- Reviews
- Gwent: The Witcher Card Game
Gwent: The Witcher Card Game
HotΔεν χρειάζεται πλέον να τριγυρνάτε στις ταβέρνες για μια παρτίδα.
Δεν χρειάζεται πλέον να τριγυρνάτε στις ταβέρνες για μια παρτίδα.
Οι περισσότεροι γνωρίζετε το Gwent ως ένα παιχνίδι με κάρτες στο The Witcher 3: Wild Hunt, ένα mini-game με σχετικά απλό μεν gameplay, αλλά με εν δυνάμει μεγάλο βαθμό πρόκλησης. H CD Projekt Red είχε ήδη θέσει τις βάσεις για ένα υποσχόμενο card game, και σε συνδυασμό με την δημοτικότητα που απέκτησε ήταν φυσιολογικό επακόλουθο η ανακοίνωση της Πολωνικής εταιρείας ανάπτυξης έναν χρόνο αργότερα ότι επρόκειτο να κυκλοφορήσει και ως ξεχωριστό παιχνίδι.
Τρία χρόνια μετά από την κυκλοφορία του The Witcher 3, με τα από δύο από αυτά να είναι σε στάδιο beta, το Gwent κυκλοφόρησε παράλληλα με το Thronebreaker ως ένα ξεχωριστό, δωρεάν online game με το ίδιο βασικό gameplay, αλλά με εμπλουτισμένα mechanics για να παίζετε όποτε θέλετε και όχι μόνο όποτε ξεκουράζεται ο Geralt. Συνδυάζοντας το γνώριμο gameplay από το The Witcher και στοιχεία από άλλα γνωστά card games όπως το Hearthstone, το Gwent διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία games του είδους.
Μια σύντομη ιστορία στο δάσος
Το tutorial του Gwent είναι μια μικρή ιστορία που διηγείται ένας κρατούμενος (υπό αρκετά χαμηλές συνθήκες κράτησης) στην παρέα μισθοφόρων που τον μεταφέρει κατά την διάρκεια μιας στάσης για ξεκούραση σε ένα δάσος. Ολόκληρη η πορεία του tutorial είναι η εξέλιξη της ιστορίας, στην οποία ο Dandelion μαζί με τον Geralt κάνουν μια αντίστοιχη στάση στο ίδιο δάσος. Κατά την διάρκεια της ξεκούρασής τους, ακούγεται ένας θόρυβος, ο οποίος τελικά πήγαζε από μια ομάδα ταξιδιωτών που τους επιτίθενται τέρατα. Προφανώς δεν περιμένει κανείς κάποιο βαθύ ή σημαντικό σενάριο σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι, αλλά ο τρόπος “μετάφρασης” των γεγονότων στο ταμπλό του Gwent είναι αρκετά ευφάνταστος.
Εύκολο να το μάθετε, δύσκολο να το κατακτήσετε
Ο βασικός τρόπος παιχνιδιού του Gwent είναι κατά κόρον ίδιος όπως είναι και στο The Witcher 3. Κάθε παίκτης κατεβάζει 1 κάρτα από το deck του σε κάθε του γύρο, μέχρι να ξεμείνει κάποιος από κάρτες ή να κάνει “Pass”. Κάθε deck μπορεί να περιέχει το λιγότερο 25 κάρτες (μέχρι 2 φορές την κάθε μία), κάθε κάρτα έχει ένα Power level και στο τέλος αυτός με το μεγαλύτερο άθροισμα Power των καρτών του στο ταμπλό κερδίζει τον γύρο. Όποιος νικήσει σε 2 γύρους, κερδίζει την παρτίδα. Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά ήδη στην πρώτη του μορφή το Gwent απαιτούσε προνοητικότητα, καθώς αν για παράδειγμα κατεβάζατε όλες τις καλές σας κάρτες νωρίς, δεν θα είχατε καλές καρτες αργότερα και θα χάνατε.
Αυτή η βασική αρχή έχει μεταφερθεί και στην αυτοτελή έκδοση του Gwent, αλλά πολύ πιο εμπλουτισμένη. Πλέον, οι 3 σειρές του ταμπλό ανά παίκτη αρχικού Gwent έχουν γίνει 2 (melee και ranged), αν και δεν έχει σημασία σε ποιά σειρά θα βάλετε μια κάρτα αν αυτή δεν έχει κάποια ιδιότητα που να εξαρτάται από αυτό. Πολύ περισσότερες κάρτες έχουν πλέον abilities με τα οποία μεγαλώνουν την δύναμή τους, κάνουν ζημιά ή καταστρέφουν εχθρικές κάρτες, καθώς και μερικά πιο “εκλεπτυσμένα” τα οποία καλούν κάρτες στο ταμπλό ή κάνουν κάτι αν καταστραφεί η εν λόγω κάρτα.
