- Reviews
- Street Fighter V: Champion Edition
Street Fighter V: Champion Edition
HotΤο ξύλο είναι τελικά μόνο για τους πρωταθλητές.
Το ξύλο είναι τελικά μόνο για τους πρωταθλητές.
Το Street Fighter V αποτέλεσε διαχρονικά το χειρότερο λανσάρισμα της σειράς για την Capcom, καθώς ήταν κάτι σαν…demo σε σχέση με ότι περιμέναμε. Δεν διέθετε ένα story mode με cutscenes, ούτε κάποιο Arcade mode, παρά μόνο αυτοτελείς ιστορίες χαρακτήρων με στατικές εικόνες και 1-2 μάχες. Συν τις άλλοις, υπήρχαν glitches στο online multiplayer. Όλα αυτά διορθώθηκαν στο Arcade Edition από τους developers της Capcom. Βέβαια, η δημιουργός εταιρεία του Street Fighter συνηθίζει σε κάθε έκδοση να κυκλοφορεί τουλάχιστον τρεις υποεκδόσεις, επομένως η Champion Edition που κυκλοφόρησε την ημέρα Αγίου Βαλεντίνου προσπαθεί να βελτιώσει λίγο ακόμη την κατάσταση προσθέτοντας νέο περιεχόμενο. Οπότε μην ανησυχείτε, ελάχιστοι στον κόσμο χώρισαν εκείνη την ημέρα εξαιτίας του.
Οι νέοι μαχητές
Στο Street Fighter V: Champion Edition συναντάμε ορισμένες αλλαγές στα του gameplay, ωστόσο αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στους νέους ήρωες που έχουν εμφανιστεί από το 2018 με την Arcade Edition, μέχρι και σήμερα. Στο ρόστερ έχουμε πλέον 40 μαχητές και συγκεκριμένα 11 καινούργιους που μεσολάβησαν από την Arcade Edition. Πρόκειται για τους Gill, E. Honda, Kage , G, Falke, Cody, Blanka, Poison, Sagat, Seth και Lucia.
Από την συγκεκριμένη ενδεκάδα οι Honda, Blanka και Sagat από το Street Fighter 2 δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι πρώτοι δύο παίζουν melee και έχουν κινήσεις που εκτοξεύουν τον εαυτό τους μπροστά με ταχύτητα, ενώ είναι πολύ καλοί στο να στριμώχνουν τους αντιπάλους τους στις γωνίες. Ο Sagat έχει το στυλ του Ryu, δηλαδή δυνατό άπερκατ και παίζει με projectiles τα οποία ρίχνει πάνω και κάτω.
Περνάμε στην υπόλοιπη οκτάδα. Ο Gill είναι ένας αρκετά ιδιαίτερος χαρακτήρας, καθώς έχει μια πληθώρα από skills. Εκτοξεύει φωτιές από ψηλά σε διάφορες αποστάσεις και πάγο στην ευθεία ή στο έδαφος προς τον εχθρό του. Ο Kage δεν χρειάζεται επίσης ιδιαίτερες συστάσεις αφού είναι κατά βάση ο Evil Ryu. Έχει ορισμένες επιπλέον κινήσεις, όπως το Ashra Shenku για να κινείται στον αέρα ή το Misogi για να τηλεμεταφέρεται, ενώ διαθέτει και μοναδικές επιθέσεις, τόσο melee, όσο και από αέρος με διαγώνια κλωτσιά. Τα Critical Arts του είναι το Shoryuken και τα Thousand Strikes του Akuma.
Ο G είναι εξαιρετικός μαχητής για πολλαπλά combos, τα οποία συνδυάζει με κινήσεις, projecticles και κλωτσιές. Η Falke είναι η χαρά των αρχάριων χρηστών. Χρησιμοποιεί μπαστούνι με το οποίο εκτοξεύει projectiles ή πετσοκόβει τους εχθρούς της στα critical arts. Ο Cody είναι γνωστός από τους παλιούς απ’ το Final Fight και μάλιστα αποτελούσε αγαπημένο μας χαρακτήρα σε σχέση με Guy και Haggar. Έχει tornado projectile, πετσοκόβει με μαχαίρι ή σωλήνα και διαθέτει πολύ καλά πόδια, ενώ στα critical arts συγκαταλέγεται και ο ανεμοστρόβιλος. Η Poison είναι γνωστή επίσης από το Final Fight και το Street Fighter IV. Χρησιμοποιεί μαστίγιο για γρήγορα χτυπήματα και λαβές. Η Lucia παίζει με melee, λαβές και μικρά projectiles και τέλος ο Seth που γνωρίσαμε παλιότερα ως boss είναι πανίσχυρος καθώς συνδυάζει επιθέσεις από άλλους μαχητές.
