Conspiracies

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PC  

Συνομωσίες (Conspiracies)
Το πρώτο απολύτως ελληνικό παιχνίδι περιπέτειας που βραβεύτηκε με το Mobius Prize και κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο

Site: www.anima-ppd.com



Είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια παίζουμε, σε όλες τις κατηγορίες ή έστω σχεδόν σε όλες, επαναλαμβανόμενα παιχνίδια που φέρουν διαφορετικούς τίτλους αλλά πάνω-κάτω είναι όμοια. Στα racing για παράδειγμα, ότι κι αν μεσολαβήσει ξεκινάτε από «άγνωστος» και καταλήγετε «βασιλιάς της πόλης». Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το χάος, ψάχνουμε συνεχώς, όλοι οι gamers, έναν τίτλο που για τους δικούς του λόγους θα ξεχωρίζει από το σύνολο. Έτσι, είτε περιμένουμε εναγωνίως νέες κυκλοφορίες από τους κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας του gaming για να απορρίψουμε 99 και να κρατήσουμε 1 που θα μας «γυαλίσει», είτε στρεφόμαστε σε παλιότερες κυκλοφορίες. Στο GW δεν χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ πίσω παρά μόνο 5-6 χρόνια και συγκεκριμένα το 2003. Τότε είχε κυκλοφορήσει ο πρώτος απόλυτα ελληνικός τίτλος περιπέτειας με την ονομασία «Συνωμοσίες» στον οποίο συμμετείχαν έλληνες ηθοποιοί, ελληνικοί διάλογοι, μέχρι κι ελληνικός χάρτης.

Σενάριο
Τοποθετούμαστε στον 21ο αιώνα, όπου η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλα άλματα. Τα προφητικά σενάρια της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, του προβλήματος του υπερπληθυσμού, της μάστιγας της φτώχειας, της αύξησης της εγκληματικότητας και των αυξανόμενων μορφών κατάθλιψης έχουν επαληθευτεί. Γύρω στο 2063 λοιπόν, η γη όπως την ξέρουμε σήμερα δεν υφίσταται. Την θέση της έχει πάρει ένας πλανήτης που κατοικείται από μία μεγάλη ομοσπονδία πόλεων, με την Ελλάδα να είναι άλλη μία από αυτές. Έχοντας επιστρέψει στην ύπαρξη των πόλεων-κρατών, η καθεμία από αυτές έχει τον δικό της Κυβερνήτη και την τοπική της κυβέρνηση και λογοδοτεί στην Ανώτατη Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Φυσικά, υπό ένα τέτοιο καθεστώς, οι εταιρείες-κολοσσοί και το οργανωμένο έγκλημα κάνουν ...πάρτι παρακάμπτοντας το νόμο και δημιουργώντας τη δική τους πραγματικότητα. Εσείς αναλαμβάνετε να βοηθήσετε τον Νικ Δέλιο, τον οποίο και χειρίζεστε.



Ο Νικ έχει αποφοιτήσει σαν αριστούχος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στο ιατρικό λογισμικό και με μία καριέρα που διαγραφόταν λαμπρή. Μια μέρα αντιδρά όταν ο επικεφαλής της ερευνητικής του ομάδας (και μέλος της ελληνικής επιστημονικής και επιχειρηματικής ελίτ) Δημήτρης Αργυρίου, παρουσιάζει ως δικό του επίτευγμα την πρωτότυπη και επαναστατική έρευνα του Νικ πάνω στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών μοσχευμάτων. Η αντίδρασή του αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση του Νικ και τη ματαίωση του γάμου του με την αδερφή του Αργυρίου, Ανίτα. Ο Νικ επηρεάζεται απ’ όλα αυτά και αρχίζει τις επικίνδυνες συναναστροφές με τον κόσμο της νύχτας και του τζόγου. Τελικά, καταλήγει να κερδίζει τα προς το ζην ως ντετέκτιβ που ειδικεύεται στην επίλυση υποθέσεων βιομηχανικής κατασκοπείας. Σε αυτή του την προσπάθεια, εκμεταλλεύεται τις ιατρικές του γνώσεις και τις γνωριμίες του στον υπόκοσμο. Όταν ο Θάνος Πέκας, αστυνομικός επιθεωρητής και παλιός του φίλος, του αναθέτει ανεπίσημα να εξιχνιάσει την δολοφονία ενός μικροαπατεώνα, ο Νικ δέχεται χωρίς να μπορεί να φανταστεί που πρόκειται να μπλέξει. Η ανάγκη του για τα χρήματα θα τον οδηγήσει πολύ σύντομα σε μία σκοτεινή υπόθεση αλλεπάλληλων συνωμοσιών αναγκάζοντάς τον ταξιδέψει ακόμη και στο χρόνο ή κι έξω από τα όρια του πλανήτη.



