Δεν... άντεξε από λάθη και διαιτητή, η εθνική λύγισε στο τέλος (2-0) από τους Ελβετούς παίζοντας με 10 από το 42'
Για 83 λεπτά η Εθνική Ελλάδας κρατούσε το 0-0 στο «Σεντ Γιάκομπς» της Βασιλείας και ενώ ήταν αναγκασμένη να παίζει με παίκτη λιγότερο από το 42’, λόγω της αποβολής του Λουκά Βύντρα. Μια αστεία απόφαση, ένα «δώρο» του Ντε Μπλέκερε στους γηπεδούχους. Τελικά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και μάλιστα, κόντρα στη ροή της αναμέτρησης, «έπεσε» στο 83’ από μια κεφαλιά του Γκρίχτινγκ και στο 88’ είδε τον Πανταλίνο να διαμορφώνει το τελικό 2-0 υπέρ της Ελβετίας.
Αναμφίβολα, η απόφαση του Βέλγου διαιτητή να αποβάλει τον Βύντρα με δεύτερη κίτρινη για το… τίποτα, άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα. Μέχρι εκείνο το σημείο, όλα κυλούσαν άψογα. Και όμως, ακόμη και με παίκτη λιγότερο, η Εθνική λειτούργησε σχεδόν άψογα ανασταλτικά και κράτησε τους Ελβετούς μακριά από την περιοχή του Χαλκιά.
Ήταν μάλιστα, εκείνη που είχε τη μεγάλη ευκαιρία (67’ Σπυρόπουλος δοκάρι) να πάρει το προβάδισμα. Στο φινάλε, όμως, αρκούσε μια στημένη φάση για να γίνει η ζημιά (1-0) και εν συνεχεία να ανοιχτούν οι Έλληνες, για να δεχθούν το δεύτερο γκολ στην κόντρα.
Πλέον, η Ελβετία πέρασε στην κορυφή του ομίλου (16 βαθμούς), με την Ελλάδα να μένει στη δεύτερη θέση με 13, όσους έχει και η Λετονία που μπήκε στο κόλπο της πρόκρισης μετά το «διπλό» στο Ισραήλ. Τίποτα πάντως, δεν έχει κριθεί ακόμη και για την πρωτιά, αφού την ερχόμενη Τετάρτη, η Λετονία φιλοξενεί την Ελβετία και βέβαια, αν η Εθνική μας θέλει να ελπίζει, πρέπει να κερδίσει στη Μολδαβία.
Αμυντική τριάδα
Το σχέδιο του Ότο Ρεχάγκελ να κρατήσει το μηδέν και να ψάξει το γκολ μέσα από τις αντεπιθέσεις αποτυπώθηκε ξεκάθαρα, με το σύστημα (3-4-3) που επέλεξε. Ο Γερμανός χρησιμοποίησε τρεις κεντρικούς αμυντικούς, με τον Μόρα σε ρόλο λίμπερο και τους Κυργιάκο – Παπασταθόπουλο να αναλαμβάνουν την εξουδετέρωση τον Φράι και Ν’ Κούφο.
Βύντρα και Σπυρόπουλος πήραν θέσεις στα δύο άκρα, οι Κατσουράνης και Πατσατζόγλου συνέθεσαν το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμαής και οι Αμανατίδης (αριστερά), Σαλπιγγίδης (δεξιά) και Χαριστέας την τριάδα μπροστά, με την εντολή να αλλάζουν συχνά θέσεις.
Εύκολα το μηδέν
Γνώριζε άλλωστε ο Γερμανός πως οι Ελβετοί καίγονταν για τη νίκη, εκείνοι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν το παιχνίδι. Οι παίκτες του Χίτσφελντ βρήκαν γήπεδο για να πάρουν τον έλεγχο, όμως, η Εθνική δεν τους επέτρεψε να «πατήσουν» στην περιοχή του Χαλκιά. Ένα μακρινό σουτ του Φράι (19’) και ένα ακόμη από τον Μπαρνέτα (42’) ήταν οι μοναδικές στιγμές που ο Έλληνας γκολκίπερ ένιωσε τους Ελβετούς.
Όλοι οι διάδρομοι ήταν κλειστοί, η τριάδα των στόπερ «καθάριζε» κάθε επικίνδυνη κατάσταση, η αλληλοκάλυψη ήταν εξαιρετική, αφού και οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί γύριζαν όπως έπρεπε και έδιναν τις απαραίτητες βοήθειες. Η Ελλάδα κρατούσε εύκολα το μηδέν, ενώ προσπαθούσε να βγει στην κόντρα, κυρίως από την αριστερή πλευρά με τους Σπυρόπουλο και Αμανατίδη να κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ο Έλληνας επιθετικός απείλησε στο 25’ με δεξί σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.
