- Reviews
- Super Mario Kart
Super Mario Kart
HotΤο πρώτο μεγάλο racing της Nintendo!
Το πρώτο μεγάλο racing της Nintendo!
Στις πρώτες γενιές κονσολών, η Nintendo προσπαθούσε να βρει την ταυτότητά της ως εταιρεία. Μετά το Color TV Game, την πρώτη της Pong κονσόλα, κατάφερε μέσα από το NES να δείξει στον κόσμο τις δυνατότητές της και το προφίλ της γενικότερα. Υπήρχαν όμως δύο genres τα οποία δεν είχαν καλυφθεί επαρκώς και που αποτελούσαν “ουδέτερα εδάφη” για τους Ιάπωνες. Πρόκειται για τα Racing και τα Sports. Το 1992 η Nintendo είχε την τύχη να εξασφαλίσει δύο σημαντικά games. Απ’ τη μία το Hyper Soccer της Konami (πρόγονος του International Superstar Soccer) κάλυψε τους fans του ποδοσφαίρου που διέθεταν NES κι απ’ την άλλη το κενό των Racing καλύφθηκε για πρώτη φορά επιτυχώς από την ίδια την Nintendo.
Μετά το Rad Racer του ’87 για το NES, μια ψιλοαντιγραφή του αριστουργήματος Out Run της Sega που είχε βγει ένα χρόνο πριν, η Nintendo κατάφερε να μπει πιο δυνατά από ποτέ στα racing με το μεγάλο “μπαμ” του πανούργου Shigeru Miyamoto (για τον οποίο θα πρέπει να στηθεί ένα άγαλμα με όσα έχει προσφέρει). Και το όνομα αυτού: Super Mario Kart.
3…2…1…Go!
Στο πρώτο racing της Nintendo για το SuperNES (και το πρώτο Mario Kart ever), ο Miyamoto κατάφερε να παρατάξει ολόκληρο το lore της παρέας του Mario σε ένα παιχνίδι, τόσο από πλευράς χαρακτήρων, όσο και στις πίστες που ήταν βγαλμένες από τα περιβάλλοντα της σειράς. Το concept είναι απλό. Επιλέγετε έναν από τους οκτώ διαθέσιμους οδηγούς (Mario, Luigi, Peach, Yoshi, Bowser, Donkey Kong Junior, Koopa Troopa και Toad) και στη συνέχεια διαγωνίζεστε με αντιπάλους την A.I., ένα φίλο σας ή και…όλους μαζί, με σκοπό να φτάσετε στη γραμμή τερματισμού.
Στο ενδιάμεσο όμως το παιχνίδι…“χοντραίνει” καθώς χρησιμοποιείτε ένα σωρό όπλα, τα οποία βρίσκετε στο δρόμο σας, απλά περνώντας από τα αντίστοιχα ερωτηματικά. Η καινοτομία αυτή του Super Mario Kart έκανε την μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλα τα άλλα racing και φυσικά κοπιαρίστηκε από μελλοντικούς ανταγωνιστές.
Στο Super Mario Kart υπάρχουν δύο Single-Player και τρία Multiplayer modes. Αν θέλετε να παίξετε μόνος σας επιλέγετε το Grand Prix (MarioKart GP) ή το Time Trial. Στο MarioKart GP διαγωνίζεστε επιλέγοντας ανάμεσα σε τρία κύπελλα, τα Mushroom Cup, Flower Cup και Star Cup (ονομασίες παρμένες απ’ τα power-ups του Mario). Κάθε κύπελλο έχει από πέντε κούρσες και κάθε κούρσα σας βάζει να διαγωνιστείτε σε πέντε σύντομους γύρους. Το Time Trial είναι απλά μια δοκιμασία καταγραφής καλύτερων χρόνων που ενδείκνειται αν θέλετε να προπονηθείτε σε μια διαδρομή ή απλά αν κοντράρεστε με φίλους για το ποιος θα κάνει τους καλύτερους χρόνους.
Καβούκια, αστέρια, κεραυνοί και τα ρέστα
Την έναρξη κάθε κούρσας καθώς και τον τερματισμό με την καρό σημαία, ορίζουν πάντοτε οι “γυαλάκιδες” Lakitu Bros πάνω στα συννεφάκια τους, οι οποίοι για μία και μόνο φορά…δεν θα σας πετούν βόμβες! Οι οκτώ συμμετέχοντες ξεκινούν και βάζουν στόχο να φτάσουν πρώτοι στη γραμμή τερματισμού. Στην πορεία περνούν πάνω από ερωτηματικά και αποκτούν ο καθένας τους ένα αντικείμενο το οποίο και αξιοποιούν στον αγώνα όποτε το επιθυμούν.
