- Reviews
- Hunters of the Dead
Hunters of the Dead
HotΗ εξέλιξη των Tower Defense!
Η εξέλιξη των Tower Defense!
Μία περίοδο χάριτος και εξέλιξης απολαμβάνουν τον τελευταίο καιρό τα indie games, κάτι που είναι φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι είναι εύκολα στη πρόσβαση, δεν απαιτούν πολλά από τον υπολογιστή σας και παρουσιάζουν τρομερές καινοτομίες. Φυσικά αυτό ωθεί όλο και περισσότερες ανεξάρτητες μικρές εταιρείες και ομάδες από διάφορες χώρες στη δημιουργία νέων games με πρωτοποριακό gameplay. Κι έτσι για το καλό όλων μας ανεβαίνει ο ανταγωνισμός.
Η Traptics είναι μία ελληνική εταιρεία ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε με το Game of Legions για Android και Windows phone, ενώ παράλληλα δουλεύει και σε ορισμένα ακόμη projects, όπως τα Candy Wars, Ten Aces και Hurtbeat. Το τελευταίο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Global Game Jam του 2013 στην Αθήνα και μάλιστα κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό. Το Hunters of the Dead είναι ουσιαστικά, το πρώτο μεγάλο βήμα της ελληνικής εταιρείας στον κόσμο του PC gaming, και δεν θα μπορούσαμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι έκαναν κακή δουλειά. Ο τίτλος είναι φανερά εμπνευσμένος από το Plants vs Zombies, παρ’ όλα αυτά, το σύστημα μάχης είναι ξεκάθαρα διαφορετικό, κάτι που τονίζουν και οι ίδιοι οι developers.
Επιβιώνοντας την αποκάλυψη Το Hunters of the Dead χαρακτηρίζεται ως Rogue-like, Tower Defense/Strategy με στοιχεία RPG που λαμβάνει χώρα σε μία πόλη γεμάτη νεκροζώντανους. Από πλευράς σεναρίου τα πράγματα είναι αρκετά απλά και κατανοητά. Ίσως υπερβολικά πολύ απλά. Στους τίτλους αρχής μαθαίνετε ότι σας έχει απονεμηθεί το προνόμιο του Prime Exorcist, ένα αξίωμα με αρκετή δουλειά και πολλές ευθύνες, καθώς είστε ο διοικητής του τελευταίου οχυρού της ανθρωπότητας. Στο πλευρό σας έχετε τον Van Hellsing ο οποίος σας παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τις απειλές, να εκπαιδεύσετε και να εφοδιάσετε τους κυνηγούς σας και να τους οδηγήσετε στην νίκη.
Βασικό καθήκον είναι η επιβίωση της βάσης/οχυρού, κάτι που συνεπάγεται με την επιβίωση ολόκληρης της ανθρωπότητας καθώς -όπως ήδη αναφέραμε- είστε η τελευταία γραμμή άμυνας. Επιπλέον και πολύ σημαντικό καθήκον σαν Prime Exorcist είναι η εξολόθρευση του Dracula, που φέρεται να λειτουργεί σαν αρχηγός όλων των undead.
Mάχη σώμα με σώμα!
Ξεκινώντας από την αρχή λοιπόν, η βάση σας είναι περικυκλωμένη από διάφορα κτίρια τα οποία καλύπτονται από ομίχλη και μόνο αν τα εξερευνήσετε μπορείτε να τα αξιοποιήσετε και να δείτε τι προμήθειες/πόρους περιέχουν. Κάθε φορά που επιλέγετε ένα νέο κτήριο για εξερεύνηση, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε τους νεκροζώντανους. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται όσο πιο πολύ απομακρύνεστε από την βάση σας.
