Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Championship Manager '01/'02

More
05 Aug 2005 17:06 #346 by Nikos Georgopoulos
Για μενα ειναι το καλυτερο manager ever!
Θα σας πω τι καταφερα με Inter στο CM '01/'02.

Inter (CM 01/02) 3η χρονια
Με 4-4-2 κ βελακια στους Wingers
Toldo
Zanetti
West
Materazzi
Samuel (αλλαγη Okoronkwo)

Emre
Assane N'Diaye
Seedorf
Aghahowa

Recoba
Ronaldo (αλλαγη Adriano)

Σωστος?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Aug 2005 21:35 #455 by Γιώργος Γκούμας
Ομορφε εχεις χασει,για 3η χρονια, πολλα παικτακια.

More
24 Feb 2009 13:27 #50867 by Μάνος Γρυπάρης
Σήμερα στο www.Gazzetta.gr μου ήρθε η ιδέα (μου 'ρθε, πάνω στην τρέλα μου) να αναβιώσω το Championship Manager '01/'02, την τελευταία έκδοση του CM3 που για πολλούς θεωρείται το κορυφαίο manager game όλων των εποχών. Το γιατί ένας Θεός το ξέρει, εγώ πιστεύω κυρίως λόγω του απλού περιβάλοντος που προσέφερε τεράστια ευκολία στο gameplay.

Κάντε κλικ εδώ για το άρθρο στο Gazzetta.gr

Ουσιαστικά πρόκειται για το review του CM '01/'02 στο site μας. Απλά διαβάστε τα σχόλια κάτω κάτω που έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Ένας χρήστης λοιπόν μας πρότεινε το site www.champman0102.co.uk το οποίο και ψάχνω αυτή τη στιγμή. Έχει...τα πάντα όλα για το τιτανομεγιστοτεράστιο CM (κυρίως 01/02) και βέβαια αυτό που ζητάει ο οργανισμός όλων των managerαίων στον πλανήτη. Update με τις τελευταίες μεταγραφές για να το "περάσετε" και να ξεκινήσετε το παιχνίδι από την φετινή σεζόν και όχι από το 2001!

Το CM 2001/2002 τείνει να γίνει το...sensible soccer των manager games. Τεράστια νοσταλγία ρε παιδί μου! :D

Και το καλύτερο? Το παιχνίδι είναι πλέον διαθέσιμο στο Internet για να το κατεβάσετε!

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ DOWNLOAD

[img
[img
[img

"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

More
05 Apr 2009 18:47 #51926 by pirovatis1
Kαλησπέρα φίλοι των games.

Mετά απο επικοινωνία με τον Μάνο, χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα Έλληνες που ασχολούνται με το championship manager 01/02. Στο φόρουμ που αναφέρει ο Μάνος προσπαθούμε να βγάζουμε update (σχεδόν κάθε 3 μήνες) για το θρυλικό αυτό παιχνίδι.

Όσοι θέλετε να περάσετε μια βόλτα και γιατί όχι να βοηθήσετε στο update της ελληνικής Database περάστε από το www.champman0102.co.uk

More
05 Apr 2009 20:48 #51932 by Κωνσταντίνος Κουτσούμπας
Γεια σου φίλε πυροβάτη και καλωςήρθες στο φόρουμ μας. Όντως χθες είχαμε μια πολυ ενδιαφέρουσα κουβαντούλα για τα CM. Εδώ μπορείς να δημοσιεύεις οποιαδήποτε πληροφορία κρίνεις ότι ειναι άξια αναφοράς για τα Championship Manager.

More
05 Apr 2009 23:02 #51936 by pirovatis1
[offtopic] Το δώρο που κέρδισα ας το πάρει κάποιος άλλος σήμερα ή σε άλλη εκπομπή μιας που δεν έχω XBOX ούτε κανας γνωστός για να του το δωρίσω [/offtopic]

Στην παρούσα κατάσταση η κυριότερη πληροφορία είναι το March update καθώς και ενα multi-league patch όπου είναι playable και η Γ' εθνική της ελλάδας. Βέβαια επειδή το τελευταίο δε το 'χω τσεκάρει προσωπικά για να δω πως εφαρμόζεται.

Ότι άλλες πληροφορίες προκύψουν θα ενημερώνω, αλλά παράλληλα θα μου άρεσε να σας δω και στο εκεί φόρουμ. :D

More
09 Apr 2009 00:16 #52027 by zico
Replied by zico on topic Championship Manager '01/'02
Καλησπέρα και καλή επιτυχία στο forum!

