Funk of Titans

Hot
REVIEWED ON Xbox One   

Ένα όχι και τόσο groovy Platform.

Ένα όχι και τόσο groovy Platform.

Ένα όχι και τόσο groovy Platform.

H ελληνική μυθολογία ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για την βιομηχανία των video games γενικότερα, κάτι που αποτυπώνεται σε δημιουργίες όπως το God of War, το Rise of the Argonauts και το Warriors: Legend of Troy. Τα games που προαναφέραμε πάντως δεν έχουν καμία ιδιαίτερη σχέση με το Funk of Titans, την παρθενική κυκλοφορία της A Crowd of Monsters στις οικιακές κονσόλες. Για να είμαστε μάλιστα πιο ακριβείς πρόκειται για ένα exclusive του Xbox One, το οποίο έφτασε αθόρυβα στα ψηφιακά ράφια του Xbox Live Marketplace στις αρχές του μήνα. Η μόνη επαφή που είχαμε μέχρι τότε με το Funk of Titans ήταν στην περυσινή Gamescom, όταν και είχε παρουσιαστεί το πρώτο τρέιλερ του. Το τελευταίο κυκλοφόρησε στα πλαίσια του προγράμματος ID@Xbox, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε δεκάδες indie developers να παρουσιάσουν το όραμά τους στο Xbox One.

Nα σημειωθεί ότι η A Crowd of Monsters είναι μία "πρωτάρα" εταιρεία, καθώς στο βιογραφικό της συναντάμε μόνο το Sugar Kid για iOS, το οποίο πάντως κατάφερε να σημειώσει υψηλές πωλήσεις στο Apple Store. Στην περίπτωση του Funk of Titans όμως είναι λογικό να υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, αφού αν μη τι άλλο μιλάμε και για ένα exclusive του Xbox One. Δυστυχώς η απειρία των δημιουργών του είναι υπεύθυνη για το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα που συναντάμε εδώ. Ας δούμε όμως παρακάτω για ποίους λόγους το Platform της A Crowd of Monsters αποτυγχάνει να διακριθεί.


Ο funky Περσέας
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενασχόλησής σας με το Funk of Titans θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μια δημιουργία που δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά. Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Περσέας, ο οποίος αναλαμβάνει να αναδείξει το μεγαλείο της funk μουσικής για λογαριασμό του Δία. Ο τελευταίος για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν... γουστάρει ιδιαίτερα την pop, την rap και την rock (εδώ μας το χαλάει λίγο ο Δίας) και για αυτό αναθέτει στον Περσέα να εξολοθρεύσει τρεις Τιτάνες ή αλλιώς τους υπέρμαχους των τριών μουσικών genres που προαναφέραμε.

Το σεναριακό υπόβαθρο στηρίζεται κατά έναν αλλοπρόσαλλο τρόπο στην ελληνική μυθολογία, παρόλα αυτά ο Περσέας δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον ομώνυμο ήρωα. Μια ματιά στην εξωτερική εμφάνισή του αρκεί για να σας πείσει, καθώς ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι έγχρωμος, διαθέτει μια πλούσια αφάνα και μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τις Blaxploitation ταινίες της δεκαετίας του '70. Προσωπικά μας θύμισε τον αείμνηστο Jim Kelly από τα Enter the Dragon και Black Belt Jones.


H περιπέτειά σας λαμβάνει χώρα σε τρεις ξεχωριστούς κόσμους που σχετίζονται αντίστοιχα με την pop, την rap και την rock μουσική. Το level design αντλεί κάποιες επιρροές από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς θα δείτε μεγαλοπρεπείς ναούς, κίονες και αμφορείς, ενώ η κύρια μάζα των εχθρών σας αποτελείται από στρατιώτες, οι οποίοι είναι ντυμένοι με την αρματωσιά εκείνης της εποχής. Από την άλλη πλευρά όμως καθένας από τους τρεις κόσμους του Funk of Titans δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την μουσική που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει, ούτε καν από πλευράς soundtrack. H επιλογή αυτή κρίνεται άστοχη από τους developers, καθώς λόγου χάρη στον rock κόσμο θα έπρεπε να υπήρχαν τα ανάλογα μουσικά themes.

Νιώσε τον ρυθμό
Από πλευράς gameplay, το Funk of Titans μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα runner Platform, καθώς ο χαρακτήρας σας κινείται αυτόματα από την αριστερή προς την δεξιά πλευρά της οθόνης. Το μοντέλο χειρισμού είναι εξαιρετικά απλοϊκό, αφού περιλαμβάνει ένα κουμπί για τα άλματα και ένα για την επίθεση. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι ο Περσέας είναι αρχικά εξοπλισμένος με ένα σπαθί και στην πορεία αποκτά αρκετά ακόμη όπλα, τα οποία όμως έχουν καθαρά στιλιστικό χαρακτήρα. Κοινώς είτε χρησιμοποιείτε το αρχικό σπαθί, είτε κάποιο από τα υπόλοιπα όπλα η ζημιά που προκαλείτε, καθώς και τα animations της επίθεσης παραμένουν ίδια.


