- Reviews
- New Super Mario Bros. 2
New Super Mario Bros. 2
HotΤο ΔΝΤ ήρθε στην Ιταλία κι ο Mario κυνηγάει νομίσματα.
Το ΔΝΤ ήρθε στην Ιταλία κι ο Mario κυνηγάει νομίσματα.
Η σειρά που καθιέρωσε την Nintendo είναι το Super Mario Bros., το οποίο έκανε ντεμπούτο στην κονσόλα NES το 1985. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει. Ο Mario έγινε για πρώτη φορά 3D το 1996 με το Super Mario 64 στο Nintendo 64, ενώ αργότερα εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο με το Super Mario Galaxy στο Wii.
Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, κατά καιρούς ο κόσμος νοσταλγεί το κλασικό 2D platform που μεσουναρούσε στις 8-bitες και 16-bitες κονσόλες. Με γνώμονα λοιπόν τις απαιτήσεις του κοινού, η Nintendo δημιούργησε τη σειρά New Super Mario Bros, η οποία διαθέτει τα κλασικά 2D γραφικά και το gameplay που αγαπήσαμε, αυτή τη φορά όμως με πολύ πιο σύγχρονο design και την προσθήκη του Co-Op. Ο Mario κι ο Luigi έκαναν το νέο τους ξεκίνημα στο DS, συνέχισαν στο Wii και πλέον είναι σειρά του 3DS να υποδεχθεί τα δύο αδέρφια από την Ιταλία σε νέες δισδιάστατες περιπέτειες.
Η υπόθεση είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Ο Mario κι ο Luigi κάνουν βόλτες κι όταν περνάνε για να πουν ένα “Γεια” στην πριγκίπισσα Peach, βλέπουν τον Browser και τα επτά παιδιά του (γνωστά και ως Koopalings) να την απαγάγουν και να απογειώνονται στους αιθέρες. Αμέσως ξεκινούν για την διάσωσή της, μόνο που θα πρέπει πρώτα να νικήσουν όλα τα Koopalings και φυσικά τον Browser για να μπορέσουν να την διασώσουν.
Τα πάντα για τα gold coins
Πολλοί θα αναρωτιέστε “Πόσες φορές έχουμε ξαναζήσει αυτό το σενάριο και τι νέο έχει να προσφέρει ο Mario στο 3DS; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Περισσότερα gold coins, νέα power ups κι ένα coin rush mode.
Αν έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενα New Super Mario Bros. τότε από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα ξεκινήσετε την περιπέτειά σας, θα αντιληφθείτε ότι όλα αυτά κάπου τα έχετε ξαναζήσει. Το New Super Mario Bros. 2 μοιάζει στο μεγαλύτερο μέρος του με την έκδοση του DS. Τα βασικά modes είναι το αρχικό story mode, το Co-Op (με τον έναν παίκτη να ελέγχει τον Mario και τον άλλο τον Luigi) και το Coin Rush Mode στο οποίο θα πρέπει να παίξετε τρία τυχαία levels και να συλλέξετε τα περισσότερα coins πριν πεθάνετε. Το mode αυτό ξεκλειδώνει αφού πρώτα ολοκληρώσετε τον πρώτο κόσμο του παιχνιδιού.
Στο gameplay δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική προσθήκη πέρα από δύο νέα power ups. Ο Mario αποκτά τα Gold Mario και White Raccoon Mario που τον κάνουν άτρωτο (το πρώτο ως Fire Mario και το δεύτερο ως Raccoon Mario). Κατά το διάστημα αυτό, κάθε kill προσμετράται στον συνολικό αριθμό των coins κι όλα αυτά μέχρι να πέσετε στο κενό ή να χτυπηθείτε από λάβα. Τα αντίστοιχα power ups του Luigi είναι ο Silver Luigi κι ο White Fox Luigi.
Αν κυκλοφορείτε έξω με το 3DS ανά χείρας, τότε οι δύο εφαρμογές συνδεσιμότητας του 3DS, το SpotPass και το StreetPass θα σας ανταμείψουν με ορισμένα bonus. Το SpotPass εμφανίζει τα νομίσματα που έχετε συλλέξει στα global coins και σας επιτρέπει να κατεβάσετε updates και προσφορές από την Nintendo. Με το StreetPass αλληλεπιδράτε με άλλους κατόχους του παιχνιδιού με το Coin Rush mode. Ανταλλάσσετε δηλαδή Coin Rush Records με όσους συναντάτε, ώστε να δείτε ποιος έκανε τον καλύτερο χρόνο.