Χαίρομαι που το συγκεκριμένο παιχνίδι διατηρεί τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου. Προσωπικά δεν είχα ποτέ, συνεχίζω να μην έχω και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να έχω στο μέλλον επαφή με τον συγκεκριμένο χώρο, πέραν του CM01/02. Πριν κάποια χρόνια (αρχές του 2004 νομίζω) ένας φίλος (από τους πρώτους παίκτες CM στην Ελλάδα) μου το φόρτωσε στον υπολογιστή και ο έρωτας υπήρξε ... ακαριαίος. Υποθέτω ότι η παθολογική μου αγάπη και ενασχόληση με το ποδόσφαιρο βρήκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι ένα επίπεδο προσομοίωσης, αληθοφάνειας, πειστικής απόδοσης της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας κ.λπ. τέτοιο που ο εθισμός υπήρξε αναπόφευκτος.

Η συνέχεια δεν αντέχει στην οποία φαντασία, εντάσσεται ήδη προ πολλού στη σφαίρα της ... γραφικότητας. Εξηγούμαι: Ο πρώτος χρόνος έφυγε χαλαρά με επιπόλαια παιχνίδια ώστε να εξοικειωθώ με το περιβάλλον του παιχνιδιού. Παράλληλα, αναζητούσα, συγκέντρωνα και μελετούσα σε εγχώριες και διεθνείς πηγές πάσης φύσεως πληροφορία για το παιχνίδι. Όλα αυτά πάντα χαλαρά, δεδομένου του φόρτου εργασίας.

Κάποια στιγμή αποφάσισα να ξεκινήσω σοβαρά ένα παιχνίδι, πολύ γρήγορα, ωστόσο, το "σοβαρά" απέκτησε ... εξωπραγματική διάσταση. Χωρίς να έχω προαποφασίσει τίποτα, μου βγήκε μια διάθεση να ασχολούμαι με το παιχνίδι μόνον εφόσον είχα τη δυνατότητα να διαθέσω επαρκή χρόνο. Το οποίο πρακτικά δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες δεδομένου του υψηλού φόρτου επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αυτό που μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν μπορούσα με τίποτα να προσεγγίσω το παιχνίδι ως κοινή ψυχαγωγία, χαλάρωση κ.λπ. Με τίποτα όμως! Σε περιορισμένο ελεύθερο χρόνο θα προτιμούσα να ασχοληθώ με πράγματα και ενδιαφέροντα που ούτως ή άλλως "έτρεχαν" παράλληλα, παρά να ανοίξω το παιχνίδι.

Περιέργως πώς, προέκυψε μια αίσθηση υπευθυνότητας και περφεξιονισμού ως προς τον ρόλο του manager που -προφανώς απορρέει από τη γενικότερη στάση μου απέναντι στο συγκεκριμένο άθλημα και- καθόρισε οριστικά τη σχέση μου με το παιχνίδι. Επιδιώκοντας το maximum της δικής μου απόδοσης, μου φάνηκε αυτονόητο ότι δεν θα προχωρώ στο παιχνίδι, στο βαθμό που δεν έχω τη δυνατότητα να διαθέσω επαρκή χρόνο και τη δέουσα προσοχή στο project (όπου project η ανάληψη και υλοποίηση του management συγκεκριμένου club).

Ως εκ τούτου, η ενασχόληση υπήρξε αποσπασματική και η εξέλιξη του παιχνιδιού εξαιρετικά αργή. Κατά βάση, η δραστηριοποίηση λάβαινε χώρα σε περιόδους με χαλαρό ή μηδαμινό φόρτο εργασίας (πχ καλοκαιρινούς μήνες, Χριστούγεννα, Πάσχα κ.λπ.), πάντα υπό την προϋπόθεση ότι είμαι απερίσπαστος και μπορώ να λειτουργήσω με καθαρό μυαλό. Και πάντα με decision making διαδικασίες ... βασανιστικές. Θυμάμαι το εξής περιστατικό: Πριν 3 χρόνια φεύγω για διακοπές την ίδια περίοδο με αδελφικό φίλο. Ο καθένας έχει στο laptop του το παιχνίδι. Μετά 2 εβδομάδες, ο φίλος έχει "βγάλει" 3 τριετίες με 3 διαφορετικές ομάδες. Εγώ είχα "βγάλει" 2 αγωνιστικές ημέρες (δηλ. 15 ημέρες σε "χρόνο παιχνιδιού") και ... ένα τετράδιο σημειώσεων Α4 όπου μεταξύ άλλων είχα επεξεργαστεί: δομή προφίλ και ημερολογίου ποδοσφαιριστή, δομή pregame / postgame analysis, section για management σε ημερήσια βάση, επιλογή στόχων για εμπλουτισμό τεχνικού staff (coaches, scouters), επεξεργασία μεταγραφικής πολιτικής και εντοπισμό εναλλακτικών μεταγραφικών στόχων για το επικείμενο transfer window (βάσει αξιολόγησης και συνεκτίμησης σειράς παραμέτρων, όπως είναι τα αγωνιστικά δεδομένα, το budget, η στοχοθεσία που είχε τεθεί κ.λπ., η κατάρτιση του μεταγραφικού σχεδιασμού ολοκληρώθηκε σε "χρόνο παιχνιδιού" τέλη 10/2001 και τέθηκε σε εφαρμογή αρχές 11/2001, με στόχο την υλοποίησή του σε συγκεκριμένο παιχνίδι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2001, στο πλαίσιο συγκεκριμένης και -τροποποιημένης- αγωνιστικής στρατηγικής) κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

