- Reviews
- A Way Out
A Way Out
HotΜια περιπέτεια…αποκλειστικά για δύο.
Μια περιπέτεια…αποκλειστικά για δύο.
Η βιομηχανία του gaming έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού για πολλούς βετεράνους από εμάς ή τουλάχιστον για όσους παίζουν κάθε blockbuster game που κυκλοφορεί. Συχνά βλέπουμε τυποποιημένα Action games ή κάποια RPG με προβλέψιμο σενάριο. Αρκετές από τις ιδέες έχουν επίσης εξανλτηθεί (όπως μεσαίωνας ή Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Κάπου εδώ έρχεται το A Way Out, ένα παιχνίδι που παίζεται αποκλειστικά μέσω Co-Op.
Game Designer και σκηνοθέτης του A Way Out είναι ο ίδιος ιθύνων νους με το το Brothers: A Tale of Two Sons, το οποίο και μας τράβηξε με το σενάριό του. Ο λόγος για τον Josef Fares που από την E3 2017 και έπειτα μας έχει μείνει στο μυαλό για τον ενθουσιασμό του, αλλά και μετέπειτα για την επική ατάκα “Fuck the Oscars” που ξεστόμισε στα The Game Awards του Δεκεμβρίου. Βασική διαφορά του A Way Out με τα άλλα games είναι ότι παίζεται αποκλειστικά Co-op και όχι single-player, όπως το προηγούμενο δημιούργημα του Fares. Τι καλύτερο λοιπόν για Co-op από μια ιστορία…φυλακισμένων.
Η μεγάλη απόδραση
Ο Leo και ο Vincent έχουν δεχθεί 8 και 14 χρόνια φυλακή αντίστοιχα. Ο πρώτος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για 6 μήνες και συναντάει τον δεύτερο στην πρώτη του ημέρα. Η μοίρα τους φέρνει κοντά γιατί έχουν κάτι κοινό. Οι συνθήκες στη φυλακή δεν ευνοούν το να μείνουν γιατί κινδυνεύουν, ενώ έχουν ένα λόγο παραπάνω να βγουν έξω.
Στο A Way Out η οθόνη χωρίζεται με split-screen, πότε κάθετα και πότε οριζόντια, με σκοπό δύο παίκτες να συνεργαστουν. Υποστηρίζεται local co-op στο ίδιο PC ή την ίδια κονσόλα και Online Co-op με φίλο σας. Ακόμα κι αν δεν έχει το παιχνίδι μπορείτε να τον προσκαλέσετε μέσω του friend pass. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται online matchmaking με τυχαίους χρήστες κι αυτό περιορίζει σημαντικά όσους δεν μπορούν να βρουν φίλους για να τους φέρουν σπίτι ή όσους έχουν μικρή λίστα φίλων. Θα μπορούσε δηλαδή να υπάρξει υποστήριξη matchmaking ή έστω συνεργασία με την A.I.
Στόχος των δύο παρτενέρ είναι η συνεργασία σε κάθε περίσταση προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο στόχο τους. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μοτίβα συνεργασίας που επαναλαμβάνονται, όπως το ότι θα πρέπει μαζί με τον άλλο παίκτη να ανοίξετε μια πόρτα, να κάνετε ποδαράκι ο ένας στον άλλο για να σκαρφαλώσετε ή να ανοίξετε τον δρόμο στον φίλο σας ενώ βρίσκεστε από την άλλη μεριά.
Σύντομο αλλά καθηλωτικό μέχρι το τέλος
Το gameplay ακολουθεί κατά βάση την συνταγή των Heavy Rain και Beyond: Two Souls. Βασίζεται πολύ στα quick-time events, ωστόσο διαθέτει κάποιες επιπλέον πινελιές δράσης. Το Adventure κομμάτι υπάρχει μόνο στις αναζητήσεις στοιχείων και αντικειμένων γύρω σας, οι οποίες είναι πανεύκολες ακόμα και για τους πιο αρχάριους παίκτες των Adventures, μιας και η λύση βρίσκεται πάντα εντός ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, υπάρχουν άφθονες καταδιώξεις με κάθε είδους οχήματα, Fighting με gameplay δύο διαστάσεων, ενίοτε top-down κάμερα, ακόμα και χρήση όπλων σε κάποια σημεία. Υπάρχει επίσης και το στοιχείο του stealth και του αιφνιδιασμού των εχθρών, αν και στις μάχες με τα όπλα η κάλυψη σε κάποια σημεία δεν λειτουργεί. Το δε A.I. των εχθρών δρα πολύ αυτόματα, καθώς οι εχθροί σας έχουν συγκεκριμένο πεδίο δράσης, με αποτέλεσμα αν εμφανιστείτε σε κάποιο άλλο σημείο (π.χ. πίσω τους) κάποιες φορές να κάνουν σαν να μην σας βλέπουν.
Η γενικότερη δυσκολία του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ χαμηλή, σε σημείο που να μπορείτε να παίξετε το A Way Out ακόμα και με άτομα που δεν ασχολούνται με games. Σε περίπτωση που κάπου αποτύχετε τότε το checkpoint σας επιστρέφει στο τελευταίο σημείο χωρίς να σας καθυστερεί. Οι developers της Hazelight ακολούθησαν μια εντελώς casual προσέγγιση. Ακόμα και οι υποτυπώδεις stealth ή shooting μηχανισμοί, τις περισσότερες φορές δεν απαιτούν κάποιο ιδιαίτερο skill. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να υπάρχετε στο χώρο, να κάνετε υπομονή λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φύγει ένας NPC από τον χώρο όπου κινείται και στη συνέχεια να προχωρήσετε παρακάτω.
