- Reviews
- Alan Wake's American Nightmare
Alan Wake's American Nightmare
HotΕφιάλτης στην έρημο της Arizona.
Εφιάλτης στην έρημο της Arizona.
Το Alan Wake’s American Nightmare της Remedy Entertainment είναι ένα Action-Adventure, με έντονα στοιχεία θρίλερ. Διατίθεται με τη μορφή DLC έναντι 1200MS Points μέσω του XBLA και αποτελεί spin-off, καθώς δεν πρόκειται για συνέχεια του προκατόχου του. Η Φινλανδική εταιρία μας έχει προσφέρει στο παρελθόν σημαντικές κυκλοφορίες, όπως το πρώτο Alan Wake και την σειρά Max Payne.
Η απήχηση που είχε το πρώτο μέρος, το οποίο έφτασε στα ράφια των καταστημάτων στις 14 Μαΐου 2010, δεν ήταν αντάξια του ονόματός του, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι πλασαρίστηκε σαν αποκλειστικότητα του Xbox 360. Η αλήθεια είναι όμως πως πρόκειται για μια κυκλοφορία που ακολουθεί υψηλά στάνταρ ποιότητας. Έτσι, δικαιολογημένα αποθεώθηκε από αρκετούς κριτικούς, ενώ παράλληλα απέκτησε φανατικούς οπαδούς.
Σενάριο
Πρωταγωνιστής είναι για άλλη μια φόρα ο συμπαθής συγγραφέας Alan Wake. Αυτή τη φόρα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα επεισόδιο της σειράς «Night Springs», το οποίο διαδραματίζεται στις ερημικές τοποθεσίες της Arizona.Η παραπάνω σειρά για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το πρώτο παιχνίδι, αποτελεί ουσιαστικά μια εκπομπή σε παρόμοιο ύφος με το «The Twilight Zone».
Σκοπός του ήρωα είναι να ξαναγράψει το επεισόδιο, διαγράφοντας παράλληλα τον «Mr.Scratch», το διεστραμμένο alter ego του, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό «κακό» της ιστορίας. Η αφήγηση, όπως και στο πρώτο Alan Wake, γίνεται όχι μόνο μέσω cut scenes, αλλά και με manuscripts (σελίδες από βιβλία που έχει γράψει ο Alan) τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στις τοποθεσίες του παιχνιδιού. Παράλληλα υπάρχουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, μόνο που στις τελευταίες αντί για κάποιο επεισόδιο του «Night Springs», θα παρακολουθήσετε τώρα τον «Mr.Scratch» σε διάφορους παρανοϊκούς ρόλους.
Arizona
Αυτή τη φορά το σκηνικό του story mode μεταφέρεται από τα Βραχώδη Όρη της Βόρειας Αμερικής, στην έρημο της Arizona. Οι τρεις κύριες τοποθεσίες που καλείται να εξερευνήσετε είναι ένα απομακρυσμένο motel, ένα αστεροσκοπείο και ένας τεράστιος drive in κινηματογράφος.
Ο σχεδιασμός τους είναι εξαιρετικός και γενικώς το κλίμα της αμερικανικής επαρχίας αποδίδεται εύστοχα. Δυστυχώς όμως υπάρχει το στοιχείο της επανάληψης καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καλείστε να επισκεφτείτε ξανά και ξανά τα ίδια μέρη χωρίς να αλλάζουν μάλιστα οι αποστολές που πρέπει να εκπληρώσετε.
The Taken
Οι «Taken» αποτελούν τους εχθρούς που θα πρέπει να εξολοθρεύσετε εάν θέλετε να βγείτε ζωντανοί από τον εφιάλτη. Ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι ακριβώς ίδιος όπως το πρώτο Alan Wake. Χρησιμοποιώντας τον φακό σας πάνω τους, καταστρέφετε την εξωτερική ασπίδα από το σκοτάδι που τους περιβάλλει. Όταν αυτή εξαφανιστεί και μόνο τότε, θα γίνουν ευάλωτοι από τα όπλα σας.
Στο Alan’s Wake American Nightmare, θα συναντήσετε μεγαλύτερη ποικιλία αντιπάλων αφού νέοι «Taken» κάνουν την εμφάνιση τους. Υπάρχουν λοιπόν οι Splitters, οι οποίοι όποτε το φως πέφτει πάνω τους πολλαπλασιάζονται! Προσοχή όμως στο πως θα τους αντιμετωπίσετε, γιατί τέσσερις από αυτούς πολύ γρήγορα μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε 16 και τότε θα τα βρείτε…σκούρα.
Παράλληλα, το σκοτάδι εκτός από ανθρώπους καταλαμβάνει και τα ζώα. Στο προηγούμενο παιχνίδι ήταν τα κοράκια, τώρα όμως τεράστιες αράχνες απειλούν τον Alan και μάλιστα επιτίθενται κατά ομάδες. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ένας τεράστιος εχθρός, ο οποίος κρατά ένα αλυσοπρίονο ικανό να σας κόψει στα δυο με ένα χτύπημα.
Arsenal
Ευτυχώς το οπλοστάσιο του συγγραφέα έχει υποστεί αναβαθμίσεις ώστε να τα καταφέρετε να επιβιώσετε. Γενικά το action στοιχείο είναι πολύ πιο έντονο σε σχέση με το προηγούμενο μέρος της σειράς και αυτό αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στον αυξημένο αριθμό των έχθρων αλλά και στην μεγάλη ποικιλία όπλων που έχετε στη διάθεσή σας.