Ο χειρισμός είναι απλός. Γκάζι, φρένο, χρήση αντικειμένου και…drift (με τα L και R). Ναι, έχουμε κι από αυτά. Με το drift button το καρτ σας ανασηκώνεται και κρατώντας το μαζί με το γκάζι (ή αφήνοντας γκάζι) μπορείτε να “πετάτε κώλο” στο καρτ, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στις κλειστές στροφές. Η χρήση των αντικειμένων καλό είναι να γίνεται πριν περάσετε πάνω από το επόμενο ερωτηματικό, καθότι αν ξεχαστείτε ή κρατήσετε ένα καλό αντικείμενο επίτηδες τότε θα χάσετε το επόμενο. Γενικά ο χειρισμός έχει κάποια μικροθέματα σε ορισμένες στροφές και θα χρειαστείτε πολύ καλό συνδυασμό από γκάζι, φρένο και drift ανάλογα με την περίσταση.
Τα όπλα που θα αποκτήσετε είναι πράσινο καβούκι, κόκκινο (τηλεκατευθυνόμενο), μπανάνα, αστεράκι που σας κάνει άτρωτους, μανιτάρι που σας δίνει ταχύτητα, νόμισμα που προσδίδει μικρή επιτάχυνση, φτερό που σας επιτρέπει να πηδήξετε ψηλά, φάντασμα το οποίο σας κάνει αόρατους και τέλος κεραυνός, ο οποίος μετατρέπει όλους τους αντιπάλους σε μικροσκοπικά καρτ, που προχωρούν πιο αργά ενώ ταυτόχρονα μπορείτε…να τα πατήσετε! Επίσης τα αντικείμενα μπορείτε να τα πετάξετε μπροστά ή πίσω, ανάλογα με το που βρίσκεται ο αντίπαλος οδηγός που θέλετε να βγάλετε εκτός. Αξίζει ακόμη να τονίσουμε ότι στα items υπάρχει handicap, δηλαδή όσοι οδηγοί είναι στις τελευταίες θέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν ισχυρότερο αντικείμενο (π.χ. κεραυνό) κάτι που ανατρέπει γενικά το αποτέλεσμα μιας κούρσας.
Κάθε καρτ έχει διαφορετική οδηγική συμπεριφορά. Οι οκτώ οδηγοί που προαναφέραμε χωρίζονται πρακτικά σε τέσσερα είδη καρτ. Οι Mario και Luigi έχουν τα πιο balanced karts, δηλαδή μια μέση επιτάχυνση, τελική και έλεγχο οχήματος. Η πριγκίπισσα κι ο Yoshi έχουν καλύτερο έλεγχο, ο Bowser με τον Donkey Kong χαμηλή επιτάχυνση αλλά μεγάλη τελική και ο Toad με τον Koopa Troopa μεγάλη επιτάχυνση και μικρότερη τελική ταχύτητα. Ανάλογα με το πως παίζετε καλό είναι να επιλέξετε το καρτ που σας ταιριάζει περισσότερο.
A.I. και Unlockables
Τα Grand Prix χωρίζονται όπως προαναφέραμε σε τρία Cups, με πέντε κούρσες το καθένα, σύνολο 15 κούρσες. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα μυστικά θα ξεκλειδώσετε στην πορεία! Καταρχήν η δυσκολία χωρίζεται σε κυβικά (cc). Επιλέγετε εξ αρχής αν θα αγωνιστείτε στα καρτ των 50cc ή των 100cc. Αν κερδίσετε το χρυσό σε όλα τα τουρνουά των 100cc τότε σας ξεκλειδώνεται ένα τέταρτο κύπελλο, το Special Cup, με έξτρα διαδρομές. Μόλις το καταφέρετε κι αυτό τότε ξεκλειδώνει μια νέα κατηγορία, αυτή των 150cc! Το A.I. είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και χωρίς αμφιβολία αποτελεί την καλύτερη πρόκληση που έχουμε δει σε ανάλογο racing. Στα 100cc κι ακόμη περισσότερο στα 150cc το επίπεδο είναι πραγματικά πολύ υψηλό και οι αντίπαλοι οδηγοί τρέχουν πιο γρήγορα από εσάς, ενώ αποφεύγουν ή ρίχνουν αντικείμενα με την ανάλογη μαεστρία.
Μία άκρως ευρηματική δημιουργία του Miyamoto που κατάφερε να ενώσει και να καθηλώσει όλους τους gamers μπροστά από μία οθόνη.
