- Reviews
- Double Dragon IV
Double Dragon IV
HotΞύλο όπως παλιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ξύλο όπως παλιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
To πρώτο μέρος της beat ‘em up σειράς της εταιρείας ανάπτυξης Technōs Japan κυκλοφόρησε το 1987 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθιστώντας το μια σημαντική βάση για την εξέλιξη του είδους. Στην Ελλάδα, το Double Dragon κατέκλυσε τα “ουφάδικα” και τα ferry-boat της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι περίπου τα μέσα των 90s (και μέχρι αρκετά αργότερα σε πολλά “ξεχασμένα” καράβια, παρέα με το Sensible Soccer) και μέσα σε αυτό το διάστημα, μικρές περιουσίες σε κέρματα των 50 δραχμών ξοδεύτηκαν στα σπλάχνα της arcade έκδοσής του και αμέτρητα playthroughs γέμισαν τις ώρες των τότε gamers παίζοντας solo, co-op ή κάνοντας διαγωνισμούς για το ποιός θα το τερματίσει πιο γρήγορα.
Το Double Dragon απέκτησε δύο sequels, αρκετά spin-offs, μια σειρά καρτούν, μια σειρά comics και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη αποτυγχάνοντας παταγωδώς σε εισπράξεις, αφήνοντας όμως ένα απολαυστικό cult διαμαντάκι. H Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης Arc System Works (στην οποία ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του Double Dragon) αποφάσισε να αναβιώσει την κληρονομιά της σειράς κυκλοφορώντας ένα ακόμα sequel το οποίο μένει πιο πιστό στις ρίζες του από όσο θα έπρεπε. Αυτό ακούγεται καλό για τους λάτρεις των retro games, αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω, δυστυχώς θα απογοητευτείτε.
Εκδίκηση με καράτε
Η υπόθεση του Double Dragon IV συνεχίζει μετά από το Double Dragon 2. Οι πρωταγωνιστές της σειράς Billy & Jimmy Lee, αφού κατατρόπωσαν τους Black Warriors άνοιξαν σχολές πολεμικών τεχνών σε όλη την χώρα προκειμένου να διαδώσουν την πολεμική τους τέχνη, το Sōsetsuken. Όμως, μια νέα απειλή εμφανίζεται στον ορίζοντα, καθώς οι ηττημένοι Black Warriors συμμαχούν με μια νέα συμμορία που λέγεται “Renegades” και είναι αποφασισμένοι να βγάλουν τα αδέλφια Lee απ’την μέση μια και καλή, στήνοντάς τους ενέδρα καθώς ταξιδεύουν προς το San Francisco. Το φτωχό, χωρίς πολύ νόημα σενάριο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς και η απλή ιστορία εκδίκησης με δόσεις υπόθεσης βιντεοπεριπέτειας καράτε των 90s αποτελεί απλά μια αφορμή για να βγείτε στο δρόμο και να αρχίσετε να δέρνετε κόσμο.
Κοπανήστε ανελέητα
Το gameplay του Double Dragon IV είναι απλό και ευθές. Αφού νικήσετε κάθε εχθρό που βλέπετε στην οθόνη σας, προχωράτε παρακάτω και νέοι εχθροί σας επιτίθενται και αφού τους δείρετε κι εκείνους συνεχίζετε. Τα 12 levels του Double Dragon IV είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά ποικίλουν σε σχεδιασμό και με την ολοκλήρωση μερικών, ξεκλειδώνετε χαρακτήρες με τους οποίους μπορείτε μετά να παίξετε σε οποιοδήποτε mode. Κάποια platform στοιχεία που περιείχαν παλαιότερα μέρη της σειράς συνεχίζουν να εμφανίζονται κι εδώ, όπως κυλιόμενες πλατφόρμες, θανατηφόρα κενά και εμπόδια που θα πρέπει να περάσετε.
Ο χειρισμός είναι παρόμοιος των παλαιότερων Double Dragon και αν και είναι απλός, η ανταπόκριση στις εντολές “κολλάει” λίγο. Πέρα από την κίνηση, έχετε μια κλοτσιά, μια γροθιά και ένα άλμα. Με διάφορους συνδυασμούς μπορείτε να εκτελέσετε επιπλέον special moves, όπως την κλασική γυριστή κλοτσιά (spinning kick), ενώ μπορείτε να γραπώσετε χτυπημένους εχθρούς και να τους αρχίσετε στα αγκωνίδια, τα γονατίδια, ή να τους πετάξετε. Οι default χειρισμοί είναι αρκετά περίεργα mapped για πληκτρολόγιο, αλλά ευτυχώς μπορείτε να αλλάξετε τα πλήκτρα που αντιστοιχούν στις διάφορες εντολές. Σε γενικές γραμμές, η ποικιλία κινήσεων που έχετε στη διάθεσή σας δεν παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς μπορείτε άνετα να τερματίσετε κανόντας συνέχεια μόνο όποιες κινήσεις σας βολεύουν περισσότερο.
