- Reviews
- The Walking Dead
The Walking Dead
HotZombies...keep walking!
Zombies...keep walking!
Tελικά τα ζόμπι όντως είναι …απέθαντα! Από τις αρχαίες λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες για νεκροζωντανά πλάσματα μέχρι τα…Βουντού zombi (ονομασία προέλευσης!) της Καραϊβικής, η ιδέα του νεκρού που επιστρέφει στη ζωή για να τραφεί και να τρομοκρατήσει είναι ριζωμένη βαθιά στον ανθρώπινο συλλογικό νου και αποτελεί έναν από τους πλέον αρχετυπικούς φόβους μας.
Η σύγχρονη απόδοση του μύθου, που έχει κατακλύσει μέσα όπως βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και φυσικά βιντεοπαιχνίδια, οφείλει τα μέγιστα σε έναν και μόνο άνθρωπο. Μιλάμε βεβαίως για τον «νονό των ζόμπι», George A. Romero, ο οποίος καθόρισε την μοντέρνα μορφή τους στην ανυπέρβλητη ταινία Night of the Living Dead του 1968. Από τότε μέχρι και τις μέρες μας, τα ζόμπι, όπως τα εμπνεύστηκε ο αμερικανός σκηνοθέτης, είναι από τους πιο δημοφιλείς πρωταγωνιστές σε δημιουργίες που πραγματεύονται τον τρόμο, τη φαντασία αλλά και την σάτιρα σε πολλές περιπτώσεις.
«Χάρτινα» ζόμπι
Μια από αυτές είναι και η σειρά κόμικς The Walking Dead. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε από την Image Comics τον Οκτώβριο του 2003 και αποτελεί πνευματικό παιδί του συγγραφέα Robert Kirkman και του σχεδιαστή Tony Moore. Η ιστορία που εξελίσσεται στις ασπρόμαυρες σελίδες του έχει να κάνει με τις περιπέτειες του Rick Grimes και διάφορων άλλων επιζήσαντων σε έναν κόσμο που έχει κατακλεισθεί από πεινασμένα ζόμπι.
Το The Walking Dead έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, ενώ έφτασε μέχρι και την τηλεόραση τον Οκτώβριο του 2010 με την ομώνυμη σειρά. Μάλιστα οι παραγωγοί του καναλιού AMC (American Movie Classics) προσέλαβαν τον ίδιο τον Kirkman για να προσαρμόσει το σενάριό του στις νέες απαιτήσεις. Η τρίτη σεζόν παίζεται ήδη στην Αμερική με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ το πρώτο της επεισόδιο φέτος έκανε ρεκόρ τηλεθέασης.
Πες μας μια ιστορία
Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το hype, η Telltale Games, εταιρεία γνωστή για games με τη μορφή επεισοδίων και με ψηφιακή κυρίως διανομή, αποφάσισε να κυκλοφορήσει τη δική της σειρά παιχνιδιών The Walking Dead βασισμένη στα κόμικς. Οι αμερικανοί developers στελεχώνονται από πρώην εργαζομένους της LucasArts (επομένως με μεγάλη εμπειρία στα Adventures) και ανάμεσα στις προηγούμενές τους δουλειές συγκαταλέγονται games όπως το Jurassic Park: The Game, το Back to the Future: The Game και οι νέοι τίτλοι Sam & Max.
Το πρώτο επεισόδιο του The Walking Dead κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου του 2012 και η σειρά ολοκληρώθηκε με το πέμπτο μέρος στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Μετά την κυκλοφορία και των πέντε επεισοδίων, η Telltale Games ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος, ενώ έκανε διαθέσιμη ολόκληρη τη πρώτη σεζόν σε retail έκδοση, την οποία και θα εξετάσουμε στο παρόν review. Εφόσον λοιπόν έχουμε το The Walking Dead πλέον ολοκληρωμένο στα χέρια μας, ας δούμε πιο αναλυτικά αυτό που για πολλούς αποτέλεσε το παιχνίδι της χρονιάς για το 2012. Έγινε τελικά από την Telltale μια θριαμβευτική αναβίωση του ολίγον…παραμελημένου genre των Adventure games;
Ζόμπι στη Georgia
Όπως αναφέραμε παραπάνω, το σενάριο του The Walking Dead έχει τις ρίζες του στα κόμικς χωρίς ωστόσο να αφηγείται την ίδια ιστορία. Τα γεγονότα εξελίσσονται παράλληλα με αυτά των εικονογραφημένων και της σειράς και μάλιστα στην ίδια γενικότερη περιοχή (πολιτεία της Georgia) αλλά οι χαρακτήρες είναι εντελώς διαφορετικοί. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Lee Everett, ένας πρώην καθηγητής πανεπιστημίου από το Macon της Georgia, ο οποίος όπως βλέπουμε από τις πρώτες εισαγωγικές σκηνές έχει καταδικαστεί για τον φόνο ενός γερουσιαστή που κοιμόταν με την γυναίκα του.
