Απ' τη μία είμαι συντάκτης στο περιοδικό Games κι απ'την άλλη θα πρέπει να είμαι σωστός απέναντι στη Nortec γιατί είναι μία εταιρεία που μπορεί να πληρώσει χορηγία σε οποιοδήποτε μέσο. Επιπλέον λάβε υπόψη σου ότι από 7 χρονών είμαι Nintendάκιας κι απ'τα χέρια μου πέρασαν όλες οι κονσόλες της Nintendo. Θα σου πω λοιπόν τα εξής:
Περιοδικό Games
Θετικά:
- Ειναι το Νο.1 (βάση πωλήσεων) περιοδικό για όλες τις πλατφόρμες παιχνιδιών (το PC Master που είναι 1ο σε κυκλοφορία απ' όλα τα έντυπα είναι αποκλειστικά για PC)
- Τα κείμενά του είναι αποκλειστικά στα ελληνικά ώστε να μπορεί να προσεγγίζει και τις μικρές ηλικίες αλλά και τις πολύ μεγάλες που δεν έχουν καλές σχέσεις με την αγγλική γλώσσα.
Αρνητικά:
- Δεν έχει δικό του site, άρα και community που μέσω αυτής οι αναγνώστες θα εκφράσουν την άποψή τους.
- Κατά καιρούς έχει τυχει να παρατηρηθούν ορισμένα μικρολαθάκια από συντάκτες (σε κάθε περίπτωση στο επόμενο τεύχος υπήρχε μικρή ανακοίνωση με διόρθωση). Το δικό μου λάθος, κάποτε, -και το έχω παραδεχτεί- ήταν που έβαλα στο "Championship Manager 5" 92% ακριβώς επειδή έπρεπε να παραδώσω το άρθρο σε περίπου ένα 40ωρο. Κακώς, γιατί έπρεπε να πω "Οχι" και να το στείλω στο επόμενο τεύχος. Δεν ξέρω αν μας έχουν ματιάσει (π.χ. για την E3 ενας συνάδελφος είχε γράψει λάθος τοποθεσία) αλλα εγώ ξέρω ότι έχω αρχισυντάκτη τον Umberto Grelloni, τελευταίο αρχισυντάκτη του Pixel και διευθυντή τον Θοδωρή Ραφτόπουλο, επίσης παλιό Pixelά και κάποτε παρουσιαστή της επιτυχημένης εκπομπής "Enter" στο MAD. Άρα εχεις καλούς καπετάνιους στο τιμόνι κι είναι καθαρά θέμα συντακτών (οι αρχισυντάκτες συνήθως δεν αλλάζουν βαθμολογίες). Όταν το PC Master έδινε πάνω από 90% σε κάτι adventures έπρεπε για έναν συντάκτη να την πληρώσει το περιοδικό ολόκληρο?
Nortec (αντιπροσωπεία Nintendo)
Θετικά:
- Διαφήμισε το Wii στην τηλεόραση.
Αρνητικά:
- Εχει moderators που στο forum της Nortec "μαστιγώνουνε".
- Δεν δίνει promos στα media! Τόσο τα περιοδικά όσο και τα sites δεν λαμβάνουνε κανένα παιχνίδι για να γράψουνε review! Άρα αυτό ζημειώνει την εταιρεία. Ακόμα κι αν η μαμά Nintendo δεν στέλνει promos η εταιρεία πρέπει να στέλνει promo. Αν ενα παιχνιδι τους κοστιζει 50 ευρώ, οι αναγνώστες που θα διαβάσουν το άρθρο είτε στο Games είτε στο gamesradio.gr είτε οπουδήποτε αλλού δεν θα το αγοράσουν? Δεν θα πουλήσει (στην ξεφτίλα) 10-20 αντίτυπα? Όλες οι άλλες αντιπροσωπείες στέλνουν κανονικά promos.
- Αλλάζει product managers κάθε 1-2 χρόνια κι αρκετοί από αυτούς ήταν πραγματικά γνώστες του χώρου.
- Στο θέμα του DS λειτούργησε πολύ "παιδικά". Δεν με ενδιαφέρει αν στην Ιαπωνία κάνουν ουρές για το Wii και το DS όταν πλέον τα first-party (Zelda, Mario κτλ.) ειναι οι παιχνιδαρες και τα υπολοιπα ΔΕΝ βλεπονται. Δεν βγαζεις κονσολα για 3-4 παιχνιδια και το PSP εχει σαφώς καλύτερους (και πιο ΩΡΙΜΟΥΣ από κάτι "Nintendogs") τίτλους απ'το DS γι'αυτο και ο συντάκτης του Games εβαλε το Sony PSP "από πάνω" (Tekken, Metal Gear Solid, Burnout, Grand Theft Auto και Pro Evolution δεν εχουν καν βγει στο DS!). Η Nortec μπορούσε να βγάλει ανακοίνωση και να πει οτι είναι αντίθετη. Κι όχι να διακόψει την συνεργασία της με ένα τέτοιο περιοδικό. Αυτομάτως κόβεις έτσι και τις πωλήσεις σου!
Σαν να βγει η Nokia και να πει στο myphone.gr ή στο T3 ότι "διακόπτω την συνεργασία γιατί βγάλατε το τάδε κινητό καλύτερο από το δικό μου όταν τόσα χρόνια είμαι κυρίαρχος στα κινητά τηλέφωνα κτλ. κτλ." Δηλαδή βγαίνεις να κάνεις δημόσια κριτική σε άρθρο, δεν ξαναπληρώνεις χορηγία των λίγων ευρώ και χάνεις πωλήσεις χιλιάδων ευρώ. Αυτο μου θυμίζει ΠΑΕ Παναθηναϊκός που βγάζει ανακοινώσεις θάβοντας τα media και τους δημοσιογράφους.
Από εκεί και πέρα είστε ώριμοι να αποφασίσετε και τα συμπεράσματα δικά σας!
"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)