Τα παρακάτω κείμενα είναι αποσπάσματα από άρθρα στο Internet για την εύνοια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού την περίοδο της χούντας. Τότε είχανε ακουστεί πολλά τόσο για την εύνοια του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και το περίφημο ματς ημιτελικού (3-1 με τον Ερυθρό Αστέρα), όσο και για την εύνοια του Ολυμπιακού στην Ελλάδα.
Ορίστε λοιπόν τι λένε τα ντοκουμέντα. Τώρα τα συμπεράσματα...δικά σας.
Flame Warning: Κανονίστε να σφαχτείτε
Χούντα και Παναθηναϊκός
[youtube:59ccof1o]
[/youtube:59ccof1o]
Η επταετία της χούντας μπορεί να ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας, για το τριφύλλι όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Οι "πράσινοι" είχαν κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα μέσα στην επταετία (3 ΠΑΟ, 2 ΟΣΦΠ, 2 ΑΕΚ), ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το... παραμύθι του Γουέμπλεϊ.
Η καραμέλα του τελικού του 1971 έχει "λιώσει" πλέον, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της γυναίκας του Γιώργου Παπαδόπουλου, Δέσποινας, όπου υπογράμμισε πως το καθεστώς είχε πληρώσει για να προκριθεί ο ΠΑΟ στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών.
Το ποδόσφαιρο ήταν το όπιο του λαού και η χούντα βρήκε στην κατάλληλη ομάδα (ΠΑΟ) για να κάνει πραγματικότητα τα σχέδια της και να "κοιμήσει" τους Έλληνες.
Κι αν στον ημιτελικό, ο Ερυθρός Αστέρας δέχτηκε τα "ζεστά" χρήματα της χούντας, ο Άγιαξ δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει το ίδιο και η πορεία δεν τελείωσε με τρόπαιο.
(Σημείωση: Ο Παττακός διέψευσε πάντως τις δηλώσεις στο Φως)
Χούντα και Ολυμπιακός
[youtube:59ccof1o]
[/youtube:59ccof1o]
Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών δεν επηρέασε μόνο την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Άφησε τα σημάδια της και στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Να σημειώσουμε ότι μέχρι την άνοδο της χούντας και σε σύνολο 7 Εθνικών Πρωταθλημάτων από το 1960 ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει 5 και ο Ολυμπιακός 1. Έτσι εξηγείται και ατάκα του Παττακού ο οποίος χαριτολογώντας είπε «Κάναμε την επανάσταση για να μπορέσει επιτέλους να πάρει μερικά πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός».
Αρχίζουμε.
- Στα μέσα της δεκαετίας του '60 ο Παναθηναϊκός με τον γιουγκοσλάβο Μπόμπεκ στον πάγκο του είχε προχωρήσει σε μια ανανέωση με σκοπό την συνέχιση της εγχώριας κυριαρχίας αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο ΓΓΑ της χούντας Ασλανίδης, ήταν να απελάσει τον Μπόμπεκ με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας. Το αστείο (ή το τραγικό
ήταν ότι δυο χρόνια αργότερα δεν είχε κανένα πρόβλημα να του επιτρέψει να εργαστεί και πάλι στην Ελλάδα αλλά, αυτή τη φορά, ως προπονητής του Ολυμπιακού. Ωραία αρχίσαμε, ε?
- Ένα από τα διασημότερα γεγονότα της εποχής είναι το κύπελλο που κέρδισε ο Παναθηναϊκός με το στρίψιμο του κέρματος. Η όλη παραφιλολογία για το συγκεκριμένο θέμα βγήκε στην επιφάνεια από το βιβλίο ''Ιστορία του Ολυμπιακού'' (εκδόσεις Γ.Χ. Αλεξανδρή) και από τον συγγραφέα του Ηλία Λέκκα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Λέκκα όταν το παιχνίδι έληξε ισόπαλο και μιας και δεν υπήρχαν τα πέναλτι τότε, ο ίδιος ο Ασλανίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο πήρε το κέρμα το έριξε και ανακοίνωσε ότι νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός. Αυτό βέβαια ήταν κάτι που είδε μόνο ο ίδιος γιατί οι 35.000 φίλαθλοι που ήταν στο γήπεδο είδαν τον διαιτητή Μίχα να εφαρμόζει τον κανονισμό. Το ωραίο της υπόθεσης είναι τι έγραφε ο ίδιος ο Λέκκας στο περιοδικό «Πρωταθλητής» εκείνη την εποχή. Έλεγε λοιπόν «Κατά τη γνώμην μας ο μεγάλος Παναθηναϊκός είναι άξιος θερμών και ειλικρινών συγχαρητηρίων επειδή παρά το ότι διέθετε συγκρότημα μικροτέρας δυναμικότητας των αντιπάλων του, κατόρθωσε να σημειώσει άθλους θριαμβεύοντας όσον ίσως ουδέποτε άλλοτε στην ιστορία του. Πρώτον, κατέρριψε το ρεκόρ βαθμών και τερμάτων (90-16) και δεύτερον , με βάση την ισχυρότατη άμυνα του, εύρισκε πάντα τρόπο να σημειώνει ένα τέρμα (νικητήριο κατά κανόνα) έστω και αν η επιθετική ανυπαρξία διετηρήτο αθεράπευτη. Πως λοιπόν να μην του αφιερώσουμε επαίνους και μόνο επαίνους αφού η συγκλονιστική προσπάθεια που κατέβαλε κρύβει το αληθινό νόημα του αθλητισμού? Εάν το να επιβάλλεται κάποιος επί ισοδυνάμων αντιπάλων είναι επιτυχία τότε τι είναι να υπερισχύει ανωτέρων του, όπως έκανε ο συγκινήσας τους υπεράνω συλλογικών τοποθετήσεων Παναθηναϊκός?». Αυτά σε ότι αφορά το κέρμα και άλλη φορά να προσέχουμε πριν πιστέψουμε την κάθε μπούρδα.
- Για το παιχνίδι πρωταθλήματος γίνεται αναφορά στην ''Ομάδα'' στις 26-1-1969 και με αριθμό φύλλου 527. «Ο διαιτητής Παγουρτζής παρ' ολίγο να γίνει υπαίτιος θλιβερών επεισοδίων. Εκτός των δυο οφσάιντ που άφησε (30' Σιδέρης και Βασιλείου μαζί, 77' Σιδέρης), της ανατροπής του Καλαϊτζίδη στο 88' από τον Σιώκο εντός της περιοχής και της ανοχής στο χτύπημα του Ν. Σιδέρη επί του Παπαδημητρίου, υπέπεσε σε πολλά λάθη στο δεύτερο ημίχρονο και αδίκησε κατάφωρα τον Παναθηναϊκό. Ο εκ Λαμίας διαιτητής με συνενόχους τους συμπατριώτες του επόπτες, εξέθεσαν την ελληνική διαιτησία.».
