Είχα κάποτε «πλακωθεί» με ένα αντίστοιχο θέμα. Και προέκυψε γιατί έγραφα άρθρα και έγραφα σταθερά «η DOS» αντί για το «σωστό» (?) «το DOS». Όταν το έκανα δεν το έκανα συνειδητά (είχα όμως ήδη άποψη για την γλώσσα που επεκτείνεται και στο συγκεκριμένο θέμα και «δικαιολογεί» το θηλυκό) δηλαδή δεν είχα επιλέξει το θηλυκό γένος απλά έτσι το έλεγα και το έγραφα αυθόρμητα. Τότε μόνο σκέφτηκα γιατί το έχω θηλυκό ενώ όπως είδα δεν ήταν θηλυκό καν για τον περισσότερο κόσμο. Κατέληξα ότι αυτό μάλλον οφείλεται γιατί έμαθα DOS μικρός (και μόνος, όχι από κάποιον ή κάποιο ελληνικό βιβλίο) κάποια στιγμή μετά από «την» BASIC (η οποία είναι «γλώσσα» και νομίζω όλοι την έχουν θηλυκή) και την έμαθα σαν γλώσσα και όχι σαν λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση στην δική μου οπτική αυτού τού είδους η δικαιολόγηση είναι εντελώς δευτερεύουσα
Για να καταλήξω, η άποψή μου είναι ότι η ελληνική γλώσσα έχει αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο (όλα είναι ελεύθερα στο τραπέζι) και η ελληνική γλώσσα καθορίζεται από τούς χρήστες της και όχι το αντίστροφο. Ένα είδος "network effect" φυσικά επιδρά στις όποιες επιλογές μας
en.wikipedia.org/wiki/Network_effect
αλλά δεν υπάρχει «αντικειμενικά» σωστό και λάθος στην γλώσσα. Ακόμα και τα greeklish στα οποία είμαι τέρμα αντίθετος, με ενοχλούν αφάνταστα και με δυσκολεύουν στην ανάγνωση και τα θεωρώ πραγματικά ασέβεια, δεν τα θεωρώ όμως ένα είδος «αντικειμενικού» λάθους όσο και αν ειλικρινά τα απεχθάνομαι.
Υπάρχει γενικότερα ως έννοια «αντικειμενικό» λάθος; Ναι υπάρχει! Όταν ελεύθερα συμφωνήσεις σε έναν κανόνα τότε αν αποτύχεις να τον ακολουθήσεις τότε κάνεις λάθος. Αυτή η έννοια μπορεί να επεκταθεί παντού αλλά είναι πολύ χαρακτηριστική στα μαθηματικά και στα παιχνίδια. Για παράδειγμα στην ευκλείδεια γεωμετρία έχουμε κανόνες (αξιώματα) τα οποία μπορούμε αν θέλουμε να αποδεχθούμε και να προχωρήσουμε. Αν δεν τα αποδεχθούμε δεν κάνουμε ευκλείδεια γεωμετρία, αν τα αποδεχθούμε τότε υπάρχει «σωστό» και «λάθος». Ομοίως στα παιχνίδια υπάρχουν κανόνες. Για να παίξουμε δεχόμαστε τούς κανόνες. Αν κάποιος για παράδειγμα δεν παίζει σύμφωνα με τούς κανόνες τού σκακιού τότε πολύ απλά είτε κάνει λάθος είτε δεν παίζει σκάκι.
Επίσης συχνά μπορείς να πεις ότι κάτι είναι λάθος επειδή απλά περιμένεις ότι ο κανόνας είναι κοινός. Για παράδειγμα η διατύπωση τής ερώτησης στο συγκεκριμένο νήμα είναι λάθος! Λέει «Πως προφέρεται?» Αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί στην κοινώς αποδεκτή έννοια τής λέξης «προφέρω» (που αφορά άλλα φαινόμενα τής γλώσσας σχετικά με την άρθρωση και όχι με την γραμματική). Θα μπορούσε για παράδειγμα να είχε ρωτήσει «
Πώς λέγεται;».