Από ένα σημείο και μετά, δεν θυμάμαι να έχω "βγάλει" matchday σε λιγότερο από 5-6 ώρες! Δεδομένης της εξαντλητικής προετοιμασίας για το συγκεκριμένο match, θα ξεκινούσα συνήθως Παρασκευή βράδυ περί τις 23.00-24.00 και μπορεί να "έφτανα" μέχρι και τις 07.00 το πρωί. Όλα αυτά δε έχοντας ήδη από πριν επεξεργαστεί τουλάχιστον 2-3 εναλλακτικές στρατηγικές, προεντοπίσει συγκεκριμένες κρίσιμες παραμέτρους προς παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα (στατιστικά match, παικτών), χώρια καταστάσεις - προβλήματα - ευκαιρίες που προέκυπταν και δεν είχαν προβλεφθεί. Εννοείται με μόνιμα πατημένο το pause. Και εννοείται ότι θα ακολουθούσε εξαντλητική ανάλυση για έλεγχο ορθότητας της προετοιμασίας του αγώνα, των αποφάσεων πριν και κατά τη διάρκειά του κ.λπ., παράλληλα με εξαγωγή συμπερασμάτων, σημείων προς περαιτέρω διερεύνηση στο μέλλον κ.λπ.

Απολογιστικά, το παιχνίδι λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί για μένα ως πηγή προβληματισμού και αφορμή για δημιουργική σκέψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο περιορισμένο χρόνο ενασχόλησης μαζί του. Μπορεί να απέφυγα την ευχαρίστηση της καθημερινής επαφής, ωστόσο υπάρχει στο μυαλό μου κατά καιρούς όσον αφορά την επεξεργασία αποφάσεων για σειρά ετερόκλητων ζητημάτων που συνδέονται με την πραγματικότητα του παιχνιδιού. Ίσως τελικά σε αυτό συνοψίζεται το απόσταγμα της δικής μου εμπειρίας από το παιχνίδι: Η ορθή ερμηνεία σειράς δεδομένων και η εξαγωγή κατάλληλων αποφάσεων για την επίλυση / χειρισμό ποικιλίας προβλημάτων / καταστάσεων σε μια τόσο σύνθετη πραγματικότητα, όπως είναι η ποδοσφαιρική. Είναι εξαιρετική άσκηση, λχ, η σωστή αξιολόγηση των δεδομένων που παρέχει στη διάθεσή σου το παιχνίδι προκειμένου να διαμορφώσεις ορθά το αγωνιστικό και ψυχολογικό προφίλ του χ ποδοσφαιριστή. Που προϋποθέτει και την αποκωδικοποίηση των περίφημων hidden attributes. Ώστε να μπορέσεις να τον χειριστείς και αξιοποίησεις κατάλληλα, σε ρόλους και συνθήκες αγώνα που του ταιριάζουν. Άσκηση που θα ολοκληρωθεί σε επίπεδο του συνολικού roster προκειμένου να καταλήξεις στην ενδεδειγμένη αγωνιστική στρατηγική (διάταξη, στυλ παιχνιδιού, τρόπος ανάπτυξης, αμυντική λειτουργία, πολιτική rotation κ.λπ.). Στο πλαίσιο της οποίας θα εφαρμόσεις ειδικούς, κατά περίπτωση, τακτικούς χειρισμούς, αξιοποιώντας κάθε φορά όλες τις δυνατότητες που παρέχει το παιχνίδι, των wb και wob screens συμπεριλαμβανομένων. Και για την υποστήριξη της οποίας θα εντοπίσεις και αξιοποιήσεις ορθά όλα τα κατάλληλα μέσα / εργαλεία (staff, training program κ.λπ.). Όπως είναι εξαιρετική πρόκληση ο σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών σε σειρά επιπέδων, την ορθότητα των οποίων διαρκώς επιβεβαιώνεις και επικαιροποιείς, στο βαθμό που κρίνεις σκόπιμο. Με τελικό στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του συνολικού πλέγματος των πόρων που έχεις στη διάθεσή σου προς επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος (αγωνιστική επιτυχία, κερδοφορία, διαρκή αναβάθμιση status του club κ.λπ.). Έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι πατώντας "continue" δεν υπάρχει επιστροφή...