Η ιστορία ξεκινάει μέσα σε ένα περιπολικό που μεταφέρει τον Lee στη φυλακή, το οποίο όμως τελικά δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει στον προορισμό του καθώς πέφτει κυριολεκτικά πάνω στην επιδημία των ζόμπι. Ο Lee καταφέρνει να γλυτώσει και ψάχνοντας βοήθεια στο πρώτο σπίτι που συναντά θα γνωρίσει την έτερη πρωταγωνιστική φιγούρα, την οκτάχρονη Clementine, της οποίας οι γονείς είχαν φύγει για κάποιες μέρες.
Κάπου εκεί αρχίζει η περιπέτεια των δυο τους καθώς θα συναντήσουν σταδιακά και άλλους επιζώντες και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν από τις ορδές των πεινασμένων walkers (όπως ονομάζει τα ζόμπι ο Robert Kirkman) που έχουν κατακλύσει την πολιτεία. Ο Lee σιγά-σιγά θα γίνει πατρική φιγούρα για την μικρή Clementine και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους αποτελεί ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της ιστορίας. Για να μη μακρηγορούμε, το σενάριο του The Walking Dead είναι συναρπαστικό, γεμάτο συγκρούσεις χαρακτήρων και εναλλαγές στη πλοκή και όπως θα αναλύσουμε παρακάτω αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της μαγείας του παιχνιδιού.
Τελικά είναι Adventure;
Αν θα έπρεπε να κατατάξουμε οπωσδήποτε σε μια κατηγορία games το The Walking Dead θα το περιγράφαμε ως ένα point-and-click Adventure, αφού οι κύριες δράσεις σας έχουν να κάνουν με αλληλεπίδραση στο περιβάλλον μέσω του κέρσορα και το πάτημα των κουμπιών. Υπάρχουν ορισμένες βασικές επιλογές όσον αφορά το τι θα πράξετε σε σχέση με τους άλλους χαρακτήρες και τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκετε στο δρόμο σας. Μπορείτε πχ. είτε να κοιτάξετε έναν άνθρωπο, είτε να μιλήσετε μαζί του, είτε να του προσφέρετε κάποιο αντικείμενο από το inventory σας.
Υπάρχουν επίσης αρκετά quick time events, ιδίως στις μάχες σας με τα ζόμπι ή σημεία όπου θα πρέπει να σημαδέψετε σε στυλ FPS το κεφάλι ή κάποιο άλλο σημείο του σώματος των νεκροζώντανων που σας επιτίθενται. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να λύσετε κάποιον υποτυπώδη γρίφο ή να δοκιμάσετε τα αντανακλαστικά σας για να ξεφύγετε από μια δύσκολη κατάσταση. Γενικά θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το gameplay ως μια συλλογή από minigames αλλά και ορισμένα αμιγώς Adventure σημεία όπου θα πρέπει να σκεφτείτε λίγο παραπάνω.
Βάλτο στο easy
Αν και υπάρχει μια στοιχειώδης ποικιλία σε αυτά που κάνετε, δυστυχώς το επίπεδο δυσκολίας κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το κομμάτι της δράσης του The Walking Dead αγγίζει τα όρια ενός casual τίτλου και σώζεται κυρίως από τη γενική «σκοτεινή» θεματολογία αλλά και το πάντα διασκεδαστικό splatter στοιχείο που ευτυχώς υπάρχει άφθονο στο παιχνίδι. Μπορεί για παράδειγμα να μην απαιτείται κάποιο τρομερό skill για να καρφώσετε ένα σφυρί στο κεφάλι ενός ζόμπι, αλλά η πράξη αυτή καθεαυτή δεν παύει να δημιουργεί πάντα το ίδιο αίσθημα της πώρωσης.
Όσον αφορά τους γρίφους και γενικώς το πιο «Adventure-άδικο» κομμάτι του τίτλου, έχουμε και εδώ το ίδιο σκηνικό. Αυτά που πρέπει να πράξετε τις περισσότερες φορές είναι προφανή και οι επιλύσεις των puzzles προκύπτουν εύκολα με απλή λογική. Ακόμα και να «κολλήσετε» λίγο σε κάποιο σημείο δεν θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε σχετικά γρήγορα το τι τελικά πρέπει να γίνει. Ευτυχώς για να μεγαλώσει κάπως η πρόκληση, οι developers προσφέρουν μια επιλογή να παίξετε χωρίς notifications στην οθόνη που σας ενημερώνουν για τα σημεία ενδιαφέροντος στο περιβάλλον.
