Η σειρά Marvelvs.Capcom αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για την fightingσκηνή. Βρίσκεται στην κατηγορία “DreamComeTrue” καθώς ενώνει δύο σύμπαντα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να συναντηθούν παρά μόνο στα ποιο τρελά μας όνειρα σε ένα παιχνίδι με γρήγορο gameplayκαι ξέφρενα combos. Το παιχνίδι αυτό όμως είναι πραγματικότητα και μετά από έξι χρόνια απουσίας η σειρά επιστρέφει με το Marvelvs.CapcomInfinite, το έκτο κεφάλαιο με το οποίο η σειρά κλείνει 20 χρόνια στον χώρο.
Ιστορία και offlineπεριεχόμενο
Το Marvel vs. Capcom Infinite φέρνει για πρώτη φορά στην σειρά ένα story mode διάρκειας 3-4 ωρών. Βάση σεναρίου ο Ultron της Marvel ενώνεται με τον Sigma του MegamanX χρησιμοποιώντας τα reality και space stones- 2 εκ των 6 infinity stones γνωστά από τα comics της Marvel- ενώνοντας ταυτόχρονα και τα σύμπαντα τους με σκοπό να εξαπολύσουν έναν ιό που θα αφανίσει την ανθρωπότητα. Οι ήρωες και των δύο διαστάσεων καλούνται να συνεργαστούν και να μαζέψουν τα υπόλοιπα infinity stones για να σταματήσουν τα σχέδια του Ultro-Sigma. Αντικειμενικά η ιστορία είναι αρκετά καλό και έχει κάποιες πολύ ωραίες στιγμές αλλά δεν παίρνει κάποιο ρίσκο σεναριακά που να ενθουσιάζει τον casual gamer.
Στα υπόλοιπα modes συναντάμε τα γνωστά “VSCPU” και “VS 2P” και φυσικά το arcade mode. To arcade mode αποτελείται από επτά μάχες. Πέντε στις οποίες αντιμετωπίζεται χαρακτήρες του παιχνιδιού, μία ενάντια σε ένα mini-Boss και μία ενάντια στο FinalBoss. Το μόνο κακό με το arcade είναι ότι για κάποιο λόγω δεν υπάρχουν character endings μετά την ολοκλήρωση του. Εκτός αυτών υπάρχει και το καθιερωμένο Training mode καθώς και το Mission mode που είναι στην ουσία το tutorial του παιχνιδιού μαζί με δέκα βασικά combos για κάθε χαρακτήρα. Επίσης υπάρχει και το Collection το οποίο περιέχει το soundtrack του παιχνιδιού, το artwork των χαρακτήρων κτλ.
Online modes και net code
Περνάμε στο ζουμί των σύγχρονων fighting games, το online. Στα online modes συναντάμε φυσικά τα γνωστά σε όλους ranked και casual matches αλλά και μια ευπρόσδεκτη προσθήκη για τους νέους παίκτες το beginners league. Το beginners leagueστην ουσία είναι ranked matches μεταξύ μόνο των κατώτερων κατηγορίας παικτών, δηλαδή των rank 15-14. Αν λοιπόν είστε αρχάριος και θέλετε να μάθετε το παιχνίδι χωρίς το άγχος και τον εκνευρισμό της ήττας από κάποιον αντίπαλο πολύ καλύτερο σας τότε το Mode αυτό είναι ότι πρέπει για να παίξετε ενάντια σε αντιπάλους του επιπέδου σας. Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι με το που μαζέψετε 1000 πόντους και φτάσετε rank 13 θα σας απαγορευτεί η πρόσβαση σε αυτό το Mode καθώς πλέον δεν θα θεωρήστε αρχάριος. Ύστερα έχουμε και τα lobbies στα όποια θα στέλνεται Invite στους φίλους για να παίξετε διπλό ή ενάντια σε οκτώ άλλους παίκτες στο ίδιο lobby. Μια ωραία προθήκη των Lobbies είναι ότι μπορείτε να κάνετε και online training με τους φίλους σας και να μάθετε έτσι το παιχνίδι παρέα.
