Τεν Κάτε έφυγε, Νιόπλιας ήρθε!
Βόμβα στον Παναθηναϊκό, καθώς ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Χενκ Τεν Κάτε και η πρόσληψη του Νίκου Νιόπλια με βοηθό τον Βαζέχα!
Ο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης τεχνικός της εθνικής ελπίδων, Νίκος Νιόπλιας είναι πλέον ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην «πράσινη» ΠΑΕ. Συγκεκριμένα μέσα σε λίγα λεπτά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Ολλανδό τεχνικό και η πρόσληψη του Νιόπλια με βοηθό τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του «τριφυλλιού» Κριστόφ Βαζέχα.
Πάντως με δεδομένο ότι άμεσα ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάτες του 55χρονου τεχνικού, είναι φανερό ότι η απόφαση ήταν ειλλημένη αν όχι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον αμέσως μετά την ήττα του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη.
Άλλωστε οι δύο τους βρέθηκαν το μεσημέρι στα γραφεία του κ. Πατέρα με τον οποίο συνομίλησαν αρκετή ώρα για το νέο τους πόστο. Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είχε ραντεβού με τον Ολλανδό προπονητή και αφού ζήτησε εξηγήσεις για την εικόνα της ομάδας, στην συνέχεια τα πράγματα πήραν τον γνωστό τους δρόμο.
«Στόχος μου οι τίτλοι»
Τους τίτλους που γεύτηκε ως παίκτης του Παναθηναϊκού επιθυμεί και ως προπονητής πλέον του «τριφυλλιού», ο Νίκος Νιόπλιας ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη τιμή το νέο... βήμα στην καριέρα του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ για τον «Κοκό» και τον «τρελό Πολωνό» αναφέρει τα εξής:
«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει ότι προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει από σήμερα ο κ. Νίκος Νιόπλιας με συνεργάτη τον κ. Κριστόφ Βαζέχα.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού. Από σήμερα κιόλας πιάνουμε δουλειά και στόχος μου είναι να πετύχω με την ομάδα σαν προπονητής ό,τι και σαν παίκτης: να κατακτήσω τίτλους», δήλωσε ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού.
Από την πλευρά του, ο Κριστόφ Βαζέχα επισήμανε: «Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Παιανία. Η ομάδα έχει όλες τις δυνατότητες να φτάσει στην κορυφή και εκεί θέλουμε να την οδηγήσουμε».
Η ανακοίνωση του... διαζυγίου
Aναλυτικά η ανακοίνωση της «πράσινης» ΠΑΕ για το... διαζύγιο αναφέρει:
«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει ότι σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος, κ. Νικόλας Πατέρας με τον προπονητή της ομάδας, κ. Χενκ τεν Κάτε, συμφώνησαν τη λύση της συνεργασίας τους.
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον προπονητή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα και για τη συνεργασία τους και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο μέλλον».
Από την δική του πλευρά ο Ολλανδός προπονητής δήλωσε: «Υπήρξε τιμή για μένα η συνεργασία μου με τον Παναθηναϊκό και τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το έργο μου. Έχω βάλει τα θεμέλια για την ομάδα. Σέβομαι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι με τη συνολική εικόνα, αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου δώσαμε τα πάντα για την επιτυχία. Η απόφαση του προέδρου δεν θα επηρεάσει τη μεταξύ μας σχέση και τη φιλία που αναπτύξαμε. Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για την υποστήριξή τους και εύχομαι η ομάδα να κερδίσει τον τίτλο».
Οι λόγοι του διαζυγίου
Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους λόγους που ο Χενκ Τεν Κάτε αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό αλλά και το γιατί τον διαδέχονται οι Νιόμπλιας και Βαζέχα. Η αντίδραση των παικτών.