Με τα κύματα νεκροζώντανων να κατευθύνονται αργά και βασανιστικά προς την βάση σας με σκοπό να «μασήσουν» οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους, η μοναδική σας ελπίδα είναι οι Hunters. Η έκβαση της μάχης εξαρτάται καθαρά από εσάς. Ανάλογα με τον αριθμό των εχθρών, είστε αυτός που θα κρίνει τις θέσεις που θα παραταχθεί η άμυνα, τι σχήμα θα έχει, πότε, ποιους και πόσοι Hunters θα χρησιμοποιήθουν.
Υπάρχουν πέντε διαφορετικά classes για τους Hunters. Ο αστυνομικός που είναι οπλισμένος με ένα απλό αλλά άκρως αποτελεσματικό πιστόλι, ο sniper-ας που μοιάζει πάρα πολύ με τον Master-Yi από το League of Legends (μεγάλη η χάρη του), ο πειρατής με το machine gun (εντάξει δεν μοιάζει πάρα πολύ με πειρατής), ο σταυροφόρος ιππότης με την μεγάλη χατζάρα και τέλος ο παππούς με την καραμπίνα (που μάλλον ούτε αυτός είναι παππούς!).
Κατά την διάρκεια της μάχης μπορείτε να αγοράσετε κάποια “buffs”, ώστε να γυρίσετε την πλάστιγγα με το μέρος σας σε περίπτωση που βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση. Τα buffs προσφέρουν έξτρα XP, αυξάνουν την επιθετική δύναμη των Hunters σας, και τους βοηθούν να ανακάμψουν στην μάχη, γιατρεύοντάς τους. Το πιο ισχυρό buff είναι αυτό που όταν χρησιμοπείται, σκοτώνει όλους τους undeads που υπάρχουν στο πεδίο μάχης εκείνη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όλα τα buffs αγοράζονται έναντι gold coins.
Κάθε class έχει την ιδιαιτερότητά του, καθώς τα όπλα του κάθε χαρακτήρα έχουν διαφορετικές πορείες βολής. Για παράδειγμα το sniper μπορεί να βαράει σε πολύ μεγάλο βεληνεκές, αλλά όταν ο εχθρός είναι δίπλα του η βολή δεν τον πιάνει, ενώ η επίθεση του αστυνομικού με το πιστόλι δεν φτάνει σε μεγάλη απόσταση, αλλά μπορεί να χτυπήσει ότι βρίσκεται μπροστά του. Χρήσιμο επίσης είναι να αναφέρουμε πως μετά από κάθε μάχη οι Hunters σας κερδίζουν XP, ανεβαίνουν level και χάνουν κάποια Ability Points. Όταν ένας Hunter έχει λίγα ή καθόλου Ability Points τότε δεν μπορεί να πάει σε μάχη και πρέπει πρώτα να ξεκουραστεί. Σε περίπτωση που ένας Hunter πεθάνει στο πεδίο της μάχης δεν μπορείτε να τον αναγεννήσετε και χάνετε τον συγκεκριμένο για πάντα. Αυτό είναι ενα στοιχείο που χρωματίζει το Hunters of the Dead και του δίνει έναν τόνο δυσκολίας.
Φέρτε μας κι άλλα zombies, δεν χορτάσαμε!
Συμμαζεύοντας τα ασυμμάζευτα
Για να καταφέρετε να νικήσετε τον Δράκουλα, πρέπει να χτίσετε μία δυνατή ομάδα από Hunters να τους ανεβάσετε level και να μαζέψετε αρκετό gold. Ο μοναδικός τρόπος για να το επιτύχετε αυτό, είναι μέσα από την εξερεύνηση των κτηρίων γύρω από την βάση σας. Όπως ήδη αναφέραμε σε κάθε προσπάθεια για εξευρεύνηση ενός κτηρίου υπάρχει η πιθανότητα μάχης. Με μία επιτυχή εξερεύνηση κερδίζετε πόντους, και διάφορες άλλες αμοιβές, που εξαρτώνται από το είδος του κτηρίου που ελευθερώσατε. Επίσης, μετά απο μία μάχη κερδίζετε λεφτά, τα οποία και χρησιμοποιείτε σε αναβαθμίσεις της βάσης σας και των Hunters σας. Επιπλέον σε κάθε χρονική στιγμή έχετε και μία αποστολή (quest) να ολοκληρώσετε. Οι αποστολές είναι απλές, του τύπου “σκότωσε 25 undeads”, “κερδισε 3 μάχες χωρίς η βάση σου να δεχτεί χτύπημα” και η εκπλήρωσή τους παρέχει πόντους. Οι πόντοι ουσιαστικά κρίνουν το τελικό σκορ σας όταν χάσετε.