- Την περίοδο 1969-70 ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να εντάξει στο δυναμικό του ορισμένους από τους καλύτερους έλληνες παίκτες της εποχής. Στόχοι του ήταν οι Συνετόπουλος, Αϊδινίου, Δέδες, Πανταζής, Κρητικόπουλος, Σταυρόπουλος και μερικοί άλλοι που είχαν εκφράσει δημόσια την επιθυμία τους να αγωνιστούν στον Παναθηναϊκό. Τι έγινε? Η χούντα με ειδική εγκύκλιο απαγόρευσε όλες τις μεταγραφές μεταξύ μεγάλων συλλόγων. Ο Παναθηναϊκός τελικά απέκτησε τον Αντωνιάδη, τον οποίο χαρακτήριζαν ''άτσαλο'' και ''άσχετο'', και τον Ελευθεράκη.
- Ο Ελευθεράκης, παίκτης του Φωστήρα είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Παναθηναϊκό και η μεταγραφή ήταν έτοιμη να γίνει. Τότε ...; Μια ημέρα ένα στρατιωτικό τζιπ σταμάτησε έξω από το σπίτι του παίκτη και οι ΕΣΑτζήδες του Παπαποστόλου (κυβερνητικού εκπροσώπου του Ολυμπιακού) άρπαξαν τον παίκτη και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Τρείς ημέρες αργότερα και χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του παίκτη ο Ελευθεράκης αφέθηκε ελεύθερος και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Τότε πλέον μαθεύτηκε ότι ο Παπαστόλου τον είχε κλείσει στο στρατόπεδο στο Μεγάλο Πεύκο και με απειλές και υποσχέσεις προσπαθούσε να τον πείσει να υπογράψει στον Ολυμπιακό.
- Να τι έγραφε η εφημερίδα ''Ομάδα'' εκείνη την εποχή για τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού (7-7-1970, αρ. φύλλου 602): «Μεγάλοι στόχοι του Παναθηναϊκού είναι ο Κ. Αϊδινίου (Ηρακλής), ο Χ. Σταυρόπουλος (Αιγάλεω) και ο Γ. Δέδες (Πανιώνιος). Φυσικά, οι μεταγραφές αυτές δεν επιτρέπονται και θα προσπαθήσει να τους πάρει με υποσχετική για ένα χρόνο ...; Μετά από αυτά ο Παναθηναϊκός, που είναι ο πρώτος σύλλογος που από τετραετίας ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει τον Συνετόπουλο, φαίνεται πως εγκατέλειψε την μάχη. Είναι φυσικό, άλλωστε, διότι ο ταλαντούχος παίκτης, αν και ο ίδιος προτιμούσε ανέκαθεν το τριφύλλι, δεν δίδεται στον πρωταθλητή Ελλάδος. Πρόσωπα υψηλά ιστάμενα έκλεισαν το δρόμο του Συνετόπουλου προς τον Παναθηναϊκό και έτσι τον κερδίζει ο Ολυμπιακός.» Ποια να ήταν άραγε τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα? Μήπως ο ίδιος ο Ασλανίδης? Επίσης, (14-7-1970, αρ. φύλλου 603): «Πληροφορούμεθα από έγκυρη πηγή ότι ο Πιερικός δίνει στον Παναθηναϊκό τον ταλαντούχο κυνηγό του Πανταζή τη μεταγραφή όμως δεν εγκρίνει ο ΓΓΑ κ. Κ. Ασλανίδης.».
- Η κατάληξη της ''απαγόρευσης μεταγραφών από μεγάλες ομάδες? Ο Πανταζής και ο Δέδες πήγαν στην ΑΕΚ ενώ οι Κρητικόπουλος, Συνετόπουλος, Κελεσίδης, Σταυρόπουλος και Πουπάκης στον Ολυμπιακό.
- Μεταγραφή Συνετόπουλου. Στις 12-4-1970 κατά τον αγώνα Β' εθνικής Πανελευσινιακού Νίκης Βόλου απεκαλύφθη απόπειρα δωροδοκίας κατά ποδοσφαιριστών του πρώτου αναγραφόμενου σωματείου. Με εισήγηση της η ΕΠΟ στις 17-4-1970 προς τη ΓΓΑ ζητούσε τη διαγραφή του ποδοσφαιριστού της Νίκης Κασαπλέρη, τη στέρηση της φιλάθλου ιδιότητος από το γενικό αρχηγό του ίδιου συλλόγου Ορφανίδη και τον ετήσιο αποκλεισμό του παίκτη Τσιμπιρίδη επειδή ήταν παρών στη διαδικασία της δωροδοκίας χωρίς να αποκαλύψει αυτήν. Με την απόφαση της υπ. αριθ. 11699 η ΓΓΑ επεκύρωσε την εισήγηση της ΕΠΟ, καθώς και την απόφαση της Ομοσπονδίας για μηδενισμό της Νίκης Βόλου στα ματς που απέμεναν. Με τηλεγράφημα τους οι Κασαπλέρης Τσιμπιρίδης στις 14-5-1970 προς την ΓΓΑ παρακάλεσαν να ανασταλεί ή να χαριστεί η ποινή τους. Η απάντηση της ανώτατης αρχής ήταν «όχι». Απρόοπτα, στις 23-7-1970 η ΓΓΑ ενέκρινε την άρση της ποινής των Κασαπλέρη Τσιμπιρίδη. Ο σκοπός της χαριστικής αυτής πράξεως φάνηκε στις 25-8-1970. Τότε η Νίκη παραχώρησε στον Ολυμπιακό Βόλου τον ποδοσφαιριστή Βαλάχα και ο τελευταίος σύλλογος έδωσε ελευθέρας στον Τάκη Συνετόπουλο για τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Η μεταγραφή βέβαια του παίκτη ανήκε στην κατηγορία των κατ' εξαίρεση (χρονικώς και τοπικώς). Έτσι λοιπόν ο Ασλανίδης εξυπηρέτησε τη Νίκη Βόλου, τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Ολυμπιακό Πειραιώς για να καταλήξει ο Συνετόπουλος στον Ολυμπιακό.
- Μεταγραφή Κελεσίδη. Απόσπασμα από την εφημερίδα Ομάδα.
" Σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε ο ανταποκριτής μας στις Σέρρες κ. Αργύρης Βερβελίδης, στη γενική συνέλευση των μελών του Πανσερραϊκού (καλοκαίρι του 1973), συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, τα εξής:
ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ (πρόεδρος Πανσερραϊκού): Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για τη μεταγραφή του Κελεσίδη. Απλώς θέλω να σας γνωρίσω ότι έγινε κατόπιν επεμβάσεως και πιέσεως του ΓΓΑ κ. Ασλανίδη.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (αντιπρόεδρος του συλλόγου): Δεν μπορούμε να θίγουμε πρόσωπα και πράγματα σε ότι αφορά τη μεταγραφή του Κελεσίδη.
