O Crash Bandicoot ήταν ουσιαστικά η μασκότ του PlayStation. Τα πήγε αρκετά καλά σ’αυτό το ρόλο και γενικά τα 2 games που πρωταγωνιστούσε ήταν και είναι ακόμη και σήμερα πολύ όμορφα και αξιόλογα. Οπότε, τι παίζει αυτή τη φορά με το χνουδωτό μας φίλο; Στο 3ο μέρος της σειράς, με υπότιτλο Warped, ο ήρωάς μας αντιμετωπίζει πάλι εχθρούς που εξαπέλυσε ο Dr.Neo Cortex και τα levels διεξάγονται σε διάφορα πρωτότυπα περιβάλλοντα ιστορικής σημασίας και φουτουριστικών κόσμων. Όλο αυτό το σκηνικό κρατάει το τίτλο φρέσκο αλλά ας πάμε να δούμε αναλυτικότερα όλο το concept.
Το Crash Bandicoot 3: Warped συνεχίζει αμέσως μετά από τα γεγονότα του Cortex strikes back. Μετά από τη καταστροφή του Cortex Vortex,κομμάτια του διαστημικού αυτού σταθμού πέφτουν πάνω σε ένα τροπικό βουνό και ελευθερώνουν ένα αρχαίο πνεύμα του κακού, τον Mumm-Ra! Sorry, γράψτε λάθος. Μετά από μαραθώνιο Thundercats μου έμεινε κουσούρι. Ελευθερώνεται ο Uka Uka, ο εγκέφαλος πίσω από τα διαβολικά σχέδια του Cortex. Αφού τα “χώνει” στο δόκτορα και τον κατηγορεί για τις συνεχόμενες αποτυχίες του, ο Uka Uka του εξηγεί πως πρέπει να μαζέψει ξανά τα διαμάντια και τους κρυστάλλους καθώς περιέχουν την απόλυτη ενέργεια που κινεί το σύμπαν. Έτσι, για να βοηθήσει παραπάνω στην υλοποίηση του σχεδίου τους, o Uka Uka παρουσιάζει τον νέο συνεργάτη τους, τον Dr. Nefarious Tropy ο οποίος δημιούργησε την Time-Twisting Machine, μια χρονομηχανή που τους επιτρέπει να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να βρουν τα παραπάνω ορυκτά στην αρχική τους τοποθεσία.
Στην οικία του πρωταγωνιστή μας, o Aku Aku νιώθει τη παρουσία του Uka Uka και εξηγεί στον Crash και στην αδερφή του, Coco, τι πρέπει να κάνουν για να σώσουν τη κατάσταση. Ο Uka Uka είναι ο διαβολικός αδερφός του Aku Aku (δε θέλει και πολύ σκέψη για να το καταλάβετε βέβαια) και ήταν κλεισμένος σε μια φυλακή για αιώνες από το δεύτερο για να αποφευχθεί η καταστροφή του κόσμου. Έτσι, καταλήγουμε στην Time-Twisting Machine που ανέφερα παραπάνω, όπου οι ήρωές μας πρέπει να μαζέψουν τα μπιχλιμπίδια νωρίτερα από τους αντιπάλους τους.
Τα 30 διαφορετικά levels τηρούν σχεδόν το γνώριμο 3D platform στυλ που αγαπήσαμε στα προηγούμενα Crash games. Σε μερικά βέβαια, μπορείτε να χειριστείτε οχήματα όπως μια μοτοσικλέτα, ένα αεροπλανάκι και ένα jet ski και θα έλεγα ότι δεν αποτελούν levels, αλλά mini-games τα οποία δίνουν μια μεγαλύτερη ποικιλία στο τίτλο και ανεβάζουν το ενδιαφέρον του ταυτόχρονα.
Όπως και στο 2ο τίτλο της σειράς, κύριος στόχος σας είναι να συλλέξετε τα διαμάντια και τους κρυστάλλους με τη διαφορά ότι εδώ μπορείτε να αποκτήσετε και ένα φυλαχτό αν ολοκληρώσετε κάποιο level σε συγκεκριμένο χρόνο. Επιπλέον, όσο προοδεύετε θα αποκτάτε νέες κινήσεις όπως το super κάθετο χτύπημα με τη κοιλιά, το διπλό άλμα, τη super περιστροφή καθώς και το super τρέξιμο που θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα, ειδικά στη συλλογή των φυλαχτών και στο ξεκλείδωμα μυστικών levels.
Όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνται με αμεσότητα και ευκολία για ακόμη μια φορά, πράγμα εξαιρετικό καθώς ακόμα και οι νέες κινήσεις είναι απλές στη χρήση τους.
Οπτικά, το Crash Bandicoot 3 είναι άψογο. Τα τρομερά animations των χαρακτήρων καθώς και τα χρωματιστά τοπία θυμίζουν πάλι cartoon και αυτό που κλέβει πραγματικά τη παράσταση είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Τα οπτικά εφέ δίνουν μια άλλη έννοια στην απεικόνιση διαφόρων laser, πυρσών και άλλων αντικειμένων. Κερασάκι στη τούρτα βέβαια είναι το γρήγορο και σταθερό frame rate που δίνει το βραβείο ομορφιάς στο τίτλο καθιστώντας το σίγουρα ως έναν από τους πιο όμορφους στο PlayStation.
Στο κομμάτι του ήχου, για άλλη μια φορά (έχω καταντήσει κουραστικός…) έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Μουσική, ηχητικά εφέ, αλάνθαστα voice-overs –με κορυφαίο lip-sync- δένουν άψογα με το σύνολο.
Τελικά είναι το καλύτερο;
Σίγουρα. Το καλύτερο της σειράς. Η τριλογία κλείνει με το καλύτερο τρόπο. Νέες κινήσεις, νέα levels, νέα bosses, γραφικά, ήχος και gameplay στα καλύτερά τους! Αν είστε κάτοχος PlayStation οφείλετε να το δείτε αλλά αν είστε fan των platformers πρέπει να το ζήσετε!