Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Η DOTA ή ΤΟ DOTA

Poll: Η Dota ή Το Dota? (was ended 0000-00-00 00:00:00)

Η Dota
6 60%
Το Dota
4 40%
Total number of voters: 10
Only registered users can participate to this poll
More
11 Mar 2015 21:11 - 12 Mar 2015 01:29 #157879 by Alexandr0s
Πως προφέρεται? "Η dota" ή "το dota"?
Last edit: 12 Mar 2015 01:29 by Μάνος Γρυπάρης.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Mar 2015 23:44 #157881 by Αριστοτέλης Ζησιμόπουλος
Εγώ το ξέρω " η dota"

More
12 Mar 2015 01:30 #157882 by Μάνος Γρυπάρης
Μάλλον πιάστηκες από το τελευταίο βίντεο που ανέβασα με τα περιφερειακά.
Από όσους παίζουν Dota το ακούω πάντοτε "Η Dota" αν και προσωπικά θεωρώ ότι το σωστό είναι "Το Dota" (Αν θες google it και με τα δύο, θα σου βγάλει περισσότερα αποτελέσματα) με την έννοια "το παιχνίδι". Όπως άλλωστε χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο άρθρο για όλα τα games.

[img
[img
[img

"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

More
12 Mar 2015 03:36 - 12 Mar 2015 04:29 #157885 by Πας Παρτού
Είχα κάποτε «πλακωθεί» με ένα αντίστοιχο θέμα. Και προέκυψε γιατί έγραφα άρθρα και έγραφα σταθερά «η DOS» αντί για το «σωστό» (?) «το DOS». Όταν το έκανα δεν το έκανα συνειδητά (είχα όμως ήδη άποψη για την γλώσσα που επεκτείνεται και στο συγκεκριμένο θέμα και «δικαιολογεί» το θηλυκό) δηλαδή δεν είχα επιλέξει το θηλυκό γένος απλά έτσι το έλεγα και το έγραφα αυθόρμητα. Τότε μόνο σκέφτηκα γιατί το έχω θηλυκό ενώ όπως είδα δεν ήταν θηλυκό καν για τον περισσότερο κόσμο. Κατέληξα ότι αυτό μάλλον οφείλεται γιατί έμαθα DOS μικρός (και μόνος, όχι από κάποιον ή κάποιο ελληνικό βιβλίο) κάποια στιγμή μετά από «την» BASIC (η οποία είναι «γλώσσα» και νομίζω όλοι την έχουν θηλυκή) και την έμαθα σαν γλώσσα και όχι σαν λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση στην δική μου οπτική αυτού τού είδους η δικαιολόγηση είναι εντελώς δευτερεύουσα

Για να καταλήξω, η άποψή μου είναι ότι η ελληνική γλώσσα έχει αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο (όλα είναι ελεύθερα στο τραπέζι) και η ελληνική γλώσσα καθορίζεται από τούς χρήστες της και όχι το αντίστροφο. Ένα είδος "network effect" φυσικά επιδρά στις όποιες επιλογές μας en.wikipedia.org/wiki/Network_effect αλλά δεν υπάρχει «αντικειμενικά» σωστό και λάθος στην γλώσσα. Ακόμα και τα greeklish στα οποία είμαι τέρμα αντίθετος, με ενοχλούν αφάνταστα και με δυσκολεύουν στην ανάγνωση και τα θεωρώ πραγματικά ασέβεια, δεν τα θεωρώ όμως ένα είδος «αντικειμενικού» λάθους όσο και αν ειλικρινά τα απεχθάνομαι.

Υπάρχει γενικότερα ως έννοια «αντικειμενικό» λάθος; Ναι υπάρχει! Όταν ελεύθερα συμφωνήσεις σε έναν κανόνα τότε αν αποτύχεις να τον ακολουθήσεις τότε κάνεις λάθος. Αυτή η έννοια μπορεί να επεκταθεί παντού αλλά είναι πολύ χαρακτηριστική στα μαθηματικά και στα παιχνίδια. Για παράδειγμα στην ευκλείδεια γεωμετρία έχουμε κανόνες (αξιώματα) τα οποία μπορούμε αν θέλουμε να αποδεχθούμε και να προχωρήσουμε. Αν δεν τα αποδεχθούμε δεν κάνουμε ευκλείδεια γεωμετρία, αν τα αποδεχθούμε τότε υπάρχει «σωστό» και «λάθος». Ομοίως στα παιχνίδια υπάρχουν κανόνες. Για να παίξουμε δεχόμαστε τούς κανόνες. Αν κάποιος για παράδειγμα δεν παίζει σύμφωνα με τούς κανόνες τού σκακιού τότε πολύ απλά είτε κάνει λάθος είτε δεν παίζει σκάκι.

