- Reviews
- My Hero One's Justice
My Hero One's Justice
HotΚακός χαμός προβάλλεται ζωντανά στις οθόνες.
Κακός χαμός προβάλλεται ζωντανά στις οθόνες.
Η αλήθεια είναι πως η σειρά My Hero Academia: One Justice δεν είναι τόσο γνωστή στη χώρα μας σε σχέση με τα δημοφιλή Dragon Ball, Naruto, One Piece ή Attack on Titan, αλλά στο εξωτερικό -και ειδικά στην Ιαπωνία- θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα anime που προβάλλονται αυτή τη στιγμή. Με περίεργους χαρακτήρες, υπερβολικές δυνάμεις καθώς και κλασσικές ιαπωνικές φωνές και κραυγές δε γινόταν να μην αποκτήσει κι αυτό με τη σειρά του μια μεταφορά στον ψηφιακό κόσμο των video games.
Έχουμε δει άπειρες μεταφορές γνωστών anime στις οθόνες μας αλλά αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με κάτι νέο και κάπως διαφορετικό. Με μια πρώτη ματιά, το My Hero One's Justice θυμίζει έντονα τη γνωστή σειρά Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm καθώς τα γραφικά αλλά και το gameplay μοιάζουν κάπως μεταξύ τους. Άραγε θα δούμε κάτι φρέσκο ή απλά ένα νέο roster με την ίδια συνταγή;
H “ιδιοτροπία” παίζει ρόλο
Το My Hero One's Justice διαδραματίζεται μεταξύ των γεγονότων της δεύτερης season του anime (στη μέση περίπου) και ολοκληρώνεται κάπου στη μέση της τρίτης κάνοντάς το αυτομάτως κάπως δύσκολο για τους νεοεισερχόμενους fans της σειράς. Αρκετά από τα γεγονότα που θα δείτε δεν βγάζουν κανένα νόημα αν δεν έχετε ασχοληθεί με το My Hero Academia καθώς θα χάσετε τη μπάλα με όλους τους χαρακτήρες να λένε διάφορα τα οποία όσο και να θέλετε δεν μπορείτε να τα βάλετε σε σειρά και να βγάλετε κάποια άκρη. Εν ολίγοις, αυτή η κακή επιλογή των developers δεν βοηθά το Story mode του My Hero One’s Justice και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους γνωρίζουν και έχουν εντρυφήσει στο κόσμο του ομώνυμου anime.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το My Hero One’s Justice είναι κακό καθώς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές ικανότητες (Quirks) γνωστών χαρακτήρων της σειράς όπως ο Izuku Midoriya, ο Katsuki Bakugo, ο Tomura Shigaraki καθώς και του εντυπωσιακού All Might. Αρκετά όμως με όλα αυτά, οπότε ας πάμε να δούμε τι μας προσφέρει αυτή η νέα κυκλοφορία της Bandai Namco.
Δικαιοσύνη είναι η δίκαιη κατανομή της αδικίας
Παρόλο που ο πυρήνας του gameplay είναι οι μάχες one on one (με πού και πού να πετάγονται μέχρι και δύο σύμμαχοι σας για βοήθεια) το My Hero One’s Justice έχει αρκετό περιεχόμενο και βάθος στις μονομαχίες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το κεντρικό μενού σας υποδέχεται με αρκετές επιλογές που καλύπτουν σίγουρα όλα τα γούστα. Έχετε στη διάθεσή σας τα παρακάτω modes: Story, Missions, Local Match, Training, Online και Arcade. Εντύπωση πάντως κάνει το γεγονός ότι η επιλογή Arcade βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης μετά από αυτή των Settings. Αλλά έχουμε δει και χειρότερα στο παρελθόν (το «Ήδη παιχνιδιού» ακόμη στοιχειώνει τα όνειρά μου) οπότε το προσπερνάμε.
Το Arcade ακολουθεί τη λογική των Fighting γενικότερα με συνεχόμενες μάχες μέχρι τη τελική boss αναμέτρηση. Και ενώ αρκετοί θα αδιαφορήσετε ή θα μπερδευτείτε με το Story Mode, το Mission Mode προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για το single player. Έχετε στη διάθεσή σας έξι ολόκληρους χάρτες για να συμμετάσχετε με τον καθένα να διαθέτει διαφορετικά challenges και κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάποια από αυτά οι χαρακτήρες σας ανεβαίνουν level και αυξάνουν τα stats τους. Έτσι, μπορούν στη πορεία να φέρνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στις μάχες και να αντέχουν σε πιο σκληρές μονομαχίες που θα ακολουθήσουν μετέπειτα. Αξίζει να αναφερθεί πώς πρόκειται και για το πιο ζόρικο mode του My Hero One’s Justice καθώς η health bar συνεχίζει από εκεί που έμεινε ανά μάχη θυμίζοντας το Survival mode που διαθέτουν αρκετοί κλασσικοί Fighting τίτλοι.