ΜΑΣΟΥΡΑΣ (μέλος του Πανσερραϊκού): Να γραφούν αυτά στα πρακτικά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ (πρόεδρος της συνελεύσεως, μέλος του συλλόγου): Δεν θα γραφεί τίποτα. Διακόπτεται η συνέλευση.''
- Στην Αθλητική Ηχώ στις 16/5/1968 δημοσιεύεται ένα άρθρο με τίτλο «Ο κ. Στυλ. Παττακός έκαμε δώρο στον Ολυμπιακό 1.000.000 δραχμάς. Λαμπρότητα στην χθεσινή εορτή». Το κείμενο είχε ως εξής:
«Με εξαιρετική λαμπρότητα εορτάσθη χθες στον Ολυμπιακό η επέτειος της Εθνοσωτηρίου επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως κ.Στ. Παττακού και του ΓΓΑ κ. Ασλανίδη. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μπουζάκης προσεφώνησε τους παρευρεθέντες επίσημους τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει εις την λεωφόρο της Επαναστάσεως. Ακολούθως έλαβε τον λόγον ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Παττακός ο οποίος είπε τα εξής: «Αγαπητοί μου φίλοι σας παρακαλώ να ενώσουμε όλοι τις προσπάθειες μας προκειμένου να επιτύχουμε την εξύψωσιν του αθλητικού πνεύματος και ιδιαιτέρως του Ολυμπιακού».
Το άρθρο κλείνει με την εξής είδηση: «Κατόπιν εισηγήσεως του ΓΓΑ κ. Ασλανίδη και εγκρίσεως του κ. Στ. Παττακού παρεχωρήθη εις τον Ολυμπιακό ως δώρον το ποσό του 1.000.000 δραχμών».
Καταλαβαίνετε πως «αδικούσε» η Επανάστασις (που τώρα οι ίδιοι λένε χούντα!) και ο ... επάρατος Ασλανίδης τον Ολυμπιακό? Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κ. Μπουζάκης ήταν πρόεδρος του Ολυμπιακού από τον Δεκέμβριο του 1967 έως τον Οκτώβριο του 1969.
- Στην εφημερίδα «Προαστίων και Δημοπρασιών» στις 11/11/1968 διαβάζουμε:
Ο ΓΓΑ κ. Ασλανίδης ανεκοίνωσεν ότι ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γ. Παπαδόπουλος ενέκρινεν την υπό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων παροχήν εις τον Ολυμπιακόν δανείου δρχ 30.000.000. Το ποσό τούτο διατίθεται δια την έναρξιν των έργων ανεγέρσεως του νέου σταδίου του Ολυμπιακού εις τον Άγιον Ιωάννην Ρέντη».
Ομοιότητες με τα μεταγενέστερα γεγονότα? Πάντως, το γήπεδο του Ρέντη ήταν έργο της χούντας! Το δάνειο φυσικά ήταν τύπου «δανεικά κι αγύριστα».
- Όλοι σας θα έχετε δει τον απίθανο γεράκο που εμφανίζεται στο TV Magic και μας το παίζει «γκουρού του Ολυμπιακού» και στο ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ που το παίζει απλά ιστορικός. Είναι ο Κώστας Μπαρμπής , πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων Ολυμπιακού, της γνωστής ΠΕΦΟ, από το 1963 μέχρι και σήμερα. Κατά καιρούς στην εκπομπή του στο γαυροκάναλο , καταφέρεται κατά του ΓΓΑ επί χούντας κ. Ασλανίδη, και αναφέρει την γνωστή λάσπη για το Wembley , για τον Ερυθρό Αστέρα που έφτιαξε τους πυλώνες του γηπέδου του με τα λεφτά που τον δωροδόκησε η χούντα (δηλ. ο Ασλανίδης) κλπ. Αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας τον Ασλανίδη σε σημείο που απορεί κανείς, ποιόν θέλει να πείσει.
Τον Δεκέμβριο του 1972 (δηλ. μετά το έπος του Wembley ) στο περιοδικό «Αθλητισμός και Νιάτα» βλέπουμε τον Μπαρμπή να ... βραβεύει με ειδική πλακέτα τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ασλανίδη για τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό κατά το διάστημα που υπήρξε ΓΓ Αθλητισμού! Στην φωτογραφία το ύφος του Μπαρμπή είναι επιεικώς «γλοιώδες»! Ο λόγος? Άγνωστος. Πάντως, ο λόγος σίγουρα δεν είναι το ότι αποκηρύσσει τον Ασλανίδη
Αυτά γινόντουσαν παρασκηνιακά. Ας δούμε και μερικά δημοσιεύματα εφημερίδων για να καταλάβουμε και τι γινόταν μέσα στο γήπεδο.
- Ομάδα, 30-11-1971 α.φ. 623 σχετικά με τον αγώνα ΠΑΟ Πανιώνιος 2 2.
« Ο κ. Κατσώρας διηύθυνε κατά τέτοιο τρόπο τον αγώνα που ξεσήκωσε δικαιολογημένα, τους παίκτες και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι τον θεώρησαν υπεύθυνο για το βαθμό που απώλεσε η ομάδα τους. Κι οπωσδήποτε δεν τον κολακεύει το γεγονός ότι φυγαδεύτηκε από αστυνομική δύναμη από το γήπεδο μιάμιση ώρα μετά τη λήξη του ματς. Τα περισσότερα φάουλ που σφύριξε εις βάρος του Παναθηναϊκού δεν ήταν φάουλ. Ανέκοψε τους γηπεδούχους με ανύπαρκτα οφσάιντ, χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη των εποπτών. Ενώ το ματς διεκόπη επί εννέα λεπτά λόγω τραυματισμού του τερματοφύλακα του Πανιωνίου, κράτησε μόλις τρία λεπτά καθυστέρηση. Διέκοψε το ημίχρονο ενώ ο Δομάζος ετοιμαζόταν να εκτελέσει φάουλ έξω από την περιοχή του Πανιωνίου και σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο 88'. Στο 72' ο Αντωνιάδης μπήκε στην περιοχή, ο Φίλης έπεσε στα πόδια του και του πήρε την μπάλα. Στη συνέχεια έμεινε στο έδαφος υποκρινόμενος τον τραυματία. Καθώς όμως κρατούσε χαλαρά τη μπάλα, ο Αντωνιάδης του την απέσπασε και την έστειλε στα δίχτυα. Δεδομένου ότι ο διαιτητής δεν είχε σφυρίξει τίποτα το γκολ ήταν έγκυρο. Ο κ. Κατσώρας όμως το ακύρωσε και παραχώρησε ελεύθερο!».
- Βραδινή, 7-6-1971 α.φ. 16794 σχετικά με τον αγώνα ΠΑΟΚ ΠΑΟ 3 2.
