Εξερευνώντας μαγευτικά τοπία παρέα με έναν αετό.
Την τελευταία δεκαετία είδαμε μία τεράστια άνθηση στον τομέα των indie games καθώς όλο και περισσότεροι developers αποφασίζουν να φτιάξουν μικρές ομάδες με σκοπό να φτιάξουν έναν τίτλο με απόλυτη δημιουργική ελευθερία. Αρκετοί από αυτούς έχουν εργαστεί πιο πριν σε μεγάλες εταιρείες, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία. Μία από αυτές τις ανεξάρτητες εταιρείες είναι η Giant Squid.
Η αμερικάνικη εταιρεία ιδρύθηκε από τον Matt Nava και αρκετούς ακόμα πρώην εργαζόμενους της thegamecompany, υπεύθυνης, μεταξύ άλλων, για το Journey. Ο πρώτος τίτλος της Giant Squid ήταν το ABZU του 2016 το οποίο ξεχώρισε για την πολύ όμορφη αισθητική του. Λίγα χρόνια μετά, η Giant Squid επιστρέφει με το επόμενο και αρκετά πιο φιλόδοξο project της, το The Pathless, στο οποίο δείχνει ότι θέλει να αξιοποιήσει ότι έμαθε από της προηγούμενες προσπάθειες και να πάει την κατηγορία ένα βήμα παραπέρα.
Μινιμαλιστική αφήγηση
Η ιστορία του The Pathless ακολουθεί την Hunter, μια επιδέξια τοξοβόλο, η οποία ταξιδεύει σε ένα νησί στην άκρη του κόσμου ώστε να λύσει μία κατάρα που έχει ρίξει στον κόσμο ο κακός Godslayer. Φτάνοντας στο νησί συναρτάει την Eagle Mother, την θεά της δημιουργίας του νησιού, σχεδόν ετοιμοθάνατη, η οποία την ενημερώνει ότι ο Godslayer, μέσω μίας μαγείας, έχει μετατρέψει τα παιδιά της σε υπηρέτες του. Έτσι η μοίρα των θεών αυτών αλλά και ολόκληρου του κόσμου βρίσκεται στα χέρια της Hunter.
Η αφήγηση του The Pathless είναι αρκετά μινιμαλιστική καθώς υπάρχουν λίγοι διάλογοι, σε μία μη υπαρκτή γλώσσα και αποκλειστικά σε cutscenes. Μέσα στον χάρτη υπάρχουν διασκορπισμένα διάφορα collectables τα οποία μας δίνουν λίγες παραπάνω πληροφορίες για το τι έχει συμβεί στον κόσμο. Το σενάριο σαν σύνολο δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και είναι κάπως προβλέψιμο, όμως σε συνδυασμό με τον εικαστικό και ακουστικό τομέα του The Pathless, παραμένει μία ευχάριστη εμπειρία.
Που είναι ο χάρτης;
Για να ελευθερώσετε κάποιον από τους θεούς θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσετε τους τρεις πύργους οι οποίοι εκπέμπουν την μαγεία του Godslayer. Κάθε ένας από αυτούς τους πύργους χρειάζεται ένα ή δύο ειδικά εμβλήματα, τα οποία είναι σκορπισμένα σε όλο το νησί και για τα αποκτήσετε, χρειάζεται να λύσετε puzzles, τα οποία είναι συνήθως μέτριας δυσκολίας. Στα puzzles θα σας βοηθήσει και ο αετός ο οποίος σας συνοδεύει στο ταξίδι σχεδόν από την αρχή και μπορεί να μετακινεί αντικείμενα όταν του δώσετε την εντολή.
Στο The Pathless, όπως λέει και ο όνομά του, δεν υπάρχει μία σωστή διαδρομή για φτάσετε σε ένα σημείο, ενώ το παιχνίδι δεν διαθέτει κανένα είδος χάρτη, ούτε fast travel. Για να επιλέξετε τον προορισμό σας θα χρησιμοποιείστε μία μάσκα την οποία αποκτάτε στην αρχή της ιστορίας και φορώντας τη βλέπε τον κόσμο όπως με το Eagle Vision της σειράς Assassin’s Creed ή το Detective mode στα Batman: Arkham. Στο μεταξύ θα πρέπει να προσέχετε να μην σας πιάσει η κόκκινη θύελλα όπου περιέχει το τέρας καθώς δεν θα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε πριν απενεργοποιήσετε τους πύργους και θα πρέπει να του ξεφύγετε κρυφά.
Ιλιγγιώδεις ταχύτητες
Το ταξίδι από το ένα σημείο στο άλλο είναι ίσως το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του game. Σκορπισμένα σε όλο τον κόσμο του The Pathless βρίσκονται φυλακτά τα οποία όταν τα χτυπάτε με τα βέλη σας, γεμίζουν το stamina bar της Hunter για να μπορεί να συνεχίσει να τρέχει, ενώ σας δίνουν και ένα στιγμιαίο boost. Για να τα πετύχετε δεν χρειάζεται να είστε καλοί στο σημάδι καθώς τα στοχεύετε αυτόματα, όμως θα πρέπει να περιμένετε να φορτώσει η ειδική μπάρα γύρο τους, η οποία εγγυάται ότι θα τα πετύχετε. Επίσης μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον αετό ο οποίος μπορεί να σας σηκώσει ή να σας κρατήσει στον αέρα και κάνε την βόλτα σας πετώντας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ικανοποιητικό travel system, το οποίο δεν βαρεθήκαμε ούτε μία στιγμή μέσα στις 7.5 ώρες που μας πήρε να ολοκληρώσουμε το The Pathless. Αρνητικό είναι ίσως το ότι δεν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες για να ασχοληθείτε, πέρα από κάποια collectables.
