- Reviews
- Robocop
Robocop
HotDead or alive you are coming with me!
Dead or alive you are coming with me!
Η δεκαετία του '80 θα μείνει στην ιστορία για τη μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον Robocop και τον Terminator. Ο τελευταίος βγήκε στις αίθουσες το 1984, σε αντίθεση με τον "υπερ-μπάτσο" που εμφανίστηκε τρία χρόνια αργότερα. Μιλάμε για μια εποχή όπου δεν υπήρχε καν η κόντρα Mario εναντίον Sonic, καθότι θυμίζουμε ότι ο πρώτος έσκασε μύτη το '80 μαζί με το Donkey Kong και ο δεύτερος κάπου στο '91. Βέβαια, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η σειρά Mario Bros πέτυχε πολλαπλάσιες πωλήσεις έναντι της αντίστοιχης του Sonic (καθότι προηγήθηκε), έτσι και ο Terminator έκοψε περισσότερα εισιτήρια στο cinema. Στα video games όμως;
Οι ταινίες Robocop ήταν τόσο cult όσο δε φαντάζεστε. Οι περισσότεροι ίσως αντέχετε μόνο την πρώτη, πάντως προσωπικά δηλώνω fan όλης της τριλογίας, παρά τα όποια ψεύτικα εφέ και τις κλισέ ατάκες. Στα video games, ο δημοφιλής cyber αστυνομικός διέπρεψε κυρίως με την πρώτη έκδοση και τη δεκαετία του '90 με το Robocop 3 στην Amiga, το οποίο μάλιστα ήταν 3D. Η δεύτερη όπως και τα όποια remakes ή indie games κυκλοφόρησαν μετέπειτα...απλά αγνοούνται.
Η κριτική αυτή στο Robocop υλοποιείται καθώς μια νέα ταινία είναι ήδη στα σκαριά. Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν στο YouTube
που δείχνουν τον νέο πρωταγωνιστή σε ένα τελείως διαφορετικό look. Τόσο διαφορετικό που η στολή του έχει γίνει μαύρη και πιο ελαφριά από εκείνη τη μεταλλική "πανοπλία" που φορούσε ο Peter Weller. Όχι ρε μάγκες, ο Weller δεν έχανε τότε ενάμιση κιλό ιδρώτα στα γυρίσματα, μέσα στο μέταλλο, για να έρθετε εσείς το 2013 και να φτιάξετε...κάτι σαν Power Ranger. Όπως και να 'χει, θα δούμε και αυτή την ταινία, χωρίς προκαταλήψεις και κρίνοντάς την από το μηδέν. Προς το παρόν, ξεκινάει το αφιέρωμα που όλοι οι καμένοι sci-fi fans των 80's περιμένατε."Serve the public trust"
Βρισκόμαστε στο μέλλον και συγκεκριμένα στην πόλη Detroit της πολιτείας του Michigan. Σύμφωνα με τον σεναριογράφο Edward Neumeier, ο δήμαρχος του Detroit έχει σκοπό να "εκσυγχρονίσει" την πόλη του και να την αντικαταστήσει με ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, μετονομάζοντάς την σε "Delta City". Έτσι ο δήμος συνεργάζεται με την ιδιωτική εταιρεία OCP (Omni Consumer Products) η οποία παίρνει υπό τον έλεγχό της την αστυνομία, με σκοπό να "καθαρίσει" τους δρόμους από την υψηλή εγκληματικότητα. Με στόχο να βγάλει χρήματα απ' την όλη ιστορία (κάτι μου θυμίζει αυτό) η OCP αποφασίζει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες προστασίας.
Μία τέτοια τεχνολογία είναι το ρομπότ ED-209, το οποίο δοκιμάζεται και κατά το πείραμά του σκοτώνει ένα στέλεχος της εταιρείας κατά την επίδειξη. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της OCP αποφασίζει να βάλει σε λειτουργία το Plan B, που είναι ο Robocop, μία σύνθεση μηχανικών ιστών που θα εφάπτονταν κατάλληλα σε ανθρώπινο σώμα, κάνοντάς το πανίσχυρο. Ποιο θα ήταν όμως αυτό το σώμα;
Μια μέρα ένας αστυνόμος ονόματι Alex Murphy πέφτει σε ενέδρα τρομοκρατών οι οποίοι τον "γαζώνουν". Η συνάδελφός του Ann Lewis τον βρίσκει και τον μεταφέρει ετοιμοθάνατο στο νοσοκομείο. Το κατάλληλο σώμα λοιπόν βρέθηκε. Ο Alex, εν αγνοία του, χαρίζει τον εγκέφαλο και τον κορμό του, στα μηχανικά μέρη της OCP. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο Robocop!
