«Σάλπι», Γκαλέτι, Σάντος οι κορυφαίοι
Οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν κατά τη σεζόν 2008-09 είχαν την τιμητική τους στη φετινή σχετική εκδήλωση του ΠΣΑΠ. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών βράβευσε τους καλύτερους. Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα βραβεία, αυτά πήγαν σε Δημήτρη Σαλπιγγίδη (καλύτερος Έλληνας), Λουτσιάνο Γκαλέτι (καλύτερος ξένος) και Φερνάντο Σάντος (καλύτερος προπονητής).
Σε αυτή, ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας τόνισε: «Σήμερα είναι η μέρα που τιμούμε τον ποδοσφαιριστή. Είναι η γιορτή του. Τιμάμε αυτούς που είχαν μια καλή χρονιά, αλλά και κάποιους που σταμάτησαν το ποδόσφαιρο αλλά κατά τη διάρκεια της καριέρας τους τίμησαν τον ελληνικό αθλητισμό και την κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε και τα προβλήματα του Ελληνα ποδοσφαιριστή. Εχουμε ξεκινήσει επαφές με όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου για να τους πούμε τα προβλήματα και να βοηθήσουμε ώστε να λυθούν. Τα προβλήματα μας υπάρχουν κυρίως στο χώρο της Β' και της Γ' Εθνικής. Θέλουμε συνεργασία με όλους για να λύσουμε τα προβλήματα. Ένα πολύ σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο, είναι η συνεχής μείωση των Ελλήνων παικτών στα ρόστερ των ομάδων. Σε λίγο η Εθνική δε θα έχει παίκτες. Δεν είμαστε κατά των ξένων παικτών, αλλά θα πρέπει οι ΠΑΕ να κάνουν ποιοτικές επιλογές για να αναβαθμίζεται και το πρωτάθλημα. Ο Ελληνας ποδοσφαιρστής απέδειξε το 2004 ότι μπορεί να κάνει θαύματα αν έχει τη σωστή κατεύθυνση».
Ο πρώτος που παρέλαβε βραβείο ήταν ο Μιχάλης Σηφάκης, για την υπεύθυνη στάση του φέτος στο Ηρακλής-Αρης, όταν δεν αντέδρασε τη στιγμή που ο οπαδός του Ηρακλή έφτασε μπροστά του και του έλεγε διάφορα. «Εύχομαι στο μέλλον να μην υπάρχει τέτοιο βραβείο», τόνισε ο τερματοφύλακας του Αρη.
Δεύτερος βραβεύτηκε ο Ντιέ του Ηρακλή, για το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς διαθέτει ίδρυμα στην πατρίδα του. Κατά την παραλαβή του βραβείου του, ο Ντιέ τόνισε: «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα και αυτό το βραβείο μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω τη δραστηριότητα μου για ένα καλύτερο κόσμο».
Βραβείο παρέλαβαν, στη συνέχεια, ο γιατρός Νικόλαος Πισκοπάκης και ο δημοσιογράφος Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος.
Επόμενοι που τιμήθηκαν ήταν οι Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Γιώργος Ανατολάκης, που σταμάτησαν το ποδόσφαιρο. Ο πρώτος τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ΠΣΑΠ. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια στο ποδόσφαιρο περνάμε πολλά, τώρα που σταματήσαμε μπορούμε να αναγνωρίσουμε ορισμένα πράγματα. Βλέπουμε διαφορετικά κάποια πράγματα και θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους δικούς μου ανθρώπους που με στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια».
Ο.. βουλευτής Ανατολάκης, από την πλευρά του, είπε: «Ευχαριστώ τον ΠΣΑΠ πάρα πολύ. Επειδή ο Αντώνης Νικοπολίδης είναι πρώτα φίλος μου, του είπα ότι από τη νέα θέση στην οποία βρίσκομαι θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στη Β' και τη Γ' Εθνική. Οικονομικά και πολλά άλλα. Θέλω να βοηθήσω για ένα καλύτερο πρωτάθλημα, γιατί υπάρχουν Ελληνες παίκτες που μπορούν να προσφέρουν πολλά».
Στη συνέχεια βραβείο πήρε ο, παλαίμαχος πλέον, Γιάννης Γκούμας, που δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ΠΣΑΠ για τη βράβευση. Το αφιερώνω στη σύζυγο μου και τους γονείς μου. Ο ποδοσφαιριστής ξέρει ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο να παίζει γιατί δε βλέπει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές αλλά αυτές που σε στιγματίζουν είναι οι κακές. Γι' αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια». Βραβείο πήρε και ο Νίκος Παπαδόπουλος, που επίσης σταμάτησε το ποδόσφαιρο, και είπε: «Με ρώτησε ο κ. Καμάρας πως νιώθω και του απάντησα πολύ άσχημα γιατί έχω σταματήσει το ποδόσφαιρο. Θα ήθελα να αρχίσω ξανά να παίζω αλλά δυστυχώς δε γίνεται. Επομένως αυτό που έχω να πω σε όσους παίζουν τώρα είναι να το ευχαριστούνται και να χαίρονται το άθλημα».
Ως πρώτοι σκόρερ της Super League την περσινή σεζόν βραβεύτηκαν οι Ισμαέλ Μπλάνκο (για δεύτερη σερί χρονιά) και Λουτσιάνο Γκαλέτι. Ο Αργεντίνος της ΑΕΚ τόνισε: «Χαίρομαι που είμαι και σήμερα εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και τους συμπαίκτες μου. Είναι σημαντικό που μοιράζομαι αυτό το βραβείο με έναν σπουδαίο παίκτη όπως είναι ο Γκαλέτι». Ο έτερος Αργεντίνος, του Ολυμπιακού, είπε από την πλευρά του: «Χαίρομαι για αυτό το βραβείο και θέλω να το αφιερώσω στην οικογένεια μου, τους συμπαίκτες μου και την ομάδα μου».