Αφού απενεργοποιήσετε και τους τρεις πύργους που αντιστοιχούν σε κάθε θεό, τότε ξεκινάει μία καταδίωξη όπου πρέπει να πετύχετε με το τόξο σας τα αδύναμα σημεία του κάθε τέρατος. Αφού τα πετύχετε όλα θα ξεκινήσει η μάχη μαζί του η οποία εκτυλίσσεται διαφορετικά για κάθε boss, χωρίς να γίνεται πολύ επαναλαμβανόμενη. Αποκορύφωμα είναι η τελευταία η οποία είναι παραπάνω από επική και μας θύμισε αντίστοιχες της σειράς God of War. Μετά από κάθε boss fight μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τον φτερωτό σας φίλο από τις στάχτες.
Τεράστια κλίμακα
Αισθητικά το The Pathless θυμίζει ένα όμορφο πίνακα ζωγραφικής. Κάθε σημείο στον χάρτη έχει έντονα και ζωντανά χρώματα ενώ αρκετές φορές θα συναντήσετε και εντυπωσιακά τοπία όπως παγωμένα βουνά ή ηλιόλουστες παραλίες, χωρίς το παιχνίδι να προσπαθεί να αποδώσει ρεαλισμό. Οι φωτισμοί επίσης είναι αρκετά καλοφτιαγμένοι, χωρίς να γίνονται υπερβολικοί. Τα boss fights τα οποία είναι επικά και διαδραματίζονται συνήθως σε μία πίστα, η οποία έχει πάρει φωτιά από παντού, κάνοντας την αισθητική του game αρκετά διαφορετική από το συνηθησμένο.
Τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν αρκετή λεπτομέρεια και ειδικά τα bosses, τα οποία είναι εντυπωσιακά. Τα animations είναι επίσης όμορφα και κυρίως του αετού, ο οποίος όταν δεν βρίσκεται πάνω στον ώμο σας, είτε θα περπατάει μαζί σας, είτε θα πετάει δίπλα σας όταν τρέχετε αλλά και της πρωταγωνίστριας χωρίς να κολλάνε ή να κόβονται κινήσεις. Glitches ή Bugs δεν συναντήσαμε, ενώ frame drops έγιναν πολύ σπάνια και μόνο όταν γινόντουσαν πολλά πράγματα ταυτόχρονα στην οθόνη.
Από τα πιο προσεγμένα soundtracks
Το soundtrack του The Pathless έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος Austin Wintory, ο οποίος είχε αναλάβει και το Journey. Τα κομμάτια που ακούγονται έχουν κυρίως ανατολίτικες ρίζες και, αν και έντονα, είναι απόλυτα ταιριαστά στο παιχνίδι και τον κόσμο του. Η μουσική είναι εντυπωσιακή, ενώ μπορεί την μία στιγμή να είναι γαλήνια και την άλλη να προκαλεί δέος και ενώ είναι έντονη, δεν γίνεται κουραστική. Τα ηχητικά εφέ είναι αξιοπρεπή χωρίς όμως να έχουν τεράστια ποικιλία.
Οι διάλογοι είναι ελάχιστοι, όπως είπαμε και ακούγονται σχεδόν αποκλειστικά σε cutscenes, όμως η Giant Squid αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα στην βιομηχανία για να ερμηνεύσουν τους χαρακτήρες. Την Hunter υποδύεται η Laura Bailey (Abby, The Last of Us: Part II) και τον Godslayer ο Troy Baker, ο οποίος είναι σχεδόν αγνώριστος. Και οι δύο μας προσφέρουν πολύ καλές ερμηνείες, με δεδομένο ότι μιλάνε μία μη υπαρκτή γλώσσα.
Μία πολύ ευχάριστη οπτική και ακουστική εμπειρία
Το The Pathless είναι ένας τίτλος, ο οποίος δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος επειδή συνέπεσε με την κυκλοφορία των νέων κονσολών και πιο γνωστών games. Ίσως δεν θα ξεπεράσει τους τίτλους από τους οποίους είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένος, όμως μπορεί να σταθεί επάξια ανάμεσά τους. Με αποκορύφωμα το εξαιρετικό soundtrack και το πολύ διασκεδαστικό traveling system, αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, ειδικά αν σας αρέσει το συγκεκριμένο είδος.
Θετικά:
- Όμορφος εικαστικός τομέας
- Εξαιρετικό soundtrack
- Αρκετά διασκεδαστικό gameplay
- Ικανοποιητικά boss fights
Αρνητικά:
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Ο κόσμος σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνει άδειος
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.5
Σε όσους άρεσαν τα Journey και Shadow of the Colossus, θα το λατρέψουν και αυτό.
Ερμής Δερβίσης
Comments