« Στο 73' και ενώ το σκορ ήταν 2 2, ο Ελευθεράκης πήρε τη μπάλα από το κέντρο, προχώρησε μόνος του, και πέρασε δυο αντιπάλους του, έφτασε σε θέση βολής, εξαπέστειλε ισχυρό σουτ και πέτυχε γκολ. Ο διαιτητής κ. Παπαβασιλείου και οι παίκτες του Παναθηναϊκού πήγαιναν προς τη σέντρα, όταν αιφνιδίως προεκλήθη διάλογος μεταξύ παίκτου του ΠΑΟΚ και του επόπτη. Ο διαιτητής έσπευσε, ο διάλογος γενικεύτηκε, προκλήθηκαν επεισόδια και τελικώς ακυρώθηκε το γκολ διότι κάποιος άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού όπως υποστήριξε εκ των υστέρων ο επόπτης ήταν οφσάιντ! Ο διαιτητής όμως είχε ιδία αντίληψιν διότι βρισκόταν κοντά στη φάση, ενώ ο Ελευθεράκης πήρε τη μπάλα από το κέντρο, προχώρησε και πέτυχε γκολ με ατομική προσπάθεια.».
- Βραδινή, 17-6-1971 α.φ. 16803 σχετικά με τον αγώνα Πιερικός ΠΑΟ 0 0.
«Στο 33', μετά από κεφαλιά του Καμάρα, ο Καμπάς απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή, αλλά ο διαιτητής Περπερίδης δεν έδωσε πέναλτι.».
- Βραδινή, 21-6-1971 α.φ. 16806 σχετικά με τον αγώνα Πανιώνιος ΠΑΟ 2 1.
«Ο Δομάζος έκανε μια ωραία μπαλιά (30') και ο Γραμμός με πλασαριστό σουτ ισοφάρισε. Το γκολ όμως δεν μέτρησε λόγω αντίθετης γνώμης του επόπτη και του διαιτητή Ζλατάνου που το ακύρωσαν ως οφσάιντ. Στο 71' ο Καμάρας πέτυχε γκολ με κεφαλιά που επίσης ακυρώθηκε ως οφσάιντ.».
- Ομάδα, 14-12-1971 α.φ. 677 σχετικά με τον αγώνα Ολυμπιακός Απόλλωνας 2 0.
«Η διοίκηση των ηττηθέντων καταγγέλλει σφαγιασμό. Το βαρύτερο σφάλμα του διαιτητή Πρωτονοτάριου ήταν το διαφορετικό μέτρο με το οποίο έκρινε τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τους δύο τερματοφύλακες. Ενώ ο Καρυπίδης χτύπησε με κεφαλιά στο πρόσωπο του Αλυφαντή, αρκέστηκε σε παρατήρηση. Όταν όμως ο Πιπιλικάκης τράβηξε από τα μαλλιά τον Αργυρούδη, έσπευσε να τον αποβάλλει, καταδικάζοντας τον Απόλλωνα να παίξει επί 10 λεπτά με τον Τακτικό κάτω από τα δοκάρια του. Ο Κυριακού αναρωτιόταν μετά το ματς: Πώς να κερδίσουμε με τέτοια διαιτησία? Δεν μας έδωσε κανονικό γκολ του Αλυφαντή.».
- Μακεδονία, 30-4-1972 σχετικά με τον αγώνα Ολυμπιακός Βόλου Ολυμπιακός Πειραιώς 0 -1.
« Ο Ολυμπιακός Πειραιώς κατόρθωσε, επωφεληθείς ενός σφάλματος της αμύνης των γηπεδούχων, να επιτύχει ένα γκολ και να κερδίσει έτσι τους βαθμούς της νίκης. Δια το τέρμα αυτό, εκτός της αμύνης του Ολυμπιακού Βόλου που αδράνησε, υπεύθυνος είναι και ο διαιτητής Ελευθεριάδης, ο οποίος παρέβλεψε καταφανές οφσάιντ του Γιούτσου, εξ αιτίας του οποίου προεκλήθη η αδράνεια της αμύνης των Βολιωτών. Οι Πειραιείς κατέβηκαν εις το γήπεδον αποφασισμένοι να κερδίσουν οπωσδήποτε και, εκτός της ευνοίας του διαιτητού, επεστράτευσαν υπερβολική σκληρότητα, η οποία έγινε αφορμή να εκνευριστούν οι παίκτες του Βόλου, αφού οι τραυματισμοί των ήταν συνεχείς. Ήταν δε τόσο μεγάλη η προκλητικότης των Πειραιωτών που εις το 13' ο Βασιλόπουλος εκλώτσησε τον ευρισκόμενον εις το έδαφος Μαλάκον χωρίς ο διαιτητής να τον παρατηρήσει.».
1972/73
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ
Ο Ολυμπιακός επί 13 χρόνια τρώει την μια σφαλιάρα πίσω από την άλλη. Από τη δημιουργία της Α' Εθνικής κατηγορίας ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 8 πρωταθλήματα, η ΑΕΚ 3 και ο Ολυμπιακός μόλις 2. Η πίεση από τον κόσμο του Ολυμπιακού είναι τεράστια και δεν είναι λίγες οι φορές που οι οπαδοί ξεσπάνε στους παίκτες με πέτρες, κορνέδες, ύβρεις και απειλές. Ο Ολυμπιακός πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα και όλοι δουλεύουν για αυτό.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ' αρχήν, την ηγεσία του Ολυμπιακού ανέλαβε ένας εφοπλιστής, ο Ν. Γουλανδρής. Ο Γουλανδρής ξόδεψε τεράστια ποσά για μεταγραφές που γίνονταν «κατ' εξαίρεσιν» για τον Ολυμπιακό, αφού ο Ασλανίδης και ο νέος ΓΓΑ Βλαδίμηρος (γνωστός για τα φιλοολυμπιακά του αισθήματα) απαγόρευαν στις υπόλοιπες ομάδες να πάρουν έτοιμους παίκτες. Έτσι κοντά στους Κρητικόπουλο, Συνετόπουλο, Σιώκο, Τριαντάφυλλο, Αργυρούδη, Περσίδη ήρθαν και οι Κελεσίδης, Γκλέζος, Κουρέας, Παμπουλής καθώς και οι «ομογενείς» Άλτσιμπαρ, Νικολά, Λοσάντα και Βιέρα (και μερικοί μιλάνε ακόμα για τον Ρότσα).
- Ομάδα, 26-9-1972 α.φ. 718 σχετικά με τον αγώνα Άρης ΠΑΟ 0 0.
«Ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ένσταση επειδή ο διαιτητής Παπαβασιλείου ακύρωσε κανονικό τέρμα του Ελευθεράκη (14'), αγνόησε άλλο κανονικό τέρμα του Βερόν (45') και δεν έδωσε πέναλτι σε βάρος του Άρη όταν ο Σεμερτζίδης απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή (64').».
- Ντέρμπυ, 8-12-1972 σχετικά με τον αγώνα Παναχαϊκή Ολυμπιακός 0 0.