Το Hunters of the Dead περιέχει επτά τύπους κτηρίων. Καταρχήν έχουμε το νοσοκομείο, που παρέχει ένα μέρος στους Hunters σας για να επανακτήσουν το health τους μετά από μάχες. Μετά συνεχίζουμε με τους πύργους που αυξάνουν την ζωή της βάσης σας, ενώ τα νεκροταφεία δίνουν στους στρατιώτες σας ένα χώρο για να εκπαιδευτούν και να αυξήσουν το ΧP τους. Στα σπίτια (houses) θα βρείτε καινούριους Hunters για να επιστρατεύσετε, και τα Gunstores προσφέρουν όπλα. Αναβαθμίσεις για τους Hunters σας βρίσκετε στα Gadget Stores ενώ τα Μarkets βελτιώνουν το ρυθμό ξεκούρασής τους. Όλα τα κτήρια στο Hunters of the Dead λειτουργούν με την ίδια ακριβώς λογική. Όσα περισσότερα έχετε τόσο πιο καλά/γρήγορα λειτουργούν.
Τα υποχείρια του Δράκουλα είναι οι νεκροζώντανοι ή αλλιώς undead, και τους συναντάμε σε πολλές διαφορετικές μορφές όπως Death Knight, Skeletal Warrior, Vampire και άλλα πολλά. Ακρίβως όπως οι Hunters, έτσι και οι Undead ανάλογα με το είδος τους, έχουν διαφορετικά στυλ επίθεσης. Όσο πιο πολύ προχωράτε στο Hunters of the Dead, τόσο πιο δυνατους undead θα συναντήσετε. Για παράδειγμα ο Skeletal Warrior και ο Death Knight έχουν παρόμοιες επιθέσεις, αλλά ο τελευταίος βαράει πολύ πιο δυνατά και γρήγορα και έχει περισσότερη ζωή κάτι που τον κάνει έναν από τους δυνατότερους αντιπάλους στο παιχνίδι.
Hard Mode On!
Το Hunters of the Dead δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία από πίσω. Όλο το σκηνικό είναι να μαζέψετε πόρους και να κερδίσετε τον Δράκουλα σε κάποια μάχη. Σημειώνουμε πως ο Δράκουλας μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε προσπάθεια που κάνετε για να εξερευνήσετε/κατακτήσετε ένα κτήριο. Επειδή όλο το σύστημα είναι τυχαίο, μπορεί είτε να σας εμφανιστεί 2-3 φορές συνεχόμενα, είτε να περάσουν 20 μάχες μέχρι να τον δείτε. Ο Δράκουλας κινείται τυχαία στο πεδίο μάχης και όχι σε μία συγκεκριμένη γραμμή όπως όλοι οι άλλοι undeads, γι' αυτό προσέξτε!
Όταν καταφέρετε να κερδίσετε τον Δράκουλα για πρώτη φορά, θα σας δοθεί η δυνατότητα να ξαναπαίξετε το παιχνίδι στον επόμενο βαθμό δυσκολίας (Hard), ενώ άμα νικήσετε και αυτό, ξεκλειδώνεται το Hell difficulty. Στο GameWorld χρειαστήκαμε τέσσερις ώρες να τερματίσουμε το Hunters of the Dead σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Δύο ώρες διαθέσαμε στο Νormal καθώς μας πήρε αρκετό χρόνο για να καταλάβουμε πως λειτουργεί ο χειρισμός και οι μάχες. Μετά το Normal, το Hard έφυγε πολύ εύκολα, μέσα σε μισή ωρίτσα και για το Hell χρειαστήκαμε άλλη μία ώρα περίπου. Το Hell difficulty ήταν δύσκολο αλλά όχι σε βαθμό ακατόρθωτου, ενώ το Hard και το Normal, ήταν αρκετά βατά. Πιστεύουμε πως εδώ το παιχνίδι χάνει, καθώς δεν έχει ιστορία για να το στηρίξει και βασίζεται στην επανάληψη των ίδιων κινήσεων ξανά και ξανά.