Η αδιάκοπη κίνηση του ήρωά σας δίνει έναν αρκετά φρενήρη ρυθμό στην δημιουργία της Α Crowd of Monsters, καθώς θα πρέπει συνεχώς να πηδάτε για να αποφύγετε εμπόδια και παγίδες, να σκαρφαλώνετε σε διάφορες πλατφόρμες και να εξοντώνετε δεκάδες εχθρούς. Ο βαθμός πρόκλησης είναι αρκετά ικανοποιητικός και αυξάνεται κλιμακωτά. Στα τελευταία levels δε φτάνει αρκετά υψηλά επίπεδα, χωρίς πάντως να γίνεται απαγορευτικός για τον μέσο παίκτη.

Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ποικιλίας, καθώς υπάρχουν μόλις τρεις κατηγορίες εχθρών και ελάχιστες παγίδες. Για παράδειγμα, οι βασικοί στρατιώτες μπορούν να εξουδετερωθούν με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με melee επιθέσεις και ο δεύτερος είναι να πηδήξετε επάνω τους σαν το Super Mario Bros. Υπάρχουν όμως και κάποιοι εχθροί με έχουν καρφιά στο κράνος τους και τους οποίους θα πρέπει να σκοτώσετε αποκλειστικά με το σπαθί σας.

Βοηθήστε τον Περσέα να διαδώσει το groovy ύφος της funk μουσικής σε ολόκληρη την Αρχαία Ελλάδα.


Σε κάθε level συναντάμε και διάφορα collectables που συναντώνται με την μορφή χρυσών δίσκων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχετε μόλις δύο ζωές για να το ολοκληρώσετε. Στο πρώτο χτύπημα που θα δεχθείτε θα χάσετε την πανοπλία σας και στο δεύτερο θα πεθάνετε, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο Ghosts 'n Goblins. Στην τελευταία περίπτωση οφείλουμε να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε την πρόοδό σας από την αρχή του εκάστοτε level, οπότε καλό θα είναι να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Να σημειωθεί ότι η συλλογή των collectables είναι καθαρά προαιρετική, παρόλα αυτά οι χρυσοί δίσκοι "μαρκάρουν" κατά κάποιο τρόπο το μονοπάτι που καλείστε να ακολουθήσετε για να φτάσετε αλώβητοι στο τέλος του κάθε level.


Ανούσιες προσθήκες
H δημιουργία της ισπανικής εταιρείας δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα στενά όρια ενός 2D Platform, παρά την προσπάθειά της να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται γλαφυρά στα boss fights, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά διάφορα rhythm minigames. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να πατήσετε τα σχετικά κουμπιά που υποδεικνύονται στην οθόνη σας για να νικήσετε στην... πίστα τους Τιτάνες της pop, της rap και rock μουσικής. Η όλη διαδικασία ενδεχομένως να σας διασκεδάσει αρχικά, καθώς συνοδεύεται και από τους σχετικές διασκεδαστικές ατάκες μεταξύ των δύο μονομάχων, αλλά στο σύνολό της δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικό.

Εν τω μεταξύ, στο Funk of Titans υπάρχει και ένα υποτυπώδες leveling system, το οποίο όμως δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στο gameplay. Για παράδειγμα, δύναται να αναλάβετε διάφορες αποστολές από τον Δία για να κερδίσετε exp, όπως να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό εχθρών ή να ολοκληρώσετε ένα level χωρίς να δεχθείτε ζημιά. Όσο μεγαλύτερο είναι το level σας, τόσο περισσότερα όπλα ή πανοπλίες μπορείτε να αγοράσετε (ξοδεύοντας το αντίστοιχο αντίτιμο σε χρυσούς δίσκους). Όπως προαναφέραμε όμως τα αντικείμενα αυτά απλά αλλάζουν την εξωτερική εμφάνιση του Περσέα, κοινώς δεν σας παρέχεται κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο για να τα αποκτήσετε.

Για να ολοκληρώσετε τα 40 περίπου levels που υπάρχουν εδώ θα χρειαστεί να αφιερώσετε τρεις περίπου ώρες και όπως είναι φυσικό τα 12.49 ευρώ που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για να αποκτήσετε το Funk of Titans είναι πολλά για το περιεχόμενο που προσφέρεται. Η συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο είναι σαφώς μεγαλύτερη (6-7 ώρες) αν αποφασίσετε να συλλέξετε όλα τα collectables, όπως αναφέραμε προηγουμένως όμως δεν υπάρχει το ανάλογο κίνητρο.