To My Hero One’s Justice είναι ένα 3D arena Fighting με το combat system του να αποτελείται από τρία είδη επιθέσεων. Αυτές χωρίζονται σε normal, counter καθώς και unblockable. Οι normal επιθέσεις είναι η πιο κοινή επιλογή με την οποία θα ξεκινάτε κατά κύριο λόγο τις μάχες σας καθώς είναι γρήγορες και μπορούν να διακόψουν εύκολα και γρήγορα κάποιες unblockable επιθέσεις που μπορεί να είχε δρομολογήσει ο αντίπαλός σας. Με τις counter επιθέσεις μπορείτε να αποφύγετε τις normal και να αντεπιτεθείτε (το λέει και το όνομά τους άλλωστε) με ισχυρά χτυπήματα και τέλος, με τις unblockable μπορείτε να σπάσετε τις counter επιθέσεις. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και άλλες κινήσεις όπως η άμυνα και τα dashes αλλά ο πυρήνας του gameplay βασίζεται κυρίως στο παραπάνω τρίπτυχο.
Αυτό όμως που έρχεται να κλέψει τη παράσταση στις μάχες είναι τα Quirks (ή αλλιώς specials) τα οποία μπορούν να σπάσουν τις τρεις παραπάνω επιθέσεις. Είναι πραγματικά εντυπωσιακά και όταν πραγματοποιούνται σας προσφέρουν σίγουρα ένα συναίσθημα ικανοποίησης και ένα διαβολικό χαμόγελο. Και το θέμα είναι ότι ταιριάζουν με το όλο concept του anime καθώς βλέπετε πώς θα αντιδρούσαν real-time οι χαρακτήρες με αυτές τις επιθέσεις.
Πάντως από ένα σημείο και μετά οι μάχες αρχίζουν και γίνονται κάπως επαναλαμβανόμενες, ειδικά αν επιλέξετε το normal combat mode όπου πατώντας ένα και μόνο ένα πλήκτρο μπορείτε να πραγματοποιήσετε combos. Η αλήθεια είναι πως με αυτό τον τρόπο εκτελείτε δυνατά και θανατηφόρα χτυπήματα και αν αλλάξετε τον τρόπο μάχης σε manual και αρχίζετε να ψάχνετε μόνοι σας πώς να πραγματοποιήσετε τέτοιες επιθέσεις θα το βρείτε κάπως άσκοπο και θα προτιμήσετε σίγουρα την επιλογή normal.
Η ατμόσφαιρα του anime και το χάος που επικρατεί στις μονομαχίες είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές
Προσωπικά, δεν έχω εμβαθύνει πολύ στο anime αλλά μόνο και μόνο που η παρουσίαση του κάθε χαρακτήρα μεταδίδεται ακριβώς όπως και στo show αξίζει συγχαρητήρια. Οι χαρακτήρες αποδίδονται με τέτοια πιστότητα καθώς οι δυνάμεις τους έχουν κατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο όπου καταλαβαίνετε ποιοι είναι οι σκληρόπετσοι και ποιοι είναι οι σχετικά κατώτεροι από αυτούς. Για παράδειγμα, τα μεγαθήρια All Might και All for One είναι σίγουρα οι πιο δυνατοί χαρακτήρες του My Hero One’s Justice αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τους κερδίσετε καθώς κάθε χαρακτήρας έχει αδυναμίες και πλεονεκτήματα. Η Ochaco μπορεί να μη σας γεμίζει το μάτι αλλά μόλις μάθετε τις κινήσεις της θα δείτε ότι μέχρι κι αυτή μπορεί να βάλει κάτω τα άγρια «θηρία» που παρέχει απλόχερα ο τίτλος της ByKing.
Οι αναμετρήσεις σας συνδέονται άμεσα και με το περιβάλλον που μονομαχείτε. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό καταστρέφεται με το κακό χαμό που προκαλείτε με τα μπουνίδια και τα κλωτσίδια, μπορείτε να καρφώσετε τη φάτσα του αντιπάλου σας στο τοίχο ή στο πάτωμα. Έτσι έχετε τη δυνατότητα να προκαλέσετε κάποια παραπάνω χτυπήματα εις βάρος του ανήμπορου πλέον ανταγωνιστή σας μέχρι να μπορέσει να βγει από εκεί. Σε κάποιες αρένες μάλιστα πρέπει να πηδάτε από δω κι από κει σαν τρελοί για να αποφύγετε το ring out.
Ο χειρισμός είναι σε γενικές γραμμές καλός αλλά υπάρχει ένα μικροπροβληματάκι. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε χαρακτήρα με projectile επιθέσεις, δεν θα μπορέσετε ποτέ να στοχεύσετε σωστά. Μόνο όταν ο αντίπαλος σας βρίσκεται στην ευθεία σας θα καταφέρετε να τον χτυπήσετε. Κατά τ’άλλα είναι αρκετά εύκολος και άμεσος και θα τον συνηθίσετε σε λίγα μόλις λεπτά.