Gameplay
Ο χειρισμός των ηρώων δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο στους τίτλους περιπέτειας. Στον συγκεκριμένο τίτλο όμως δεν φαντάζει ως κάτι το απλό. Συγκεκριμένα, βλέποντας τις pre-rendered τοποθεσίες από πρώτο πρόσωπο, καλείστε να συνδυάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρήση του ποντικιού και την δεξιοτεχνία σας στο πληκτρολόγιο. Η μετακίνησή σας γίνεται με τα βελάκια του πληκτρολογίου, ενώ με το ποντίκι σας κοιτάτε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όσον αφορά το πληκτρολόγιο, πέρα από τα βελάκια θα πρέπει να θυμάστε τα εξής πλήκτρα: Escape, Shift, F4, Print Screen και Spacebar. Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα τα παραπάνω να είναι το F4, αφού μόνο με αυτό το πλήκτρο μπορείτε να αποθηκεύσετε το παιχνίδι. Φροντίστε για κάθε σας ενέργεια να διαβάσετε πρώτα το μικρό αλλά περιεκτικό user’s manual. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψη σας είναι η συχνή αποθήκευση, αφού σε αυτό τον τίτλο δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να πεθάνετε. Τότε, θα στενοχωρηθείτε ιδιαίτερα όταν ανακαλύψετε ότι πρέπει να ξανακάνετε τα ίδια από την αρχή. Ακόμη, υπάρχουν και μερικά μικρά bugs όπως το να κολλήσετε μία στο τόσο σε έναν τοίχο ή το να πέσετε από ψηλά και να βρεθείτε ...εκτός επιπέδου. Όταν το περπάτημα σας προκαλέσει ανία τότε μπορείτε, πατώντας το Shift, να τρέξετε για να πάτε κάπου πιο γρήγορα. Το αστείο είναι ότι τρέχοντας με το πλάι μετακινείστε ταχύτερα απ’ ότι όταν σπριντάρετε εμπρός. Κατά τη διαδικασία του τρεξίματος παρατηρείται άλλο ένα «σκαλωματάκι». Όταν για παράδειγμα τρέχοντας ευθεία, θελήσετε να αλλάξετε κατεύθυνση χωρίς να σταματήσετε, τότε θα πρέπει να αφήσετε και να ξαναπατήσετε το Shift, διαφορετικά θα συνεχίσετε περπατώντας πλαγίως. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρέχετε πάντα μόνο ευθεία και να στρίβετε κάνοντας χρήση του ποντικιού σας.



