Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Ακουστά την έχω την διανομή. Πού στέκεται λες;aliengoa wrote: Εγώ χρησιμοποιώ τώρα Cylon...
Τα δεδομένα που έχουμε δεν δείχνουν αυτό. Η steam φαίνεται θα είναι πολύ πιο ανοικτή πλατφόρμα όχι μόνο από τις θεόκλειστες κονσόλες αλλά και από τα windows. Βεβαίως τα ίδια τα παιχνίδια παραμένουν κλειστό λογισμικό. Για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και προσωπικά θεωρώ τα παιχνίδια τελευταία προτεραιότητα για το ανοικτό λογισμικό. Ή ακριβέστερα η θέση μου είναι ότι η χρήση κατώτερων εργαλείων κλειστού λογισμικού (πχ DirectX αντί για OpenGL) είναι έγκλημα κατά τής ανθρωπότητας. Το μεσαίο επίπεδο (game engines) δεν είναι έγκλημα κατά τής ανθρωπότητας αλλά θα το θεωρούσα πολύ σημαντικό για το ανοικτό λογισμικό να προχωρήσει. Τα ίδια τα παιχνίδια δεν το θεωρώ σημαντικό να είναι ανοικτά. Δεν θα αποθάρρυνα βεβαίως αυτούς που το παλεύουν (πχ 0ad) αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο είναι το modding και σε αυτό μια πολιτική τύπου Valve μπορεί να είναι αρκετή χωρίς να χρειαστεί να «ελευθερωθεί» το παιχνίδι σαν σύνολο. Γενικά έχω αρκετή ευαισθησία εναντίον τού DRM, (ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι το DRM δεν είναι «κλείδωμα» αλλά «παρακολούθηση») αλλά η steam θα έλεγα ότι είναι η πλέον ευχάριστη εμπειρία DRM που είχα ποτέ. (οι παλιότερες εμπειρίες ήταν τέτοιες που κατέληξα να ψάξω να βρω πειρατικά, παιχνίδια που είχα γνήσια μόνο και μόνο για να ξεφορτωθώ το DRM. Και την πειρατεία δεν την θεωρώ βεβαίως έγκλημα ούτε κατά διάνοια. (sharing is caring)Σαφώς και θα ήθελα και εγώ να δω το steam να μεγαλουργεί αλλά δυστυχώς με την κονσόλα τους δεν στοχεύουν στο λινουξ αλλά σε μια πιο κλειστή αγορά στο στυλ των κονσολών.
Για τούς παραπάνω λόγους διαφωνώ ότι είναι το ίδιο να έχεις ένα ανοικτό λειτουργικό και να λαμβάνεις κλειστές υπηρεσίες από την steam (που σημαίνει ότι θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσε κάποιος να ανταγωνιστεί αν κάνει τις ανάλογες επενδύσεις) και το να είσαι σε μια κλειστή πλατφόρμα κλειδωμένος και εξαρτημένος χωρίς καν την θεωρητική δυνατότητα ανταγωνισμού. Χωρίς ελεύθερο λογισμικό (που μπορεί και επιβιώνει σε συνθήκες που το κλειστό απλά θα έπεφτε έξω) δεν θα υπήρχε καμμία ελπίδα να απαλλαγούμε από το μονοπώλιο. Αν για παράδειγμα το MacOS X δεν πατούσε στο ελεύθερο λογισμικό (BSD) θα μάς είχε αφήσει χρόνους. Αν δεν είχαμε πάνω στην ώρα τον Mozilla το διαδίκτυο θα ήταν σε μια ανελεύθερη κατάσταση και θα ελεγχόταν από την microsoft λόγω IE. Η microsoft απλά θα αλλοίωνε τα ανοικτά στάνταρ και δεν θα μπορούσαν έτσι να την ανταγωνιστούν άλλες εταιρείες. Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με νόμους. (οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι συνήθως αντικαθιστούν ένα μονοπώλιο από ένα τραστ). Εδώ και 30 χρόνια (από την δεκαετία τού 80) έχει αποδειχθεί ότι το κλειστό λογισμικό οδηγεί σε μονοπώλια και το ανοικτό είναι η μόνη βιώσιμη απάντηση.Γιατί όπως και να λέγεται και ότι και να χρησιμοποιεί μια κονσόλα είναι ένα κλειστό σύστημα με δικό της δίκτυο διανομής. Και αυτό συμβαίνει είτε τρέχει Android, είτε linux είτε το οτιδήποτε (κάτι πήρε το μάτι μου ότι το OS του PS4 είναι linux).
Devilhunter_PS wrote: Εγώ απλά ξέρω οτι η Valve δεν συμπαθει ιδιαίτερα τα windows 8 και το που το πάει η Microsoft. Tα βρείσκει πολύ περιοριστικά και κλειδωμένα. Απο όταν είχαν πρωτοέρθει στο φώς στοιχεία για τα 8 είχαν δείξει αυτή την συμπάθεια και κλίση πρός τα Linux.
Μην περιμένεις κάποια διαφορά, απλά προσπαθούν να φύγουν και να πάρουν μαζί και το κοινό τους προς μία πιό ανοιχτή πλατφόρμα (Φέρνοντάς και μερικούς Console users με τα steambox)
aliengoa wrote: (κάτι πήρε το μάτι μου ότι το OS του PS4 είναι linux).
lucinos wrote: επίσης κάπου πήρε το μάτι μου να λες το solaris ότι είναι linux. Το solaris προέρχεται από το UNIX System V.