/youtube:2j2hwkxf]

More
22 Oct 2013 14:18 #134385 by Φίλιππος Δαουκόπουλος
Ωραίος ο Lucinos και μου αρέσει που τα γράφεις αναλυτικά και ξεκάθαρα.
Εγώ απο την εμπειρία μου έμαθα να κρατάω μικρό καλάθι όταν περιμένω κάτι :)
Αυτήν την στιγμή είμαι με το Pear Linux 7 (λόγω γραφικού περιβάλλοντος που μοιάζει με το Mac) και κάνω τα πάντα! Αλλά δυστυχώς γυρίζω στα windows για να παίξω τα αγαπημένα μου παιχνίδια πχ Rome 2, XCOM, Guild Wars 2 κλπ.
Θέλω να ασχοληθώ με το Wine και αν καταφέρω να το κάνω να δουλέψει σωστά με τα παιχνίδια θα τα εγκαταλείψω τελείως τα win. Και γιατί είναι πιο αξιόπιστο το linux, και επειδή είναι free και επειδή έχω σκοπό να μάθω και άλλα πράγματα.
Περιμένω και εγώ να δω περισσότερα native games για να κάνω την μετάβαση.