Εκτός λοιπόν από τον πιστό φακό σας, μπορείτε να εξοπλιστείτε με επαναληπτικές καραμπίνες, assault rifles, κυνηγητικά όπλα, ημι-αυτοματα και ένα nailgun(συσκευή που εκτοξεύει καρφιά). Παράλληλα φωτοβολίδες και κροτίδες ήχου-λαμψης κάνουν για άλλη μια φορά την εμφάνιση τους.
Τα πιο δυνατά όπλα βρίσκονται σε ειδικές βαλίτσες οι οποίες ξεκλειδώνουν μόνο εάν έχετε βρει έναν ορισμένο αριθμό από manuscripts. Οπότε καλό θα είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό από αυτά, εξερευνώντας κάθε σπιθαμή των τοποθεσιών του παιχνιδιού.
Arcade mode
Ένα νέο mode κάνει την εμφάνιση του με την ονομασία «Fight Till Dawn». Σε αυτό ελέγχετε πάλι τον Alan Wake και σκοπός σας είναι να επιβιώσετε για 10 λεπτά, από τα κύματα εχθρών που έρχονται κατά πάνω σας. Ξεκινάτε εξοπλισμένοι με ένα πιστόλι και τον φακό σας, ενώ πρέπει να βρείτε σύντομα τα υπόλοιπα όπλα που είναι διάσπαρτα στο χάρτη, εάν θέλετε το ξημέρωμα να σας βρει ζωντανούς.
The Champion of Light versus The Herald of Darkness
Υπάρχουν 10 επίπεδα, τα οποία διαδραματίζονται σε «ειδυλλιακές» τοποθεσίες όπως μια πόλη-φάντασμα ένα παλιό νεκροταφείο, υπόγειες σπηλιές κτλ. Η ύπαρξη του arcade mode ίσως ξενίσει μερικούς από εσάς, αλλά παραδόξως είναι αρκετά διασκεδαστικό και προσδίδει παράλληλα κάποιες ώρες στη διάρκεια του παιχνιδιού.
A very short Nightmare
Το Story mode διαρκεί από τρεις έως και πέντε ώρες, εάν θελήσετε να μαζέψετε όλα τα manuscripts. Όσοι επιλέξετε να ασχοληθείτε και με το arcade mode, θα χρειαστείτε αρκετές ώρες ακόμα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αρκετά achievements για να επιτύχετε. Παρόλα αυτά η διάρκεια του story mode είναι πολύ μικρή και μάλιστα συνεχώς επισκέπτεστε τις ίδιες τοποθεσίες, κάτι που επιδρά αρνητικά στην ουσιαστική αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο.
Γραφικά
Το Alan Wake’s American Nightmare χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή γραφικών με τον προκάτοχο του, η οποία παρά την ηλικία της καταφέρνει ακόμα να εντυπωσιάζει. Η απεικόνιση των τοποθεσιών και των χαρακτήρων, γίνεται με λεπτομερή και ρεαλιστικό τρόπο, ενώ τα textures είναι σχεδόν αψεγάδιαστα.
Ακόμα κι όταν υπάρχουν πολλοί εχθροί στην οθόνη, το frame rate παραμένει σταθερό ενώ παράλληλα και το draw distance λειτουργεί άψογα. Κάποια προβλήματα που υπήρχαν με το lip sync στο προηγούμενο παιχνίδι, εδώ έχουν εξαλειφτεί. Όσον αφορά το shadow mapping, η Remedy Entairtnement για άλλη μια φορά παραδίδει μαθήματα στο πως πρέπει να χρησιμοποιείται.
Ήχος
Τόσο το voice acting όσο και τα ηχητικά εφέ είναι σε υψηλά επίπεδα ποιότητας, ενώ οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι, βάζοντας σας στο κλίμα της περιπέτειας. Τα μουσικά θέματα που θα ακούσετε σε αυτό το Action-Adventure, αποτελούν συνθέσεις των Βρετανών Kasabian και των Φιλανδών Poets of the Fall. H επιλογή τους δεν είναι τυχαία αφού οι στίχοι των κομματιών δένουν απόλυτα με το σενάριο. Το ύφος των συνθέσεων κυμαίνεται από Post Rock έως και παραδοσιακό Heavy Metal.
Επίλογος
Μέσα σε μόλις 1.33 GB, η Remedy Entertainment καταφέρνει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον spin-off, το οποίο θα ικανοποιήσει σίγουρα το μεγαλύτερο πυρήνα οπαδών του πρώτου Alan Wake. Παρά την φιλότιμη προσπάθεια να αυξηθεί το Action στοιχείο, ώστε το συγκεκριμένο επεισόδιο να γίνει προσιτό σε πιο ευρύ κοινό, δυστυχώς η κυκλοφορία αυτή απευθύνεται ξεκάθαρα στους φανατικούς της σειράς.
Θετικά:
- Οπτικοακουστικός τομέας
- Μεγαλύτερη ποικιλία εχθρών και όπλων
- Διασκεδαστικό arcade mode
- Ενδιαφέρον σενάριο
Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια του story mode
- Επανάληψη των quests και των τοποθεσιών
- Υψηλή τιμή για αυτά που προσφέρει
Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.5
Το Alan Wake’s American Nightmare έχει σκοπό να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σας, μέχρι φυσικά να κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος της σειράς.
Παντελής Δασκαλέλος
NEWS VIEW ALL
User reviews
Ανυπομονώ για το Alan Wake 2. Μέχρι όμως να έρθει αυτή η στιγμή, το Quantum Break με καλεί.
Comments
Ανυπομονώ για το Alan Wake 2. Μέχρι όμως να έρθει αυτή η στιγμή, το Quantum Break με καλεί.