Προσδοκίες που έμειναν προσδοκίες
Καταρχήν η είδηση έπεσε σαν... βόμβα. Κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, μιας και η πορεία του Παναθηναϊκού δεν ήταν για να φύγει ο Τεν Κάτε. Απορία πρώτη. Γιατί η διοίκηση του «τριφυλλιού» επέλεξε να τον κρατήσει το καλοκαίρι; Η απάντηση από το «πράσινο στρατόπεδο» είναι η εξής και έχει να κάνει με τις φιλοδοξίες που υπήρχαν. «Πιστεύαμε στον προπονητή και για αυτό τον λόγο άλλωστε επενδύσαμε τόσα χρήματα, κάνοντας τις επιθυμίες του πραγματικότητα. Είχαμε προσδοκίες. Προσδοκίες, οι οποίες δεν φάνηκαν ποτέ μέσα στο γήπεδο. Περιμέναμε καλύτερο ποδόσφαιρο που δεν το βλέπαμε. Και ο κίνδυνος για γκέλες που θα μας άφηναν πίσω γινόταν όλο και πιο ορατός.».
Οι αφορμές
Η πρώτη αφορμή που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Νικόλα Πατέρα ήταν η ήττα και η εμφάνιση στο Καραϊσκάκη. Ο τρόπος που ο Ολλανδός κατέβασε την ομάδα και το... κατέβασμα των χεριών στο δεύτερο μέρος έκαναν έξω φρενών τους διοικούντες την «πράσινη» ΠΑΕ.
Μια ήττα που ακολούθησε την «γκέλα» στο ΟΑΚΑ με τον Αστέρα Τρίπολης. Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η εικόνα στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο. Ένα παιχνίδι που έδειξε ότι η ομάδα δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της και παραλίγο έχανε το «τρίποντο». Η αίσθηση που υπήρχε στα περισσότερα παιχνίδια ότι κάτι μπορεί να... στραβώσει και όλα κρέμονταν από μια κλωστή προβλημάτιζε σχεδόν μετά από κάθε αναμέτρηση. Όλα αυτά ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί οδήγησαν τον Πατέρα να προχωρήσει στο τέλος της συνεργασίας με τον Τεν Κάτε.
«Το μεγαλύτερο ταλέντο και η... σημαία»
Πάμε παρακάτω. Στην επόμενη μέρα. Στους λόγους που προσλήφθηκαν οι Νίκος Νιόμπλιας και Κριστόφ Βαζέχα και όχι κάποιο μεγάλο όνομα από το εξωτερικό. Για τον Νιόπλια άνθρωποι των «πρασίνων» έσταζαν... μέλι! «Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της ελληνικής προπονητικής αυτή την στιγμή. Έχει δείξει πράγματα στις Εθνικές ομάδες και το κυριότερο δεν θέλει χρόνο προσαρμογής. Αν πηγαίναμε σε λύση από το εξωτερικό θα υπάρχει ένα θέμα με την προσαρμογή. Παράλληλα, ο Νίκος γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα, έχει φορέσει και τιμήσει την φανέλα και ήταν η καλύτερη επιλογή».
Όσον αφορά τον Βαζέχα, τόνιζαν ότι «μιλάμε για έναν άνθρωπο... σημαία του Παναθηναϊκού που τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει την καριέρα του προπονητή και θα δώσει λύσεις».
«Αλλαγή προς το καλύτερο»
Φυσικά, στο παζλ των αντιδράσεων υπάρχει και το κομμάτι των παικτών. Αν και στην αρχή... πάγωσαν αφού δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη στην συνέχεια και αφού επεξεργάζονταν τα νέα δεδομένα υποστήριζαν ότι αυτή η αλλαγή θα κάνει καλό στην ομάδα και αυτό θα φανεί στο γήπεδο.
Πάντως, η πρόσληψη του Νιόπλια έγινε δεκτή με λίγο περισσότερη ικανοποίηση στα παιδιά που έχουν δουλέψει μαζί του στην Νέων και την Ελπίδων. Κάποιοι, μάλιστα έλεγαν ότι «έχουμε δουλέψει μαζί του και ξέρουμε ότι είναι μεγάλος δάσκαλος και εξαιρετικός άνθρωπος».