Η σχεδόν μονολεκτική περιγραφή των abilities (περίπου όπως στο Magic: The Gathering), καθώς και η χρήση των περίπου ίδιων οπτικών εφέ για όλες τις κάρτες θα σας αφήσει αρκετές φορές τον πρώτο καιρό με την απορία “τι συνέβη τώρα;” και θα σας ωθήσει να έχετε και κάποιο Wiki ανοιχτό σε κάποιο tab του browser σας ώστε να διαβάζετε πιο αναλυτικά τι ακριβώς κάνει η κάθε κάρτα που κατεβάζει ο αντίπαλός σας (ή και οι δικές σας στις αρχές). Όπως και να ‘χει, οι προσθήκες των abilities δίνουν πολλές διαφορετικές δυνατές στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς ακόμα και με το ίδιο deck.
Η σπανιότητα των καρτών θυμίζει την αντίστοιχη του Hearthstone (Common, Rare, Epic, Legendary), ενώ υπάρχει και μια επιπλέον μονάδα μέτρησης της αξίας τους, ανάλογα με το χρώμα του περιγράμματός τους (Bronze, Silver και Gold). Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι Leader Cards, όπου υπάρχουν 3 για κάθε faction, 1 αρχική και 2 ακόμα που ξεκλειδώνετε με reward points. Όσον αφορά τα factions, τα 5 αρχικά που υπήρχαν στο The Witcher 3 υπάρχουν και στο Gwent (Monsters, Nilfgaard, Northern Realms, Scoia'tael και Skellige από το Blood and Wine expansion), καθώς και οι ουδέτερες κάρτες που ταιριάζουν σε όλα.
Υπομονή, ευστροφία και τύχη είναι οι παράγοντες που θα σας οδηγήσουν στη νίκη.
Το κάθε faction έχει τον δικό του τρόπο παιχνιδιού και τις δικές του στρατηγικές, δημιουργώντας μια ποικιλία επιλογών ως προς το να βρείτε το deck που ταιριάζει περισσότερο στο στιλ σας. Παίζοντας, μαζεύετε τρία διαφορετικά resources: Scraps, τα οποία αποκτάτε διαλύοντας κάποια από τις κάρτες σας και χρησιμεύουν για να κάνετε craft νέες, Meteorite Powder με το οποίο μετατρέπετε μια κάρτα στην Premium (κινούμενη) εκδοχή της και Ore, το in-game currency με το οποίο αγοράζετε kegs (βαρέλια) που περιέχουν κάρτες. Επιπλέον, εκπληρώνοντας Achievements (τα οποία είναι μπόλικα) παίρνετε Reward Points με τα οποία ξεκλειδώνετε ανταμοιβές από το faction που επιθυμείτε.
Τo Gwent μπορείτε να το παίξετε σε τέσσερα modes: Practice (ενάντια σε AI), Casual (ενάντια σε παίκτες χωρίς να μετράει το αποτέλεσμα στα leaderboards), Ranked (η απόδοσή σας επηρεάζει την κατάταξή σας ανά σεζόν) και Arena. To παιχνίδι είναι αρκετά γενναιόδωρο με τις ανταμοιβές για τον τυπικό-casual παίκτη, αλλά όσοι θέλετε να ασχοληθείτε “σοβαρά”, θα πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη και να αγοράσετε kegs για κάρτες και mirror shards (στην ουσία tokens για να παίξετε το Arena mode). Επιπλέον, κάποιες κάρτες είναι διαθέσιμες μόνο αν κατέχετε και το Thronebreaker, κάτι το οποίο θολώνει τα νερά όσον αφορά το ότι αν και free-to-play, το Gwent προσπαθεί να σας δώσει κίνητρα να αγοράσετε και αυτό.
Όσο παίζετε μαζεύετε XP με τα οποία ανεβαίνετε levels (με μέγιστο το 100) που στο κάθε ένα λαμβάνετε διάφορες ανταμοιβές. Νικώντας σε Ranked matches ανεβαίνετε αντίστοιχα σε rank, με ανάλογες ανταμοιβές στο τέλος της σεζόν. Η Arena θυμίζει πολύ το mode του Hearthstone με το ίδιο όνομα. Πληρώνοντας το αντίτημο σε Ore ή πραγματικά χρήματα, δημιουργείτε deck από τυχαία σετ καρτών και αγωνίζεστε ενάντια σε άλλους παίκτες με ανταμοιβές ανάλογες με τις νίκες που καταφέρατε. 'Ενα μεγάλο "συν" είναι το κουμπί "GG" που εμφανίζεται μαζί με τα αποτελέσματα κάθε match, με το οποίο μπορείτε να συγχαρείτε τον αντίπαλό σας αν ευχαριστηθήκατε την παρτίδα και εκείνος θα λάβει ένα μικρό ποσό Ore, μια κίνηση που ενθαρρύνει την ευγένεια.
