Titan Quest

Hot
Korentzelis Iraklis
REVIEWED ON PC  

Μυθική...Hack 'n' Slash εμπειρία με ελληνική μυθολογία!

To Titan Quest είναι ένα παιχνίδι της Iron Lore βασισμένο στο στυλ του Diablo. Είναι ένα hack n’ slash game, κάτι το οποίο φαίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή. Όσοι έχετε διαβάσει λίγο από την ελληνική μυθολογία, θα ξέρετε πως ο θεός Δίας μαζί με τους υπόλοιπους ολύμπιους θεούς, μετά από έναν πόλεμο με κάποιους πολύ δυνατούς γηραιούς θεούς που ονομάζονταν Τιτάνες, καταφέρανε και κερδίσανε. Το Titan Quest ξεκινάει με αυτούς τους θεούς να έχουν εξαγριωθεί και να κυκλοφορούν σπέρνοντας τον τρόπο, μιας και κάποιος τους ελευθέρωσε. Οι Τιτάνες έχουν αρχίσει να καταστρέφουν τον κόσμο και να σκοτώνουν όλους όσους πιστεύανε στους Ολύμπιους θεούς.



Το συγκεκριμένο Action/RPG διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο campaign το οποίο θα σας “ξεναγήσει” στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ασία, προσφέροντας σας την χαρά να σκοτώσετε μυθολογικά τέρατα όπως Σάτυρους, Σειρήνες, Κένταυρους και ακόμη μεγαλύτερες διαστημότητες (όπως ο κύκλωπας Πολύφημος) που παίζουν τον ρόλο των bosses.

Gameplay
Ξεκινώντας το παιχνίδι θα ανακαλύψετε πως έχει πολύ λίγες επιλογές όσον αφορά το customization του χαρακτήρα. Διαλέγετε ανάμεσα σε άντρα ή γυναίκα, το χρώμα της χλαμύδας σας, το όνομά σας και ξεκινάτε. Το Titan Quest διαθέτει τρία επίπεδα δυσκολίας (Normal. Epic και Legendary) αλλά όπως και στο Diablo, μόνο το Normal επίπεδο είναι ενεργό. Για να ενεργοποιηθούν τα άλλα δύο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε το παιχνίδι στο Normal επίπεδο.



Ο χαρακτήρας σας σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού αναπτύσσεται στα attributes health, mana, strength, dexterity και intelligence, ενώ μπορεί να αφιερωθεί σε μία ή και περισσότερες κλάσεις, όσο εξελίσσεται. Αυτό γίνεται μέσω των skills του. Με το που θα πάρετε το δεύτερο level θα μπορείτε να διαλέξετε μία από τις οκτώ κατηγορίες των διαθέσιμων skills τα οποία είναι τα εξής: Warfare, Defense, Hunting, Rogue, Earth, Storm, Nature και Spirit. Κάθε κατηγορία δραστηριοποιείται σε συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα στην κατηγορία Nature μπορείτε να κάνετε summon πλάσματα, η κατηγορία Storm χρησιμοποιεί Lightning spells κ.ο.κ. Η επιλογή της class δεν σας αναγκάζει να στοχεύσετε σε κάποιο συγκεκριμένο (από τα τρία διαθέσιμα) attributes. Μπορείτε για παράδειγμα να αναπτύξετε ελεύθερα τον χαρακτήρα σας στο Strength και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύεστε το Healing της Nature class. Αντίστοιχα, ένας μάγος μπορεί να αξιοποιεί τα Staffs και να αναπτύσσει το intelligence, ενώ ταυτόχρονα θα χρησιμοποιεί defense spells. Συνήθως θα καταλήξετε να βελτιώνετε τα skills σας ανάλογα με τα items που θα κερδίζετε (αποφεύγοντας να “χαλάσετε” πόντους σε health και mana). Για καλή σας τύχη, το Titan Quest επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των όπλων με το πλήκτρο “W”. Κοινώς, στο ένα ζευγάρι χεριών μπορείτε να έχετε σπαθί και ασπίδα και στο άλλο το Staff σας για τις μακρινές αποστάσεις.

