Με Τόγκο το Κόπα Αφρικα
Η εθνική ομάδα του Τόγκο θα δώσει κανονικά το παρών στο Κόπα Άφρικα που ξεκινάει σήμερα παρά την αρχική απόφαση για την αποχώρηση από την διοργάνωση λόγω της αιματηρής επίθεσης στην αποστολή.
Την είδηση της συμμετοχής έκανε γνωστή ο ποδοσφαιριστής Τόμας Ντοσέβι: «Στη μνήμη των νεκρών μας, αποφασίσαμε να μείνουμε στην Ανγκόλα και να λάβουμε μέρος στο Κόπα Άφρικα. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, για μας η διοργάνωση αυτή δεν αποτελεί πλέον γιορτή, αλλά θέλουμε να αντιπροσωπεύσουμε τα εθνικά μας χρώματα, τις αξίες μας και να δείξουμε πως είμαστε άντρες. Η απόφασή μας είναι ομόφωνη μετά τη συνάντηση που είχαμε το βράδυ και τις διαβεβαιώσεις των αρχών της Ανγκόλας».
Πάντως η συμμετοχή του θα εξελιχθεί τελικά σε θρίλερ καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιμένει στην απόφαση της να αποσύρει την Εθνική ομάδα.
Πρεμιέρα με... αίμα!
Το 27ο Κόπα Άφρικα ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Αγκόλα και το gazzetta.gr σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στην διοργάνωση.
Πάντως, το μυαλό όλων δεν είναι στο ποδόσφαιρο αλλά στην αιματηρή επίθεση που έγινε στην αποστολή του Τόγκο.
ΑΓΚΟΛΑ: Να μην γίνουν... πυροτέχνημα
Εκανε την έκπληξη πριν τέσσερα χρόνια παίρνοντας μέρος στο Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της και δύο χρόνια αργότερα εντυπωσίασε στο Κόπα Αφρικα της Γκάνας, όπου πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία της στη διοργάνωση, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, Αίγυπτο. Το φετινό Κόπα Άφρικα είναι για τους «παλάνσας νέγκρας» μια απόδειξη ότι δεν υπήρξαν ένα... πυροτέχνημα, και στοχεύουν όσο πιο μακριά γήπεδα αφού παίζουν και εντός έδρας.
ΜΑΛΙ: Πάει πάντα ψηλά
Το Μάλι έχει συμμετάσχει μόλις πέντε φορές στην αφρικανική διοργάνωση όμως στις τέσσερις από αυτές έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Πριν το 2008 είχε το «4 στα 4». Καλύτερη παρουσία τους ήταν η πρώτη το 1972, όταν έχασαν στον τελικό από το Κονγκό με 3-2. Σε τελική φάση παναφρικανικού κυπέλλου επέστρεψαν μετά από 22 χρόνια στην Τυνησία, όπου αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τη Ζάμπια. Η τριπλέτα των χαφ, Σεϊντού Κεϊτά, Μαχαμαντού Ντιαρά και Μοχάμεντ Σισόκο είναι από τις πιο ποιοτικές στην διοργάνωση ενώ στην επίθεση δεσπόζει ο Φρεντερίκ Κανουτέ.
ΜΑΛΑΟΥΙ: Το μεγάλο αουτσάιντερ
Είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του πρώτου ομίλου. Στη μοναδική προηγούμενη συμμετοχή του το 1984, είχε τερματίσει τελευταίο στον όμιλό του, καταφέρνοντας να αποσπάσει ισοπαλία από τη Νιγηρία 1-1 και να ηττηθεί δύσκολα από την Γκάνα με 0-1. Στην ομάδα δεν υπάρχει το μεγάλο αστέρι που θα αναλάβει να σηκώσει όλο το βάρος.
ΑΛΓΕΡΙΑ: Μια και καλή
Πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ έπειτα από 24 χρόνια ενώ έχει κατακτήσει μια φορά το Κόπα Άφρικα, στο τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια το 1990. Στη συνέχεια συμμετείχε μέχρι το 2004 σε Κόπα Αφρικα ποτέ όμως δεν είχε φτάσει πέρα των προημιτελικών.
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Ο «γίγαντας» της Αφρικής
Η Ακτή τερμάτισε δεύτερη στο τουρνουά του 2006 όταν έχασε στα πέναλτι από τη διοργανώτρια Αίγυπτο ενώ το 2008 έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου και πάλι αποκλείστηκε από την Αίγυπτο και τελικά τερμάτισε τέταρτη. Είναι το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης και το μόνο που απομένει είναι να το αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο.
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ: Με το άστρο του Νταγκανό
Επιστρέφουν σε μια μεγάλη διοργάνωση έπειτα από έξι χρόνια. Καλύτερη της παρουσία ήταν το 1998 όταν φιλοξενούσε το Κόπα Αφρικα και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Οι «Μπουργκιναμπέ» σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα εποχή για την εθνική της χώρας τους. Περιμένουν πολλά από τον Νταγκανό αλλά και τον Πιτρόιπα.
ΓΚΑΝΑ: Τα «μαύρα διαμάντια» των απουσιών
Η ομάδα ταλανίζεται από τραυματισμούς καθώς εκτός έμειναν οι Τζον Μενσά, Τζον Πέιντσιλ, Στίβεν Απια, Λαρέα Κίνγκστον και Σουλεϊμάν Μουντάρι. Από ταλέντο ξεχειλίζει αλλά αναφέρονται κάποια προβλήματα παικτών με τον προπονητή με τον Μίκαελ Εσιέν να μην τον... γουστάρει καθόλου.