Το ποντίκι σας παίζοντας τις «Συνωμοσίες» είναι ο καλύτερός σας φίλος, παρά τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μέχρι να το συνηθίσετε. Με τα δύο του πλήκτρα μπορείτε να κάνετε τα συνηθισμένα για έναν adventure τίτλο. Με ένα αριστερό κλικ θα μπορείτε να χειριστείτε το άνοιγμα και το κλείσιμο των πορτών και των συρταριών, να σηκώσετε διάφορα αντικείμενα, να χειριστείτε ηλεκτρονικές συσκευές, να συνδυάσετε αντικείμενα μέσα στο inventory κτλ. Μπορείτε ακόμα και να περιστρέψετε μερικά από τα πράγματα που έχετε σηκώσει ώστε να ανακαλύψετε κρυμμένες πληροφορίες που έχουν επάνω τους, να επιλέξετε τα θέματα προς συζήτηση και τις απαντήσεις σας κι ακόμη (κάτι πολύ σημαντικό που λείπει από πολλά adventures) να κάνετε παύση του video όταν παίζει ώστε να μην έχετε να διαλέξετε ...«ή το video ή το τηλέφωνο που χτυπά». Το δεξί κλικ απ’ την άλλη, αν και χρησιμεύει σε λιγότερες ενέργειες, ελέγχει και τις πιο σημαντικές. Συγκεκριμένα, μπορείτε να εξετάσετε σχεδόν κάθε αντικείμενο ή πρόσωπο που βλέπετε, ενώ κάθε κλικ συνδυάζεται και από την σχετική περιγραφή-σχόλιο του Νικ. Επιπλέον, με το δεξί κλικ μπορείτε να ανακαλύψετε και κάποια άλλα κρυμμένα αντικείμενα που συσχετίζονταν με τα αντικείμενα που εξετάζατε. Τέλος, μία λειτουργία που σε άλλα adventures θα ήταν άχρηστη, στις «Συνωμοσίες» θα την εκτιμήσετε δεόντως. Πρόκειται για το Skip dialogue/video που επίσης πραγματοποιείται με ένα δεξί κλικ και θα την εκτιμήσετε ιδιαίτερα σε περίπτωση που θα πρέπει να ξαναδείτε το βίντεο για κάποιο λόγο. Κάτι αξιοσημείωτο σχετικά με το ποντίκι, όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό βιβλιαράκι του παιχνιδιού, είναι ότι αν δεν είναι USB τότε δεν θα μπορείτε να ανοιγοκλείνετε με αυτό (μεσαίο πλήκτρο) το inventory σας, οπότε θα πρέπει να στραφείτε στη χρήση του Spacebar.

Πρέπει να κάνετε τακτικά saves, διαφορετικά θα παίξετε πολλά σημεία ξανά και ξανά αφού θα πεθαίνετε μέχρι να βρείτε τι κάνετε λάθος.



Inventory
Ανοίγοντας το inventory σας, μπορείτε να δείτε 27 θέσεις τις οποίες έχετε στη διάθεσή σας για να τοποθετήσετε τα αντικείμενα που θα βρείτε. Εδώ υποβάλουμε ένσταση. Από τη στιγμή που μπορείτε να βάλετε στην τσέπη του παντελονιού σας μία φουσκωτή πάπια θαλάσσης, δέκα μηνύματα, διάφορα εργαλεία και κλειδιά ή ένα περίπτερο τσίχλες, θα έπρεπε να μπορείτε να προσθέσετε για παράδειγμα κι ένα μπουκαλάκι πράσινο υγρό και να μπορείτε να το δείτε με ένα scroll down. Επειδή όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, θα πρέπει να διαλέγετε κάθε φορά ποια αντικείμενα κρίνετε ως χρήσιμα για την εξέλιξη του σεναρίου και να αφήσετε τα υπόλοιπα στο σπίτι σας (ώστε να μπορείτε να τα ξαναβρείτε εύκολα). Συνήθως όμως δεν θα μπορείτε να κρίνετε σωστά –εκτός αν είστε μάντες- οπότε για να μην γυρίσετε σπίτι θα πρέπει να πετάξετε εκείνα που κρίνετε ως λιγότερο σημαντικά και να σηκώσετε τα νέα που θα βρείτε. Αυτό θα έχει ως αντίκτυπο όταν θα χρειάζεστε αυτά που είχατε πετάξει, να τα ψάχνετε προσπαθώντας να τα βρείτε, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν θα θυμάστε που έγινε η απόρριψή τους. Ακόμη χειρότερα μπορεί να τύχει να πεθάνετε επειδή δεν είχατε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο πρόχειρο. Κατά τα άλλα το inventory είναι εύχρηστο και πέραν του παραπάνω προβλήματος δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου.