«Ο κ. Μίχας λοιπόν, που την Κυριακή και τι δεν έκανε για να δώσει στον Ολυμπιακό την πολύτιμη ισοπαλία που επανηγύρισαν οι οπαδοί του. Με το δίκιο τους βέβαια. Η ισοπαλία για τον Ολυμπιακό, το περιβόητο και πλασματικό 0 0 ήταν ένας άθλος για τους Πειραιώτες. Για τους Πατρινούς φιλάθλους όμως, γι' αυτούς που ξέρουν να κρίνουν αντικειμενικά και ρεαλιστικά έναν αγώνα, το 0 0 της Κυριακής ήταν μια εξευτελιστική ισοπαλία. Ένα αποτέλεσμα που κρύβει όλο το αίσχος της ελληνικής διαιτησίας. Και η 3η Δεκεμβρίου 1972 για τους φιλάθλους των Πατρών θα μείνει άσβεστη στη μνήμη των. Θύτης ο Μίχας και θύμα η μεγάλη, η ασύγκριτη Παναχαϊκή. Είναι η ημέρα του αίσχους της ελληνικής διαιτησίας, την οποία ο Μίχας διέσυρε πανελληνίως.
- Στις 12-12-1972 ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Ολυμπιακό 1 0 στη Λεωφόρο με διαιτητή τον Κομνηνάκη. Τι έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής:
Εστία: «Εις το 80' ο Παναθηναϊκός ευρέθη προ μιας ακόμα μεγάλης ευκαιρίας δια να ισοφαρίσει, αλλά ο Σιώκος ανέτρεψε τον διαφυγόντα Γραμμό εντός της μεγάλης περιοχής. Το πέναλτι ήταν εμφανές αλλά δεν κατελογίσθη.».
Μακεδονία: «Στο 80' ο Δομάζος έδωσε μια μπροστινή μπαλιά στον Γραμμό που ξέφυγε και, ενώ ευρίσκετο εντός της περιοχής ανετράπη από τον Σιώκο. Ο διαιτητής κατελόγισε φάουλ εκτός περιοχής παρά τις διαμαρτυρίες των πρασίνων. (Το 1996 ο διαβόητος Παπουτσέλης πρωτοτύπησε από την ανάποδη: καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε φάουλ εκτός της περιοχής του Παναθηναϊκού). Στη συνέχεια το παιχνίδι ήταν επιθετικός μονόλογος του Παναθηναϊκού.
Τα Νέα: «Στο 80' και 81' κι αφού ο Παναθηναϊκός σε ολόκληρη την επανάληψη είχε διατηρήσει την υπεροχή, ο Ολυμπιακός υπέπεσε σε δυο σοβαρά αμυντικά σφάλματα τα οποία έπρεπε να καταλογισθούν ως πέναλτι. Στο πρώτο υπέπεσε ο Σιώκος ανατρέποντας από πίσω τον Γραμμό ένα τουλάχιστον μέτρο εντός της περιοχής. Ο διαιτητής έφερε την μπάλα πίσω όσο χρειαζόταν για να κτυπηθεί φάουλ! Κατά την εκτέλεση του, πάλι ο Σιώκος, δυο μέτρα μπροστά από την εστία του ρύθμισε με γροθιά την πορεία της μπάλας. Αυτή τη φορά η διαιτησία ''δεν είδε'' τίποτα αντικανονικό.».
Ακρόπολις: «Η ήττα αδικεί τον Παναθηναϊκό, όπως τον αδικεί και ο μη καταλογισμός πέναλτι στο 80' από τον διαιτητή, εφόσον ο Γραμμός ανετράπη εντός της περιοχής. Ο Κομνηνάκης όμως ηρκέσθη να δείξει φάουλ επί της γραμμής.».
Ελληνικός Βορράς: «Ο διαιτητής ελέγχεται για την επιδειχθείσαν ελαστικότητα και για τον μη καταλογισμον του πέναλτι στην ανατροπή του Γραμμού. Η εχθρική διαιτησία στέρησε από τον Παναθηναϊκό τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας.
- Στις 21-12-1972 μετά τον αγώνα Ηρακλής Ολυμπιακός 0 1, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έστειλε στις αθλητικές αρχές και στον ΓΓΑ Βλαδίμηρο το παρακάτω τηλεγράφημα:
«Αξιότιμον ΓΓΑ κ. Βλαδίμηρον
ΕΠΟ
ΟΔΠΕ
Ο Ηρακλής διαμαρτύρεται εντονότατα δια απροκάλυπτον σφαγιασμόν του υπό του διαιτητού αγώνος με Ολυμπιακόν Μονιάκη. Ο εν λόγω διαιτητής από των πρώτων δευτερολέπτων απέδειξεν απροσχηματίστως ότι παντί τρόπω επεδίωκε την δημιουργίαν πλαστού αποτελέσματος υπέρ του Ολυμπιακού. Άμα τη ενάρξει του αγώνος η επίδειξις ανεξηγήτου αυστηρότητος εις παίκτας ημετέρας ομάδος, η απροσχημάτιστος ακύρωσις κανονικοτάτου τέρματος της ομάδας μας και η εν συνεχεία αδικαιολόγητος αποβολή παίκτου αυτής, η ηθελημένη αγνόησις πασιφανέστατου πέναλτι υπέρ ημών και η παρά τους κανονισμούς απαγόρευσις επαναλήψεως ετέρου υπερ ημών πέναλτι συνιστούν κραυγαλέας αποδείξεις της προκαταλήψεως του εν λόγω διαιτητού καθ 'ημών και πιστοποιούν ότι ούτος απροκαλύπτως και βάσει σχεδίου οδήγησε την ομάδα μας εις πλαστήν ήτταν. Ο εν λόγω διαιτητής τυγχάνει χαρακτηριστικώς επικίνδυνος και ως εκ τούτου αποβλητέος του σώματος των Ελλήνων διαιτητών ...; Ο Ηρακλής πιστεύει ότι το Πρωτάθλημα δέον προτίστως όπως διεξάγεται τιμίως και μη προκαλούνται πλαστά αποτελέσματα καθ 'ότι ...; πάσα περαιτέρω ανάμιξις των εργατών του αθλητισμού εις τα αθλητικά πράγματα αποβαίνει επί ματαίω και άνευ αποτελέσματος.».
