- Reviews
- Theseus
Theseus
HotΟ Μινώταυρος δεν ήταν ποτέ τόσο τρομαχτικός.
Ο Μινώταυρος δεν ήταν ποτέ τόσο τρομαχτικός.
H Ελληνική μυθολογία είναι από τα πρώτα πράγματα που φροντίζουν να μας μάθουν στο δημοτικό και ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα θέματα στο Hollywood. Όπως και να το κάνουμε, το θέμα με τους ήρωες, τους υπεράνθρωπους πολεμιστές, τις θεές και νύμφες και τα τρομερά τέρατα που προκαλούν προβλήματα αποτελούν πηγή άντλησης ιδεών. Φυσικά η βιομηχανία του κινηματογράφου και των video games στοχεύει στον μικρό ήρωα που βρίσκεται μέσα μας και ίσως κάποτε να φαντάστηκε πως θα ήταν να πολεμάει ένα μεγάλο τέρας, πράγμα που θα του προσέφερε φήμη και ικανοποίηση.
Το Theseus είναι λοιπόν ένα από αυτά τα παραδείγματα που σας ανέφερα πιο πάνω. Η μυθολογία μας έχει εμφανιστεί ξανά σε video games με πιο τρανταχτό παράδειγμα την σειρά God of War η οποία μετράει εκατοντάδες χιλιάδες fans ανά τον κόσμο. Βέβαια μέσα από το God of War, οι developers δανείζονται στοιχεία από την Ελληνική μυθολογία και τα προσαρμόζουν σύμφωνα με τον σερναριογράφο. Το Theseus όμως είναι μια άλλη ιστορία και δεν θα έπρεπε να την συγκρίνουμε με την προαναφερόμενη σειρά. Εδώ έχουμε τον μύθο του Θησέα και μάλιστα σε PlayStation VR. Θέλετε να μάθετε πως τα πήγαμε κόντρα στον Μινώταυρο; Ε, μείνετε συντονισμένοι.
Ένας αρχαίος μύθος
Τον μύθο του Θησέα τον ξέρουμε όλοι. Τι, όχι; Οκ, θα σας τον περιγράψω πολύ σύντομα για να περάσουμε στο ζουμί. Ο Μινώταυρος ήταν ένα τέρας με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου που ακούει και στο όνομα Αστερίων. Το bad boy αυτό, καταβροχθίζει νέους και νέες από την Αθήνα εξ αιτίας μιας κόντρας του Μίνωα και των Αθηναίων (περισσότερα ψάξτε στην Wikipedia). Ο Θησέας προθυμοποιείται να σκοτώσει τον Μινώταυρο για να βάλει ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο. Λίγο πριν μπει στον λαβύρινθο που ζει ο Μινώταυρος, η Αριάδνη του δίνει τον μίτο της τον οποίο του λέει να δέσει στην αρχή και να τον σύρει μαζί του μέχρι να σκοτώσει το τέρας έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να γυρίσει, να μπορεί να βρει την έξοδο.
Στο Theseus δεν μας λέει κανείς την ιστορία και τι συμβαίνει πραγματικά. Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ακούσει ποτέ τον συγκεκριμένο μύθο, θα έχει αρκετά ερωτήματα αλλά ευτυχώς που έχουμε το ίντερνετ για όλες τις απορίες. Η Αριάδνη είναι σε μορφή φαντάσματος και ο μίτος της τελικά είναι το φως της το οποίο μας δείχνει τον δρόμο. Θα προτιμούσα η Forge Reply να διατηρούσε τον μύθο του Θησέα αυθεντικό και να μην είχε προσπαθήσει με δικές της ιδέες να αλλάξει κάτι. Όπως και να έχει, θα σεβαστούμε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των developers και θα προχωρήσουμε προς το gameplay.
Ο μίτος της Αριάδνης
Φοράμε το headset του PS VR και ετοιμαζόμαστε να εξωτερικεύσουμε τον ήρωα που κρύβουμε μέσα μας. To Theseus μας ξεκινάει σε ένα ανοιχτό χώρο με διάσπαρτες πέτρες, ένα μυηστήριο φως στον ορίζοντα και ένα πάτωμα γεμάτο αίμα και νερά. Αμέσως μετά περνάει δίπλα μας, σχεδόν τρομάζοντάς μας, ένας νεαρός πολεμιστής ο οποίος είναι ο Θησέας. Προχωράμε αργά προς μια τεράστια πύλη από όπου έρχεται και το περίεργο φως και κάπου εκεί παρατηρούμε πως η κάμερα είναι τρίτου προσώπου. Έτσι θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο του παιχνιδιού καθώς θα παρατηρούμε τον Θησέα από διάφορα οπτικά πεδία σε συγκεκριμένα σημεία.