Όσο αφορά το netcode έμεινα πλήρως ικανοποιημένος. Το παιχνίδι μπορεί να βρει πολύ γρήγορα αντίπαλο με τον λιγότερο χρόνο που να σημείωσα να ήταν 5 δευτερόλεπτα και ο μεγαλύτερος 1 λεπτό. Η ποιότητα σύνδεσης ήταν άψογη, ακόμη και σε συνδέσεις με 2 γραμμές το παιχνίδι έτρεχε σαν να έπαιζα offline. Φαίνεται πως μετά την κατακραυγή για το netcode του StreetFighterV η Capcom πρόσεξε περισσότερο αυτό το κομμάτι και μπράβο της.
Γραφικά, ήχος, rosterχαρακτήρων και gameplay
Στον οπτικοακουστικό τομέα δυστυχώς το παιχνίδι δεν εντυπωσιάζει. Τα γραφικά δεν είναι άσχημα αλλά το cinematic art style που ακολουθεί είναι αρκετά generic και δεν γοητεύει καθόλου σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια που ήταν χάρμα οφθαλμών, συν των μοντέλων χαρακτήρων που αν και διορθώθηκαν σε σημαντικό βαθμό πριν της κυκλοφορία (ειδικά τα πρόσωπα του Dante και της Chun-li ήταν απαράδεκτα) εξακολουθούν να στερούνται λεπτομερών με τρανά παραδείγματα των Spencer και τον Captain America. Ευτυχώς το παιχνίδι έχει πολύ καλά animations σε σχέση με την μέτρια εικόνα που έχει. Στον ήχο το παιχνίδι είναι αρκετά τίμιο, υπάρχουν κάποιοι περίεργοι και ίσως λίγο αφύσικοι ήχοι όταν κάνει άμυνα ο παίκτης άλλα σε γενικέ γραμμές είναι ικανοποιητικός. Η μουσική είναι η πιο αδύναμη της σειράς. Υπάρχουν αρκετά καλά κομμάτια και στις δύο πλευρές άλλα αρκετά από αυτά είναι αδύναμες διασκευές, κυρίως από την Marvel πλευρά. Ακούστε την μουσική του Captain America στο Ultimate Marvel vs. Capcom 3 και μετά του Infinite, θα καταλάβετε.
Τώρα όσο αφορά το roster. Αντικειμενικά είναι ικανοποιητικό, υπάρχουν 30 μαχητές με μεγάλη ποικιλία στο gameplayκαι υπάρχουν αρκετοί αγαπητοί χαρακτήρες. Το πρόβλημα είναι ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο παιχνίδι που είχε 50 μαχητές υστερεί αρκετά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λείπουν αρκετοί θρυλικοί χαρακτήρες από την Capcom καθώς και οι X-men, Fantastic Four και Deadpool από την Marvel κάνουν τα πράματα χειρότερα. Υπάρχει πάντα η ελπίδα του DLC σωστά;
Στο κομμάτι του gameplay είναι εκεί που ο τίτλος πραγματικά εντυπωσιάζει. Ας τα πάρουμε από την αρχή, το παιχνίδι είναι 2ν2. Υπάρχουν 4 κουμπιά επίθεσης, Lightpunch, Heavypunch, Lightkick, Heavykick και δύο special buttonsτο Infinity Surge (L1) και το Tag (R1). To Tag όπως το λέει και το όνομα του είναι το κουμπί που αλλάζει τον παίκτη της ομάδας σας αντικαθιστώντας εξολοκλήρου τα assists. Οι developers δεν θέλανε να υπάρχει μια ομάδα όπου ο ένας από τους τρείς απλά εκτελεί βοηθητικό ρόλο και στην ουσία δεν έχει μεγίστη χρήση στο gameplay, γι’ αυτό και πλέον οι ομάδες είναι δυο ατομα και με το tag που επιτρεπει στο κάθε μελος να μπαινει αμεσα μέσα στην δράση και να κάνει πιο ασφαλη την κατάσταση ή ακόμη και να πάρει το πάνω χέρι ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την συνεργασεια. Το Surge είναι το special skillτου infinity stone που θα επιλέξετε για την ομάδα σας. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα Power, Time, Space, Reality, Mind και Soulstones. Πατώντας το Surge(L1) ενεργοποιείτε: με το Power stone ένα hard hit που οδηγεί σε wallbounce, με το Time stone τηλεμεταφορά, με το Space stoneφέρνεται κοντά σας τον αντίπαλο, με το Reality stone δημιουργείτε από το τίποτα μια fireball που κάνει το track τον εχθρό, με το Mind stone κλείνεται σε ένα κελί τον αντίπαλο και μένει για λίγο ζαλισμένος και με το Soul stone κλέβεται λίγη από την ζωή του αντιπάλου.
