Space Jam: A New Legacy review
Ο LeBron James…οικογενειάρχης.
Είδος:
Sci-Fi
Σκηνοθεσία: Malcom D. Lee
Σενάριο: Juel Taylor, Tony Rettenmaier, Keenan Coogler, Terence Nance
Παραγωγοί: Ryan Coogler, LeBron James, Maverick Carter, Duncan Henderson,
Πρωταγωνιστές: LeBron James, Don Cheadle, Khris Davis, Sonequa Martin-Green, Cedric Joe, Jeff Bergman, Eric Bauza, Zendaya
Μοντάζ: Dean Zimmerman
Εταιρείες παραγωγής: Warner
Animation
Group, Proximity Media, The SpringHill Company
Ας είμαστε ειλικρινείς. Το πρώτο Space Jam ήταν μια μέτρια για την εποχή της ταινία, η οποία εκμεταλλεύτηκε το τεράστιο hype γύρω από τον παίκτη-φαινόμενο Michael Jordan, τον κορυφαίο όλων των εποχών. Η συνύπαρξή του με τα Looney Tunes ήταν διασκεδαστική…στα μέτρα του cult.
Διότι τα 90’s ήταν η τελευταία cult εποχή και το 1996 όντως υπήρχε περιθώριο για τέτοιες δημιουργίες. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, όταν παίρνεις το ίδιο concept και απλά αλλάζεις κάπως το σενάριο, ε όπως και να ‘χει, πλέον λέγεται “cringe”, όρος που στην αρχική ταινία δεν υπήρχε.
Το Space Jam: A New Legacy έχει τον LeBron James μαζί με την οικογένειά του, να πρωταγωνιστούν σε μία ταινία γεμάτη μπάσκετ, με…την προσθήκη του gaming στοιχείου. Διότι τα games είναι trend εδώ και δεκαετίες και πλέον ο κινηματογράφος υποκλίνεται σε αυτά. Η οικογένεια του LeBron στην ταινία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική. Δηλαδή έχουμε ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο της γυναίκας, των παιδιών του κ.ο.κ. Για την ιστορία, στην πραγματικότητα ο μεγάλος γιος του LeBron είναι 16 ετών, 1.93μ, παίζει σε ομάδα της Καλιφόρνια, ξεκίνησε καλά, ωστόσο στην πορεία ταλαιπωρήθηκε από χειρουργείο στο μηνίσκο και έχει να καλύψει πολύ χαμένο έδαφος, για να φτάσει έστω σε ένα μικρό βαθμό τον πατέρα του. Αυτό δεν έχει κάποια σχέση με την ταινία, αντίθετα θα...έπρεπε να είχε!
Ο καλός μπαμπάς
Η ουσιαστικότερη διαφορά του παλιού Space Jam όπου είχαμε εισβολή εξωγήινων και τον Michael Jordan να βοηθάει τα Looney Tunes, με το καινούργιο, όπου έχουμε τον Lebron James σε ρόλο βοηθού, είναι ότι η ταινία περνάει ένα βαθύτερο νόημα της σχέσης μπαμπά-γιου. Θέλει να μας δώσει να καταλάβουμε ότι κάθε πατέρας θα πρέπει να σέβεται τα ενδιαφέροντα του γιου του και να του αφήνει τον ελεύθερο χώρο του να αποφασίσει ο ίδιος πως θέλει να πορευτεί, χωρίς να τον καταπιέζει.
Οι ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας και στον περίφημο αγώνα μπάσκετ είναι πολλές. Οι προσκλήσεις επίσης αρκετές. Στο μεγαλύτερο μέρος της όμως η ταινία διακατέχεται από ένα ανελέητο cringe, σε βαθμό που να είναι κατάλληλη για ηλικίες κάτω των 14 ετών. Οι μεγαλύτερο θα είναι απλά “too old for this shit”. Άντε να πεις ότι έχουν ενδιαφέρον τα
easter eggs
της ταινίας, αν και ορισμένα είναι και αυτά cringy as fuck. Στο θέμα ερμηνειών, ο LeBron James είναι μέτριος ηθοποιός (ευτυχώς λίγο καλύτερος από τον Michael Jordan) και μάλιστα συμμετέχει και στην παραγωγή της ταινίας, άρα δεν παίρνει κανένα ελαφρυντικό. Ο έμπειρος Don Cheadle μπορούμε να πούμε ότι κινείται λίγο πιο πάνω από την βάση και οι υπόλοιποι απλά μένουν μετεξεταστέοι.
Η φαντασία οργιάζει
Με την σύγχρονη τεχνολογία γραφικών, τα
CGI
γραφικά του Space Jam: A New Legacy είναι σαφώς πιο εντυπωσιακά από την παλιά ταινία (σ.σ. που ήταν πολύ πίσω ακόμα και για την εποχή της). Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι ψηφιακό, ενώ για άλλη μια φορά εμφανίζονται για ελάχιστα δευτερόλεπτα (κλασικά) κι ορισμένοι γνωστοί μπασκετμπολίστες του NBA, χωρίς να έχουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο. Αυτά που έχουν ρόλο είναι τα οπτικά εφέ, ο “κακός” της υπόθεσης και οι ακόλουθοί του, αλλά και σπόρτσκάστερς.
Όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από την σχέση πατέρα και γιου, η οποία μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη. Το κακό βέβαια είναι, ότι η πλοκή ξεκινάει με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ πέρα από μια στιγμή στην ταινία που θα σας αγγίξει, το 99% κινείται στη μετριότητα και είναι αρκετά προβλέψιμο. Εκεί που επίσης σώζεται κάπως η κατάσταση, είναι στα Looney Tunes και κυρίως στον
Bugs
Bunny. Ο συμπαθέστατος λαγός είναι για άλλη μια φορά φλύαρος όπως πρέπει και κυρίως είναι πεισματάρης, εύστροφος και ξέρει να δίνει λύσεις. Οι αρετές των καρτουνίστικων φίλων του εννοείται ότι ξεδιπλώνονται, ακόμη περισσότερο θα λέγαμε σε σχέση με την αρχική ταινία.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο από όλους όσους θα δουν την ταινία και η τελική γεύση που μας άφησε είναι κάπως…γλυκόπικρη. Για όσους λοιπόν είναι κάτω των 14, τους αρέσει το μπάσκετ και τα video games και δεν έχουν δει την πρώτη ταινία Space Jam (βασικά αυτά τα δύο πιθανόν και να ταιριάζουν, οπότε διόλου απίθανο), το Space Jam: A New Legacy είναι μια εμπειρία που πιθανόν και να τους ψιλοαρέσει. Αφήστε δε που θα τους περάσει και θετικά μηνύματα.
Θετικά:
- Η ένταξη των video games στο σενάριο
- Το νόημα της σχέσης πατέρα και γιου
Αρνητικά:
- Σαν να βλέπεις την πρώτη ταινία Space Jam, με μερικές...σύγχρονες αλλαγές
- Μπορεί να πεθάνετε από το cringe
- Διάλογοι για ηλικίες δημοτικού
Βαθμολογία
Ερμηνείες: 4.5
Οπτικά εφέ: 7
Σκηνοθεσία: 6
Σενάριο: 6
Γενικά: 5.5
Καλύτερα να καθόμουν δύο ώρες και να έπαιζα ξανά NBA Jam.