- Ειδήσεις
- Τα Games στο Cinema
- Ταινία Mortal Kombat (2021) review
Ταινία Mortal Kombat (2021) review
HotΓιάννης Μοσχονάς
Ταινία Mortal Kombat (2021) review
Κάνει... fatality στα αποτυχημένα φιλμ της σειράς.
Εκ των υστέρων, φαντάζει πραγματικά αστεία η αυτοπεποίθηση των δημιουργών του πρώτου φιλμ που βασίστηκε στα gaming “διαμάντια” που γνωρίζουμε με την στάμπα Mortal Kombat. Δίχως να υπολογίσουν την μετριότητα του Mortal Kombat του 1995 που πέταξε στον κινηματογραφικό βάλτο αξιόλογους ηθοποιούς (Cary-Hiroyuki Tagawa, Christopher Lambert), είχαν ήδη φανταστεί το δημιούργημά τους να ολοκληρώνεται σε τριλογία. Όταν το Mortal Kombat: Annihilation έπιασε εισπρακτικό “πάτο” δύο χρόνια αργότερα, η σκέψη για τρίτη ταινία χάθηκε στα βάθη του χρόνου. Όλοι εμείς οι λάτρεις του δημοφιλούς gaming franchise όμως δεν χάσαμε ποτέ την ελπίδα μας για μια σοβαρή κινηματογραφική μεταφορά του.
Οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν αρχικά με το ολιγόλεπτο φιλμ του σκηνοθέτη Kevin Tancharoen εν ονόματι Mortal Kombat: Rebirth. Ο ίδιος δημιουργός προχώρησε στην ανάπτυξη μιας διαδικτυακής σειράς με τίτλο Mortal Kombat: Legacy. Το αξιολογότατο αυτό project έκρυβε αρκετούς “άσσους στο μανίκι του”. Ήταν διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο, ενσωμάτωνε ένα σωρό γνώριμα πρόσωπα από Action και Sci-Fi σειρές και φιλμ (θυμίζω τον μέγιστο Michael Jai White και τον μεγάλο μου έρωτα από την εποχή του Star Trek: Voyager, την Jeri Ryan) και ήταν πιστό στην ιστορία του Mortal Kombat. Είναι περίεργο το ότι η φετινή επίσημη “ανάσταση” του κινηματογραφικού Mortal Kombat δεν ανατέθηκε στον Tancharoen σαν φόρο τιμής για την εξαιρετική σειριακή αναπαράσταση της δημοφιλούς gaming σειράς. Ευτυχώς η ταινία αποδείχθηκε εξαιρετική, διατηρεί άμεση επαφή με το lore του Mortal Kombat και επικεντρώνεται σε εικονικούς χαρακτήρες του σύμπαντός του.
”Get over here γήινε φλώρε”
Ο ξοφλημένος μαχητής πολεμικών τεχνών Cole Young βλέπει άξαφνα την ζωή του να αλλάζει Ρότα όταν πέφτει θύμα επίθεσης του τρομερού Sub-Zero και σώζεται την τελευταία στιγμή από τον θαρραλέο στρατιωτικό Jax. Ερχόμενος σε επαφή με την δυναμική Sonya, ο Cole μαθαίνει μια απίθανη ιστορία. Είναι ένας από τους χρισμένους πρωταθλητές της ανθρωπότητας, οι οποίοι θα συγκρουστούν μέχρι θανάτου με τα πρωτοπαλίκαρα ενός παράλληλου κόσμου, του Outworld. Τα τέρατα που ελλοχεύουν στον άγονο αυτό κόσμο δεν χαρίζουν κάστανα ενώ διαθέτουν και υπερφυσικές δυνάμεις που τα καθιστούν τρομερά επικίνδυνα. Ο Cole και οι συμπολεμιστές του πρέπει να ψάξουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους και να ανακτήσουν την θεϊκή εκείνη σπίθα που θα τους τροφοδοτήσει με υπερδυνάμεις και θα τους κάνει αντάξιους αγωνιστές σε έναν αγώνα που θα κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας.