Όποτε ανεβαίνετε level θα σας δίνονται και τρεις πόντοι για το skill tree. Τους πόντους αυτούς μπορείτε αρχικά να τους προσθέσετε στα skills, καθένα από τα οποία έχει και levels ώστε να μπορείτε να προσθέσετε κι άλλους πόντους. Βέβαια, στα αριστερά του skill tree υπάρχει μία κάθετη μπάρα η οποία χρειάζεται πόντους για να “τραφεί” και η λειτουργία της είναι να ξεκλειδώνει τα ανώτερα skills. Σε ορισμένα σημεία της (π.χ. στους 4, στους 8 και στους 12 πόντους) υπάρχουν 3-4 skills ξεκλειδωμένα. Όταν λοιπόν το “ταΐσετε” με τους ανάλογους πόντους, θα μπορείτε πλέον να αποκτήσετε και τα συγκεκριμένα skills. Η καλύτερη τακτική είναι να ρισκάρετε επενδύοντας στο skill tree, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μπορείτε να απολαύσετε τα ανώτερα skills. Στο όγδοο level θα σας δοθεί μία δεύτερη κλάση της επιλογής σας (από τις οκτώ που προαναφέραμε) ώστε να κάνετε τον χαρακτήρα σας πιο unique και πιο δυνατό, εξελίσσοντάς τον και σε ένα δεύτερο skill tree.



Ένα μεγάλο πρόβλημα που θα συναντήσετε στο Titan Quest είναι το inventory σας για το οποίο θα καταναλώσετε πολύ χρόνο στο να κατανείμετε τα αντικείμενα που θα παίρνετε από τα τέρατα που σκοτώνετε, μιας και δεν μπαίνουν με σωστό τρόπο. Θα κληθείτε πολλές φορές να το φτιάξετε ώστε να εξοικονομήσετε χώρο κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό. Δυστυχώς δεν υπάρχει σεντούκι να σας περιμένει σε κάθε πόλη (όπως στο παλιό καλό Diablo) κι έτσι θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ανοίγετε portal και να επιστρέφετε στην πόλη για να πουλήσετε την πραμάτειά σας. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχουν δύο πραγματάκια τα οποία η Iron Lore πρόσεξε ότι ενοχλούσαν στο Diablo και πολύ σωστά δεν τα υιοθέτησε. Το ένα αφορά την επισκευή των αντικειμένων η οποία…δεν υπάρχει. Οι πανοπλίες σας, οι επιγονατίδες, τα κράνη και γενικά οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας είναι άτρωτο μέχρι το τέλος. Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την τηλεμετακίνησή σας. Σε αντίθεση με την παλιά τακτική των portal scrolls, στο TQ μπορείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή να πατήσετε το “L” και να “ανοίξει ένα portal να σας καταπιεί” οδηγώντας τον χαρακτήρα σας στην πόλη της επιλογής σας. Τα portals κάθε πόλης είναι επίσης copy-paste από το Diablo (ήμαρτον πια) και ενεργοποιούνται με ένα απλό πάτημα ποδιού από τον χαρακτήρα σας. Copy-paste είναι επίσης το σύστημα μάχης, τα resistances (fire, cold και lightning), οι κινήσεις και οι διάλογοι των NPC και η συμπεριφορά των mini bosses. Κοινώς, καλώς ήρθατε σε έναν καραμπινάτο κλώνο του Diablo στον οποίο η Blizzard θα μπορούσε άνετα να κάνει μήνυση!

Το πρώτο Action RPG που αναλύει σε βάθος την ελληνική μυθολογία.



Ο χειρισμός είναι πολύ απλός και όσοι έχετε παίξει παρόμοια Action RPG θα νιώσετε μεγάλη οικειότητα. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι και σε συνδυασμό με κάποια πλήκτρα (κυρίως για potions και inventory) θα περάσετε από δάση, φάρμες, αρχαία συντρίμια, κατακόμβες, σπηλιές, βούρκους και αρκετές ακόμη περιοχές οι οποίες μας θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική, αιγυπτιακή και ασιατική μυθολογία. Κάθε κόσμος έχει τον χάρτη του και ο χαρακτήρας σας πολεμώντας περνάει από την μία πόλη στην άλλη. Στο χάρτη απεικονίζονται τα ονόματα των πόλεων (τα οποία εμφανίζονται και live όταν μπαίνετε σε αυτές) για να ξέρετε κάθε φορά που βρίσκεστε. Ανάμεσα στις πόλεις υπάρχουν και διάφορα χωριά-στάσεις. Όποτε δεν είστε σε ασφαλή θέση εντός μιας πόλης, θα πρέπει να σώζετε την πρόοδό σας στα shrines, τα οποία απέχουν μία απόσταση περίπου πέντε λεπτών μεταξύ τους και λειτουργούν ως checkpoints.