Πρακτικά το Super Mario Kart ξεκινάει με 15 κούρσες, τις οποίες μπορείτε να ολοκληρώσετε x2, στα 50 κυβικά και στα 100 κυβικά, ενώ στην πορεία ξεκλειδώνετε τις 5 κούρσες του Special Cup και τα 150cc στα οποία διαγωνίζεστε και στα 4 cups. Συνολικά δηλαδή μπορείτε να κοντραριστείτε σε 60 κούρσες, διάστημα που θα σας πάρει γύρω στις δυομιση ώρες καθαρού gameplay time. Επειδή όμως είναι βέβαιο ότι θα φάτε τα μούτρα σας…πολλές φορές, υπολογίστε σε 5-6 ώρες αν είστε έμπειρος gamer και δεκάδες ώρες αν τα racing δεν είναι στο φόρτε σας.
Γενικά το παιχνίδι απευθύνεται σε όσους είναι διατεθιμένοι να “λιώσουν” για να το μάθουν καλά και να το τερματίσουν. Σκεφτείτε απλά ότι για να προκριθείτε κάθε φορά στην επόμενη πίστα θα πρέπει να τερματίσετε στις 4 πρώτες θέσεις από τις 8. Οι πρώτοι οδηγοί θα λάβουν 9, 6, 3 ή 1 πόντο στην τελική κατάταξη κάτι που θα σας αναγκάζει να κοιτάτε διαρκώς την πρωτιά. Αν τερματίσετε στις θέσεις 5-8 τότε θα πρέπει να επαναλάβετε την κούρσα. Σε κάθε Cup έχετε 3 ζωές (επαναλήψεις) για τις 5 κούρσες που θα αγωνιστείτε. Αν ξεμείνετε από ζωές τότε δυστυχώς θα πρέπει να επαναλάβετε το κύπελλο από την αρχή. Σκεφτείτε λοιπόν πόσες φορές θα πρέπει να το κάνετε αυτό αν επιθυμείτε να τερματίσετε στην πρώτη θέση, κάτι πολύ δύσκολο για τα 100cc και…αδιανόητα δύσκολο για τα 150cc. Ο υπογράφων το έχει καταφέρει μετά από πολύ “κάψιμο”. Κι όλα αυτά τη στιγμή που σε κάθε κύπελλο οι οδηγοί που θα τερματίσουν στις πρώτες θέσεις είναι συνήθως ψιλοστάνταρ και προκαθορισμένοι, εκτός κι αν γίνει κάτι το συνταρακτικό.
Όταν η παρέα μεγαλώνει…
Το multiplayer mode σας βάζει παρέα με ένα φίλο να αγωνιστείτε στο MarioKart GP (ενάντια σε 6 οδηγούς ελεγχόμενους απ’ την CPU), να κοντραριστείτε οι δυο σας στο Match Race mode ή να παλέψετε ένας εναντίον ενός στο Battle Mode χρησιμοποιώντας αντικείμενα. Εδώ δεν υπάρχει κούρσα μέχρι τη γραμμή τερματισμού. Κάθε παίκτης έχει τρία μπαλόνια και προσπαθεί να χτυπήσει τον αντίπαλο παίκτη. Όποιος το καταφέρει τρεις φορές και σκάσει ισάριθμες τα μπαλόνια του άλλου κερδίζει. Το σκορ καταγράφεται ανάμεσα στους δύο παίκτες σε μόνιμη βάση, οπότε το βέβαιο είναι ότι θα θέλετε ρεβάνς. Για το Battle Mode υπάρχουν τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες πίστες για να αγωνιστείτε που μοιάζουν με αρένες. Όλες τους διαθέτουν σημεία για να καλυφθείτε από τα αντικείμενα του αντιπάλου, συνεπώς η καλή χρήση του καρτ και των αντικειμένων, καθώς και οι παγίδες που θα στήσετε παίζουν μεγάλο ρόλο.
Η διασκέδαση στο multiplayer mode ανεβαίνει κατακόρυφα και επεκτείνει στο μέγιστο βαθμό την αντοχή του Super Mario Kart στο χρόνο. To split-screen που χωρίζει την οθόνη στα δύο λειτουργεί άριστα και δίνει καλή οπτική στους δύο παίκτες (στο single-player το κάτω μέρος της οθόνης χρησιμεύει ως χάρτης ή ως πίσω κάμερα). Τα πηγαδάκια με φίλους γύρω απ’ το SNES μπορεί να γίνουν ατελείωτα, καθώς το δημιούργημα της Nintendo προσφέρει αγνή διασκέδαση, είτε είστε fans των racing, είτε όχι. Από τις κούρσες, τις κόντρες 1vs1, μέχρι το Battle Mode, το δημιούργημα του Miyamoto έχει πραγματικά όλο το πακέτο για να “λιώσετε” με τις ώρες. Η μάλλον…με τις μέρες.