Χειρισμός
Το New Super Mario Bros. 2 είναι ένα από τα πιο εύκολα στην εκμάθηση games, καθώς απαιτεί από εσάς να χρησιμοποιήσετε μόνο το circle pad και δύο κουμπιά, το ένα για το άλμα και το άλλο για το τρέξιμο ή τα fireballs του Fire Mario. Επίσης, με κίνηση του circle pad προς τα κάτω δημιουργείτε ρήγμα σε τούβλα ή κάνετε τσουλήθρα, εφόσον το έδαφος έχει αντίστοιχα την κατάλληλη κλίση. Υπάρχει επίσης και δυνατότητα για wall jump, κάτι που όμως θα σας χρησιμεύει σε ελάχιστα bosses.
Η κυρίως δράση εμφανίζεται στην πάνω οθόνη του 3DS, με την touchscreen να χρησιμεύει για να βλέπετε τον χάρτη, να ενημερώνεστε για τα star coins που έχετε συλλέξει και να ενεργοποιήσετε το power up-καβάτζα, σε περίπτωση που έχετε συλλέξει δύο ίδια και οι ανάγκες το απαιτήσουν.
It’s raining coins, alleluia!
Τόσο οι βασικές αποστολές όσο και τα boss fights έχουν εξαιρετικά χαμηλό βαθμό δυσκολίας. Το A.I. παραμένει στατικό σε τόσο υπερβολικό βαθμό, ώστε τα bosses πέφτουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι ελάχιστες εκλάμψεις του Miyamoto, όπως οι συνεργασία ορισμένων goombas, τα ψάρια που σας κυνηγούν ακριβώς στο σημείο που είστε ή ορισμένα επικίνδυνα levels με λάβα ή κενό, είναι αμφίβολο ότι θα δυσκολέψουν οποιονδήποτε έμπειρο παίκτη. Η ποικιλία των εχθρών είναι μικρή και οι επαναλήψεις πολλές σε σημείο που κουράζουν. Ειδικά τα μεσαία bosses, οι τέσσερις ρινόκεροι (σήμα κατατεθέν), δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης όταν χρειάζονται μόλις 10-15” για να εξοντωθούν!
Οι 6 κόσμοι του παιχνιδιού έχουν 7-8 levels ο καθένας, διάρκειας 2-5 λεπτών έκαστο. Κάθε κόσμος απαιτεί 20-25 λεπτά για να ολοκληρωθεί υπό κανονικές συνθήκες και το συνολικό gameplay time ανέρχεται σε 2-2,5 ώρες. Για έναν κάτοχο 3DS που θα κληθεί να πληρώσει το ακριβότερο μέχρι τώρα ποσό (45-50 ευρώ) για έναν τέτοιο τίτλο, το παραπάνω διάστημα κρίνεται απαγορευτικό.
Η διάρκεια αποτελεί για άλλη μια φορά το σοβαρότερο μειονέκτημα για τον Mario και η Nintendo καλείται πλέον να αναπροσαρμόσει τελείως την στρατηγική της.
Αν κάτι σώζει την παράσταση του Mario και του Luigi, αυτό είναι αναμφίβολα οι εξερευνήσεις. Κάθε level έχει τρία κρυμμένα star coins που βρίσκονται από δυσπρόσιτα έως αόρατα σημεία. Αν συλλέξετε πέντε από αυτά τότε ανοίγετε τις εισόδους σε bonus σπιτάκια, όπου ο Toad θα σας δώσει power ups ή ακόμα και ζωές μέσω διαφόρων mini games. Και για τους μεγάλους εξερευνητές υπάρχουν ακόμα και δύο κρυφοί κόσμοι στους οποίους σας δίνεται πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία. Όρεξη να ‘χετε να ψάχνετε.
Άξια αναφοράς είναι και τα διασκεδαστικά στοιχεία του παιχνιδιού τα οποία έχουν αυξηθεί αισθητά. Ο Shigeyuki Asuke, director που είχε αναλάβει τα δύο προηγούμενα New Super Mario Bros. έδωσε την θέση του στον Yusuke Amano. To αποτέλεσμα είναι να έχουμε troopas που σταματούν το βάδισμά τους για να χορέψουν στο ρυθμό της μουσικής, φαντάσματα που πιάνουν ολόκληρη την οθόνη και τον Mario να χώνει το κεφάλι του σε τουβλάκια τα οποία εκσφενδονίζουν νομίσματα. Η σκηνοθεσία λοιπόν έχει πλέον έναν πιο αυθόρμητο χαρακτήρα κι η ευχάριστη διάθεσή της μεταδίδεται αντίστοιχα και σε εσάς. Σκεφτείτε ότι μπορείτε να σκοτώσετε τους lakitu bros, να τους κλέψετε ένα συννεφάκι και να πετάξετε με αυτό!