Η περίπτωση του Gwent είναι αυτή ενός game που είναι πανεύκολο στην εκμάθηση, αλλά πολύ δύσκολο στο να γίνει κανείς πραγματικά καλός. Πέρα από την προνοητικότητα που προαναφέρθηκε, μεγάλο ρόλο στην απόδοσή σας παίζει η ικανότητα προσαρμογής στον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου, το έξυπνο χτίσιμο ενός deck ώστε να μην εξαρτάστε εντελώς από το ποιές κάρτες θα σας τύχουν (RNG), καθώς και το να μπορείτε να αλλάξετε αστραπιαία στρατηγική προκειμένου να “γυρίσετε” την παρτίδα προς την κατεύθυνση που θέλετε. Αυτή η υπομονετική προσέγγιση που απαιτείται ίσως ξενίσει κάπως όσους έχουν συνηθίσει στους πιο γρήγορους ρυθμούς του Hearthstone.
Αυθεντική αισθητική
Η αισθητική και η ατμόσφαιρα του κόσμου των The Witcher είναι παρούσα και στο Gwent. Τα “παραδοσιακά” ταμπλό του The Wild Hunt έχουν μετατραπεί σε σκηνικά βγαλμένα από τοποθεσίες του παιχνιδιού και περιλαμβάνουν δάση, ερείπια, γέφυρες και λημέρια τεράτων. Τα σχέδια των καρτών είναι πραγματικά πανέμορφα, τα εφέ των abilities απλά και καλά, ενώ τα animations (ειδικά των premium καρτών) είναι ομαλότατα. Οι κάρτες των αρχηγών των factions (Leader cards) εμφανίζονται όχι ως κάρτες, αλλά ως μοντέλα στο αριστερό μέρος της πίστας, μια πολύ όμορφη ιδέα που συμβάλλει στην συνολική ατμόσφαιρα. Ο οπτικός τομέας του Gwent σίγουρα ανταποκρίνεται στην “κληρονομιά” του The Witcher 3 κι ας πρόκειται για παιχνίδι με κάρτες.
Οικείο και ποιοτικό
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του The Witcher 3 είναι η μουσική του, κομμάτια από την οποία δίνουν το παρόν και στο Gwent, ισχυροποιώντας το “δέσιμο” μεταξύ των δύο games και τα ηχητικά εφέ ανταποκρίνονται στην αναμενόμενη ποιότητα και σε όσα εμφανίζονται σε κάθε κάρτα. Το voice acting είναι επίσης σαν βγαλμένο από το The Witcher 3, με τους voice actors των χαρακτήρων που εμφανίζονται στο Wild Hunt να δανείζουν τις φωνές τους και στο Gwent, ενώ σε ικανοποιητικότατα επίπεδα κυμαίνεται και το αντίστοιχο των υπολοίπων καρτών.
Θα πάρετε "την δόση σας" από τον κόσμο του The Witcher
Το Gwent “πατάει” πάνω στην σειρά The Witcher με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που το Hearthstone βασίζεται στον κόσμο του Warcraft, ωστόσο (προς το παρόν τουλάχιστον) δεν παραποιεί την πλοκή του όλου κόσμου και η πιο “ενήλικη” αισθητική του είναι ένα επιπλέον “συν” για όσους δεν συμπαθούν τα καρτουνίστικα γραφικά του Hearthstone. Σε κάποια σημεία είναι κραυγαλέα η επιρροή και από το card game της Blizzard, αλλά και από το Magic: The Gathering, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα έχει καταφέρει να αποκτήσει την δική του ταυτότητα.
Θετικά:
- Διατίθεται δωρεάν
- Εύκολο στην εκμάθηση
- Όμορφα γραφικά
- Καλός ηχητικός τομέας
- Ποικιλία στρατηγικών επιλογών
- Ενθάρρυνση της ευγένειας με το κουμπί "GG"
Αρνητικά:
- Μερικές κάρτες μπορούν να αποκτηθούν μόνο αν αγοράσετε το Thronebreaker
- Δεν δίνεται επαρκής επεξήγηση ή ξεχωριστή απεικόνiση για κάθε ability
- Λίγα game modes
- To υπομονετικό στιλ παιχνιδιού θα ξενίσει όσους έχουν συνηθίσει σε πιο "γρήγορα" card games
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8
Ένας ατμοσφαιρικός και ευχάριστος τρόπος ψυχαγωγίας, προτείνεται και για ανταγωνιστικούς και για "casual" παίκτες.
Γιώργος Τζίτζιφας
NEWS VIEW ALL
GWENT: The Witcher Card Game gameplay video
Αυτό το μήνα κυκλοφορεί επιτέλους το GWENT: The Witcher Card game και η CD Projekt RED έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο αναλύει τα βασικά σημεία του gameplay. Στο παιχνίδι θα ξεκινάτε ...Posted (23 Oct 2018)
Gwent: The Witcher card game
[Αρχική δημοσίευση: 18/8/14] H CD Project RED ανακοίνωσε το Gwent, ένα card game το οποίο θα περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις του The Witcher 3: Wild Hunt. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ...Posted (16 Feb 2018)
Συνέντευξη της CD Projekt RED για το Gwent
Οι συνεντεύξεις του GameWorld.gr στην Gamescom 2017 συνεχίζονται. Στο σημερινό μας βίντεο σας παρουσιάζουμε τις νεότερες πληροφορίες για το Gwent: The Witcher Card Game. Στην κάμερα του Gam...Posted (24 Aug 2017)
Comments