ΤΟΓΚΟ: Για την τιμή των πεσόντων
Αποσύρθηκε αλλά επέστρεψε για να τιμήσει τους νεκρούς της στην δολοφονική επίθεση ππυ έγινε στο πούλμαν της αποστολής. Μετά από απουσία τεσσάρων ετών, το Τογκό επιστρέφει σε τελικά Κόπα Άφρικα. Οι έξι προηγούμενες εμφανίσεις της ομάδας σε Κόπα Άφρικα δεν στέφθηκαν με επιτυχία αφού δεν κατάφερε να περάσει την πρώτη φάση ενώ τελευταία της νίκη του σε τελικά ήταν το Ιανουάριο του 2000.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Να τριτώσει...
Η κάτοχος του τίτλου στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις στοχεύει στην τρίτη σερί κατάκτηση του τροπαίου. Είναι μακράν η πιο πετυχημένη ομάδα του θεσμού με έξι κατακτήσεις και απόλυτη κυρίαρχος των τελευταίων ετών. Σημαντικές οι απουσίες του μέσου Αμπουτρίκα και του φορ Ζακί.
ΝΙΓΗΡΙΑ: Με επίθεση - φωτιά
Συγκαταλέγεται στα φαβορί για τον τίτλο καθώς είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Εχει κατακτήσει μόλις δύο φορές το τρόπαιο σε έξι τελικούς και συνολικά 12 συμμετοχές στην τελική τετράδα τα 34 τελευταία χρόνια. Η αντίπαλος της εθνικής Ελλάδος στο Μουντιάλ κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο το 1980 στο τουρνουά που φιλοξένησε η ίδια. Στόχος της είναι η κατάκτησή του Κόπα Αφρικα και στηρίζει πολλά στην επιθετική της γραμμή.
ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ: Για την πρώτη νίκη
Στις τρεις προηγούμενες συμμετοχές της δεν κατάφερε να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο έχοντας μόλις μία ισοπαλία σε εννιά ματς ενώ ο συνολικός συντελεστής τερμάτων της είναι 2-19. Πήρα για πρώτη φορά μέρος σε Κόπα Άφρικα το 1986 στην Αίγυπτο, όπου αποκλείστηκε με τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια χωρίς να σημειώσει γκολ, ενώ επέστρεψε δέκα χρόνια αργότερα στη Νότιο Αφρική.
ΜΠΕΝΙΝ: Τρίτη και φαρμπακερή
Εμφανίστηκε στον αφρικανικό ποδοσφαιρικό χάρτη πριν από μερικά χρόνια όταν και πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία του την πρόκριση για το Κόπα Αφρικα της Τυνησίας το 2004. Ομως δεν έκανε κάτι το αξιόλογο καθώς αποκλείστηκε με τρεις ήττες. Αυτή θα είναι η τρίτη του εμφάνισή σε Κόπα Αφρικα. Εχει μία νεανική ομάδα, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας μόλις 23,5 χρόνια και με μεγάλο αστέρι τον επιθετικό Ραζάκ Ομοτογιόσι.
ΚΑΜΕΡΟΥΝ: Για το πέμπτο... αστέρι
Το Καμερούν παίρνει για 15η φορά μέρος σε Κόπα Άφρικα με στόχο τον πέμπτο τίτλο. Κάτι που δεν κατάφερε πριν δύο χρόνια όταν έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης αλλά ηττήθηκε με 1-0 από την Αίγυπτο. Τελευταίο του τρόπαιο ήταν το 2002 στο Μάλι, όπου επικράτησε της Σενεγάλης στα πέναλτι. Σαμουέλ Ετό και Μακούν αναμένεται να κάνουν πράματα και θάματα για τα «λιοντάρια» στο 4-1-3-2 του Λε Γκεν.
ΓΚΑΜΠΟΝ: Άπειρο και ελαττωματικό
Επιστροφή μετά από 10 χρόνια στο Κόπα Άφρικα με τον Ντάνιελ Κουζέν, τον οποίο βολιδοσκοπεί η Λάρισα να έχει την ποιότητα για να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους του ομίλου. Μελανό σημείο των«Μαύρων Πανθήρων» είναι η απειρία καθώς πολλοί από τους παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά και η αμυντική της γραμμή.
ΖΑΜΠΙΑ: Δύναμη η επίθεση
Τρίτη συνεχόμενη πρόκριση στο Κόπα Άφρικα και έκτη τα τελευταία 12 χρόνια, όμως και τις έξι τελευταίες φορές αρκέστηκε να παίξει μόνο στον πρώτο γύρο χωρίς να μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Αξιοζήλευτη παρουσία της ήταν το 1994 όπου και έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης. Μεγάλη της δύναμη είναι η επίθεση με τους Κρις Κατόνγκο, Κόλινς Μπεσούμα και Τζέιμς Τσαμάνγκα.
ΤΥΝΗΣΙΑ: Τόπο στα νιάτα
Η μη εξασφάλιση του εισιτηρίου για τη Νότιο Αφρική είχε και συνέπειες. Αρκετοί έμπειροι παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη έμειναν εκτός αποστολής και δίνεται η ευκαιρία στο νέο αίμα να δείξει τις ικανότητες του. Οι «Αετοί» θέλουν να ξεχάσουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μέσω του Κόπα Αφρικα φιλοδοξούν να κάνουν μια νέα αρχή. Θεωρείται η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Συνθεσεις, προγραμμα, ιστορια, σκορερς, φωτο, ολα
ΕΔΩ
[right:19k30h1g]
gazzetta.gr[/right:19k30h1g]