Μια σύντομη περιπέτεια με vintage βρωμόξυλο.
Οι μάχες καθεαυτές δεν είναι κάτι το πολύ δύσκολο, αλλά η μηχανή του Double Dragon 2 φέρνει μαζί της “κουσούρια” των κερματοφάγων arcade (κι ας είναι μεταφορά της μηχανής του NES). Εάν πέσετε κάτω, οι εχθροί θα έρθουν να σταθούν από πάνω σας περιμένοντας να σας κοπανήσουν με το που σηκωθείτε, κάτι που μπορεί να γίνει σπαστικό και θυμίζει την εκνευριστική “τεχνική” που μάλλον θα υιοθετούσε ο μικρός σας ξάδερφος, δίνοντάς την σας στα νεύρα και γελώντας, κάνοντάς σας να θέλετε να του πετάξετε το χειριστήριο στο κεφάλι. Εχθροί εκτός οθόνης θα σας χτυπάνε χωρίς να βλέπετε που βρίσκονται, ενώ πολλές κινήσεις θα πρέπει να γίνονται με απόλυτη ακρίβεια αλλιώς πολλά χτυπήματά σας θα βαράνε τον αέρα και πολλά άλματά σας θα καταλήξουν σε κάποιο κενό. Όταν ξεκινάτε, έχετε 3 ζωές και 5 credits (“κέρματα”), δηλαδή 15 ζωές σύνολο. Μόλις χαθούν όλες, θα πρέπει να ξαναρχίσετε απ’την αρχή.
Οι τύποι εχθρών ποικίλουν, με κάποιους να επιστρέφουν από τα παλαιότερα Double Dragon, ενώ έχουν προστεθεί και αρκετοί νέοι. Το εύρος κινήσεών των εχθρών ωστόσο είναι μικρό και πολλές φορές θα νιώθετε πως πολεμάτε τον ίδιο αντίπαλο με απλά διαφορετικό μοντέλο. Πάντως, η “παράδοση” του να εμφανίζεται ο ίδιος εχθρός πολλές φορές ταυτόχρονα καλά κρατεί στο Double Dragon IV, κάτι που πάντα προκαλούσε απορία. Διάφοροι εχθροί θα είναι οπλισμένοι και μπορείτε να τους αφοπλίσετε και να πάρετε τα όπλα τους, καθώς επίσης και να σηκώσετε και να πετάξετε αντικείμενα του περιβάλλοντος όπως πέτρες, βαρέλια, κούτες και διάφορα άλλα πράγματα.
Ελάχιστα πάντως είναι τα “μοναδικά” bosses. Αφού νικήσετε τα περισσότερα από αυτά την πρώτη φορά, αργότερα θα ξαναεμφανίζονται ως απλοί εχθροί ή “υπαρχηγοί” και μερικές φορές εμφανίζεται το ίδιο boss πολλές φορές ταυτόχρονα, όπως και οι άλλοι εχθροί. Τα bosses έχουν δικές τους αποκλειστικές κινήσεις, σχεδόν ικανοποιητική ζωή και μεγάλη δύναμη, αλλά μόλις μάθετε την τακτική τους θα μπορείτε να τα νικάτε πολύ εύκολα κάθε φορά που θα εμφανίζονται αργότερα.
Ένα playthrough θα σας πάρει πάνω-κάτω μόλις μια ώρα (ή και λιγότερο αν είστε καλοί) και δεν έχετε λόγο να το επαναλάβετε, εκτός αν κάνετε διαγωνισμό με κάποιον φίλο σας για το ποιος θα το τερματίσει πιο γρήγορα. Τερματίζοντας το campaign θα ξεκλειδώσετε το Tower Mode, στο οποίο ανεβαίνετε έναν πύργο του οποίου κάθε όροφος περιέχει εχθρούς αυξανόμενης δυσκολίας. Κατακτώντας ορόφους ξεκλειδώνετε επιπλέον χαρακτήρες για όλα τα modes. Ο πύργος έχει άπειρους ορόφους και ο υψηλότερος που σας δίνει κάποια ανταμοιβή είναι ο 100ός. Από εκεί και ύστερα, εφόσον δεν υπάρχουν leaderboards ή ανταμοιβές, δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίσετε.
Φέρτε και παρέα για τσαμπουκάδες
Το Double Dragon 4 περιλαμβάνει το κλασικό co-op mode, στο οποίο μπορείτε να παίξετε το βασικό storyline μαζί με έναν φίλο σας, ελέγχοντας τα δύο αδέλφια Lee (ή άλλους χαρακτήρες που έχετε ξεκλειδώσει) ταυτόχρονα. Στο versus mode μπορείτε να πλακωθείτε με τον εν λόγω φίλο σας, ενώ το Tower Mode μπορεί επίσης να παιχτεί σε co-op mode. Δυστυχώς, η επαναλαμβανόμενη φύση του Double Dragon IV θα σας κάνει να βαρεθείτε γρήγορα, μιας και υπάρχει πληθώρα πολύ καλύτερων τίτλων για να περάσετε την ώρα σας παίζοντας με παρέα, οπότε δεν ενισχύει αξιόλογα την διάρκεια ή την αντοχή του στον χρόνο.