"Protect the innocent"
Είναι ίσως η μόνη φορά στα χρονικά των games όπου ένα παιχνίδι διαρκεί λιγότερο από την ταινία. Τόσο λίγο που θα έκανε τα δρακάκια του Bubble Bobble να γελούν ασταμάτητα και να αναρωτιούνται για το εσκεμμένα δε δόθηκε βαρύτητα στη διάρκεια ή αν υπήρχε πίεση ώστε το παιχνίδι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το hype που είχε χτίσει η ταινία. Η arcade έκδοση του Robocop ήρθε ένα χρόνο μετά την ταινία και συγκεκριμένα το 1988, ακολουθούμενη από αξιοσέβαστες, ενίοτε ατμοσφαιρικές, πλην όμως υποδεέστερες έκδοσεις στους υπολογιστές το 1989, απ' τις οποίες ξεχωρίσαμε μόνο τις versions της Amiga και του Amstrad.
Η λογική του Robocop είναι αυτή ενός 2D Platform Shooter. Απλά πυροβολείτε όποιον κινείται και συλλέγετε power ups με αναπλήρωση ενέργειας και νέα όπλα. Εδώ υπάρχουν όμως κι ελάχιστα στοιχεία Beat 'Em Up κι αυτό διότι ο Alex Murphy διαθέτει melee επιθέσεις όταν τον πλησιάζει ένας εχθρός. Δηλαδή αντί να πυροβολεί (σ.σ. η στόχευση είναι οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια) με το που προσεγγίζεται, αν πατήσετε το fire θα βγάλει τις γροθιές του και θα σακατέψει επιτόπου κάθε άμοιρο κακοποιό. Στόχος σας λοιπόν είναι να φτάσετε από την μία άκρη του level στην άλλη, σκοτώνοντας όποιον εχθρό εμφανιστεί μπροστά σας από το δρόμο, από τα παράθυρα ή καβάλα σε μηχανές.
Ανάμεσα στα levels θα συναντήσετε διάφορα minigames, τα οποία αποτελούν μια τυπική διαδικασία για να περάσετε την ώρα σας και να κερδίσετε bonus ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το βασικότερο παιχνίδι τέτοιου είδους που είναι η στόχευση του Robocop στο πεδίο βολής της αστυνομίας, επαναλαμβάνεται διαρκώς και εμπλουτίζεται μόνο με δύο εναλλακτικά minigames. Στο ένα προστατεύετε μια αθώα πολίτη πυροβολώντας τον κλέφτη που βρίσκεται πίσω της και στο άλλο αντιστοιχίζετε το πρόσωπο που βλέπετε στα αριστερά με τα μέρη του προσώπου στη δεξιά εικόνα, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
"Uphold the law"
Το ρεπερτόριο όπλων του Robocop περιλαμβάνει ένα σωρό καλούδια. Ξεκινάτε με ένα απλό πιστόλι και χειρίζεστε ένα αναβαθμισμένο όπλο που πετάει τρεις σφαίρες, ένα αυτόματο λέιζερ ή ακόμα και φλογοβόλο. Το A.I. των εχθρών είναι προσεγμένο, καθώς εκτελούν απρόβλεπτες κινήσεις, άλματα, σας καταδιώκουν, ενίοτε σκύβουν για να πυροβολήσουν και γενικά αποτελούν κίνδυνο, είτε φέρουν ελαφρύ οπλισμό όπως πιστόλια, είτε βαρύ όπως χειροβομβίδες.
Στο τέλος των επιπέδων έχουμε boss fights, τα οποία αποτελούν πιστά αντίγραφα των εχθρών της ταινίας και μάλιστα διαθέτουν πολύ καλύτερο A.I. απ' τους απλούς κακοποιούς. Η μπάρα ενέργειάς σας δύσκολα πέφτει, ωστόσο μειώνεται όσο έρχεστε σε επαφή με σφαίρες ή με σώμα εχθρών, καθώς επίσης "ξεζουμίζεται" στα bosses αν δεν είστε προσεκτικοί. Στην arcade έκδοση πεθαίνετε ακαριαία μόλις σας τελειώσει η ενέργεια (ήταν κερματοφάγος το άτιμο) ενώ στις εκδόσεις των υπολογιστών είχατε έναν ορισμένο αριθμό από ζωές.