Με το Print Screen μπορείτε να «τραβήξετε» φωτογραφίες όποτε θέλετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (όλες οι εικόνες του review που διαβάζετε με αυτό τον τρόπο αποκτήθηκαν) ενώ με το Escape μεταβαίνετε στο κεντρικό μενού και βγαίνετε από αυτό. Προσοχή όμως! Αν βρίσκεστε στο κεντρικό μενού, για να συνεχίσετε να παίζετε θα πρέπει να πατήσετε πάλι το Escape γιατί το «Έξοδος» που βρίσκεται κάτω δεξιά θα σας βγάλει τελείως από το παιχνίδι. Σχετικά δε με το μενού, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τα δύο κουμπιά της διαγραφής γιατί εάν με το αριστερό σβήσετε ένα save, τότε θα μεταβείτε στο προηγούμενο. Με το δεξί όμως θα σβήσετε όλο το προφίλ και αυτό είναι κάτι που κανείς παίκτης δεν επιθυμεί αφού κάθε προφίλ έχει, όπως είναι φυσικό, τα δικά του saves. Κατά συνέπεια κρίνουμε ότι η διαγραφή των προφίλ ίσως θα έπρεπε να απουσιάζει.

Αναζήτηση
Οι γρίφοι που καλείστε να λύσετε είναι λογικοί ως επί το πλείστον και δεν θα σας δυσκολέψουν, αρκεί βέβαια να έχετε ακούσει προσεκτικά τα όσα έχουν ειπωθεί είτε από τον Νικ είτε από τους χαρακτήρες με τους οποίους έχετε συνομιλήσει. Κάθε είδους πληροφορία εμφανίζει νέα σημεία στο χάρτη σας, ενώ τα αντικείμενα που περιέχουν πληροφορίες τοποθετούνται στο inventory σας αφού τα βρείτε. Πέρα απ’ όλα αυτά, δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας άλλου είδους πληροφορίες. Για να μην ξαναγυρνάτε πίσω λοιπόν, κάντε ότι θα έκανε κάθε σοφός ντετέκτιβ. Πάρτε δίπλα σας ένα μπλοκάκι κι ένα στυλό και σημειώστε τις χρήσιμες πληροφορίες που θα συναντήσετε κατά την εξερεύνησή σας, όπως τηλέφωνα, bar codes ή ακόμη και που έχετε πετάξει κάποιο αντικείμενο. Φυσικά θα πρέπει να εξετάζετε όλα τα αντικείμενα ένα προς ένα, αφού σε αυτά που θα ...σκεφτεί ο ήρωάς σας, ίσως να κρύβεται κι η απάντηση του εκάστοτε προβλήματός σας. Ωστόσο, μελανό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι αρκετές φορές θα στραφείτε σε pixel hunting προκειμένου να σηκώσετε ένα αντικείμενο κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτο και κυριότερο είναι το γεγονός ότι όταν δεν έχετε ανοικτό το inventory σας ώστε να χρησιμοποιείτε τον μπλε κέρσορά σας, η στόχευση των αντικειμένων γίνεται με ένα σταθερό «Χ-ειδές» με το οποίο θα παρατηρήσετε ελλιπή δυνατότητα κεντραρίσματος. Δεύτερον διότι κάπως έπρεπε να γίνει πιο δύσκολο το παιχνίδι και μερικά αντικείμενα ή ενέργειες έπρεπε να «κρυφτούν» περισσότερο. Μην ξεχνάτε να συνομιλείτε για όλα τα θέματα με τους υπόλοιπους χαρακτήρες χρησιμοποιώντας τα κόκκινα κουμπιά που θα εμφανίζονται στο notepad σας ώστε να ξεκλειδώνετε έτσι καινούργιες τοποθεσίες στο χάρτη.