Πλήρες πακέτο πεπαλαιωμένης αισθητικής
Για το Double Dragon IV η Arc χρησιμοποίησε την μηχανή γραφικών της NES έκδοσης του Double Dragon 2, κάτι που προκαλεί απορίες, διότι εφόσον ήθελε να κρατήσει έναν retro χαρακτήρα και δεν ήθελε να εκσυγχρονιστούν τα γραφικά, μπορούσε τουλάχιστον να αναπαράγει εκείνα της arcade έκδοσης (αν όχι του Super Double Dragon) που είναι αρκετά ανώτερα αυτής του NES. Τα περιβάλλοντα και οι χαρακτήρες μπορεί να ήταν “ok” την εποχή του Double Dragon 2, αλλά εν έτει 2017, ο οπτικός τομέας του Double Dragon IV θυμίζει εργασία χομπίστα pixel artist.
Θα παρατηρήσετε ότι ακόμα και glitches των γραφικών όπως screen tearing έχουν μεταφερθεί από το Double Dragon 2 στο IV. To εάν αυτό έγινε επίτηδες ώστε να διατηρηθεί μια “retro” αισθητική, ή ήταν παράβλεψη της Arc είναι άγνωστο, αλλά το να φτάσει κάποιος σε σημείο να κάνει αυτή την υπόθεση σημαίνει πως πρόκειται για ένα προχειροφτιαγμένο project. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα animations, πιστή μεταφορά των σπαστών κινήσεων των games της περιόδου late 80s – early 90s.
Καρπαζιές στα 8 bit
Κάποια θέματα τoυ soundtrack του Double Dragon IV είναι βαρετά, αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλό και ίσως να είναι το μόνο στοιχείο που να έχει αναβαθμιστεί σε ποιότητα από το Double Dragon 2. H ενορχήστρωση παραμένει εκτελεσμένη σε midi σαν να γράφτηκε στο πρόγραμμα Guitar Pro και τα θέματα προηγούμενων Double Dragon έχουν εμπλουτιστεί, κρατώντας όμως τον retro χαρακτήρα τους. Αντιθέτως, τα ηχητικά εφέ παραμένουν στάσιμα και είναι εκείνα που θα περίμενε κανείς από ένα beat ‘em up της εποχής, λιτά, ίσως σε κάποια σημεία εκνευριστικά, αλλά όπως και να ‘χει πετυχαίνουν τον σκοπό της αναβίωσης των κλασικών beat ‘em up.
Κάποια πράγματα καλό είναι να μην γίνονται
Το Double Dragon IV είναι παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά την αναβίωση retro αισθητικής σε παλαιότερα games. Τα προβλήματα και τα αρνητικά στοιχεία της αρχικής σειράς ήταν υποφερτά πριν δεκαετίες λόγω έλλειψης επιλογών και εξέλιξης, αλλά η μεταφορά τους αυτή την εποχή σε ένα νέο game είναι κάτι απλά απαράδεκτο. Με τιμή μόλις 7 ευρώ στο Steam ίσως δικαιολογήσει τις μια-δυό ώρες που θα του αφιερώσετε, αλλά σίγουρα σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ρητό “ό,τι πληρώσεις, παίρνεις”. Υπάρχουν ήδη πολλά και καλύτερα δωρεάν emulator ROMs και indie beat ‘em up εκεί έξω για να ξοδέψετε τον χρόνο σας.
Θετικά:
-Ποικιλία levels
-Ποικιλία κινήσεων για το είδος του
-Πλήρης διασκευή της μηχανής του NES για τους φανατικούς της κονσόλας
-Χαμηλή τιμή
-Αναβαθμισμένη μουσική επένδυση κρατώντας retro χαρακτήρα
Αρνητικά:
-Μεταφορά από τη μηχανή του NES χωρίς βελτιώσεις
-Αδιάφορο σενάριο
-Κακά γραφικά
-Ο χειρισμός “κολλάει” λίγο στην ανταπόκριση
Βαθμολογία
Γραφικά: 3
Ήχος: 5
Gameplay: 5
Αντοχή: 3
Γενικά: 4
Αν είστε φανατικοί του 8-bit gaming ίσως να αξίζει την προσοχή σας, διαφορετικά προσπεράστε το.
Γιώργος Τζίτζιφας
NEWS VIEW ALL
Double Dragon IV
Η θρυλική Beat ‘em Up σειρά επιστρέφει το 2017. Αυτό κι αν είναι... Χριστουγεννιάτικο δώρο. Η Arc System Works ανακοίνωσε την επιστροφή του Double Dragon με το τέταρτο αριθμητικά game της σειράς, γ...Posted (27 Dec 2016)
Comments
Δεν θα το ακουμπήσω σε αυτή την έκδοση του όμως, πόσο μάλλον για 7€.