Δεν «κουνιέται» ο Αντωνίου
Τέλος, αξίζει να σταθούμε και σε κάτι ακόμη. Την ατάκα του Νικόλα Πατέρα στους Αντωνίου και Τεν Κάτε στις αρχές της χρονιάς. «Θα φύγετε μαζί» ξεκαθάριζε ο πρόεδρος αλλά θέμα με την παραμονή του football manager δεν υπάρχει. Τότε ο Πατέρας διακρίνοντας μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο ανδρών είχε προχωρήσει σε αυτή την προειδοποίηση ώστε να συνεργαστούν για το καλό της ομάδας.
Από εκείνη την στιγμή και μετά όλα μπήκαν σε μια σειρά. Ο παλαίμαχος άσος με τον Ολλανδό είχαν αγαστή συνεργασία. Από την στιγμή που κρίθηκε σκόπιμη η απόλυση του 55χρονου προπονητή δεν υπήρχε λόγος για να αποτελέσει παρελθόν και ο Αντωνίου. Δεν θα ήταν μια κίνηση που θα έκανε καλό στο ποδοσφαιρικό τμήμα και στην ουσία δεν θα άλλαζε και κάτι στο πρόβλημα που είχε διαγνωστεί και αφορούσε μοναχά την αγωνιστική εικόνα.
Τεν Κάτε:«Γελοία απόφαση»
Το... χειρότερο δώρο μια ημέρα πριν τα γενεθλία του πήρε ο Τεν Κάτε και μιλώντας στους Ολλανδούς παρουσιάστηκε... ξαφνιασμένος για αυτή την απόφαση που χαρακτήρισε γελοία!
Την Τετάρτη γιορτάζει τα 56α γενέθλιά του, όμως το... δώρο του από τον Παναθηναϊκό ήταν ένα «διαζύγιο». Ο Χενκ Τεν Κάτε έμεινε... άφωνος με την απόφασή του και μιλώντας στους συμπατριώτες του χαρακτήρισε την απόφαση... γελοία. «Από τον σύλλογο μου είπαν ότι οι μέτοχοι δεν ήταν ευτυχισμένοι. Λοιπόν, αν είμαι αντίθετος σε αυτό; Καθόλου, το αποδέχθηκα. Αν είχαμε παίξει άσχημο ποδόσφαιρο θα είχα φύγει, όμως δεν συνέβη αυτό. Αν κοιτάξετε τα αποτελέσματά μας θα δείτε πως ήταν μια γελοία απόφαση. Από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα χάσαμε μόλις έναν αγώνα. Στην έδρα μας είμαι για 14 μήνες αήττητοι. Δεν έχω καμία διαμάχη, έχω μόνο καλή σχέση με τους παίκτες τόνισε ο Τεν Κάτε στο «Voetbal International».
Ο Ολλανδός τεχνικός μπορεί να δήλωνε κουρασμένος από την όλη κατάσταση, ωστόσο παρουσιάστηκε αρκετά ξαφνιασμένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα. «Είμαστε δεύτεροι στο πρωτάθλημα και δεύτεροι στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και ουσιαστικά έχουμε προκριθεί στην επόμενη φάση. Στο πρωτάθλημα είμαστε επτά βαθμούς πιο πάνω σε σχέση με πέρσι και συνεχίζουμε στο Κύπελλο. Εάν πάρετε όλα αυτά υπόψη, δεν μπορεί μα μην δείτε πως δεν υπάρχει μια μεγάλη βελτίωση, αλλά έχω την αίσθηση ότι περιμένουν θαύματα» και κατέληξε: «Δεν είναι καλό το ποδόσφαιρο. Πέρυσι ήταν πολύ ενθουσιώδης για το ποδόσφαιρο, αλλά απαιτούσαν περισσότερους βαθμούς. Τώρα έχουμε περισσότερους βαθμούς και ξαφνικά δεν έχουμε... ποδόσφαιρο. Έτσι, βρίσκουν πάντα κάτι...»
[right:2wql8kug]
gazzetta.gr[/right:2wql8kug]