Ο χάρτης του παιχνιδιού εμφανίζεται όταν κάνετε κλικ επάνω σε συγκεκριμένες πόρτες, στα χειριστήρια των ανελκυστήρων ή στο...Ι.Χ. διαστημόπλοιό σας. Στο μενού του χάρτη θα μπορείτε να επιλέξετε το μέρος στο οποίο επιθυμείτε να μεταβείτε. Στα μέρη που έχουν προηγηθεί εμφανίζονται κάθε φορά οι απαραίτητες σωστές ενέργειες με κυριότερες τις συνομιλίες σας ή την εξέταση αντικειμένων που βρίσκονται στο inventory σας. Η σωστή κατανόηση της λειτουργίας του χάρτη αλλά και του χειρισμού του Conspiracies είναι πολύ σημαντική διότι χωρίς αυτόν θα μείνετε για πάντα στο διαμέρισμα του Νικ, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μεταβείτε σε κάποια άλλη τοποθεσία.



Γραφικά
Όλες οι τοποθεσίες του παιχνιδιού είναι προσχεδιασμένες. Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις «Συνωμοσίες» το διασκέδασαν με το παραπάνω όταν όλα τα γυρίσματα των cut scenes έγιναν στο blue box, ώστε να μπορέσει μετά να «μπει» η εικόνα πίσω από αυτούς. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας είναι πολύ ικανοποιητικό. Έτσι, είτε κατευθύνετε τον Νικ από δωμάτιο σε δωμάτιο, είτε βλέπετε κάποιο βίντεο, δεν θα μείνετε αδιάφοροι. Στο τελευταίο δε, συμβάλει και το γεγονός ότι οι διάλογοι παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι μεγάλες και επίπεδες επιφάνειες, όπως είναι οι τοίχοι, ίσως σας δημιουργήσουν μια αρνητική εντύπωση. Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι είναι ίδιοι μεταξύ τους και άδειοι. Ακόμη, κατά την περιήγησή σας στο σπίτι του ήρωά μας, θα νομίζετε ότι παίζετε το πρώτο Doom χωρίς να έχετε κάποιο όπλο στο χέρι! Το παραπάνω πρόβλημα λύνεται κάπως με την τοποθέτηση αφισών αλλά κι αυτό είναι κάτι που καταντάει επαναλαμβανόμενο. Ευτυχώς ξεπερνιέται σύντομα, ώστε να απολαύσετε το παιχνίδι στα σημεία που πρέπει. Στις «Συνωμοσίες» μην περιμένετε να δείτε εντυπωσιακά in-game εφέ καθώς αυτά εμφανίζονται μόνο στα cut scenes του παιχνιδιού και πρόκειται είτε για κάποιο laser όπλο είτε για την συσσώρευση ενέργειας από κάποια συσκευή που αποδίδεται με μία λάμψη.



Οι ήρωες είναι τρισδιάστατοι μόνο όταν τους μιλάτε ή όταν βλέπετε κάποιο βίντεο, αφού στην ουσία πρόκειται για βιντεοσκοπημένα τρεϊλεράκια. Αν δηλαδή πάτε πίσω από την εικόνα κάποιου χαρακτήρα χωρίς να του μιλήσετε, τότε διαπιστώνετε ότι πρόκειται για άτομο με ...επίπεδο χαρακτήρα ενώ μερικές φορές, αν το παιδέψετε, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε και να τους εξαφανίσετε! Ως σημαντικότερο όμως για την εξέλιξη της υπόθεσης, περισσότερη βάση έχει δοθεί στην -όσο το δυνατόν αναλυτικότερη- εμφάνιση των αντικειμένων που καλείστε να εξετάσετε. Μερικά από αυτά είναι τρισδιάστατα. Αυτό σημαίνει ότι περιστρέφοντάς τα μπορείτε να κάνετε κάποιες ενέργειες που έχουν αποτέλεσμα στον χώρο που βρίσκεστε ή σας αποκαλύπτουν νέα στοιχεία, όπως κάποια σημείωση πίσω από κάποιο φυλλάδιο ή μία φωτογραφία. Τα περισσότερα όμως είναι δισδιάστατα. Κανένα από αυτά δεν θα σας ταλαιπωρήσει, με μόνη εξαίρεση να αποτελεί ένα μήνυμα που συναντάτε στην αρχή και αποφασίζετε να το αποκρυπτογραφήσετε. Το μήνυμα αυτό, μετά από λίγη ώρα «κατεβαίνει» πάλι αυτόματα στο inventory. Όταν το επανεξετάζετε, περνάνε μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα κλείνει ξανά. Οπότε καταλήγουμε στο ότι ή θα σπάσουν τα νεύρα σας ή θα κλείσετε τα ηχεία.