Σε καμιά περίπτωση δεν προτείνω την παραπάνω προσέγγιση που σχετίζεται σαφώς με τη δική μου ιδιοσυγκρασία αλλά και τον περιορισμένο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου όλα αυτά τα χρόνια. Απλά έκρινα σκόπιμο να μοιραστώ την εμπειρία μου με το συγκεκριμένο forum αφενός ως ... φόρο τιμής για το παιχνίδι αλλά και για να επισημάνω τα πιθανά οφέλη από τη συστηματική -και όχι επιπόλαια- ενασχόληση μαζί του. Θεωρώ ότι το CM01/02 (πιθανότατα και τα παιχνίδια που το διαδέχτηκαν) ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον μέσο φίλαθλο όσον αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας της σχέσης του με το άθλημα. Όσο ... βαρύγδουπο κι αν ακούγεται, το παιχνίδι παρείχε εξαιρετικά ενδιαφέροντα ερεθίσματα που υπό συνθήκες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πηγή προβληματισμού. Τροφοδοτώντας τη δημιουργική σκέψη και ... προκαλώντας τον χρήστη να εμπλουτίσει το γνωστικό του επίπεδο (έξω από το παιχνίδι φυσικά) όσον αφορά το εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο γνωστικό αντικείμενο που λέγεται "ποδόσφαιρο" (όπως αυτό διαμορφώνεται μετά το 1990, ορόσημο της σύγχρονης εποχής).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ευκαιρία χάθηκε οριστικά (μιλάω πάντα για την Ελλάδα), γεγονός πρόδηλα ενδεικτικό της "άρρωστης" εγχώριας ποδοσφαιρικής -και όχι μόνο- πραγματικότητας. Ο Ελληνάρας δεν αλλάζει. Ήταν και παραμένει τεμπέλης οπότε δεν τίθεται ζήτημα προβληματισμού, πόσω μάλλον μελέτης. Αντί να αναζητήσει την ηδονή στο σχεδιασμό και υλοποίηση ορθών στρατηγικών, προτιμά να χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα cheat που παρέχεται ώστε να κερδίζει, ντε και καλά. Και το save υπάρχει μόνο αν τα πράγματα εξελιχθούν ευνοϊκά για μας, αλλιώς ξανά απ' την αρχή. Όσο υποψιασμένος να είσαι για την ιδιοσυγκρασία του Νεοέλληνα, μένεις στη κυριολεξία με το στόμα ανοιχτό βλέποντας άνθρωπο 40 (και ολογράφως: σαράντα) χρονών να παίζει αγώνα 6 (και ολογράφως: έξι) φορές μέχρι το engine του παιχνιδιού να ... πειθαρχήσει και να νικήσει επιτέλους η ομάδα του. Στην ηλίθια ερώτηση "τι κάνεις ρε μαλάκα, τον εαυτό σου κοροϊδεύεις?" ο Νοέλληνας είναι αφοπλιστικός: "Τι λες ρε, αυτό είναι το σωστό (αποτέλεσμα)." ή "Το μηχάνημα πρέπει να καταλάβει ποιος κάνει κουμάντο" (sic).