Ο Θησέας μπαίνει στον λαβύρινθο όπου συναντάει για πρώτη φορά το φως της Αριάδνης το οποίο τον καθοδηγεί προς τον τελικό στόχο. Εκεί αρχίζουμε και μπαίνουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο πηγαίνοντας αργά έτσι ώστε να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική του Δαίδαλου αλλά και τις τοιχογραφίες. Παρόλο που η κάμερα είναι πάντα κλειδωμένη σε ένα σημείο του δωματίου καθώς παρατηρούμε τον Θησέα να εκτελεί τις εντολές μας, μπορούμε να κινήσουμε το κεφάλι 360 μοίρες και να δούμε τον περίγυρο. Βέβαια το γεγονός πως ώρες ώρες ο ήρωάς μας εμφανίζεται αρκετά μακριά, μας κάνει να νιώθουμε απλώς ως παρατηρητές και όχι ως ο βασικός πρωταγωνιστής. Είναι δύσκολο να ταυτιστούμε και ακόμα πιο άσχημο το γεγονός πως αρκετές φορέ καθόμαστε πάνω σε έναν βράχο...λες και είμαστε κάποιος NPC!
Αράχνιασμένος λαβύρινθος
Θεωρητικά, το πιο τρομαχτικό πλάσμα στον συγκεκριμένο λαβύρινθο είναι ο Μινώταυρος, ο Αστερίωνας, ο ψηλός τριχωτός τύπος ή όπως αλλιώς προτιμάτε. Παρόλα αυτά, πριν συναντήσετε τον κύριο “κακό”, θα τα βάλετε με τεράστιες αράχνες. Η πρώτη σας επαφή με τις αράχνες γίνεται μόλις πάρετε το πρώτο σας ξύλο και το ανάψετε σε μια φωτιά για να το κρατήσετε ως δάδα. Οι αράχνες, όπως και όλα τα ζώα, φοβούνται την φωτιά και σας αφήνουν ήσυχους για την ώρα.
Προχωρώντας θα βρείτε και ένα σπαθί, γεγονός το οποίο θα σας κάνει να νιώσετε πιο ασφαλής και να αναρωτηθείτε αν θα αρχίσει επιτέλους η δράση. Την περισσότερη ώρα μέχρι στιγμής βρήκαμε τον εαυτό μας να τρέχει, να πηδάει από ψηλά σημεία, να σκύβει και να βρίσκει την σωστή έξοδο. Μάχη δεν έχουμε δει και τώρα που πήραμε το σπαθί μας αξίζει! Οι αράχνες έρχονται αλλά αυτή την φορά θα τις σκοτώσουμε με το σπαθί μας αφού πρώτα τις τρομάξουμε με την δάδα γιατί έχουν ένα κουσούρι να έρχονται όλες μαζί και δύο χέρια έχει ο άνθρωπος, τι να πρωτοκάνει.
Η καλύτερη τακτική που παρατήρησα ότι λειτουργεί με τις αράχνες είναι να τους βάλετε φωτιά με την δάδα και μετά απλώς να πατήσετε το τετράγωνο κουμπί και να τις σκοτώσετε με μια κίνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να χτυπήσετε τον στόχο σας πολλές φορές προκειμένου να πεθάνει και αυτό προϋποθέτει χρόνο, κάτι που δεν έχετε όταν σας επιτίθενται από τέσσερις μεριές. Σε περίπτωση που βρείτε τα σκούρα, μπορείτε πάντα με το Χ να κάνετε dodge τις επιθέσεις και να τρέχετε στον χώρο, αφήνοντας τις αράχνες να σας κυνηγούν.
Με την Αριάδνη για οδηγό, πηγαίνουμε άφοβα όλο και πιο βαθιά στον λαβύρινθο.
Χειρισμός και κάμερα
Το Theseus είναι ένα Adventure τρίτου προσώπου σε VR. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα VR games που έχουμε δει είναι πρώτου προσώπου καθώς προσδίδουν μια αμεσότητα και σύνδεση με τον ήρωά μας. Πρόκειται για μια φιλότιμη προσπάθεια πάντως που προσπαθεί να κάνει τα σωστά βήματα. Την περισσότερη ώρα τρέχουμε από δωμάτια σε ανοιχτά μέρη και πρέπει να λύσουμε γρίφους που είναι κάτω του μετρίου σε επίπεδο δυσκολίας. Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός προϋποθέτει να πατήσουμε κάποιον μοχλό στο έδαφος έτσι ώστε να ανοίξει μια πόρτα και να περάσουμε. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε είναι τους ιστούς αράχνης τους οποίους πρέπει να κάψουμε για να περάσουμε, οπότε τα μάτια σας ανοιχτά για δάδες και φωτιές.