Κάποια θεματάκια όμως που παρατηρήσαμε και χαλάνε κάπως την εμπειρία δε γίνεται να τα προσπεράσουμε. Η A.I. έχει αρκετά προβλήματα και θα δείτε ουκ ολίγες φορές τους αντιπάλους σας να τρέχουν και να κολλάνε για αρκετά δευτερόλεπτα σε τοίχους ή γωνίες. Επιπλέον, η απουσία ενός character creation σίγουρα θα έδινε επιπλέον πόντους στη ποικιλία του My Hero One’s Justice αλλά υπάρχει τουλάχιστον επιλογή για customization των χαρακτήρων. Αυτό όμως παρουσιάζει με τη σειρά του έλλειψη ποικιλίας καθώς αρκετά αξεσουάρ με τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε τους χαρακτήρες είναι από το ήδη υπάρχον roster.
Το My Hero One’s Justice σίγουρα είναι πιο διασκεδαστικό με παρέα και στο Local θα περάσετε πολύ καλά με ένα φιλαράκι σας. Στο online multiplayer δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να διαγωνιστούμε καθώς οι servers ήταν άδειοι. Πιθανολογούμε πως ίσως να φταίει το γεγονός ότι πρόκειται για έναν νέο τίτλο που συνέπεσε με μεγάλες κυκλοφορίες (Red Dead Redemption 2, Call of Duty: Black Ops 4) και ακόμη δεν έχει ασχοληθεί ο κόσμος μαζί του. Τουλάχιστον το Local λειτουργεί άψογα και είναι άκρως διασκεδαστικό καθώς θα κυνηγιέστε μεταξύ σας και θα ξεστομίζετε διάφορα κοσμητικά επίθετα σε υψηλά ντεσιμπέλ.
Κανένας ήρωας δεν είναι αθάνατος μέχρι να πεθάνει
Τα γραφικά του My Hero One’s Justice θυμίζουν έντονα τη σειρά Naruto:Ultimate Ninja Storm. H ατμόσφαιρα του είναι βγαλμένη από το σύμπαν του My Hero Academia: One Justice με cel-shaded γραφικά, προσεγμένους χαρακτήρες και τα εφέ των Quirks να εντυπωσιάζουν. Όταν επικρατεί κυριολεκτικά πανικός υπάρχει μια πτώση των frames αλλά ευτυχώς δεν χαλάει την όλη εικόνα του τίτλου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αστοχίες με κάποια animations των χαρακτήρων αλλά σε γενικές γραμμές τα γραφικά του My Hero One’s Justice είναι αξιοπρεπέστατα.
Το soundtrack αποτελείται από rock ήχους οι οποίοι συνοδεύουν κατά κύριο λόγο τα τεκταινόμενα. Τα ηχητικά εφέ και το voice acting είναι συμπαθητικά αλλά αν είστε από εκείνους που δεν συμπαθούν και τόσο την ιαπωνική γλώσσα να σας ενημερώσουμε πως όλο το voice acting είναι 100% ιαπωνικό και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Οπότε να είστε έτοιμοι για αρκετές ιαπωνικές κραυγές και τσιρίδες παρθένων κορασίδων που το πιο πιθανό είναι να ενοχλήσουν τα αυτιά σας.
Δεν υπάρχουν ήρωες χωρίς ακροατήριο
Σίγουρα το My Hero One’s Justice δεν απευθύνεται στο φανατικό ελληνικό κοινό του My Hero Academia: One Justice καθώς είναι αρκετά πιθανό να μην υφίσταται καν. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για έναν διασκεδαστικό Fighting τίτλο με τον οποίο μπορείτε να περάσετε ευχάριστες στιγμές. Αν είστε όμως γνώστης της σειράς θα το χαρείτε περισσότερο καθώς θα βλέπετε τα Quirks και τις ικανότητες που διαθέτουν αυτοί οι παλαβοί χαρακτήρες real-time. Παρά τα κάποια προβλήματα που έχει, το My Hero One’s Justice παραμένει ένας αρκετά διασκεδαστικός τίτλος, ειδικά για τους fans των anime και του Fighting genre.
Θετικά:
- Καλοσχεδιασμένα cel-shaded γραφικά
- Διασκεδαστικό gameplay
- Πιστή μεταφορά του anime
Αρνητικά:
- H A.I κάνει τα δικά της
- Σενάριο που απευθύνεται αποκλειστικά στους fans του anime
- Δεν διαθέτει μεγάλη ποικιλία
- Η ιαπωνική διάλεκτος πιθανόν να κουράσει μερικούς
Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.4
Ως ένα Fighting απευθύνεται σε όλους τους φίλους του genre αλλά σίγουρα οι anime fans θα το απολαύσουν περισσότερο.
Μάρκος Ασκανιάν