Στις «Συνωμοσίες» όλα τα σενάρια που ακούμε για το μέλλον του πλανήτη έχουν επαληθευτεί, ενώ με σατιρική διάθεση σχολιάζεται και η πολεμοχαρής ανθρώπινη τάση.



Αξίζει να αναφερθεί ότι από την οθόνη των ρυθμίσεων του παιχνιδιού μπορείτε να ορίσετε τόσο την ανάλυση της εικόνας σας -με μικρότερες διαστάσεις να είναι η 640x480x60 και την υψηλότερη να φθάνει κλιμακωτά την 1680x1050x60– όσο και το βάθος των χρωμάτων αλλά και το antialiasing (χωρίς, x2 ή x4) ανάλογα με τις δυνατότητες του υπολογιστή σας. Όσο υψηλότερες είναι οι προδιαγραφές του PC σας τόσο καλύτερα θα αποδώσει και ο τίτλος.



Ήχος
Η μουσική που σας συνοδεύει στην περιπέτειά σας, είναι τις περισσότερες φορές μία απαλή μελωδία που παίζει επαναλαμβανόμενα χωρίς όμως να καταλαβαίνετε πότε αρχίζει και πότε τελειώνει (σ.σ. έτσι ακούγεται ευχάριστα). Το πιο σημαντικό σημείο στον τομέα του ήχου είναι τα φωνητικά, αφού στις «Συνωμοσίες» δεν δίνεται η δυνατότητα χρήσης υποτίτλων. Είναι πιθανόν να σας πάρει λίγη ώρα μέχρι να συνηθίσετε τη χροιά του Νικ και να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει, αλλά μόλις οικειοποιηθείτε με αυτή δεν θα σας ξαναπασχολήσει ως θέμα. Ατού του παιχνιδιού αποτελεί το γεγονός ότι το χιούμορ που χρησιμοποιείται είναι καλόγουστο και αυτά που θα ακούσετε να σας λένε οι πρωταγωνιστές θα σας κάνουν συχνά να γελάσετε. Άλλοτε δε, θα καταλάβετε ότι η ομάδα που το δημιούργησε δεν επρόκειτο για μερικούς ξεροκέφαλους gamers αλλά για ανθρώπους που έχουν άποψη για το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και χρησιμοποιούν τη δυνατότητα που τους δίνεται μέσα από το gaming για να τονίσουν ορισμένες αλήθειες.



Τον Νικ θα τον ακούσετε να μιλάει σε δύο περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, είτε θα μονολογεί –τις περισσότερες φορές όταν εξετάζει κάτι- είτε θα μιλάει σε κάποιο cut scene. Τις λίγες φορές που θα χρειαστεί να τον καθοδηγήσετε σχετικά με το τι θα πει σε ένα βίντεο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον κέρσορα και να μην κάνετε βιαστικές κινήσεις γιατί παρότι οι επιλογές που σας δίνονται θυμίζουν τηλεπαιχνίδι γνώσεων (α, β ή γ) αν δεν στοχεύσετε ακριβώς αλλά ...στο περίπου, τότε μάλλον θα ενεργοποιήσετε άλλο θέμα από αυτό που επιθυμούσατε. Η περίπτωση στην οποία θα έπρεπε να ακούτε και τον ήρωά σας, είναι όταν μιλάτε με κάποιον άλλο χαρακτήρα προσπαθώντας να αποσπάσετε χρήσιμες πληροφορίες. Τα θέματα που σας ενδιαφέρουν εμφανίζονται σε μία λίστα στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης σας, από την οποία επιλέγοντας τον τίτλο του κάθε θέματος ακούτε και την απάντηση του συνομιλητή σας χωρίς όμως να λέτε ούτε λέξη. Οι ήχοι των διαφόρων ενεργειών σας ή των διαφόρων αντικειμένων που συνδυάζετε και γενικότερα τα ηχητικά εφέ είναι όσο καλοδουλεμένα τους αρμόζει, χωρίς υπερβολές ή ελλείψεις.