Καλό θα ήταν οι παραπάνω 11 μαχητές να συνδυάζονταν και με ένα Character Story mode. Δυστυχώς η Capcom επέλεξε να μην τους συνοδεύσει με κάτι τέτοιο κι έτσι τα Story modes μένουν ίδια και στην Champion Edition όπως τα γνωρίζαμε, δηλαδή 29 στο σύνολο για ισάριθμους μαχητές.
Ο αριθμός των stages έχει ανέβει στις 34 και από την Arcade Edition μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί όμορφες πίστες, όπως η King’s Court του Sagat στην Ταϋλάνδη, το Suzaku Castle του Ryu στην Ιαπωνία και η Flamenco Tavern του Vega στην Ισπανία. Δυστυχώς οι νέοι μαχητές και τα νέα stages χρειάζονται Fight Money για να ξεκλειδωθούν, τα οποία βέβαια πέρα από πραγματικά χρήματα τα αποκτάτε απλά παίζοντας. Καλό θα ήταν η Capcom να έδινε το νέο περιεχόμενο εξ αρχής, καθώς θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να το ξεκλειδώσετε.
Οι αλλαγές στο gameplay
Η σημαντικότερη αλλαγή στο gameplay έχει να κάνει με το δεύτερο V-Skill κάθε μαχητή. Πλέον, έχετε άλλη μία special επίθεση στη λίστα των ειδικών επιθέσεών σας. Ο Ryu αποκτά ένα νέο combo, ο Ken μία νέα κλωτσιά για τα combos του, η Chun-Li μια κλωτσιά με μεγαλύτερο range, ο Blanka ηλεκτρισμό εδάφους με range κ.ο.κ. Γενικά τα δεύτερα V-Skills βαδίζουν πάνω στις ήδη υπάρχουσες τεχνικές των μαχητών και ενίοτε τους τελειοποιούν σε κάποιους τομείς.
Το Champion Edition απλά προσθέτει νέο περιεχόμενο και αλλαγές στο gameplay, χωρίς να πραγματοποιεί καίριες αλλαγές, όπως η Arcade Edition.
Περνάμε σε πιο βασικά θέματα του gameplay. Με την Champion Edition, κάθε χαρακτήρας έχει 25 πόντους παραπάνω health και 50 πόντους επιπλέον stun, κάτι που μεγαλώνει την διάρκεια κάθε γύρου. Οι χαρακτήρες που απουσίαζαν από το meta της Season 4 έχουν πλέον χρήσιμα buffs. Όπως για παράδειγμα το V-Trigger 1 του Ryu είναι πλέον V-Trigger που κάνει drain σύμφωνα με την διάρκειά του. Γενικά η λογική της Capcom είναι ότι θέλει να κάνει τα V-Triggers, που δεν χρησιμοποιούνταν τόσο συχνά, να γίνουν λίγο πιο δυνατά. Ο Akuma, ο οποίος ήταν OP κυρίως στους έμπειρους παίκτες Street Fighter, δέχθηκε nerfs, σε βασικές και ειδικές κινήσεις. Αδύναμοι χαρακτήρες, όπως ο Vega, ενισχύθηκαν με πολλές αλλαγές, υπήρξε rebalancing σε πολλούς μαχητές και έγιναν αλλαγές προς την κατεύθυνση του ότι κάθε μαχητής πρέπει να χρησιμοποιείται για το κατάλληλο range για το οποίο τον επιλέγουμε. Στη λίστα των Ryu και Ken για παράδειγμα συναντάμε τροποποιήσεις σε όλους τους τομείς, μέχρι και σε όλες τις ειδικές κινήσεις και τα EX meters.