Ακόμα και έτσι όμως, η δυσκολία δεν ανεβαίνει σε τρομερά επίπεδα. Ιδιαίτερα ένας έμπειρος παίκτης στον χώρο των Adventures θα κάνει έναν …υγιεινό περίπατο! Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως η διάρκεια κάθε επεισοδίου είναι γύρω στις δυόμιση με τρεις ώρες, επομένως υπολογίστε γύρω στις 14 ώρες συνολικά για όλη τη σεζόν.
Τέτοια «πέραση» που έχουν τα ζόμπι του The Walking Dead ούτε ο ίδιος ο Kirkman δεν την είχε φανταστεί!
Ενδεχομένως αυτό το casual στήσιμο της δράσης να συνέβαλλε στην επιτυχία που γνώρισε το The Walking Dead, όμως είναι κρίμα που χάθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα μνημειώδες Adventure. Το λέμε αυτό διότι ο τομέας τούτος είναι ίσως ο μόνος που χωλαίνει. Αν η πνευματική πρόκληση προσέγγιζε έστω και λίγο τις παλιές κλασικές δημιουργίες της LucasArts θα είχαμε ένα από τα κορυφαία games των τελευταίων ετών. Όπως και να έχει πάντως, το gameplay είναι ευχάριστο και συνοδεύει αρμονικά την εξέλιξη της πλοκής, που είναι και το κομμάτι του The Walking Dead που πραγματικά μας αποζημιώνει.
Συνθέστε την ιστορία!
Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται μια εκπομπή στο MEGA πριν από καμιά εικοσαετία που λεγόταν «Εσύ αποφασίζεις». Παρουσιαστής ήταν ο Γιάννης Βούρος και ήταν ίσως η πρώτη και μοναδική interactive εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Σε αυτή οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν μια ιστορία και σε κάποια φάση, όταν η πλοκή έφτανε σε ένα κρίσιμο σημείο, το κοινό καλούνταν να αποφασίσει για την έκβαση που επιθυμούσε.
Αυτός είναι περίπου και ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται το σενάριο του The Walking Dead. Κάθε επεισόδιο έχει πέντε κομβικά σημεία στα οποία καλείστε να πάρετε μια σημαντική απόφαση. Το story εξελίσσεται ανάλογα με το τι θα πράξετε σε αυτές τις …κορυφώσεις του δράματος, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων και τις συμπεριφορές των άλλων απέναντι σας. Το κακό είναι πως η βασική πλοκή δεν επηρεάζεται από αυτές τις επιλογές και τα κύρια γεγονότα καταλήγουν να είναι τα ίδια σε κάθε περίπτωση, ωστόσο αλλάζει θα λέγαμε η πορεία που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Το δικό σας prime time
Εξίσου σημαντικό ρόλο όμως στο σκηνικό που διαμορφώνεται παίζουν και οι επιλογές που θα κάνετε στους διαλόγους. Οι συζητήσεις σας διαμορφώνουν τόσο τις σχέσεις σας με τους άλλους, όσο και τον χαρακτήρα που τελικά θα επιδείξει ο Lee, ο συμπαθητικός αλλά μυστηριώδης πρωταγωνιστής. Σε αρκετές περιπτώσεις έχετε περιορισμένο χρόνο να δώσετε μια απάντηση σε κάποιον και έτσι θα πρέπει γρήγορα να πάρετε αποφάσεις καθοριστικές για τη συμπεριφορά σας.
Όπως σε κάθε ιστορία με ζόμπι που σέβεται τον εαυτό της έτσι και στο The Walking Dead, το πλέον τρομακτικό είναι το «τέρας» που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του και που μπορεί σε τέτοιες συνθήκες πίεσης και πανικού να βγει στην επιφάνεια. Κάθε χαρακτήρας που συναντάτε αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Οι εντάσεις, οι συμμαχίες, οι καυγάδες, οι συμπάθειες ακόμα και το ερωτικό στοιχείο που αναπτύσσονται μεταξύ των πρωταγωνιστών, ξεδιπλώνονται απολαυστικά και θα νιώσετε ότι πραγματικά συμμετέχετε σε μια interactive σειρά όπου εσείς καθορίζετε τις ισορροπίες.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε αντίθεση με RPGs όπως το Mass Effect, οι επιλογές που κάνετε δεν διαχωρίζονται σε «καλές» ή «κακές», αλλά έχουν ασαφή αποτελέσματα και επηρεάζουν τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές. Το αποκορύφωμα αυτού του κομματιού του The Walking Dead είναι η σχέση που αναπτύσσει o Lee σταδιακά με την μικρή Clementine, από τις πιο συγκινητικές και δυνατές που έχουμε συναντήσει σε σενάριο video game. Εν τέλει, η Telltale μας προσφέρει ένα ανατρεπτικό story που ο καθένας σας μπορεί να βιώσει διαφορετικά, κάθε φορά, ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει.