Co-Op
Ένα από τα πιο διασκεδαστικά modes της σειράς New Super Mario Bros. είναι το Co-Op. Σε αυτόν τον τομέα η Nintendo εξακολουθεί να μην μας προσφέρει online σύνδεση με άλλο 3DS, περιορίζοντας την συνεργασία μόνο με φίλο στο ίδιο δωμάτιο.
Το gameplay είναι σαφώς πιο διασκεδαστικό ενώ παίζετε με παρέα και μάχεστε για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα νομίσματα ή θα προλάβει τα power ups. Αρνητικό κρίνεται το ότι δεν υπάρχει το zoom in-zoom out του Wii που άλλαζε το μέγεθος της οθόνης, συνεπώς θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε ο ένας να μην «κλείσει» τον άλλο.
Mario Number One
Στον τομέα των γραφικών, η Nintendo δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει, καθώς ο σχεδιασμός των levels είναι ένα κλικ πιο κάτω από τα όσα είδαμε στο Wii πριν από τρία χρόνια, εκεί όπου το New Super Mario Bros. είχε σαφώς καλύτερα οπτικά εφέ και bump mapping. Στο 3DS, η ποιότητα των γραφικών είναι σαφώς ανώτερη από αυτή του DS, με υψηλή ανάλυση και βελτιωμένα animations, όμως η χρήση του 3D λόγω της φύσης του παιχνιδιού, περιορίζεται μόνο στο βάθος του background, κάτι που θα παρατηρήσετε όσοι έχετε έμπειρο μάτι.
Η συνταγή της Nintendo στις καιρικές συνθήκες των κόσμων του παιχνιδιού δεν αλλάζει στο ελάχιστο. Ξεκινάτε με τον κλασικό κόσμο που έχει έντονο πράσινο, συνεχίζετε με έρημο, χιόνι κ.ο.κ. ώσπου να καταλήξετε στην ηφαιστειακή λάβα. Αυτό που επίσης δεν αλλάζει είναι τα περιεχόμενα κάθε level, καθώς η αισθητική τους παραμένει κατά κανόνα η ίδια, με εξαίρεση ορισμένα νέα αντικείμενα που κοσμούν τις αίθουσες στα κάστρα και που πιθανόν να περάσουν απαρατήρητα.
Στον ηχητικό τομέα, οι αλλαγές είναι απειροελάχιστες. Το soundtrack στην πλειοψηφία του είναι το ίδιο με την έκδοση του Wii. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τα ηχητικά εφέ με κάποιες μικροδιαφορές. Η ατάκα “Mario time” στο τέλος κάθε level έχει αντικατασταθεί από το “Mario Number One” σε βαθμό που θα το ακούτε ακόμα και στον ύπνο σας.
Αρμέξτε την αγελάδα για να βγάλει coins
Οι φορητές κονσόλες έχουν κατά κανόνα ελάχιστους αξιόλογους τίτλους. Όταν όλοι οι fans του 3DS περίμεναν με ανυπομονησία το New Super Mario Bros. 2 ως ένα εκ των καλύτερων τίτλων της κονσόλας, αντιλαμβάνεστε ότι οι απαιτήσεις τους ήταν εκ των προτέρων αυξημένες λόγω του hype. Αν ανήκετε σε αυτούς τότε ήρθε η ώρα να αντικρίσετε την πραγματικότητα. Το νέο δημιούργημα της Nintendo μπορεί να είναι διασκεδαστικό, όμως οι αμέτρητες ομοιότητές στο gameplay και τα levels, το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας και η πολύ μικρή του διάρκεια είναι πιθανότερο να σας αναγκάσουν να το δανειστείτε για λίγες ώρες παρά να το αγοράσετε. Sorry Mario, no more number one.
Θετικά:
- Πλήθος από κρυφά μονοπάτια
- Ευχάριστες Co-Op αποστολές
- Το Coin Rush mode
Αρνητικά:
- Ελάχιστες προσθήκες στο gameplay
- Παραείναι εύκολο στο μεγαλύτερο μέρος του
- Επαναλαμβανόμενοι εχθροί
- Δεν έχει online Co-Op
- Τι; Τελείωσε κιόλας;
Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.2
Όσο εθιστικό κι αν είναι, δεν παύει να είναι ένα ξεζούμισμα χωρίς βάθος.
Μάνος Γρυπάρης
Comments
Ωραίο review πάντως!
http://www.mariowiki.com/White_Tanooki_Mario
Το White Racoon Mario είναι καινούργιο:
http://www.mariowiki.com/White_Raccoon_Mario