Τα credits δίνουν τον τόνο της περιπέτειας που ακολουθεί, στρώνοντας μπροστά στα πεινασμένα μάτια σας φλεγόμενα και παγωμένα λογότυπα. Αμέσως αντιλαμβάνεστε ότι η φιλμική σύγκρουση θα εξελιχθεί σε θανάσιμο αγώνα ανάμεσα σε δύο αντίρροπες δυνάμεις. Η δεύτερη ανάγνωση της εικόνας προϋποθέτει στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στην λαογραφία του Mortal Kombat και στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες. Οι μύστες της σειράς θα αντιληφθούν ότι οι πρωταγωνιστές θα είναι ο Scorpion και ο Sub-Zero, δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες του franchise. Εξαρχής λοιπόν εισέρχεται ο θεατής στο Mortal Kombat περιμένοντας ένα οπτικοακουστικό thrill-ride, μια ξέφρενη κούρσα από σκληρές μάχες σώμα με σώμα, υπερφυσικές δυνάμεις και άφθονη αιματοχυσία. Οι προθέσεις αυτές θα ικανοποιηθούν και με το παραπάνω, ξεκινώντας δυναμικά από την αρχική σεκάνς.
Το πισωγύρισμα στον χρόνο, στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα εξυπηρετεί διπλό σκοπό. Επιχειρεί να εξηγήσει το μίσος μεταξύ των Scorpion και Sub-Zero, ένα προαιώνιο μίσος το οποίο γυρεύει εκδίκηση. Η σεκάνς ανήκει στις πιο συναισθηματικά φορτισμένες της ταινίας και σηκώνει πολλαπλές ερμηνείες, μια εκ των οποίων αποφορτίζει το κλίμα. Εν τη απουσία κειμένου που να εξηγεί ποιος και τι είναι ο Hasashi και ο Bi Han, ο θεατής βάζει το μυαλό του να δουλέψει υπερωρίες, εξάγοντας συμπεράσματα από την ερμηνεία της εικόνας. Για παράδειγμα, οι φρουροί που κινούνται γύρω από την οικεία του Hasashi υποδηλώνουν πολεμική φατρία, όμως δεν αποκλείεται να είναι και εγκληματική συμμορία, συνεπώς τα δεινά που έπονται για τον ιδιοκτήτη της και την οικογένειά του, ίσως είναι δικαιολογημένα αντίποινα. Γουστάρισα τρομερά την χρήση διαφορετικών γλωσσών μεταξύ Hasashi και Bi-Han διότι παραπέμπει στην διαμάχη δύο μόνιμα συγκρουόμενων ασιατικών πολιτισμών, του κινεζικού και του ιαπωνικού.
Οι ηθοποιοί που επελέγησαν για την ενσάρκωση των θανάσιμων εχθρών είναι ιδανικοί για τους ρόλους. Ο Joe Taslim απέδειξε ότι διαθέτει “κρύο αίμα” στον ρόλο του Jaka στο Ινδονησιακό αριστούργημα The Raid του 2011. Στον ρόλο του Sub-Zero αποκτά κυριολεκτικά παγωμένα σωματικά υγρά τα οποία, εξερχόμενα από το σώμα του, στερεοποιούνται και δημιουργούν αυτοσχέδια και εξαιρετικά αποτελεσματικά όπλα. Αντικριστά στον Ινδονήσιο σταρ στέκεται ο Ιάπωνας Hiroyuki Sanada, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπημένους Ασιάτες ηθοποιούς. Πρωτογνώρισα τον Sanada στην σειρά τρόμου Ring, τον απόλαυσα στο The Last Samurai με τον Tom Cruise και τον προσκύνησα στο πολυαγαπημένο μου Sunshine, στον αξέχαστο ρόλο του Kaneda.
Στην θανάσιμη μάχη τους, οι δύο ηθοποιοί προβάλλουν το υποκριτικό τους ταλέντο αλλά και τις γνώσεις τους στις πολεμικές τέχνες. Ανταλλάσοντας θανατηφόρα βλέμματα και ακόμα πιο θανατηφόρα χτυπήματα, ερμηνεύουν την διαμάχη των χαρακτήρων με ένταση που κόβει την ανάσα. Πωρώθηκα ιδιαίτερα διακρίνοντας τον πόνο στο πρόσωπο και το αίμα στα χέρια του Sub-Zero όταν χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τις ικανότητές του γιατί μου θύμισε τον αγαπημένο Wolverine που υποφέρει κάθε φορά που ξετρυπώνει τα νύχια από το δέρμα του. Δύο ακόμα χαρακτηριστικά καθιστούν μοναδική την αρχική σεκάνς. Η αιματοχυσία είναι άφθονη, ξεκαθαρίζοντας ότι το φιλμ προορίζεται για τους φανατικούς του franchise και όχι για παιδιά. Το θρυλικό kunai επίσης μετασχηματίζεται από εργαλείο κηπευτικής στο τρομερό όπλο του Scorpion.