- Στις 6-2-1973 νέο τηλεγράφημα διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά από τα Τρίκαλα μετά από τον αγώνα τους με τον Ολυμπιακό:
«Το ΔΣ του ΑΟ Τρίκαλα, συνελθόν εκτάκτως μετά το πέρας του αγώνος προς τον Ολυμπιακόν Πειραιώς, διαμαρτύρεται εντονότατα δια την άνευ προηγουμένου μεροληπτικήν και ανεκδιήγητον διαιτησία του κ. Μίχα εις βάρος της ομάδος μας. Ο εν λόγω διαιτητής, παρουσία 20.000 φιλάθλων, ανερυθρίαστως απέδειξε δια μιαν ακόμη φοράν ότι αι μικραί ομάδες απαγορεύεται να κερδίζουν τας κατ' ονομασίαν μεγάλας έστω και αν είναι γηπεδούχοι και ανώτεραι. Εδέχετο προπηλακισμούς και ύβρεις εκ μέρους των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Υβρίζοντο αι επόπται γραμμών, υπεδείκνυαν ούτοι εις τον κ. Μίχα τους παίκτας των Τρικάλων και το αποκορύφωμα, επέτρεψε εις τον Ολυμπιακόν να προηγηθεί με τέρμα το οποίον προήλθε από άουτ. Υπό τοιαύτας συνθήκας ερωτώμεν υμάς κ. Γενικέ, πρέπει να συνεχίσωμεν μοιρολατρικώς την περαιτέρω συμμετοχήν μας εις το πρωτάθλημα? Είναι δυνατόν οι φίλαθλοι να συνεχίζουν το άθλημα και τέλος υπό τοιαύτην διαιτησίαν είναι δυνατόν να διασφαλιστούν οι παίκται το ΠΡΟΠΟ? Ευελπιστούντες ότι έστω και την ύστατην στιγμήν με τα ανωτέρω θα συμβάλωμεν εις την εξυγίανσιν της διαιτησίας, αναμένομεν δικαίωσιν προσπαθειών μας.».
- Στις 25-2-1973 θύμα ήταν ο ΠΑΟΚ. Τι έγραψε η Ομάδα (α.φ. 740):
«Ο Γκαϊτατζής τραυμάτισε τον Ασλανίδη δυο φορές (5' και 20'), οπότε ο παίκτης του ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Στη συνέχεια ο Γιούτσος τραυμάτισε τον Ιωσηφίδη (23') που υπέστη εξάρθρωση της ωμοπλάτης και εγκατέλειψε τον αγώνα.
Μετά το ματς έγιναν οι εξής δηλώσεις:
Σάνον (προπονητής): Σκέτη φάρσα. Κανένα πρωτάθλημα δεν αξίζει να το κατακτήσεις όταν σπάζονται πόδια.
Κούδας :Αφού θέλουν πόλεμο θα τον έχουν.
Σιμιτζής (πρόεδρος ΠΑΟΚ): Αυτό δεν ήταν ποδόσφαιρο, αλλά εν ψυχρώ εκτέλεση.
Μαρτικιάν (αντιπρόεδρος): Οι αντικειμενικοί σκοποί και οι ευσεβείς πόθοι ορισμένων πραγματοποιήθηκαν. Όσοι είχαν μάτια είδαν.».
- Έτσι φτάνουμε στις 11-3-1973, η ημέρα του ντέρμπι Παναθηναϊκού Ολυμπιακού. Οι δύο αντίπαλοι είχαν από 56 βαθμούς και ήταν φανερό ότι οι πράσινοι, που είχαν ευκολότερο πρόγραμμα στη συνέχεια, θα παρέμεναν πρώτο φαβορί για τον τίτλο έστω και να έχαναν το ματς. Οπότε τι έπρεπε να κάνει ο διαιτητής Λάτσιος? Διαβάστε.
Στο 19' απέβαλε τον Παπαδημητρίου επειδή έδωσε επιδεικτικά τη μπάλα στους παίκτες του Ολυμπιακού!!!(τέτοια ευαισθησία)
Στη συνέχεια ο Συνετόπουλος «έστρωσε» διαδοχικά στο έδαφος τους Ελευθεράκη Δημητρίου. Ο Λάτσιος (ο ευαίσθητος) περιορίστηκε στο να του δείξει την κίτρινη κάρτα!
Στο 45' ο Ντεμέλο ανατράπηκε από πίσω από τους Βιέρα και Συνετόπουλο αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε το πέναλτι.
Στο 81' και ενώ ο εριστικότατος Συνετόπουλος κατάφερε με προκλητικές ενέργειες να εκνευρίσει τον Κωνσταντίνου, άρχισε συμπλοκή ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων με πρωταγωνιστές τους Γκλέζο και Συνετόπουλο. Ο Λάτσιος όμως είχε βρει την ευκαιρία που ζητούσε. Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση διέκοψε τον αγώνα, πήγε στα αποδυτήρια και ισχυρίστηκε ότι ο Παναθηναϊκός είχε αποχωρήσει από τον αγώνα!!!
Η συνέχεια? Η ΕΠΟ, με πρωτοφανή ταχύτητα, μηδένισε τον Παναθηναϊκό τόσο στο ματς με τον Ολυμπιακό όσο και στα δυο επόμενα (με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω) ανοίγοντας έτσι διάπλατα στον Ολυμπιακό τον δρόμο για τον τίτλο!!!
Βέβαια τιμώρησε και τον πρωταίτιο των επεισοδίων Συνετόπουλο με το βαρύ πρόστιμο των ...; 250 δραχμών!!!
- Στις 14-3-1973 η εφημερίδα Ντέρμπυ δημοσίευσε το παρακάτω ρεπορτάζ (με τίτλο Η ΟΔΠΕ εγνώριζε από το πρωί ότι θα μηδενισθεί ο ΠΑΟ Δεν όρισε διαιτητάς για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ ενώ δεν είχε εκδοθεί ακόμα η απόφασις της ΕΠΟ!) που αποδεικνύει ότι η υπόθεση ήταν στημένη για να μηδενιστεί ο Παναθηναϊκός.
« Η ΕΠΟ, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου, έλαβε υπ΄όψιν της όσα αναφέρει στο φύλλο αγώνος ο κ. Λάτσιος και ''καρατόμησε'' εν ψυχρώ τον Παναθηναϊκό, καταπατώντας τον κανονισμό που προβλέπει τη διαδικασία της διακοπής ενός αγώνα και την οποία ουδέποτε τήρησε ο κ. Λάτσιος. Αντί λοιπόν να περιμένει κανείς την παραδειγματική τιμωρία του διαιτητή, έλαβε υπ΄όψιν της όσα ανέγραψε ούτος στο φύλλο αγώνος και ''εξόντωσε'' τη ζωντανή δόξα της Ελλάδος. Το πλέον περίεργο όμως δεν είναι το γεγονός αυτό, αλλά η ενέργεια της ΟΔΠΕ να μη ορίσει διαιτητάς του αγώνος Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ, πράγμα που σημαίνει ότι εγνώριζε εκ των προτέρων την απόφασιν της ΕΠΟ! Η κλήρωσις των διαιτητών έγινε στις 11 το πρωί και η απόφαση βγήκε στις 4 το απόγευμα!».