Η αλήθεια είναι ότι το όλο gameplay έχει για έναν νέο χρήστη σχεδόν την ίδια αίσθηση με αυτή των δύο προηγούμενων εκδόσεων του Street Fighter V. Ο ρυθμός της μάχης είναι ίδιος και από την μία έκδοση στην άλλη οι αλλαγές είναι ορατές μόνο στους hardcore gamers που παίζουν Street Fighter V σε καθημερινή βάση. Στο online mode, η μόνη προσθήκη είναι η φωνητική ανακοίνωση των στατιστικών κάθε χρήστη πριν από κάθε αγώνα, έτσι για να...μπείτε καλύτερα στο κλίμα, λες και θα παλέψετε σε ρινγκ του WWE. Η ποιότητα σύνδεσης είναι πανομοιότυπη. Θα χρειαστείτε ποιότητα σύνδεσης (ping) μεταξύ χρηστών στο 4-5 ώστε να απολαύσετε μια ομαλή εμπειρία. Με ποιότητα σύνδεσης στο 3 ίσως έχετε ορισμένα lag spikes. Από την άλλη, η επιλογή αναζήτησης αντιπάλου με ping 4-5 είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί απειροελάχιστα άτομα στα Βαλκάνια παίζουν Fighting games, άρα τις περισσότερες φορές δεν θα βρίσκετε καν αντίπαλο.
Απαραίτητο μόνο για τους νέους
Τα νέα stages στο Street Fighter V έχουν όμορφο σχεδιασμό, καθώς συνδυάζουν νέες τοποθεσίες, αλλά και παλιές που αγαπήσαμε με το νέο art style της πέμπτης έκδοσης, ενώ συνοδεύονται κι από νέα μουσικά tracks. Βέβαια όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, θα προτιμούσα να έβλεπα κάποια στιγμή επιτέλους όλα τα stages του Street Fighter II με την μουσική υπόκρουσή τους. Στον ηχητικό τομέα, το voice acting των νέων χαρακτήρων κάνει σωστά την δουλειά του. Στις καινούργιες προσθήκες υπάρχουν επίσης και πάνω από 200 costumes.
Το Street Fighter V: Champion Edition είναι διαθέσιμο ως δωρεάν update για όσους έχουν ήδη το Street Fighter V, ενώ όπως και στην Arcade Edition, οι μη κάτοχοι του παιχνιδιού μπορείτε να το αποκτήσετε σε σχετικά προσιτή τιμή (25 ευρώ). Αν η Arcade Edition φαινόταν κάτι σαν expansion με περιεχόμενο που θα έπρεπε να είχαμε ήδη από το Street Fighter V, η Champion Edition δείχνει περισσότερο κάτι σαν DLC. Η Capcom κάθε μήνα προσθέτει ούτως ή άλλως είτε κάποιον νέο warrior, είτε κάποιο νέο stage. Α πλά αντί να ανακοινώσει το DLC update του δεύτερου V-Skill, θέλησε να το βρει ως δικαιολογία και για λόγους marketing να το “τυλίξει” σε ένα retail πακέτο, διαφημίζοντάς το με σκοπό κάποιες επιπλέον πωλήσεις. Το θέμα είναι ότι στα μάτια των έμπειρων χρηστών αυτά φαίνονται, μιας και τόσο η Arcade Edition, όσο και οι Super και Ultra εκδόσεις του Street Fighter IV ήταν όντως νέες εκδόσεις με νόημα και όχι απλά ψεγάδια νέου περιεχομένου.
Θετικά:
- Παρέχεται δωρεάν στους κατόχους του Street Fighter V
- Δεύτερο V-Skill και βελτιωμένο balancing
Αρνητικά:
- Οι νέες αλλαγές μοιάζουν περισσότερο με DLC, παρά με νέα έκδοση
- Το νέο περιεχόμενο απαιτεί κόπο για να ξεκλειδωθεί
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 6
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.8
Απλά προσθέτει νέο περιεχόμενο, χωρίς να δικαιολογεί την ύπαρξη νέας έκδοσης.
Μάνος Γρυπάρης