“Δοκιμάστε την δύναμή σας”
Επικροτώ την χρήση της λέξης Arcana ως την πηγή των υπερδυνάμεων των ηρώων γιατί παραπέμπει στα σημαντικότερα φύλα της τράπουλας Ταρό και στην διπλή έννοια του μυστικού-θριάμβου που τα χαρακτηρίζει. Η εισδοχή ενός χαρακτήρα που δεν υπήρξε ποτέ στο Mortal Kombat universe προήλθε από την επιθυμία του δημιουργού να ενισχύσει την δραματική διάσταση του μύθου για να αποφύγει τον επιφανειακό χαρακτήρα των περασμένων κινηματογραφικών αποτυπώσεων του. Ο Cole Young είναι ευπρόσδεκτος μαζί με την οικογένειά του διότι αποτελεί φιλμική προβολή του θεατή, όντας ένα απλό άτομο με περιορισμένες ικανότητες, επιρρεπές στον πόνο και στην ήττα. Η ανάγκη να προστατεύσει την οικογένειά του, οι αδιάρρηκτοι οικογενειακοί δεσμοί, τον καθοδηγούν τελικά προς το μεγαλείο, προς την υπέρβαση των ικανοτήτων του και την δίκαιη ενσωμάτωσή του στους πρωταθλητές της ανθρωπότητας.
Στο τιμόνι του reboot της κινηματογραφικής διάστασης του Mortal Kombat βρίσκεται ένας άγνωστος Αυστραλός δημιουργός, ο Simon McQuoid. Το επαγγελματικό του υπόβαθρο περιλαμβάνει μόνο διαφημιστικά αλλά αυτό δεν λέει τίποτα αν αναλογιστούμε ότι, χολιγουντιανοί κολοσσοί όπως ο Ridley Scott, ασχολήθηκαν εντατικά με αυτό τον τομέα προτού γίνουν παγκόσμια γνωστοί. Η διαχείριση της ταινίας από τον McQuoid υπήρξε παραπάνω από ικανοποιητική για εμένα. Ο δημιουργός διατήρησε το πνεύμα της σειράς, συνέθεσε καταπληκτικές σκηνές δράσης με άφθονο gore αλλά και το απαιτούμενο μεγαλείο, ανέπτυξε δε τους χαρακτήρες όσο του επέτρεπε η διάρκεια της ταινίας αλλά και η δράση.
Το μοναδικό “λαθάκι” που θα του καταλόγιζα είναι το ότι δεν επέλεξε ένα cast αποκλειστικά με γνώστες των πολεμικών τεχνών, τουλάχιστον για τους χαρακτήρες που πιάνονται στα χέρια. Για παράδειγμα, οι Chin Han και Tadanobu Asano είναι ιδανικοί στους ρόλους των Shang Tsung και Raiden αντίστοιχα γιατί εκπέμπουν σοβαρότητα και εξουσία, τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο ηρώων στο έργο. Στο παιχνίδι οι εν λόγω χαρακτήρες είναι σούπερ δραστήριοι, με ένα σωρό αιματοβαμμένες τεχνικές στην διάθεσή τους, στο φιλμ όμως λειτουργούν αποκλειστικά σαν φιγούρες εξουσίας. Είναι εμφανής η διαφορά μεταξύ των ηθοποιών με σοβαρό υπόβαθρο στις πολεμικές τέχνες και εκείνων που επελέγησαν για το παρουσιαστικό τους. Οι πρώτοι αποδίδουν με φυσικότητα τα συναισθήματα των αντιμαχόμενων, εκτελώντας με άνεση τις περίτεχνες χορογραφίες μάχης. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι έχουν αναλάβει προσωπικά τα περισσότερα stunts. Οι δεύτεροι έχουν το κατάλληλο παρουσιαστικό για τους ρόλους όμως οι τεχνικές των πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούν δείχνουν προβαρισμένες.