Το Hunters of the Dead δεν είναι σχεδιασμένο για να τερματίζεται με την πρώτη. Θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες με αποτυχίες και θανάτους ώστε να μαζέψετε λεφτά, τα οποία θα χρησιμοποιείτε στην αγορά αναβαθμίσεων για την βάση σας αλλά και για την ομάδα των Hunters σας. Με λίγα λόγια κάθε ήττα σας κάνει πιο δυνατό. ταν θα έχετε όλες τις αναβαθμίσεις και αρκετό gold τότε μπορείτε να νικήσετε και τον Δράκουλα με ευκολία. Όλο αυτό βέβαια επιφέρει και το δυσάρεστο grinding καθώς μοιραία θα επαναλαμβάνετε μάχες προκειμένου να δυναμώσετε τον στρατό σας.
Ο παράγοντας τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στο Hunters of the Dead, καθώς στην περίπτωση που βρίσκετε τον Δράκουλα συνέχεια -ειδικά όσο είστε ακόμα στην αρχή- το πιο πιθανό είναι να χάσετε. Αυτό ακριβώς όμως το κομμάτι είναι που κάνει το Hunters of the Dead τόσο εθιστικό! Όσες φορές και να χάσετε τα πάντα, όσες φορές και να σας σκοτώσει άδικα ο Δράκουλας, τόσο πιο πολύ θα πεισμώσετε και θα θέλετε να το τερματίσετε. Ο συνδυασμός της προσωπικής στρατηγικής για τις μάχες και την διαχείρηση των Hunters σας (πότε θα ξεκουράσετε κάποιους, πόσους από το κάθε class θα έχετε στην ομάδα σας και πολλά άλλα), η τύχη και οι ορδές από τους undeads που έρχονται να σας κατασπαράξουν, δημιουργούν έναν εκρηκτικό Tower Defense συνδυασμό!
Zombies που έμειναν από καύσιμα
Στον τεχνικό τομέα το Hunters of the Dead δεν αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις και αυτό όχι λόγων των 2D γραφικών του, αλλά λόγω της ανύπαρκτης κινητικότητας από το περιβάλλον του. Μία καλή και πειστική απεικόνιση μίας πόλης που έχει ρημαχτεί από ορδές undeads είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμα και σε 3D παιχνίδια, πόσο μάλλον σε 2D. Παρ’ όλα αυτά, το Hunters of the Dead δεν μπήκε καν στο κόπο.
Τα κτήρια στο σχεδιασμό τους είναι απλοϊκά με καρτουνίστικα χρώματα. Μερικά έχουν κάποιες ευχάριστες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα Markets έξω από την πόρτα τους έχουν καφάσια με μήλα (γιατί ποιος δεν χρειάζεται μήλα σε μία zombie apocalypse), ενώ κάποια άλλα κτήρια όπως το νεκροταφείο περνούν τελείως απαρατήρητα. Και ουσιαστικά, αυτό είναι! Καμία κινητικότητα στον χάρτη, τα πάντα μέσα στην πόλη μένουν ακίνητα. Ακόμα κι αν περάσετε τον mouse pointer πάνω από τα κτήρια, ούτε καν θα μπούν στον κόπο να φωτιστούν για να καταλάβετε τι έχετε μαρκάρει.