Υπάρχει ακόμη ένα mechanic το οποίο λέγεται Infinity Storm και το ενεργοποιήτε πατωντας Surge και Tag ταυτόχρονα (L1+R1). Όταν το ενεργοποιήσετε έχετε πρόσβαση σε τρομερές ικανότητες που αλλάζουν το παιχνίδι. Με την ενεργοποίηση του Infinit y storm: με το Power stone έχετε damage buff και πολλά wallbounceκαι OTG (OffTheGround), με το Timestone έχετε μεγαλύτερη ταχύτητα, εκτελείτε γρηγορότερα και με περισσότερες επαναλήψεις combos και οι χαρακτήρες που ρίχνουν fireballs μπορούν να ρίξουν μέχρι και πέντε μαζί. Το Space stone κλίνει σε ένα κουτί τον αντιπαλο και του απαγορευει το Tag, το Realitystoneαλλοιώνεται την πραγματικότητα και καλείτε κεραυνούς, πίδακες φωτιάς και παγώνεται το πάτωμα. Με το Mind stone έχετε ατελείωτη ενεργεία στην μπάρα που χρησιμοποιείτε για τις hypers και με το Soul stone αν πεθάνει ο συμπαίκτης σας τον φέρνετε πίσω με 20% health και ελέγχεται και τους δυο χαρακτήρες ταυτόχρονα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γνωστό gameplayτης σειράς οι παραμετροποιήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος με τους παίκτες, τα stonesκαι τα combos που μπορούν να δημιουργηθούν φτάνουν όπως λέει και ο τίτλος τους άπειρους συνδυασμούς.
Εδώ να αναφέρω πως για τους νέους παίκτες υπάρχει η επιλογή των autocombos, easy hyper και auto jump που κάνεις πιο διασκεδαστική την εμπειρία στο casual κοινό χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα του gameplayσ τον βωμό του accessibility.
Τελικά συμπεράσματα
Για το Marvel vs.Capcomταιριάζει απόλυτα η φράση “μην κρίνεις ένα βιβλίο από την εμφάνιση”. Οπτικά ο τίτλος δεν είναι εντυπωσιακός οπτικά αλλά όταν αρχίσεις να πειραματίζεται με το gameplayτότε αντιλαμβάνεσαι την σπουδαιότητα που έχει σαν παιχνίδι. Η Capcom παρέδωσε έναν τίτλο με πολύ καλοδουλεμένο gameplay, στιβαρούς μηχανισμούς και σχεδόν άψογα λειτουργικό online που όμως λογά γραφικών και ελλιπούς roster δεν θα έχει την απηχήσει που θέλει η εταιρία και εοκικά στο casual κοινό. Τουλάχιστον για τώρα.
Θετικά
Άψογο gameplay
Πολύ καλά animations
Σχεδόν τέλεια λειτουργικά online
Προσβασιμότητα χωρίς να υπονομευτεί η σε υψηλότερο επίπεδο εκτέλεση των combos
Κάλο σενάριο
Αρνητικά
Πολλά loading screens στην ιστορία
Απουσία των Arcade endings
Μέτρια γραφικά
Μικρότερο rosterσε σχέση με τους προκατόχους τους και με σημαντική την έλλειψη των X-men