Κάθε κόσμος έχει διάφορες μορφές τεράτων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα θα συναντήσετε γοργόνες, σάτυρους, κένταυρους, μινώταυρους κτλ. Οι μονάδες αυτές δεν συνεργάζονται μεταξύ τους ενώ ορισμένες από αυτές δεν παίρνουν καν μυρωδιά ότι πλησιάζετε και χτυπάτε από απόσταση τους συμμάχους τους. Αυτό σας βολεύει, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενέδρες, χρειάζεται απλά μια μικρή οπισθοχώρηση για να ξεκόψετε σταδιακά όλους τους εχθρούς σας, ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους και εύκολους. Η καλύτερη τακτική είναι να υπάρχει ένα lightning staff για τις μακρινές αποστάσεις (κάνει την μεγαλύτερη ζημιά) κι ένα ισχυρό όπλο με ασπίδα για τις κοντινές. Το A.I. των εχθρών είναι αρκετά μέτριο. Μερικές ομάδες εχθρών έχουν τους υπαρχηγούς τους οι οποίοι είναι λίγο πιο ζόρικοι από το συνηθισμένο και διαφέρουν στο χρώμα για να τους ξεχωρίζετε. Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι μονάδες καταντούν συχνά επαναλαμβανόμενες μετά από μισή ώρα παιχνιδιού σε κάθε κόσμο. Περιττό να σας πούμε ότι ολοκληρώνοντας τον κόσμο της Ελλάδας μπορείτε να έχετε ήδη βαρεθεί. Η βαρεμάρα εκδηλώνεται συνήθως είτε με Save και επανέναρξη όταν θα ξανάρθει η όρεξη, είτε με γρήγορο σπριντ μέχρι το επόμενο σιντριβάνι-checkpoint! Το Titan Quest έχει και τέτοια κόλπα, μιας και από το 6ο-7ο level και μετά, οι εχθροί όχι μόνο επαναλαμβάνονται αλλά φαίνονται και γελοίοι μπροστά σας και ιδιαίτερα μπροστά στα μαγικά αντικείμενα που θα έχετε συλλέξει από τα big bosses.



Τα quests του παιχνιδιού δίνονται με τον κλασικό τρόπο. Ένα θαυμαστικό εμφανίζεται πάνω από τον NPC, εσείς τον πλησιάζετε για να του μιλήσετε κι αυτός σας αναθέτει το quest. Κατά βάση, οι NPC σας ζητούν απλά και μόνο να πάτε και να σκοτώσετε τέρατα σε μία αόριστη τοποθεσία. Κάθε quest είναι προαιρετικό και δεν είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε οτιδήποτε, πέρα από τον κύριο στόχο σας. Αυτό είναι θετικό διότι όχι μόνο δεν υπάρχουν σωστές επεξηγήσεις για τα quests, αλλά επιπλέον οι διάλογοι είναι αργοί και οι NPC δεν εμφανίζουν το όνομά τους, όπως μπορούσαμε οφθαλμοφανώς να δούμε στο Diablo. Άρα στο τέλος θα καταλήξετε με μερικά άχρηστα quest items στο inventory σας τα οποία δεν θα ξέρετε τι να κάνετε.

Ακολουθώντας το μοτίβο που καθιέρωσε το “δίδυμο” αδερφάκι του, το inventory του παιχνιδιού διαθέτει μία θέση για amulet, δύο θέσεις για δαχτυλίδια, πανοπλία, κράνος, μπότες και γάντια. Τα περισσότερα αντικείμενα προσφέρουν απλόχερα health και mana regeneration (σαν το υδραυλικό τιμόνι που είναι στάνταρ στα σύγχρονα αυτοκίνητα), κάτι που κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο εύκολο. Επιπλέον, προσφέρουν ποσοστό βελτίωσης της επίθεσης ή της άμυνάς σας, resistances, ταχύτητα, κλέψιμο ενέργειας κ.ο.κ. Τα μαγικά αντικείμενα συναντώνται αρκετά συχνά, αν και αυτά που πραγματικά αξίζουν βρίσκονται συνήθως κοντά στα big bosses (τα οποία είναι 3-4 για κάθε κόσμο).