Οι Hunters στο σχεδιασμό τους παρουσιάζουν αρκετές χιουμοριστικές πινελίες, όπως για παράδειγμα ο sniper-ας έχει τρία μάτια, ενώ χρησιμοποιούνται τα ίδια καρτουνίστικα χρώματα. Σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να αναφέρουμε πως σχεδόν όλα τα classes των Hunters φοράνε τις ίδιες μπότες, κάτι που μοιάζει αρκετά... τεμπέλικο. Τα animations τους κατά την διάρκεια της μάχης είναι διασκεδαστικά, βρίσκονται όμως σε ένα background που και πάλι δεν έχει καμία κινητικότητα. Αντίθετα οι undead δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε από πλευράς σχεδιασμού, ούτε από πλευράς animation. Ίσως εξαίρεση αποτελούν τα Vampires, καθώς επιλέχθηκε γυναικείο μοντέλο σε έναν ρόλο που τον έχουμε συνηθίσει αντροκρατούμενο. Κατά τα άλλα, η ποικιλία εχθρών είναι αρκετά μικρή, καθώς θα συναντήσετε πέντε διαφορετικούς undead, που μαζί με τον Dracula φτάνουν τον πολύ μικρό αριθμό των έξι αντιπάλων.
Στο κομμάτι του ήχου ξεχωρίζει το soundtrack του αρχικού μενού, που είναι γαργαλιστικό και σας ωθεί να ξεκινήσετε το παιχνίδι. Οι φωνές των Hunters δεν έχουν την απαιτούμενη ποιότητα, ενώ οι μόνοι τρεις voice actors που χρησιμοποιήθηκαν φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν τα πέντε classes, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να κατεβάζετε στη μάχη διαφορετικούς Hunters και να ακούτε τον ίδιο voice actor να λέει την ίδια ατάκα ξανά και ξανά. Εξαίρεση αποτελεί η φωνή του Δράκουλα (τον υποδύεται ο Zok) που ομολογουμένως έκλεψε την παράσταση. Οι GRamers συμμετείχαν κι αυτοί με τη σειρά τους στα φωνητικά.
Ελληνικός Απολογισμός
Σε καμία περίπτωση η προσπάθεια της Traptics δεν είναι κακή, το αντίθετο μάλιστα, πρόκειται για ένα αξιόλογο κλώνο του Plants vs Zombies που μάλιστα εξελίσσει το είδος στον τομέα του gameplay. Το Hunters of the Dead χάνει σε πολλούς τομείς και απαιτεί την συνεχόμενη επανάληψη κινήσεων, κάτι που το κάνει αναριό, μονοδιάστατο και σας ωθεί πολλές φορές στα όρια εκνευρισμού. Το σενάριο και τα γραφικά είναι μετριότατα και με αρκετές ατέλειες, ενώ το soundtrack περνάει απαρατήρητο. Αντίθετα το gameplay σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο με τον μόνιμο κίνδυνο για permadeath των Hunters να δίνει μία άγρια ομορφιά. To Hunters of the Dead μπορείτε να το βρείτε στο Steam στην τιμή των πέντε ευρώ.
Θετικά:
- Συνδυάζει Tower Defense με Strategy
- Μπορεί να χαρίσει κάποιες εντυπωσιακές μάχες
- Χαμηλή τιμή
Αρνητικά:
- Το background σε κάθε level είναι διαρκώς το ίδιο
- Μόλις έξι είδη εχθρών
- Ανύπαρκτο σενάριο
- Γραφικά κατώτερα των προσδοκιών
- Το grinding έως ότου γίνετε πιο δυνατοί
Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 6
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 6.2
Ένα συμπαθητικό Tower Defense που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλύτερο.
Αριστοτέλης Ζησιμόπουλος
NEWS VIEW ALL
Συνέντευξη με τους Traptics
Στα πλαίσια του GameAthlon 2014 γνωρίσαμε και συνομιλήσαμε με τους developers της νέας εταιρείας ανάπτυξης Traptics. Πρόκειται για τον Μιχάλη Παπαγαθαγγέλου, τον Δημήτρη Κρητικό και την Κατερίνα Ματ...Posted (12 Jul 2014)
Comments