Πιο low budget δεν πάει
Στο τεχνικό κομμάτι το Funk of Titans έχει να επιδείξει ένα συμπαθητικό level design και το σταθερό frame rate του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί next-gen κυκλοφορία. Το εργατικό δυναμικό της A Crown of Monsters, όπως και το budget της, ήταν σαφέστατα μικρό, αλλά το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη δικαιολογία, καθώς είναι φανερό ότι τους λείπει η εμπειρία και το μεράκι. Τουλάχιστον στον οπτικό τομέα το Funk of Titans είναι με διαφορά η χειρότερη δημιουργία που έχουμε δοκιμάσει στο Xbox One, όπως άλλωστε μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να διαπιστώσει αν ρίξει μια ματιά στις εικόνες που συνοδεύουν το review.

Από ηχητικής πλευράς τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, καθώς τόσο το soundtrack όσο και τα ηχητικά εφέ στέκονται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Το φαινόμενο της επανάληψης όμως κάνει και εδώ την εμφάνισή του, αφού θα ακούσετε στην κυριολεξία εκατοντάδες φορές την ατάκα “Boom shakalaka” από τον Περσέα.

Αποτυχημένο ντεμπούτο
Η A Crowd of Monsters έχει κάποια ελαφρυντικά, καθότι το Funk of Titans αποτελεί την παρθενική κυκλοφορία της στο Xbox One, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα σας κερδίσει. Αν μη τι άλλο εγείρονται και κάποια ερωτηματικά για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Microsoft, όσον αφορά τα indie games του Xbox One, αφού θα πρέπει ενδεχομένως να αυξήσει τις απαιτήσεις της πριν δώσει το πράσινο φως σε δημιουργίες τύπου Funk of Titans. Τα μόνα θετικά στοιχεία που κρατάμε εδώ είναι η γενικότερη χαβαλεδιάρικη ατμόσφαιρα και το φρενήρες, αν και απλοϊκό gameplay, παρόλα αυτά με αυτά τα χρήματα υπάρχουν σαφώς ποιοτικότερες προτάσεις όπως το Never Alone και το Kalimba.

Θετικά:
- Συμπαθητικό soundtrack
- Αρκετό χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση
- Ικανοποιητική πρόκληση

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Υψηλό κόστος διάθεσης
- Μετριότατος τεχνικός τομέας
- Έλλειψη ποικιλίας στο gameplay
- Ανούσια rhythm minigames
- Επαναλαμβανόμενα ηχητικά εφέ

Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 6
Gameplay: 5
Αντοχή: 3
Γενικά: 4.5

Μακράν το χειρότερο exclusive του Xbox One.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 +2 Kazalk (Level16) 28/01/2015 09:24
Παντελη πλακα φαινεται να εχει το game αλλα με τοσα μειονεκτηματα δεν παει μπροστα. Δεν σε ειχα για τετοιου στυλ :P
#2 +1 koskinas18 (Level17) 28/01/2015 11:05
Χαχα πόσο χάλι παίζει να ναι και έχει 4.5 κλαίω
#3 +1 geololj (Level28) 29/01/2015 04:21
Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος τίτλος θα είχε καλύτερη τύχη αν κυκλοφορούσε ως Free-to-Play με microtransactions σε Android, Windows Phones και iOS, με random generated επίπεδα τύπου endless running. Κρατάω μόνο ότι προσπάθησαν σε κονσόλα και ευελπιστώ να δούμε καλύτερα games από την εταιρεία στο μέλλον.
#4 Mr.Dododi (Level25) 04/02/2015 23:07

Quoting geololj:

Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος τίτλος θα είχε καλύτερη τύχη αν κυκλοφορούσε ως Free-to-Play με microtransactions σε Android, Windows Phones και iOS, με random generated επίπεδα τύπου endless running. Κρατάω μόνο ότι προσπάθησαν σε κονσόλα και ευελπιστώ να δούμε καλύτερα games από την εταιρεία στο μέλλον.


Συμφωνώ με τον Γιώργο. Δεν είναι για κονσόλες τέτοια games.
Score  4.5
4.63 User Score
(12  votes)
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: A Crowd of Monsters
Publisher: A Crowd of Monsters
Διάθεση: A Crowd of Monsters
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2015-01-09
Χρήστες που το θέλουν (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
No Games found.
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
User levels   (10.0)
2.
User levels   (10.0)
3.
User levels   (10.0)
4.
User levels   (10.0)
5.
User levels   (10.0)
6.
User levels   (9.5)
7.
User levels   (3.0)
8.
User levels   (9.5)
10.
User levels   (10.0)