Προσέγγιση που φυσικά αντανακλά, μεταξύ άλλων, τη ρηχότητα της σχέσης με το ίδιο το άθλημα. Και τις χαμηλού επιπέδου ανάγκες ψυχολογικής τάξεως που ικανοποιεί στο Ελλαδιστάν. Όπου ο φίλαθλος επιλέγει φανέλα με κριτήριο το ... ποσοστό χαρούμενων ΣΚ που εγγυάται η κάθε ομάδα. Σου λέει "Κυριακή βράδυ, Δευτέρα πρωί είμαι νικητής". Με αίσθημα ... ανωτερότητας απέναντι στους άλλους. Αίσθημα που φυσικά ... εκπνέει μεσοβδόμαδα (τα ελλείμματα προσωπικότητας δεν αντιμετωπίζονται με ... δάνεια μεγαλείου από τρίτες οντότητες), ζητώντας εναγωνίως επανατροφοδότηση το επόμενο ΣΚ (σε όσους η τελευταία φράση προκαλεί συνειρμούς για τη σχέση του χρήστη με τη δόση του, ορθώς τους προκαλεί). Αδιαφορώντας για τον τρόπο που έρχονται οι νίκες, εννοείται αδιαφορώντας για την ποιότητα του θεάματος που παρακολουθεί. Την οποία ποιότητα αγνοεί παντελώς, όπως αγνοεί τις μεθοδολογίες επίτευξής της. Εν ολίγοις, δεν ξέρει τη τύφλα του (ούτε ενδιαφέρεται να μάθει), κι όμως έχει άποψη επί παντός ... ποδοσφαιρικού επιστητού. Κρίνοντας παίκτες, προπονητές, τους πάντες. Ούτως εχόντως των πραγμάτων, θα μου πεις "κι εσύ, ρε μεγάλε, έχεις απαίτηση απ' τον Ελληνάρα να παίξει σοβαρά το CM?". Και θάχεις δίκιο φυσικά...

Ξεφύγαμε όμως. Και πάλι, καλή συνέχεια στο site και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΥΓ. Ερώτηση: Μπορεί κανείς να αναπτύξει διάλογο για το CM01/02 στο συγκεκριμένο thread? Παλιότερα, σε κάποιο forum είχα θέσει ένα έρώτημα σχετικά με training programs και θυμάμαι ο manos είχε ανταποκριθεί ευγενέστατα. Η εμπειρία του, όπως και άλλων φίλων εδώ μέσα που συνεχίζουν να ασχολούνται με το παιχνίδι, θα μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Επίσης, αν υπάρχουν άλλα, εξειδικευμένα forums για το παιχνίδι (γιατι τελευταία έχω κόψει επαφή), παρακαλώ πείτε μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

More
09 Apr 2009 00:56 #52030 by Μάνος Γρυπάρης
Αρκετά ψαγμένο το μήνυμά σου, βλέπω ότι αφιέρωσες αρκετό χρόνο.
Ασφαλώς και σε αυτό το subforum μπορούμε να συζητάμε για την προπόνηση του CM '01/'02, μιας και δεν υπάρχει ανάλογο topic προπόνησης για την συγκεκριμένη έκδοση του CM.

Η προπόνηση ήταν η πιο απλή που είχαμε συναντήσει σε όλη τη σειρά. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Απλά από το Overview ενεργοποιείς τους προπονητές μόνο στα προγράμματα προπόνησης που αξίζουν. Αν κάποιος έχει Tactical Knowledge καλό τον βάζεις μόνο στα Tactics. Αν έχει Coaching Goalkeepers καλό τότε τον βάζεις μόνο στους Goalkeepers. Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του coach μπορείς να κρίνεις αν θα τον βάλεις και σε General ή Skills.

[img
[img
[img

"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

More
11 Apr 2009 15:26 #52091 by pirovatis1
Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα λάτρεις αυτού του παιχνιδιού και σίγουρα ο τρόπος προσέγγισης που περιγράφεις οδηγούν το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο.

Επειδή είδα ότι ρωτας για άλλες προσπάθειες που γίνονται σήμερα για το συγκεκριμένο παιχνίδι, πέρνα μια βόλτα από το www.champman0102.co.uk και θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα, όπως κι εμείς θα χαρούμε να σε δούμε να βοηθήσεις στη προσπάθεια να keep the game alive όπως είναι το μοτο του φόρουμ.

Όσον αφορά το θέμα της προπόνησης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο Everything there is to know about training όπου έχει γινει μια προσπάθεια να βρούμε ποιες παράμετροι επηρεάζουν τον τομέα της προπόνησης.

More
11 May 2009 21:44 #52721 by pavlos55
Εγώ προχτές το κατέβασα το παιχνίδι, για πρώτη φορά το παίζω... Καλό φαίνεται, άρχισα ήδη με μεταγγραφές και προπόνηση! :D

Αν ο Μεταξάς έλεγε ΝΑΙ στους Ιταλούς, τώρα θα βλέπαμε campionato...