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Λες Σάνον δήλωσε στην Ομάδα (α.φ. 743):
«Το είχα προβλέψει. Έβλεπα ένα καζάνι να βράζει και περίμενα ότι, όπου να' ναι, θα γινόταν η έκρηξη. Φοβόμουν μάλιστα μήπως αυτά συμβούν στο δικό μας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και είχα προειδοποιήσει τους παίκτες μου- και είδατε τι έγινε στο Φάληρο. Έβλεπα όλο το ματς του Ολυμπιακού στην τηλεόραση. Η λογική οδήγησε τη σκέψη μου ότι κάποιος δεν θα άντεχε αυτό που γινόταν και θα όρθωνε το ανάστημα του εναντίον της αδικίας, για να τεθεί επιτέλους κάποτε φραγμός στις αυθαιρεσίες.».
- Στις 18-3-1973 ο Ολυμπιακός νίκησε τον Εθνικό 2 1 με γκολ από πέναλτι που κέρδισε ο Παμπουλής, ο οποίος όμως βρισκόταν σε θέση οφσάιντ που είχε υποδείξει ο επόπτης σηκώνοντας το σημαιάκι του. Ο διαιτητής Αλεξόπουλος έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι ο ανατραπείς ...; Αργυρούδης(!) δεν επηρέαζε τη φάση και ότι είχε ιδίαν γνώμην (!!). Την επόμενη ημέρα η διοίκηση του Εθνικού έδωσε στις εφημερίδες την παρακάτω ανακοίνωση:
« Το ΔΣ του Εθνικού, συνεδριάσαν εκτάκτως κατόπιν της απαραδέκτου διαιτησίας κατά τον σημερινόν αγώνα μετά του Ολυμπιακού, του ανεπανορθώτου τραυματισμού της διαιτησίας και του αθλήματος υπό του κ. Αλεξόπουλου και της νοθεύσεως του αποτελέσματος του αγώνος δια των αποφάσεων του ...; διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται λόγος απασχολήσεως του πλέον με τον αθλητισμό και αποφασίζει όπως: (α) εκφράσει έπαινον προς τους αθλητάς του οι οποίοι με την ψύχραιμον στάσιν των απέδειξαν την αθλητική αγωγήν και συνειδησίν των, (β) μετάσχει εις τους επόμενους αγώνες πρωταθλήματος δια της αναπληρωματικής ομάδος του, (γ)συγκαλέσει έκτακτον γενικήν συνέλευσιν του συλλόγου ίνα αποφασίσει της περαιτέρω πορείας του συλλόγου. Εν τέλει, ως απλοί φίλαθλοι θα αναμείνομεν τις αποφάσεις των υπευθύνων κατόπιν των επισήμων προσφάτως δηλώσεων περί εξυγιάνσεως του αθλητισμού και απονομής δικαιοσύνης εις τους αδικούμενους συλλόγους.».
- Η Υπόθεση Ρήγα.
Στις 22-4-1973 η Παναχαϊκή έκανε μια τρομερή έκπληξη νικώντας τον ΠΑΟΚ 5 3 μέσα στην Τούμπα και επιτρέποντας έτσι στον Ολυμπιακό να περάσει έναν βαθμό τον ΠΑΟΚ. Την επόμενη εβδομάδα ο Ρήγας της Παναχαϊκής ομολόγησε ότι πήρε 300.000 δρχ. για να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερα, γεγονός που συνιστούσε δωροδοκία σύμφωνα μ τους κανονισμούς εκείνης της εποχής. Η εφημερίδα Ομάδα σε εκτεταμένα ρεπορτάζ που έκανε μετά την πτώση της χούντας (20-8-1974 α.φ. 809) γράφει με τίτλο Γιατί το πόρισμα μπήκε στο ντουλάπι? Τα εξής:
«Η υπόθεση Ρήγα, που αποκαλύφθηκε ύστερα από την απόφαση της Παναχαϊκής να διαγράψει τον παίκτη της, συνετάραξε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ αφού έγινε γνωστό ότι το δικό τους παιχνίδι είχε σαν στόχο η πριμοδότηση αυτή. Ήταν μια απόφαση η οποία έδωσε κατ' αρχήν λύση στο ερώτημα τι εννοούσαν οι ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής όταν μετά τον αγώνα, στα αποδυτήρια του γηπέδου της Τούμπας, ακουγόταν να λένε ''τι θα γίνει με τα 300?''. Γιατί η υπόθεση Ρήγα ξεσκέπασε το ότι υπήρχε προσυνεννόηση και ότι η προσφορά ήταν γνωστή. Ο ΠΑΟΚ, από τη πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε το νέο, κινήθηκε και με τηλεγράφημα τους στον εισαγγελέα Πατρών ζήτησε τη διενέργεια ερεύνης με σκοπό να αποκαλυφθεί το όνομα του ατόμου που είχε τη δυνατότητα να μετρήσει 300 χιλιάρικα, οι δε δικηγόροι του συμβουλίου έβαλαν κάτω τους νόμους και τις εγκυκλίους και μελέτησαν το θέμα από κάθε πλευρά. Ο ΓΓ του συλλόγου κ. Σεργιαννίδης εξέθεσε τις απόψεις του ΠΑΟΚ και ανέφερε ότι, όσον αφορά την υπευθυνότητα του Ολυμπιακού, αυτή αποδεικνύεται από το πρακτικό της διοικήσεως της Παναχαϊκής το οποίο αναφέρει ότι ο Ρήγας δέχτηκε τα χρήματα από πρόσωπα προσκείμενα στον Ολυμπιακό που, βάσει του Νόμου, πρέπει να οδηγηθεί στη Β' κατηγορία. Κατέληξε δε λέγοντας ότι, αν η ΕΠΟ δεν θελήσει να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις, ο σύλλογός του θα προσφύγει στον υφυπουργό κ. Αγαθοκλέους, ο οποίος είναι αρμόδιος βάσει του νόμου. Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, ο ΠΑΟΚ φέρεται αποφασισμένος να μην αφήσει το θέμα να περάσει χωρίς να διερευνηθεί.».
Στη συνέχεια η ΕΠΟ διέταξε έρευνα και ανέθεσε την υπόθεση σε ανακριτική επιτροπή. Εξετάστηκαν μάρτυρες, συζητήθηκαν πολλά, αλλά το πόρισμα της επιτροπής δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Διέρρευσαν όμως πληροφορίες ότι βρέθηκαν οι ένοχοι και ότι υποστηρίχθηκε η άποψη ότι δεν θα ξεφύγουν από τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Το πόρισμα παραδόθηκε στην ΕΠΟ η οποία, χωρίς να το δώσει στη δημοσιότητα, στηρίχθηκε επ' αυτού και εισηγήθηκε τις εξής ποινές στη ΓΓΑ:
Α) τη διαγραφή του Ρήγα.
Β)την τιμωρία του Λεβεντάκου (Παναχαϊκής) για ένα χρόνο επειδή μετέσχε στις διαπραγματεύσεις πριμοδοτήσεως.
Γ) την αφαίρεση της φιλάθλου ιδιότητας από το μέλος του Ολυμπιακού Πέτρο Βασάλα.