Mode 7
Το SNES δεν είναι τυχαία μία από τις καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών. Με το Mode 7, ένα graphics mode της κονσόλας που με το texture mapping του επέτρεπε το zoom και την περιστροφή αντικειμένων, η Nintendo κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοναδικό ψευδο-3D περιβάλλον στο Super Mario Kart, δίνοντας ουσιαστικά την πρώτη τρισδιάστατη αίσθηση σε παιχνίδι της.
Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων της σειράς Mario Bros είναι υποδειγματικός και το περιβάλλον έχει συμπαθητικά textures. Οι κούρσες περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία από δάση, βάλτους, νησιά, διαδρομές με λάβα σε κάστρα του Bowser, πίστες που αιωρούνται στους αιθέρες και γενικά ότι μπορεί να βάλει ο νους σας, πάντοτε βγαλμένο από τον κόσμο της σειράς Super Mario Bros. Φυσικά ενίοτε εμφανίζονται και διάφορα εμπόδια όπως φυτά πιράνχα, οι Thwomp που σας καταπλακώνουν κι άλλα τέτοια χαριτωμένα. Τα εφέ των εξατμίσεων και των πτώσεων στο νερό είναι κάπως στατικά, όπως και ο σχεδιασμός της θάλασσας, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά στην συνολική εικόνα των γραφικών.
Το soundtrack του παιχνιδιού επιμελήθηκαν οι Soyo Oka και Taro Bando. Ο πρώτος είναι γνωστός για πολλές δημιουργίες της εποχής, με χαρακτηριστικότερη το Super Mario All-Stars που περιείχε όλα τα Super Mario Bros. του NES σε ένα πακέτο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κομματιών του Super Mario Kart είναι ότι αντικατοπτρίζουν επακριβώς το κλίμα κάθε πίστας σε βαθμό που να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Θα ακούσετε από κλασικές μελωδίες racing, μέχρι χαλαρά ακούσματα που ταιριάζουν σε παραλίες ή τα evil κομμάτια του Bowser όταν θα διασχίζετε το κάστρο του. Τέλος, στον τομέα των ηχητικών εφέ, τα drifts, οι Lakitu Bros και οι ήχοι των αντικειμένων έχουν προσεχθεί στην εντέλεια, με μόνη ένσταση το ότι για άλλη μια φορά δεν υπήρξε το παραμικρό voice acting στους χαρακτήρες της Nintendo.
Πάμε για καρτ;
Το αρχικό σκεπτικό του μεγάλου Shigeru Miyamoto ήταν να δημιουργηθεί ένα video game δύο παικτών για το SNES. Το Super Mario Kart, στο οποίο συνεργάστηκε μαζί με τους σκηνοθέτες Tadashi Sugiyama και Hideki Konno, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε η Nintendo. Ένα combat racing ικανό να σας προσφέρει αμέτρητες ώρες διασκέδασης, είτε είστε μόνος, είτε με παρέα. Απευθύνεται σε κάθε είδους gamer, είτε είναι φανατικός του είδους, είτε όχι. Το τρίπτυχο: Multiplayer, Υψηλό A.I. και όπλα μπορεί άνετα να σας κρατήσει δεκάδες ώρες μαζί του. Ως εκ τούτου, όποιος έχει επενδύσει τα λεφτά πάνω του δεν το έχει μετανιώσει ούτε λεπτό.
Θετικά:
- Τα multiplayer modes εκτοξεύουν την διάρκεια στα ύψη
- ΤΡΕΛΗ διασκέδαση σε βαθμό παράνοιας!
- Τα καρτ έχουν διαφορετική οδηγική συμπεριφορά
- Άφθονη ποικιλία αντικειμένων για να εκτοπίσετε τους αντιπάλους σας
- Αλάνθαστο A.I.
- Το Mode 7 του SNES προσφέρει υποδειγματικά γραφικά
- Soundtrack με την υπογραφή κορυφαίων δημιουργών
Αρνητικά:
- Μια μικρή αίσθηση “κλεψίματος” στο Α.Ι.
Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.5
Η φράση “Το πιο διασκεδαστικό racing” είναι λίγη.
Μάνος Γρυπάρης
Comments
και στο Gameboy