Το πιο σύντομο game ever
Όπως προαναφέραμε, ο Robocop διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο σύντομου video game της ιστορίας και την κερδίζει με το...πιστόλι του. Για να καθαρίσετε όλα τα bosses θα χρειαστείτε περίπου 15-18 λεπτά. Ναι, σωστά ακούσατε. Όχι ώρες, λεπτά. Αυτό από μόνο του προδίδει ότι η Data East είχε ως στόχο να "ξεζουμίσει" το franchise και τίποτε άλλο. Δεν την βοηθούσε κι η ταινία βέβαια όσον αφορά στα πλάνα του παιχνιδιού, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να "τραβήξει" τη διάρκεια για τουλάχιστον μία ώρα.
Υπό άλλες συνθήκες το συγκεκριμένο platform θα μπορούσε να αφήσει εποχή.
Στον τομέα των γραφικών, το Robocop μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα κοσμήματα της χρονιάς του, καθότι διαθέτει προηγούμενα animations και εφέ εκρήξεων, ενώ οι κινήσεις του ήρωα συμβαδίζουν με αυτές της ταινίας. Τα περιβάλλοντα αλλάζουν διαρκώς και περιλαμβάνουν εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, κάτι που βοηθάει ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον (τρόπος του λέγειν γιατί σε ένα τέταρτο τι να προλάβετε να δείτε). Το βασικό theme της ταινίας αποδίδεται και στο παιχνίδι, ενώ συνδυάζεται με προσεγμένα ηχητικά εφέ και voice acting με τη φωνή του Robocop παρμένα από την ταινία. Απ' την άλλη όμως οι ατάκες του δημοφιλή ήρωα επαναλαμβάνονται περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε, σε βαθμό ώστε να τις εμπεδώσουν...ακόμα και τα νήπια.
Όλα αυτά ισχύουν στην arcade έκδοση, καθότι στις αντίστοιχες εκδόσεις των υπολογιστών, τα port που έχουν γίνει είναι πραγματικά για γέλια. Ξεχωρίζουν μόνο η έκδοση του Amstrad για το gameplay και την ατμόσφαιρά της, καθώς και η αντίστοιχη της Amiga, επίσης για το gameplay και το ηχητικό μέρος της. Θα μπορούσε ωστόσο να είναι πολύ καλύτερη, τηρουμένων πάντα των προδιαγραφών του μηχανήματος της Commodore.
"Drop your weapon!"
Το Robocop λατρεύτηκε από όσους αγάπησαν την ομώνυμη ταινία και έτρεξαν να το αγοράσουν μόλις κυκλοφόρησε για τον υπολογιστή τους. Η αρχική παρουσίασή του σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρά του έγιναν φετίχ για πολλούς gamers. Οι μηχανισμοί του gameplay είχαν ορισμένους περιορισμούς (όπως η έλλειψη άλματος) ωστόσο η γκάμα όπλων και οι μάχες με τα bosses τους επισκίασαν. Κατά τα άλλα τίποτα δε στάθηκε ικανό να αντισταθμίσει την απαγορευτική διάρκεια που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα μέσα της εποχής. Κοινώς, μέχρι να πιείτε τον...καφέ σας το έχετε ολοκληρώσει.
Θετικά:
- Καλοσχεδιασμένα για την εποχή γραφικά
- Το voice acting
- Αποδίδει πιστά το κλίμα της ταινίας
- Εθιστικό gameplay με δυνατά boss fights
Αρνητικά:
- Σε ένα τέταρτο το έχετε τερματίσει!
- Ορισμένες επαναλήψεις στη φρασεολογία του Robocop
Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 1
Γενικά: 7.5
Όλοι οι fans του Robocop σπεύσατε...για λίγα λεπτά πώρωσης.
Μάνος Γρυπάρης
Comments
Δηλώνω κι εγώ μεγάλος fan των ταινιών και γενικά του Robocop. Αν και είχε πολλά κλισέ μέσα, είναι από τις αγαπημένες μου. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό είδα πάλι την πρώτη ταινία. Μικροκλεφτάκος μπήκε στο βενζινάδικο να κλέψει; Κανένα πρόβλημα. Ανατιζάνουμε όλο το τετράγωνο. Αγαπάμε Weller!
Μετά το πήρα για Amiga και....χάθηκα από τις...πλατείες! lol
Join the club!!!!!