Διαβάστε το αναλυτικό αφιέρωμα στην ιστορία των esports
.
Τι είναι τα esports, πως ξεκίνησαν, που έφτασαν, σκέψεις και προβληματισμοί.
Πως ένα παιχνίδι θα γίνει άθλημα - Η προσωπική μου άποψη
Επειδή εδώ και μία δεκαετία, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια με το League of Legends, τα eSports θεωρείτε ότι ανεβαίνουν από πλευράς προσέλευσης κόσμου, εμένα προσωπικά δεν με έχουν πείσει απόλυτα. Και εξηγούμαι.
Κάθε παιχνίδι που θέλει να ανήκει στην κατηγορία των "ESports" έχει το κοινό του. Για να το παρακολουθήσει κάποιος θα πρέπει να ανήκει στους gamers που το παίζουν. Εννοώ ότι κάποιος που δεν παίζει ranked δεν πρόκειται να κάτσει π.χ. να δει LCS στο League of Legends, δεν θα ξέρει πολλές από τις ομάδες κι αυτή τη στιγμή αν μπει στο LeagueOfLegends.com θα δει μόνο το μενού Competitive/FAQ. Συνεπώς το φαινόμενο ESports εξαρτάται καθαρά και ΜΟΝΟ από το αν το παιχνίδι έχει απήχηση ή όχι. Για παράδειγμα τα επίσημα τουρνουά Heroes of Newerth ποιος θα κάτσει να τα δει; Αντίστοιχα, αν δεν υπήρχε Riot Games και League of Legends δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα eSports τόσο επιτυχημένα όσο σήμερα (όπως και να το κάνουμε ανέβηκαν αυτά τα "ηλεκτρονικά αθλήματα" μέσω του LoL).
Αν θέλουν στην Riot Games να κάνουν το League of Legends "Ολυμπιακό άθλημα" όπως φημολογείται δεν θα τα καταφέρουν στην παρούσα φάση γιατί πολύ απλά δεν έχουν την φιλοσοφία ενός αθλήματος. Κι εδώ έρχομαι στο θέμα του topic. Θέλει η Riot Games να κάνει το League of Legends άθλημα; Ας φτιάξει μια ομοσπονδία κι ας ορίσει
επίσημα πρωταθλήματα σε κάθε χώρα. Δηλαδή να ιδρυθούν αντιπροσωπείες (σ.σ. δεν υπάρχει στη χώρα μας) και να γίνουν κατατακτήριοι αγώνες για να προκύψει Α', Β', Γ' κ.ο.κ. Εθνική σε κάθε χώρα. Οι πρωταθλητές της Α' Εθνικής και οι κυπελλούχοι θα παίρνουν χρηματικά έπαθλα ενώ οι καλύτερες ομάδες κάθε χώρας θα προκρίνονται στο Riot League (Champions League).
Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει σε πρώτη φάση να φτιαχτεί ένα site αντίστοιχο με το
www.uefa.com
όπως θα υπάρχουν όλες οι συνθέσεις των ομάδων και τα αποτελέσματα. Κάθε ομάδα θα υποχρεούται να έχει επίσημο site όπου θα αναφέρονται οι παίκτες της με ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, χώρα καταγωγής, θέση που παίζουν (Top, Mid, Bot, Jungle) κτλ. Να μπορούμε να μάθουμε πέντε πληροφορίες για το background του καθενός. Ξέρουν π.χ. πολλοί ότι οι Copenhagen Wolves έχουν δύο Έλληνες στη σύνθεσή τους; Μόνο όσοι ασχολούνται. Εγώ που είμαι level 18 προς 19 (noobάς) και δεν ασχολούμαι ενεργά δεν το έμαθα, μου το είπανε.
Με marketing μπακαλίστικο με πληροφορίες να μαθαίνονται "από στόμα σε στόμα" δεν μπορείς να συγκεντρώσεις θεατές εκτός League of Legends για να δουν τέτοιους αγώνες. Δεν γνωρίζουμε στοιχεία για τους αθλητές αυτούς, πράγμα που σημαίνει λιγότερες συνεντεύξεις (άντε να βρεις τον άλλο στο Internet με ένα nickname μόνο) και μικρότερο ενδιαφέρον, μικρότερη "ταύτιση" με την ομάδα. Όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, χρειάζονται φίλαθλοι που να υποστηρίζουν ομάδες για να υπάρξει ενδιαφέρον.
Αν λοιπόν γίνουν όλα αυτά και αρχίζει να μαζεύεται μεγάλος αριθμός θεατών και ευρύ κοινό πέρα από αυτό του σκληρού πυρήνα του League of Legends (και όποιου άλλου game στην προκειμένη περίπτωση) τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από χορηγούς, άρα και μεγαλύτερα έπαθλα.
That's my 2 cents.