- Reviews
- Breakout
Breakout
Hot Breakout
Απλό αλλά ταυτόχρονα πολύπλοκο
Το Breakout είναι ένα arcade παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 1976. Πηγή έμπνευσής του ήταν το Pong (1972). Το Breakout δημιουργήθηκε με την προοπτική να αποτελέσει μία πληρέστερη πρόταση σε σχέση με το Pong και πράγματι τα κατάφερε αφού παρουσίασε για πρώτη φορά πολυχρωμία και το κίνητρο των levels. Αυτό έδωσε στους χρήστες ένα επιπλέον κίνητρο για να το προτιμήσουν σε σχέση με το μουντό, μαυρόασπρο Pong. Το παιχνίδι δημιούργησαν οι Nolan Bushnell και Steve Bristow.
Gameplay
Στο Pong στόχος σας ήταν να περάσετε την μπάλα πίσω από την αντίπαλη ρακέτα και να κερδίσετε το σετ. Το Breakout είναι single-player game, αν και υπάρχει δυνατότητα παιχνιδιού με δύο παίκτες οι οποίοι ελέγχουν την ρακέτα εναλλάξ. Η ρακέτα σας ελέγχει ένα μπαλάκι με το οποίο πρέπει να καταστρέψετε οκτώ σειρές από τουβλάκια τα οποία υπάρχουν στο πάνω μέρος της οθόνης. Όταν το μπαλάκι προσκρούει σε ένα τουβλάκι και το καταστρέφει, τότε επιστρέφει προς τα κάτω και θα πρέπει να το αποκρούσετε και πάλι ώστε να πετύχει το επόμενο τουβλάκι κ.ο.κ. Αν η μπάλα περάσει το κάτω μέρος της οθόνης και δεν καταφέρετε να την αποκρούσετε, τότε χάνετε μία ζωή (συνολικά έχετε τρεις). Αν καταφέρετε να καταστρέψετε όλα τα τουβλάκια τότε ολοκληρώνετε με επιτυχία το level. Τα τουβλάκια που βρίσκονται πιο ψηλά σας δίνουν περισσότερους πόντους.
Το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολο από ένα σημείο και μετά όταν η ρακέτα γίνεται πιο μικρή σε μήκος και το μπαλάκι αρχίζει να αυξάνει την ταχύτητά του. Αυτά τα τρικ δυσκολεύουν τον χρήστη στο να αντιδράσει γρήγορα και να αποκρούσει το μπαλάκι. Στην πρώτη (arcade) έκδοση του Breakout το παιχνίδι σταματούσε μετά την ολοκλήρωση των δύο levels κι ο παίκτης έμενε μόνος με το…μπαλάκι στο χέρι! Αυτό συνέβη γιατί πολύ απλά ο προγραμματισμός του παιχνιδιού ήταν χρονοβόρα διαδικασία και δεν υπήρχαν περιθώρια για την συνέχισή του σε levels.
Στην έκδοση του Atari υπήρχαν έξι σειρές από τουβλάκια κι ο παίκτης είχε πέντε ζωές αντί για τρεις ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και η παραλλαγή με την οποία το μπαλάκι διαπερνούσε όλα τα τουβλάκια που έβρισκε μπροστά του μέχρι να χτυπήσει σε τοίχο.
Γραφικά-Ήχος
Η πρώτη έκδοση του Breakout στα Arcade, κυκλοφόρησε το 1976. Για χάρη της οικονομίας, αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη έκδοση οι τηλεοράσεις ήταν ασπρόμαυρες, αλλά πάνω τους είχε τοποθετηθεί σελοφάν ώστε τα τουβλάκια να εμφανίζονται έγχρωμα. Κάθε σειρά από τουβλάκια έχει το δικό της χρώμα ώστε ο χρήστης να αντιλαμβάνεται την διαφορά στις σειρές αλλά και τους πόντους που κερδίζει. Δύο χρόνια αργότερα, οι τιμές στις έγχρωμες τηλεοράσεις είχαν πέσει αρκετά, οπότε η έκδοση στις Atari κονσόλες είχε μεγαλύτερη απήχηση. Στον τομέα του ήχου το Breakout δεν είχε να επιδείξει κάτι περισσότερο από απλά “μπιπ”.
Το Arkanoid ήταν ο σύγχρονος κλώνος του Breakout.
Επόμενες εκδόσεις
Μετά το πρώτο Breakout ακολούθησαν το Super Breakout (κυκλοφόρησε το 1978 στα Arcade και είναι διαθέσιμο μέσω Mame), οι εκδόσεις του παιχνιδιού σε PC, Amiga, Atari Jaguar και Playstation και βέβαια το Arkanoid, το οποίο είχε ήδη κυκλοφορήσει το 1986 και αποτελούσε μία πλήρως εξειδικευμένη έκδοση του Breakout με πιο σύγχρονα γραφικά και τεράστια γκάμα επιλογών της ρακέτας (η οποία μεγάλωνε, πυροβολούσε, μετέτρεπε τα μπαλάκια από ένα σε τρία και τα απέκρουσε ταυτόχρονα κ.ο.κ.). Το Arkanoid διέθετε και σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ρακέτα λεγόταν “Vaus” και ήταν ένα μικρό αεροσκάφος που είχε αποδράσει από ένα μεγαλύτερο mothership. Στο τέλος του παιχνιδιού και συγκεκριμένα στο level 33 υπήρχε και big boss με το όνομα “Doh” το οποίο θα έπρεπε να κερδίσετε προκειμένου να τερματίσετε το παιχνίδι.
Επίλογος
Το Breakout αποτέλεσε μία επανάσταση στον χώρο των Games. Κατά πολλούς θεωρείται μία μετεξέλιξη και όχι ένας κλώνος του Pong. Ήταν το πρώτο μεγάλο παιχνίδι που διέθετε πολυχρωμία κι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πολλοί χρήστες της εποχής αποφάσισαν να αγοράσουν τις κονσόλες της Atari.
Θετικά:
- Το πρώτο μεγάλο παιχνίδι με πολλά χρώματα στην οθόνη
- Ευρηματικό και πιο εθιστικό από το Pong στην single-player μορφή του
Αρνητικά:
- Σύντομο σε διάρκεια
- Τα γραφικά κι ο ήχος της εποχής ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο
Βαθμολογία
Γραφικά: 3
Ήχος: 2
Gameplay: 10
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.2
Η ιστορική μετεξέλιξη του Pong!
Μάνος Γρυπάρης