Το μεγάλο μου παράπονο με το Theseus είναι ότι δεν υπάρχει boss fight. Μόλις ακούσουμε τον Μινώταυρο να προχωράει, πόσο μάλλον όταν τον δούμε από μακριά, μας πιάνει η καρδιά μας. Ο Αστερίωνας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μας τρομάζει χωρίς να πει καν κάποια λέξη. Για καλή μας τύχη είναι τυφλός αλλά αυτό σημαίνει πως όλες οι άλλες αισθήσεις του είναι άκρως ανεπτυγμένες. Για αυτόν τον λόγο, εάν είστε μπροστά του ακίνητος δεν θα σας δεί, σε περίπτωση όμως που έχετε αναμένο πυρσό θα το καταλάβει και θα σας περιλάβει με τον τρόπο του. Η A.I του Μινώταυρου είναι αρκετά ανεπτυγμένη αφού μόλις ακούσει τον παραμικρό θόρυβο και βρίσκεται κοντά, δεν θα χάσει ευκαιρία να σας λιώσει.
Αστερίωνας ο μέγας τρόμος
Παρά την όποια ατμόσφαιρα δημιουργεί η οπτικοακουστική του Μινώταυρου, ποτέ δεν έρχεται η ώρα να τον αντιμετωπίσουμε. Ο Μινώταυρος δεν είναι ένα τέρας που θα λέγαμε πως αγαπάμε να πολεμάμε αλλά είναι μέρος της δόξας του ήρωα να τα βάλει μαζί του. Θα σας απογοητεύσω αλλά ο τρόπος που θα τα βάλετε με τον Μινώταυρο θα είναι τελείως διαφορετικός. Αυτός ήταν ένας λόγος που δεν μου άρεσε το ένα από τα δύο τέλη που υπάρχουν καθώς ήθελα κάτι πιο έντονο. Από την άλλη όμως, εάν δεν είστε της βίας ή της μάχης, θα σας αρέσει η συγκεκριμένη εμπειρία. Για να τερματίσω το single player story, χρειάστηκα περίπου τρεις ώρες ενώ η δεύτερη προσπάθεια ήταν πολύ πιο σύντομη καθώς ήξερα τα κατατόπια και οι αποτυχίες ήταν μηδενικές.
Μπορεί να μην είδαμε boss fight αλλά κάθε φορά που έπρεπε να ξεφύγουμε από τον Μινώταυρο ήταν τρομαχτική. Συγκεκριμένα υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία πρέπει να περάσετε από μπροστά του χωρίς να σας δει αλλά στα μισά της διαδρομής να πατήσετε έναν μοχλό ο οποίος θα ανοίξει πόρτα για να περάσετε. Ο Μινώταυρος θα ακούσει τον θόρυβο, θα έρθει προς το μέρος σας και θα ετοιμαστεί για επίθεση. Εκείνη τη στιγμή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τρομάξετε και να αφήσετε τον μοχλό λίγο πιο γρήγορα για να περάσετε με αποτέλεσμα να δείτε την πόρτα να κλείνει και εσάς να βρίσκετε τραγικό θάνατο. Πρέπει να δώσω τα εύσημα για του γρίφους καθώς μπορεί να μην είναι δύσκολοι αλλά πολύ σωστά χρονομετρημένοι έτσι ώστε να αυξάνουν την αγωνία μας και να προκαλούν το αίσθημα τρόμου που πρέπει.
Το Google Translate κάνει πάρτι
Το Theseus φαίνεται να λαμβάνει χώρα σε μια περίεργη πραγματικότητα. Παρατηρούμε ότι το μέρος που ξεκινάμε, στο οποίο γυρνάμε κάμποσες φορές, έχει περίεργες πέτρες που αμφισβητούν τους νόμους της φυσικής και αφήνεται να εννοηθεί πως ο άθλός του Θησέα επαναλαμβάνεται αιώνια. Μπορεί την συγκεκριμένη καλλιτεχνική πινελιά να μην την καταλάβαμε απόλυτα αλλά δεν θα διαφωνίσουμε μαζί της. Το περιβάλλον είναι πολύ ωραία και περίπλοκα σχεδιασμένο με λεπτομέρειες στις πέτρες των τοίχων, τα πατώματα και τις τοιχογραφίες.