Φόρος τιμής στα κόμικς
Οι developers προφανώς θέλησαν να «προδώσουν» τις καταβολές του The Walking Dead, έτσι χρησιμοποίησαν cel shaded γραφικά στο οπτικό κομμάτι. Το αποτέλεσμα είναι πολύ προσεγμένο και εξυπηρετεί άψογα την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένοι και o κάθε ένας έχει το δικό του ιδιαίτερο στυλ, ενώ και η σχεδίαση των τοπίων είναι πλήρως ενταγμένη στο κλίμα.
Μη σας ξεγελάει η cel shaded απεικόνιση, τα ζόμπι είναι φρικαλέα, το αίμα ρέει άφθονο και γενικώς το θέμα …καφρίλα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα πιο βίαια games. Βέβαια δεν λείπουν ορισμένα μικρά glitches, ειδικά στα Quick Time Events (και κυρίως στην έκδοση για PC), αλλά σε γενικές γραμμές τα μικρά τεχνικά θέματα όπως και η περίεργη κάποιες φορές κάμερα δεν θα σας προβληματίσουν ιδιαίτερα.
Περπατάω στο δάσος και ακούω walkers!
Στον ηχητικό τομέα η Telltale τα έχει πάει περίφημα. Ακόμα και εδώ φαίνεται πόσο προσεγμένο σε σχέση με προηγούμενες δουλειές της είναι το The Walking Dead. Τα μουσικά θέματα που ντύνουν την πλοκή -ιδιαίτερα τις στιγμές έντασης- είναι βγαλμένα από κινηματογραφική ταινία θρίλερ και βοηθούν στην κλιμάκωση της δράσης και τη δημιουργία ατμόσφαιρας.
Τα voice-overs είναι επίσης υψηλού επιπέδου. Τον Lee υποδύεται ο γνωστός voice actor Dave Fennoy ενώ την Clementine η Melissa Hutchison και σίγουρα οι δυο τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο χτίσιμο της συγκινητικής σχέσης των δύο πρωταγωνιστών. Ωστόσο και οι υπόλοιποι ηθοποιοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλεία, ο καθένας στο κομμάτι του, δημιουργώντας ένας πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.
Το Adventure της νέας εποχής
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Telltale Games μας έχει χαρίσει ένα πολύ ξεχωριστό video game. Το συναρπαστικό σενάριο και η πολυδιάστατη πλοκή, οι «δυνατοί» χαρακτήρες και φυσικά τα πολλά και πεινασμένα ζόμπι, έχουν δημιουργήσει έναν φοβερό συνδυασμό που οι developers έχουν διαχειρισθεί άψογα και μας προσφέρουν μια υψηλών προδιαγραφών interactive εμπειρία. Η ατμόσφαιρα που αποπνέει το The Walking Dead είναι καταπληκτική και σίγουρα θα σας «ρουφήξει» αμέσως στον κόσμο του.
Ωστόσο εάν τα Adventure στοιχεία δήλωναν μεγαλύτερο παρόν και ήταν πιο απαιτητικά, σίγουρα θα μιλούσαμε μετά από καιρό για ένα μεγάλο παιχνίδι του είδους. Το The Walking Dead είναι πολύ εύκολο και μάλλον η Telltale έριξε το βάρος της στο να δηγηθεί μια ιστορία και να «χτίσει» τους χαρακτήρες σε ένα πιο casual πλαίσιο gameplay. Θυμόμαστε παλαιότερα Adventures που είχαμε «φτύσει αίμα» για να ολοκληρώσουμε και η προοπτική που δίνει το The Walking Dead σαν αναβίωση του είδους δεν είναι αυτό που θα περίμενε ο hardcore gamer. Βέβαια όλα αυτά δεν θα πρέπει να αποτρέψουν κανένα από το να δοκιμάσει έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς και ιδιαίτερους τίτλους που κυκλοφόρησαν το 2012.
Θετικά:
- Τρομερή ατμόσφαιρα
- Οι παραλλαγές στην εξέλιξη της πλοκής
- Οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των χαρακτήρων
- Η σχέση Lee - Clementine
- Γερές δόσεις καφρίλας
- Προσεγμένα cel shaded γραφικά
- Voice acting για σεμινάριο
Αρνητικά:
- Μικρή δυσκολία
- Λείπουν τα «δυνατά» Adventure στοιχεία
- Μερικά glitches
Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.3
Λίγο από Adventure, λίγο από Interactive animation, μια ιστορία με ζόμπι που κάνει αίσθηση.
Γρηγόρης Βούλγαρης
Comments