Επίσης συχνά μπορείς να πεις ότι κάτι είναι λάθος επειδή απλά περιμένεις ότι ο κανόνας είναι κοινός. Για παράδειγμα η διατύπωση τής ερώτησης στο συγκεκριμένο νήμα είναι λάθος! Λέει «Πως προφέρεται?» Αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί στην κοινώς αποδεκτή έννοια τής λέξης «προφέρω» (που αφορά άλλα φαινόμενα τής γλώσσας σχετικά με την άρθρωση και όχι με την γραμματική). Θα μπορούσε για παράδειγμα να είχε ρωτήσει «Πώς λέγεται;».
Last edit: 12 Mar 2015 04:29 by Πας Παρτού.

More
12 Mar 2015 18:50 #157901 by Πιέρρος Φουστέρης
Ευχαριστήθηκα που διάβασα το σχόλιό σου, lucinos. Πραγματικά, έγραψες μεγάλες αλήθειες. Τώρα, όσον αφορά το παρόν ερώτημα, εγώ πάντα έλεγα "η DotA". Ο αδερφός μου μού είχε πει πως πρέπει να λέγεται έτσι, διότι στη μετάφραση, το παιχνίδι λέγεται "Η Άμυνα των Αρχαίων". Τώρα, δεν ξέρω αν είναι σωστή αυτή η άποψη ή όχι, αλλά, ακούγοντάς τον, μου κόλλησε και, από τότε, το λέω έτσι.

"Once you've accepted your flaws, no one can use them against you."
"Never forget what you are, the rest of the world will not. Wear it like armor and it can never be used to hurt you."
"Death is so final, whereas life is full of possibilities."
"Most men would rather deny a hard truth than face it."
- Tyrion Lannister

More
12 Mar 2015 18:56 #157904 by Γιώργος Κοσκινάς
Εγώ "το Dota" πιστεύω ότι είναι το σωστό και ως γνωστόν σε όλα τα games "το" βάζουμε μπροστά

More
22 Mar 2015 17:55 #158386 by Γιώργος Λόλας
Είμαι κι εγώ της άποψης ότι "Το DoTA" είναι πιο σωστό, καθώς αναφέρεται "στο" παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο που λέμε "το" Tomb Raider, "το" Crash Team Racing κτλ.

More
03 May 2015 23:22 #160389 by Τάσος Μαραγκός
εγω εριξα Η DOTA γτ ετσι το ακουω και ετσι το εχω μαθει...αλλα αν το παρουμε απο αποψη το παιχνιδι,πρεπει να ειναι ΤΟ DOTA το σωστο...Αλλα αν το παρουμε απο μεταφραση ειναι Η DOTA...αρα???δεν βγαζουμε συμπερασμα...οπως και να το λεμε ολοι καταλαβαινουν τι θελουμε να πουμε...

More
04 May 2015 04:48 - 04 May 2015 04:49 #160396 by Αριστοτέλης Ζησιμόπουλος

pro-patzis wrote: εγω εριξα Η DOTA γτ ετσι το ακουω και ετσι το εχω μαθει...αλλα αν το παρουμε απο αποψη το παιχνιδι,πρεπει να ειναι ΤΟ DOTA το σωστο...Αλλα αν το παρουμε απο μεταφραση ειναι Η DOTA...αρα???δεν βγαζουμε συμπερασμα...οπως και να το λεμε ολοι καταλαβαινουν τι θελουμε να πουμε...

Ακριβώς έτσι είναι. Ουσιαστικά το σωστό είναι το Dota, αλλά η φράση "η Dota" ή "πάμε να παίξουμε μία dota" έχει γεννηθεί μέσα από τα internet cafe και τα ventrilo και μας είχε γίνει.. δεύτερη φύση. Γι αυτό το έριξα και γω στο "η Dota"
Last edit: 04 May 2015 04:49 by Αριστοτέλης Ζησιμόπουλος.

More
04 May 2015 11:10 #160399 by Αγησίλαος Σιντόρης
Εγω νομιζω οτι ειναι ΤΟ dota γιατι μιλανε για το παιχνιδι dota οποτε πιο σωστο μου φαινεται το ουδετερο αρθρο...

Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα.
Thomas Fuller