“Τελειώστε τους”
Η ταινία είναι φως φανάρι ότι έχει δημιουργηθεί από οπαδούς του Mortal Kombat franchise και απευθύνεται ακριβώς στους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του. Τα fatalities δίνουν και παίρνουν και αποδίδονται με την απαιτούμενη τελειότητα χάρη στους “μάγους” των ειδικών εφέ που τα χειρίζονται. Πέραν των fatalities που είναι το αποκορύφωμα των μαχών, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους ήρωες και τις ηρωίδες είναι άμεσα αναγνωρίσιμες από όσους έχουν ασχοληθεί με τα games της σειράς. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής των θρυλικών αυτών κινήσεων για εμένα είναι η παρουσία της κλασικής “σκούπας” και του άπερκατ. Θα ευχαριστηθείτε πραγματικά την στιγμή που θα εμφανιστούν στις μάχες και θα γελάσετε ενθυμούμενοι τις φορές που τα spamάρατε για να φάτε έναν ζόρικο αντίπαλο ή για να εκτελέσετε fatality συνδεδεμένο με την αρένα που βρισκόσασταν.
Η θέαση του Mortal Kombat εγείρει τελικά μια πολύ σημαντική αξίωση από τους θεατές προκειμένου να την ευχαριστηθούν στο έπακρο. Αποζητά την γνώση της λαογραφίας του franchise ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της δυναμικής των χαρακτήρων. Όποιος την διαθέτει, απολαμβάνει στο έπακρο τα fatalities και τις μονομαχίες και βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση προκειμένου να παρατηρήσει και να ερμηνεύσει την πληθώρα των easter eggs που εμφανίζονται για δευτερόλεπτα. Μέσα στο εξαιρετικό πακέτο που παρουσιάζει η αναβίωση της κινηματογραφικής διάστασης του Mortal Kombat περιέχεται και το κομμάτι Techno Syndrome που έχει ταυτιστεί με τις ταινίες της σειράς. Ουδέποτε μου άρεσε προσωπικά και μάλλον με “χάλασε” το άκουσμα του διότι θυμήθηκα τα αποτυχημένα φιλμ του παρελθόντος, εντούτοις ήταν μια απαραίτητη κίνηση από τον δημιουργό για να συνδέσει και μουσικά την ταινία με τις “ρίζες” της.
Victory αλλά όχι Flawless
Το τελικό συμπέρασμα που εξάγεται από το φετινό Mortal Kombat είναι το ότι οι δημιουργοί επιτέλους, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις gaming ρίζες του. Οι περισσότεροι ενσαρκωτές των θρυλικών χαρακτήρων είναι ιδανικοί και τοποθετημένοι στα κατάλληλα πόστα. Το επίπεδο της παραγωγής είναι εφάμιλλο των καλύτερων ταινιών δράσης της εποχής μας και αυτό οδηγεί σε φανταστικά ειδικά εφέ και σωστή αναπαράσταση των υπερδυνάμεων τους. Οι διάλογοι και το σενάριο χρειάζονται δουλειά αλλά ποιος τα λογαριάζει όταν έχεις τον Shang Tsung να φωνάζει με όλη του την δύναμη “Finish Them”;
Θετικά:
- Σενάριο πιστό στην μυθολογία του Mortal kombat
- Ξεχειλίζει από δράση και signature moves των αγαπημένων μας χαρακτήρων
- Εξαιρετικοί ερμηνευτές σε ρόλους-κλειδια
- Πληθώρα από easter eggs
Αρνητικά:
- Κάποιοι ηθοποιοί δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις πολεμικών τεχνών για να πείσουν
- Μέτριο σενάριο και διάλογοι
Βαθμολογία
Οπτικά εφέ: 8
Ερμηνείες: 7.5
Σκηνοθεσία: 7.5
Σενάριο: 6
Γενικά: 7.5
Ένα θριαμβευτικό reboot που αποκαθιστά την τιμή της κινηματογραφικής διάστασης του Mortal Kombat.
Συζητήστε εκτενώς για την ταινία Mortal Kombat στο παρακάτω forum topic.
Comments