Λίγα λόγια για την Anima Post Production και τις «Συνωμοσίες»
Η Anima-ppd ιδρύθηκε το 1993 από τον Ανέστη Κοκκινίδη (στο σενάριο εμφανίζεται ως Δημήτρης Αργυρίου ή αλλιώς «Ο κακός», βλ. Πάνω φωτογραφία). Με έδρα την Δράμα, δραστηριοποιείται σαν εταιρεία στον χώρο της διαφήμισης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τόσο σε δισδιάστατο και τρισδιάστατο επίπεδο όσο και στο απλά ηχητικό σκέλος αντίστοιχα. Έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, το 1995 η εταιρεία ασχολείται με την δημιουργία ιστοσελίδων και με τη χρήση της Direct X τεχνολογίας κι αρχίζει να δημιουργεί real-time τρισδιάστατα γραφικά. Το 1998 ξεκινά ένα χρονοβόρο project με την ονομασία «Συνωμοσίες», στο οποίο εφαρμόζει όλες τις μέχρι τότε γνώσεις της και το ολοκληρώνει τέσσερα χρόνια αργότερα. Αφού γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μετά από αυτό το project ξεκίνησε τη δημιουργία και του δεύτερου μέρους του, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο μέλλον και είναι σαφώς πιο εξελιγμένο απ’ το προηγούμενο, εκτενέστερο και με πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Επίλογος
Η μεγαλύτερη επιτυχία του παιχνιδιού για την ελληνική αγορά είναι ότι πρόκειται για έναν απολύτως ελληνικό τίτλο που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός, γι’ αυτό και δεν περνάει απαρατήρητο από τους Έλληνες gamers. Οι προγραμματιστές του “Συνομωσίες”, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που μπορεί να σας κρατήσει πολλές ώρες συντροφιάς. Στο GW ευχαριστηθήκαμε να το παίζουμε, παρά τα όποια ελαττώματά του και περιμένουμε πως και πως την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους του ώστε να βοηθήσουμε ξανά τον Νικ να σώσει τον κόσμο.

Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα υπόθεση
- Λογικοί γρίφοι
- Μπορείτε να κάνετε pause τα videos
- Εξ ολοκλήρου ελληνικό παιχνίδι
- Με ένα καλό PC μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα

Αρνητικά:
- Ανεπαρκής αριθμός θέσεων στο inventory
- Χρειάζεστε save γιατί σε πολλά σημεία είναι δυνατόν να πεθάνετε
- Δεν συμμετέχετε ενεργά στους διαλόγους
- Μερικά μικρά bugs στον κώδικα

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Το Conspiracies είναι το πρώτο μεγάλο ελληνικό Adventure, το οποίο καταφέρνει να μπει με αξιώσεις στον χώρο. Αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια και σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων από εσάς ασχολείστε με Adventures.

Κωνσταντίνος Σακκάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 amiga500fan (Level14) 03/03/2015 20:20
Και μια ελληνική παράγωγη, επιτέλους!!!! Ωραία παρουσίαση!!!
Για το εν λογω παιχνίδι έχω ακουστά αλλα δεν έτυχε να το παίξω......
Score  7
8 User Score
(4  votes)
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Anima Interactive
Publisher: Got Game Entertainment/Anima Interactive
Διάθεση: Anima Interactive
Players:
Requirements: 64MB, 333 Mhz, Κάρτα γραφικών 8MB, HD 1.5
Release Date: 2003-11-10
Χρήστες που το θέλουν (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν
Κανένας
Χρήστες που το είχαν
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
No Games found.
VIDEOS
No Videos found.

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
User levels   (10.0)
2.
User levels   (10.0)
3.
User levels   (10.0)
4.
User levels   (10.0)
5.
User levels   (10.0)
6.
User levels   (9.5)
7.
User levels   (3.0)
8.
User levels   (9.5)
10.
User levels   (10.0)