Καλύτερο γκολ της σεζόν 2008-09 αναδείχθηκε αυτό του Παπαστεριαννού, στο ματς του Ηρακλή με τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο.
Καλύτερος διαιτητής για το 2008-09 αναδείχθηκε ο Τάσος Κάκος, που δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναθλητές μου, γιατί έτσι τους αισθάνομαι. Είναι μεγάλη τιμή, η μεγαλύτερη τιμή στην καριέρα μου αυτό που έγινε τώρα. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο στη μητέρα μου, γιατί χωρίς αυτή δε θα είχε πετύχει τίποτα».
Καλύτερος προπονητής ο Φερνάντο Σάντος, που αφού παρέλαβε το βραβείο έκανε δηλώσεις στα ελληνικά! «Θέλω να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα να παίρνω για 3η φορά αυτό το βραβείο. Ανήκει σε όλους όσοι δούλεψαν μαζί μου πέρυσι στον ΠΑΟΚ. Από τον πρόεδρο μέχρι τους ποδοσφαιριστές. Συγχαρητήρια σε όλους όσους βραβεύτηκαν σήμερα και θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εθνική Ελλάδας στα πλέι οφ, γιατί είναι πολύ σημαντικό να είμαστε παρόντες στο Μουντιάλ».
Καλύτερος τερματοφύλακας ο Αντώνης Νικοπολίδης, που τόνισε: «Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν για ακόμη μία φορά. Είναι το επιστέγασμα μιας καλής σεζόν. Αφιερώνω το βραβείο στους συμπαίκτες μου και σε όλους στον Ολυμπιακό, γιατί με βοήθησαν να κάνω τη σεζόν που για μένα ήταν η καλύτερη της καριέρας μου. Αυτοί μου δίνουν την ίδια δύναμη για να συνεχίζω».
Καλύτερος νέος παίκτης της περσινής σεζόν ο Βασίλης Κουτσιανικούλης, που δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ πολύ όσους με ψήφισαν. Μου δίνει κίνητρο για να συνεχίσω τη σκληρή δουλειά σε προπονήσεις και αγώνες και ελπίζω στο ποδόσφαιρο να συνεχίσω να παίρνω χαρές. Το αφιερώνω στην οικογένεια μου».
Καλύτερος ξένος παίκτης για το 2008-09 αναδείχθηκε ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, που αρκέστηκε να πει στα ελληνικά: «Ευχαριστώ πολύ».
Καλύτερος Ελληνας παίκτης ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, που είπε τα ακόλουθα: «Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω πως αισθάνομαι που παίρνω αυτό το βραβείο για 2η σερί χρονιά. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που με ψήφισαν και φυσικά τους συμπαίκτες μου, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Επίσης, θα το λέω πάντα αυτό ό,τι κι αν πετυχαίνω, αφιερώνω αυτό το βραβείο στην οικογένεια μου που με στηρίζει στα εύκολα και στα δύσκολα. Θέλω να ευχηθώ σε δέκα μέρες με την εθνική ομάδα να πάρουμε την πρόκριση για το Μουντιάλ και να το πανηγυρίσουμε όλοι οι Έλληνες».
Βραβεία μικρότερων κατηγοριών
Βραβείο έλαβαν ακόμη οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Αυτοί είναι ο Νίκος Σουλτανίδης (Καβάλα) για τη Β΄ Εθνική, οι Γιώργος Ζαχαρόπουλος (Φωστήρας) και Γιώργος Τριχιάς (Ρόδος) για τον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και ο Θανάσης Καραγκούνης (Φωκικός) για τον 2ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής.
Βραβεύτηκαν επίσης οι πρώτοι σκόρερ και των μικρότερων κατηγοριών. Ο Νίκος Σουλτανίδης για τη Β΄ Εθνική, ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος για τον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και οι Γιάννης Κατσαρός (Μακεδονικός) και Λάζαρος Μουρατίδης (Δόξα Δράμας) για τον 2ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης υπήρξαν και άλλες δηλώσεις των πρωταγωνιστών:
ΜΠΛΑΝΚΟ: «Η αλήθεια είναι ότι φέτος είμαι πολύ άτυχος όμως προσπαθώ πάρα πολύ για το καλύτερο. Στα τελευταία παιχνίδια έχω σκοράρει και νομίζω πως στην συνέχεια θα είμαι ακόμη καλύτερος. Σήμερα εκτός από το γκολ είχα πάλι δοκάρι».
ΣΑΝΤΟΣ: «Είναι πολύ συγκινητική αυτή η βράβευση. Σημαντικό για μένα να εκτιμούν οι ποδοσφαιριστές των άλλων ομάδων την δουλεια μου. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον φίλο μου τον Θοδωρή Ζαγοράκη για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε».
ΚΑΚΟΣ: «Όταν σε τιμούν και σε αναγνωρίζουν αυτοί που μέσα στο γήπεδο μοιράζεσαι μαζί τους συγκινήσεις είναι πολύ ωραίο και τιμητικό. Τους ευχαριστώ. Στόχός είναι να συνεχίσω με όσο το δυνατό καλύτερες εμφανίσεις και να αλλάξω επίπεδο στην Ευρώπη. Όσο για το Μουντιάλ, όλα στην ώρα τους».
[right:2a7931cn]
gazzetta.gr[/right:2a7931cn]