Στο A Way Out υπάρχουν κάποιες ανούσιες και χαρούμενες δραστηριότητες όπως Baseball, Basketball, μπραντεφέρ με άλλο παίκτη, βελάκια κ.α. Ο σκοπός είναι μονίμως να είναι απασχολημένες και οι δύο οθόνες του παιχνιδιού χωρισμένες με split-screen, ώστε να περνάτε ευχάριστα με τους φίλους σας. Το σενάριο είναι linear στο μεγαλύτερο μέρος του με τους δύο παίκτες να αποφασίζουν κάθε φορά τι δρόμο θα ακολουθήσουν. Υπάρχουν επίσης αλληλεπιδράσεις με NPCs που προσφέρουν μόλις δύο επιλογές. Όποια κι αν επιλέξετε δεν θα δείτε κάποιο διαφορετικό chapter στην πορεία. Το μόνο που αλλάζει είναι το γεγονός ότι έχουμε δύο διαφορετικά φινάλε που εξαρτώνται από τις επιλογές σας. Γενικά το παιχνίδι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του Adventure, αλλά περιλαμβάνει και σκηνές με πλήρη action δράση και σημεία κάλυψης που θα αγαπήσετε οι λάτρεις των Action Shooters. Καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να κλιμακώνει την ένταση και να αναδεικνύει τους χαρακτήρες των δύο ηρώων. Η συνολική διάρκειά του ανέρχεται στις 5,5 - 6 ώρες για το πρώτο playthrough και –πιστέψτε μας- θα σας απορροφήσει τόσο που θα σας κρατήσει έως το τέλος. Κοστίζει δε 26 ευρώ, συνεπώς τιμάει τα χρήματά του. Το δε φινάλε θα σας αφήσει άφωνους.
”Fuck the Oscars! This is the real Interactive Adventure!”
Οι αχώριστοι παρτενέρ
Η οικογένεια του Josef Fares έχει την τύχη να διαθέτει ένα ακόμη ταλαντούχο μέλος. Ο Σουηδός ηθοποιός Fares Fares που υποδύεται τον Leo (εξού και η ομοιότητά των δύο) καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αναδειχθεί ως κύριος πρωταγωνιστής, με ένα μικρό κλικ διαφορά. Έχει πάντοτε ένα σχέδιο στο μυαλό του, αν και τίποτα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την αλληλοβοήθεια των δύο. Επίσης καμία αλληλουχία καταδίωξης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την επιτυχία και των δύο. Συνεπώς φροντίστε να έχετε δίπλα σας έναν καλό παρτενέρ για να μην τρελαθείτε στα restart! Ευτυχώς που η δυσκολία είναι χαμηλή, τηρουμένων των αναλογιών και του target group στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι.
Οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών είναι άκρως συμπαθείς, με τον ακόμη πιο άγνωστο Eric Krogh να ταιριάζει άριστα στον ρόλο του Vincent, παρά την απειρία του. Στον τεχνικό τομέα, τα cutscenes έχουν πολύ καλή ποιότητα, αλλά διαθέτουν μέτριο lipsync. Τα textures με την χρήση της Unreal Engine 4 είναι συμπαθητικά, παρά την όποια χαμηλή ανάλυση στο περιβάλλον, μιας και τα frames διατηρούνται σταθερά.
It takes two to dance
Το A Way Out απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις του cinema και των Interactive movies. Το σενάριό του είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ στην gaming βιομηχανία και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία του Hollywood. Εδώ είμαστε οι ίδιοι πρωταγωνιστές μαζί με ένα φίλο μας, άρα γιατί να καθόμαστε να βλέπουμε ταινίες σαν αμέτοχοι θεατές. Πραγματικά παίζοντάς το παιχνίδι θα εκπλαγείτε από την σχέση των δύο ηρώων και το τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση, καθώς από σεναριακής άποψης είναι άκρως μελετημένο.
Το κόστος του A Way Out συγκριτικά με τα όσα προσφέρει είναι απολύτως λογικό, καθώς αποτελεί μια έντονη εμπειρία. Μια ιστορία που προσφέρει γέλιο, συγκίνηση και έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αποτελεί ένα παιχνίδι που ξεφεύγει από τα στενά όρια του video game και τονίζει περισσότερο από ποτέ του γιατί πρέπει να παίζουμε τα games Co-Op με φίλο. Είναι μη προβλέψιμο και ταυτόχρονα συγκλονιστικό. Οπότε για τελευταία φορά…Fuck the Oscars man, this is the real shit!
Θετικά:
- Δυνατό σενάριο, από τα καλύτερα που έχετε βιώσει
- Προσφέρει τόσο αστείες όσο και συγκινητικές στιγμές
- Πολύ απλό στο να το παίξετε
- Μεγάλη εναλλαγή από περιβάλλοντα και δραστηριότητες
- Συμπαθείς ήρωες με τους οποίους δένεστε
- Πολύ χαμηλή τιμή για την εμπειρία που προσφέρει
Αρνητικά:
- Gameplay με περιορισμένη αλληλεπίδραση λόγω quick-time events και linear εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος του
- Μικρή διάρκεια
- Προβλήματα στο A.I. και την κάλυψη στις σκηνές δράσης
- Δεν μπορείτε να το παίξετε με τυχαίο συμπαίκτη αλλά σας υποχρεώνει να βρείτε φίλο
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 10
Αντοχή: 6
Γενικά: 8
Η πιο έντονη περιπέτεια που παίξατε ποτέ με φίλο σας!
Μάνος Γρυπάρης
Comments
Υ.Γ. : FUCK THE OSCARS!