Ο ίδιος ο Θησέας είναι όμορφα σχεδιασμένος με καλές λεπτομέρειες σε σώμα, στολή και όπλα αλλά μας φάνηκε ολίγον κοντός. Ο Μινώταυρος από την άλλη δεν φαίνεται ξεκάθαρα όσον αφορά τον σχεδιασμό του αλλά σίγουρα καταλαβαίνουμε από το μαυριδερό του χρώμα, το μεγάλο ύψος και τα τεράστια κέρατα πως είναι ένα τέρας. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, τα πράγματα είναι ανάμεικτα καθώς μπορεί να έχουμε τους ατμοσφαιρικούς ήχους που μας μεταφέρουν την εμπειρία του κλειστού λαβυρίνθου αλλά είναι κάτι άλλο που πάει εντελώς στραβά.
Το voice acting από πλευράς της Αριάδνης είναι απαράδεκτο Google Translate που μιλάει με λάθος προφορά και λέει τις λάθος λέξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Wake Up” που το λέει στα Ελληνικά ως “Ξυπνήστε” αντί για “Ξύπνα” που θα έπρεπε να είναι κανονικά εφόσον η Αριάδνη δεν είχε κανέναν λόγο να μιλήσει στον πληθυντικό στον Θησέα καθώς ήταν ο σύντροφός της! Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι ηθοποιοί που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή την δουλειά σωστά, το γεγονός ότι η Forge Reply δεν επένδυσε σε ένα τόσο σημαντικό στοιχείο, μειώνει πόντους από την όλη εμπειρία. Φυσικά αυτό μόνο εμείς μπορούμε να το καταλάβουμε και όχι κάποιος που δεν γνωρίζει Ελληνικά αλλά δεν παύει να είναι μη προσεγμένη δουλειά.
Τι και αν είσαι ο Θησέας
Ο Θησέας ήρθε στο PS VR, δεν άγγιξε και έφυγε. Είμαι μεγάλη fan της μυθολογίας μας και ήθελα πολύ το Theseus να είναι ένας διασκεδαστικός τίτλος αλλά το έχασε σε διάφορα σημεία. Η ιστορία δεν φαίνεται να εξηγείται πουθενά, λες και δεν θα έπρεπε να της δώσουν την απαραίτητη έμφαση. Η κάμερα τρίτου προσώπου μας κάνει να νιώθουμε απόμακροι από τον ήρωά μας και σίγουρα δεν προσφέρει την εμπειρία που θα θέλαμε, αυτή του ήρωα πολεμιστή. Τέλος, το Google Translate για τα Ελληνικά είναι μια από τις πιο απαράδεκτες κινήσεις που έχω δει εγώ ως reviewer εδώ και κάμποσα χρόνια.
Παρόλα αυτά, το Theseus έχει και τα καλά του στοιχεία. Οι timed γρίφοι, οι διασκεδαστικές μάχες με τις αράχνες και ο συνεχής φόβος που προκαλεί η ιδέα του Μινώταυρου αξίζουν. Νιώθαμε πως παίζαμε κρυφτό συνεχώς με τον Αστερίωνα ή με τον θάνατο καθώς ο Μινώταυρος με μια κίνηση “καθαρίζει” όλη την πίστα από οτιδήποτε υπάρχει. Η διάρκεια είναι μικρή καθώς έπειτα από το πρώτο Playthrough, τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι, με αποτέλεσμα να έχετε δώσει 20 ευρώ και να μην έχετε κάτι παραπάνω να κάνετε. Όπως και να έχει, θα πρότεινα το Theseus σε κάθε λάτρη της Ελληνικής μυθολογίας που θα ήθελε να δει κάτι αρχαίο Ελληνικό σε VR.
Θετικά:
- Ατμοσφαιρική εμπειρία
- Όμορφα γραφικά
Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Απαράδεκτο voice acting
- Έλλειψη σύνδεσης με τον χαρακτήρα
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 4
Gameplay: 6
Αντοχή: 4.5
Γενικά: 5.8
Ο Θησέας δεν μας εντυπωσίασε, ο Μινώταυρος όμως έκανε καλά την δουλειά του.
Χριστιάνα Θάνου
NEWS VIEW ALL
Theseus: Ημερομηνία κυκλοφορίας
Το Theseus είναι ένα Action VR game για PC και PS4, στο οποίο πρωταγωνιστή ο γνωστός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας Θησέας, ο οποίος τα βάζει με τον μινώταυρο, σε έναν λαβύρινθο γεμάτο κινδύνους. Σ...Posted (13 Jul 2017)
Theseus
Η ελληνική μυθολογία έχει παρουσιαστεί σε διάφορα games του παρελθόντος, ωστόσο σπάνια βλέπουμε συγκεκριμένους χαρακτήρες να ζωντανεύουν. Το Theseus της γειτονικής Ιταλικής εταιρείας ανάπτυξης Forg...Posted (17 Feb 2017)
Comments