Μια που είναι και επίκαιρο το θεμα αυτό, παραθέτω το παρακάτω blog
Όταν ξεκίνησε το ADSL στην Ελλάδα, η ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης ήταν 384Kbps. Σήμερα, η μικρότερη σύνδεση είναι 2Mpbs, η μεγαλύτερη είναι 24Mbps, ενώ στο πρωτόκολλο VDSL οι ταχύτητες φτάνουν μέχρι και τα 50Mbps. Το συμβόλαιο οποιουδήποτε παρόχου Internet για σύνδεση ADSL, θα δείτε πως αναφέρεται στην εκάστοτε ταχύτητα ως τη "μέγιστη δυνατή" ή να λέει πχ "Μέχρι 24Mbps". Για να συνδεθούμε στο Internet μέσω ADSL, η τηλεφωνική γραμμή που ξεκινάει από το σπίτι μας καταλήγει με μια συσκευή δικτύου που ονομάζεται Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM).
Ο παρακάτω πινακας δείχνει ενδεικτικά την απόσταση από DSLAM Line attenuation σε ταχύτητα download
1.0 km 13.81 dB 23 Mbit
1.5 km 20.7 dB 21 Mbit
2.0 km 27.6 dB 18 Mbit
2.5 km 34.5 dB 13 Mbit
3.0 km 41.4 dB 8 Mbit
3.5 km 48.3 dB 6 Mbit
4.0 km 56 dB 4 Mbit
4.5 km 62.1 dB 3 Mbit
5.0 km 69 dB 2 Mbit
Όλοι οι router έχουν την πληροφορία για την ταχύτητα συγχρονισμού, και την αναγράφουν στο web interface τους. Για να μπούμε στο Web Interface αρκεί να γράψουμε στο browser τη διεύθυνση IP του router (συνήθως 192.168.1.1 ή 192.168.2.1). Αναλογα με τον παροχο που δινετε το modem. Για cyta είναι (192.168.1.1:8080),
Αφου είμαστε στην login screen του modem εδώ γράφουμε user name – pass. Συνήθως περιλαμβάνετε στο manual, που περιέχεται στο κουτι του modem
Από κει και περα αναλογα με το Modem, ψαχνουμε να βρουμε εκει που λεει (Line Attenuation, Noise Margin και Output Power)
Line attenuation(εξασθένηση γραμμής σε dB) : Δείχνει πόσο σήμα χάνεται πάνω στη γραμμή (απώλεια σήματος) από αυτό που στέλνεται προς κάποια κατεύθυνση – Αυτό πρέπει να είναι χαμηλό νούμερο και όχι μεγαλύτερο από 60-65 dB.
Ενδεικτικές τιμές
20dB και κάτω: τέλειο
20dB-30dB: εξαιρετικό
30dB-40dB: πολύ καλό
40dB-50dB: καλό
50dB-60dB: φτωχό με πιθανά προβλήματα σύνδεσης
60dB και πάνω: σίγουρα προβλήματα σύνδεσης
Noise Margin ή SNR (Signal to Noise Ratio) (σε dB) : Εδώ μετράμε τη σχέση που έχει το ωφέλιμο σήμα της γραμμής (signal – αυτό που μεταφέρει τα data μας) με το θόρυβο της (noise) γι αυτό λέγεται και S/N δηλ. Signal/Noise. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης «οφέλειμο σήμα» / «θόρυβος» τόσο καθαρότερο σήμα έχουμε. Πρακτικά ένα snr μικρότερο από 6 σε συνδιασμό με μεγάλο Line Attenuation (εξασθένιση γραμμής), δημιουργεί προβλήματα συγχρονισμού με αποτέλεσμα συχνές αποσυνδέσεις της γραμμής και φυσικά λάθη στο modem/router.
Παράδειγμα – το πολύ συχνό S/N = 30dB είναι πολύ καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι το ωφέλιμο σήμα είναι 1000 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο.
Αρα το όριο των 12db σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει όταν το σήμα είναι 15,85 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο.
Ενδεικτικές τιμές
dB: κακό, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα συγχρονισμού και αποσυνδέσεων
6dB-6.9dB: οριακό, είναι το εξ ορισμού όλων των ISP για να επιτύχουν τις μέγιστες ταχύτητες συγχρονισμού
7dB-10dB: μέτριο αλλά δεν αφήνει πολύ χώρο για διακυμάνσεις
11dB-20dB: καλό χωρίς προβλήματα συγχρονισμού
20dB-28dB: εξαιρετικό
29dB και πάνω: κορυφαίο
Output Power (σε dBm): Δείχνει πόση ισχύ βάζει το modem στη γραμμή για να διατηρήσει το συγχρονισμό (πόσο παιδεύεται το Modem δηλαδή για να διατηρήσει τη γραμμή). Υψηλά νούμερα μεγαλύτερα από 15-16 dBm δείχνουν πιθανά προβλήματα. To dBm σημαίνει ισχύς ανά milliwatt άρα ουσιαστικά με τον τύπο των dB υπολογίζουμε το νούμερο και αυτό που βρίσκουμε το ονομάζουμε mW.
Παράδειγμα – το output power (downstream) = 3dBm είναι μια καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι η ισχύς που βάζει το modem στη γραμμή για το downsteam είναι 2mW. Αρα το όριο των 15dbm σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει με ισχύ όχι μεγαλύτερη από 30mW.]
τέλος υπάρχου και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μας, όπως αυτο ειναι το φυσικό μέσο (καλώδια χαλκού). Να είναι είτε παλιά, είτε χαλασμένα
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Comments 6
πολύ ενημερωτικό το blog σου Άκη Μπράβο!
thnks hellen
Χρήσιμο, εμαθα και καποιες πληφορίες που δέν ηξερα! Μπράβο! Εγω προσφατα έπιασα 24αρα στη περιοχη μ και πηρα τρελή ανασα. 2,3 mb / sec ακατεβατο!
Σε ευχαριστώ φίλε μου, σε ποια περιοχή μένεις ? και έχεις 24Μbs, λογικά πρέπει να έχεις βάλει 35αρα σύνδεση.
Ειμαι απο Χαλκιδική και πρόσφατα αναβαθμίστηκε η ταχύτητα μας με ένα σύστημα μέσω δορυφόρου! Πληρώνω κανονικά 24αρι adsl!
Χρησιμοτατο αρθρο !