Η αποβολή
Τα πάντα κυλούσαν όπως είχε σχεδιάσει ο Ρεχάγκελ έως ότου να φτάσουμε στη φάση της αποβολής του Βύντρα. Μπορεί ο Ντε Μπλέκερε (Βέλγος) στνα παρατήρησε αυτόν και τον Μανίν, λίγο πριν εκτελεστεί το κόρνερ, αλλά δευτερόλεπτα μετά του έδειξε την δεύτερη κίτρινη, απλά επειδή ακολούθησε τον Ελβετό. Το λιγότερο αστεία η απόφαση του έμπειρου Βέλγου ρέφερι.
Σωστή λειτουργία
Θέλοντας και μη ο Ρεχάγκελ έπρεπε να διαφοροποιήσει το πλάνο του. Πέρασε λοιπόν, τον Πατσατζόγλου δεξιά και έπαιξε ουσιαστικά με διάταξη 3-5-1. Έδωσε εντολή στους Αμανατίδη και Χαριστέα να παίξουν πιο κλειστά και κοντά στον Κατσουράνη και έριξε τον Σαμαρά αντί του Σαλπιγγίδη (46’), βάζοντας τον στην κορυφή.
Διάταξη που «βγήκε» στον Γερμανό, αφού παρότι οι Ελβετοί αύξησαν την πίεση τους, η Εθνική μας εξακολουθούσε να μην κινδυνεύει. Από τον εξαιρετικό Κυργιάκο δεν περνούσε τίποτα, Μόρας και Παπασταθόπουλος τον ακολουθούσαν σε απόδοση, ενώ σπουδαίο παιχνίδι έκαναν και οι Πατσατζόγλου – Σπυρόπουλος και ο Αμανατίδης.
Κοντά στο γκολ
Παρότι ο Χίτσφελντ «φόρτωνε» την επιθετική του γραμμή, βλέποντας πως η ομάδα του δεν μπορεί να απειλήσει, η Ελλάδα ήταν εκείνη που έφτασε κοντά στο γκολ. Παρά την πίεση άλλωστε, δεν κλείστηκαν οι παίκτες του Ρεχάγκελ και όποτε έβρισκαν χώρους, έψαχναν την κόντρα για να κάνουν τη ζημιά στους Ελβετούς.
Κάτι που πήγε να γίνει στο 67’. Ο πεσμένος Αμανατίδης «τσίμπησε» την μπάλα στον Σπυρόπουλο, που μπήκε στην περιοχή και έκανε το σουτ με το αριστερό για να αποκρούσει αρχικά ο Μπενάλιο και εν συνεχεία το οριζόντιο δοκάρι
Ζημιά από αέρος
Στο τελευταίο 15λεπτο ήταν βέβαιο πως οι γηπεδούχοι θα τα παίξουν όλα για όλα, θα ρισκάρουν με κάθε τρόπο. Και, όμως, ενώ οι Έλληνες με δύναμη, πάθος και αυτοθυσία σε ορισμένες περιπτώσεις κρατούσαν το μηδέν, δέχθηκαν το γκολ από μια στημένη φάση.
Ο Γιάκιν εκτέλεσε φάουλ στην καρδιά της περιοχής, ο Γκρίχτινγκ πρόλαβε τον Κυργιάκο και με κοντινή κεφαλιά εκτέλεσε τον Χαλκιά, γράφοντας το 1-0 (83’).
Στα λεπτά που απέμεναν οι Έλληνες επιχείρησαν να ανοιχτούν για την ισοφάριση και μοιραία δέχτηκαν και δεύτερο γκολ σε μια ελβετική αντεπίθεση. Μετά από δύο μεγάλες ευκαιρίες με τους Ντερτιγιόκ (85’) και Γιακίν (86’), στο 88’ από παράλληλο γύρισμα του Φρέι από τα αριστερά και κεφαλιά ψαράκι Πανταλίνο, οι Ελβετοί πανηγύρισαν τη νίκη που τους έφερε στην κορυφή του ομίλου.
Οι συνθέσεις:
ΕΛΒΕΤΙΑ: Μπενάλιο, Νεφ (61' Ντερτιγιόνκ), Φον Μπέργκεν, Γκρίχτινγκ, Μανίν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Πανταλίνο, Φερνάντες (68' Γιακίν), Φράι, Ενκουφό (81' Φονλάντεν)
ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης (81' Γκέκας), Σαλπιγγίδης (46' Σαμαράς), Χαριστέας (73' Παπαδόπουλος)