Δ) την παραπομπή του προπονητή του Ολυμπιακού Λάκη Πετρόπουλου στη ΓΓΑ για απολογία, δεδομένου ότι δεν παρουσιάστηκε στην ανακριτική επιτροπή της ΕΠΟ καίτοι είχε κληθεί δυο φορές. Διευκρινίζετε ότι ορισμένοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην επιτροπή ισχυρίστηκαν ότι πήραν τα χρήματα από το σπίτι του Πετρόπουλου.
Ε) την παραπομπή του ταμία του Ολυμπιακού στη ΓΓΑ για απολογία, δεδομένου ότι το όνομα του ανεφέρθη κατά τη διαδικασία των ανακρίσεων.
Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση ήταν ότι η ΓΓΑ σκέπασε με σιωπή την εισήγηση της ΕΠΟ και μόνο προς το ένα σκέλος επελήφθη, ενέκρινε δηλαδή τη διαγραφή του Π
Ρήγα. Ο φάκελος μπήκε στο ντουλάπι, ενώ οι απορίες του φίλαθλου κοινού ήταν πολλές και δικαιολογημένες.
- Στις 6-5-1973, ο Ολυμπιακός νίκησε την Καλαμάτα 2 1 με ένα περίεργο πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Καλλιγέρης. Δυο ημέρες αργότερα η Αθλητική Ηχώ δημοσίευσε τα εξής:
«Πρωτοφανής αναβρασμός επικρατεί στην Καλαμάτα εξ αιτίας της άδικης ήττας από τον Ολυμπιακό, η οποία προήλθε εκ της μεροληπτικής διαιτησίας του Μίχα (πάλι αυτός). Εν τω μεταξύ ο Καλλιγέρης που υπέπεσε στο πέναλτι από το οποίο σημειώθηκε το νικητήριο τέρμα του Ολυμπιακού, έγινε άφαντος! Η στάση του χαρακτηρίζεται τουλάχιστον περίεργη και κυκλοφορούν πολλές φήμες στις οποίες βέβαια δεν μπορεί κανείς να δώσει βάση.».
- Στις 13-5-1973, μετά την ήττα του Πανιωνίου από τον Ολυμπιακό, η διοίκηση των κυανέρυθρων τιμώρησε τον Χάιτα με αποκλεισμό αναφέροντας επί λέξει ότι ''είχε μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Ολυμπιακό''. Χμμ ...;
- Στις 20-5-1973 και ενώ το ματς των δυο Ολυμπιακών στο Βόλο ήταν 1 1, ο διαιτητής Ζλατάνος παραχώρησε πέναλτι υπέρ των Πειραιωτών (79'). Ο Σιώκος όμως σημάδεψε το δοκάρι και οι Πειραιώτες ''πάγωσαν''. Ξέρετε τι έγινε μετά? Στο 88' νέο πέναλτι, το σκορ 1 2 και όλα εντάξει. Την ίδια ημέρα στη Νέα Σμύρνη ο διαιτητής Παπαβασιλείου (και αυτός πάλι) έκλεισε τα μάτια σε καταφανές πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ όταν ο Χ. Ιντζόγλου ανέτρεψε τον Κούδα και το σκορ έμεινε 0 - 0. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε διαφορά δυο βαθμών του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ και έτσι η ''θρυλική'' ομάδα πήρε το πρωτάθλημα. Ωραία, ε?
Δηλώσεις στο περιοδικό Εικονογραφημένα Σπορ:
Κώστας Νεστορίδης: Έγινε πρωτάθλημα φέτος? Εγώ δεν νομίζω κάτι τέτοιο. Από την ημέρα που άρχισε μέχρι την ημέρα που τελείωσε συνεχώς ακούγονταν ''ψίθυροι'' ότι πολλές ομάδες χρησιμοποιούσαν αθέμιτα μέσα προκειμένου να φτάσουν στη νίκη. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά ακούστηκαν τόσα πολλά που είναι αρκετά για να απομακρύνουν τους φιλάθλους από τα γήπεδα.
Λες Σάνον: Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός υπήρξε το μεγάλο θύμα. Μιλάω έτσι επειδή νιώθω συμπάθεια προς τα θύματα διότι θύματα είμαστε κι εμείς. Οι διαιτητές δεν πρέπει να επηρεάζονται από το όνομα των αντιπάλων ή τη βαθμολογική σημασία του αγώνα. Σε δυο αγώνες του ΠΑΟΚ είχαν βάλει τον ίδιο διαιτητή, τον Κομνηνάκη. Με τον Ολυμπιακό στην Θεσσαλονίκη ήταν απαράδεκτος, ενώ στο παιχνίδι μας με τον Εθνικό υπήρξε άριστος. Πως εξηγείται ο ίδιος διαιτητής σε ένα ματς να αποδεικνύεται ικανότατος και στο άλλο όχι?
Μίμης Δομάζος: Ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι να έχει γίνει χειρότερο πρωτάθλημα. Ποτέ άλλοτε στα 15 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο δεν θυμάμαι να υπήρχε εκ των προτέρων σχέδιο εξοντώσεως των άλλων ομάδων προκειμένου να αναδειχτεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός. Ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν το ήθελα ποτέ.
Και ένα τελευταίο γεγονός. Στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φίλων του ΠΑΟ Γκύζη (29-1-1973) παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΑΠ και πρόεδρος του Ολυμπιακού τη σεζόν 1971-72, Γ. Βαρδάνης. Στην ομιλία του έπλεξε το εγκώμιο του Παναθηναϊκού, όπως είχε κάνει 10 χρόνια πριν και ο Γ. Ανδριανόπουλος, λέγοντας: «Είμαι συγκινημένος γιατί με κάλεσαν σε αυτή τη θαυμάσια λέσχη. Αποτελεί τιμή να είναι κανείς φίλαθλος του Παναθηναϊκού και σας το λέω εγώ που διετέλεσα και πρόεδρος του Ολυμπιακού. Πάντα τον Παναθηναϊκό τον είχα στην καρδιά μου γιατί και το τονίζω- κάνει πραγματικά τίμιο πρωταθλητισμό ...;».
Αυτά τα ωραία γινόντουσαν τότε που στην εξουσία βρισκόταν η χούντα των Συνταγματαρχών, την οποία κατέκτησε με τη βοήθεια των Αμερικανών. Νομίζω ότι πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να πιστεύουν σε παραμύθια. Αν όμως επιμένουν να κοιμούνται ήσυχοι με ιστορίες, να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν ο Κακός Λύκος.
30 χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε μια άλλη ''χούντα'', αυτή του πράκτορα της Στάζι με τη βοήθεια του ''Κοκκαλιάρη''. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία ...;
Υ.Γ. Η εύρεση αυτών των γεγονότων και δημοσιοποίηση τους είναι έργο αλλά πέντε φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Τα ονόματα τους είναι Αλ. Καγκάρας, Ηλ. Δοξατινός, Γ. Καλαμόπουλος, Ι. Μαυροσκιώτης, Γ. Φαρούτης.