Γραφικά
Τα χοντροκομμένα pixels του Titan Quest θυμίζουν λίγο την μηχανή γραφικών του Warcraft 3. Όταν ένα τέτοιο παιχνίδι κυκλοφορεί μέσα στο 2006, σαφώς και δεν δικαιολογεί τέτοια ποιότητα. Εκτός αυτού υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο frame rate, ιδιαίτερα όταν στη μάχη εμπλέκονται πολλοί εχθροί ταυτόχρονα. Όποια κάρτα γραφικών κι αν έχετε το πρόβλημα θα επιμένει πάντα. Κι υπάρχουν ακόμα χειρότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήσαμε μέχρι και bugs τα οποία σας πετάνε κατευθείαν έξω στα Windows, οπότε καλά θα κάνετε να κατεβάσετε το πιο πρόσφατο patch για να είστε καλυμμένοι. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κάμερα επιτρέπει μόνο Zoom In και Zoom Out αλλά όχι περιστροφή γύρω από τον χαρακτήρα. Για κακή σας τύχη το πλάνο είναι στάνταρ.

Ήχος
Μέσα στις μάχες υπάρχουν ορισμένα κομμάτια τα οποία παίζουν μόνο στις δύσκολες περιπτώσεις. Κάποιες φορές επικρατεί η ησυχία, ενώ σε κάθε μάχη ξεχωρίζει η σχετικά καλή δουλειά που έχει γίνει στις φωνές των τεράτων. Ο χαρακτήρας σας και τα summons του έχουν με τη σειρά τους αρκετά αξιόλογες φωνές και αρκετές παραλλαγές στη φωνή τους ώστε να μην βαριέστε εύκολα.



Online
Το Titan Quest περιλαμβάνει ένα αρκετά καλό multiplayer mode με το οποίο θα μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας και έναν πολύ αξιόλογο tool editor με τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε τις πίστες σας και να τις διανείμετε στο Ίντερνετ ή να παίξετε εσείς οι ίδιοι με αντιπάλους της επιλογής σας.

Θετικά:
- Μεγάλο campaign
- Ευρεία αναπαράσταση των ήχων
- Η παρουσίαση μυθολογίας των αρχαίων χωρών
- Tool editor για να φτιάχνετε τις δικές σας πίστες και να τις παίξετε με φίλους.

Αρνητικά:
- Ξεπερασμένα γραφικά
- Πολλά ανεξήγητα bugs
- Περιορισμένο inventory
- Τα quests θα σας αφήσουν αδιάφορους
- Το συγκεκριμένο gameplay κάτι μας θυμίζει!

Βαθμολογία
Γραφικά : 7.5
Ήχος : 8
Gameplay : 7.5
Αντοχή : 8.5
Γενικά : 8


Ένας σύγχρονος κλώνος του Diablo με λίγες δόσεις από ελληνική μυθολογία.

Ηρακλής Κορεντζέλης , Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 armoniac (Level3) 11/02/2011 17:03
Πολύ καλό παιχνίδι, από τα λίγα που ο μάγος μπορεί να ριχνει μαγικά χωρις να του τελειώνει το μανα, και να μην αναγκαζεται να χτυπαει τους αντιπάλους στο κεφαλι με το ραβδι του
#2 +1 Omnibot (Level22) 04/01/2016 10:04
Μετά το Diablo αυτό είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. Απλά επικό game!
Score  8
8.37 User Score
(15  votes)
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Iron Lore
Publisher: THQ
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Requirements: 512MB, 1.8Ghz
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2006-06-26
Χρήστες που το θέλουν
Κανένας
Χρήστες που το έχουν (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
No Games found.
VIDEOS
No Videos found.

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
User levels   (10.0)
2.
User levels   (10.0)
3.
User levels   (10.0)
4.
User levels   (10.0)
5.
User levels   (10.0)
6.
User levels   (9.5)
7.
User levels   (3.0)
8.
User levels   (9.5)
10.
User levels   (10.0)