Game developer μιλώντας στο International Games Festival της Βραζιλίας, κατέκρινε τα NFTs, τα οποία αποτελούσαν και χορηγούς του event
Έλαβε πολύ θετικά σχόλια.
Ο game developer Mark Venturelli, μιλώντας στο International Games Festival της Βραζιλίας, κατέκρινε τα NFTs, τα οποία αποτελούσαν και χορηγούς του event και έλαβε πολύ θετικά σχόλια από το κοινό.
Ο Venturelli είναι γνωστός για το Chroma Squad και μίλησε με αρκετή λεπτομέρεια για το πόσο κακά θεωρεί τα NFTs για το gaming και το μέλλον του game design.
Μετά το event ο Venturelli παραχώρησε μία συνέντευξη στο
PC Gamer
δηλώνοντας:"Οι άνθρωποι αυτοί είναι στο περιθώριο, δεν είναι σημαντικοί. Απλά προσπαθούν να αγοράσουν τη φήμη του επειδή δεν έχουν κάποια επιρροή στο μέλλον της βιομηχανίας. Αν τους δώσετε αυτό τον χώρο χωρίς μαζί, τότε τους δίνετε αυτό που θέλουν δηλαδή να αγοράσουν την φήμη τους και την ιδέα ότι είναι γνωστοί".
Ο Venturelli έγινε viral από το event μέσω του Twitter. Ο ίδιος δήλωσε: "Ήταν κολπάκι. Ξεκινάω λέγοντας ας μιλήσουμε για το μέλλον του gaming και μετά μιλάω για αυτό και λέω σας κορόιδεψα. Πριν αρχίσω να μιλάω για τα trends που έχω στην 15ετή καριέρα μου στη βιομηχανία, έχουμε άλλα trends. Τότε άλλαξα τον τίτλο στην ομιλία μου σε: Γιατί τα NFTs είναι ένας εφιάλτης". Μέρος της ομιλίας υπάρχει πλέον στο YouTube.
Παρότι η συγκεκριμένη ομιλία ήταν έκπληξη για το κοινό, ο Venturelli το είχε ξεκαθαρίσει με τους οργανωτές του event, οι οποίοι δεν προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Ο Venturelli δήλωσε: Άκουσα ότι οι χορηγοί θύμωσαν πολύ. Προσπάθησαν να με σταματήσουν όταν μιλούσα, αλλά οι οργανωτές δεν τους άφησαν. Αυτό δεν με εξέπληξε επειδή δεν μου είχαν φιλτράρει κανένα κομμάτι, ούτε με εμπόδισαν από το να βάλω ότι θέλω στα slides. Τους έδωσα πρόσβαση στα slides πριν την ομιλία. Δεν υπήρχε ποτέ πρόθεση από μεριά τους να με φιμώσουν ή κάτι τέτοιο.
Όταν η Ubisoft ανακοίνωσε ότι μπαίνει στον κόσμο των NFTs πουλώντας items στο Ghost Recon: Breakpoint, το βίντεο έλαβε τεράστιο αριθμό από dislikes και αρνητικά σχόλια και από το Γαλλικό Solidaires Informatique. Ο Αντιπρόεδρος Στρατηγικών Πρωτοποριών της Ubisoft, Nicolas Pouard, είχε δηλώσει: "Ο τελικός σκοπός είναι να δώσουμε στους παίκτες την ευκαιρία να μεταπωλήσουν τα items τους όταν τελειώσουν με αυτά ή όταν τελειώσουν με το ίδιο το παιχνίδι".
Ο Venturelli δήλωσε για αυτό το θέμα: "Αυτή είναι μία αρκετά αφελής πρόταση. Η διαφορά μεταξύ των προσδοκιών και της πραγματικότητας είναι τόσο μεγάλη, που αυτές οι οργανωμένες ομάδες θα δουλέψουν με τέτοιο τρόπο που θα διώξουν όλους τους άλλους. Επειδή αυτό συμβαίνει. Αν παίξετε EVE Online ή Runescape ή κάποιο άλλο παιχνίδι που περιέχει οικονομία, αυτό συμβαίνει. Οι οργανωμένες ομάδες θα σας συνθλίψουν. Αν παίζετε ένα παιχνίδι απλά για διασκέδαση και θέλετε να πουλήσετε τα πράγματά σας, αυτά δεν θα έχουν καμία αξία. Θα αξίζουν ποσοστά μίας δεκάρας, αλλά αυτό που δίνετε σε αντάλλαγμα είναι ότι είστε πλέον εντελώς αδύναμοί. Η φαντασία σας και η δυνατότητά σας να έχετε επιρροή στον κόσμο έχει φύγει επειδή πλέον ελέγχεται από αυτούς".
Στη συνέχεια ο Venturelli μίλησε για τις ομοιότητες των κρυπτοσυναλλαγών με τα pyramid schemes και την ιδέα ότι έχουν χτιστεί πάνω στην παράνοια για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Συγκεκριμένα τόνισε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουν τόση επιρροή: "Ψηφιακά, όπως και στην πραγματική ζωή, αν δεν εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις, τότε πρέπει να σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια για να πετύχεις τα ίδια πράγματα. Αν ζούμε στο ίδιο σπίτι και δεν έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στο άλλον, τότε κάθε φορά που φεύγω, θα κρύβω τα πολύτιμα αντικείμενά μου. Θα πρέπει να κάνω ένα κατάλογο με ότι μου ανήκει και να βάλω κάμερες ή λουκέτα σε πράγματα. Όταν επιστρέφω πρέπει να τα ελέγχω όλα για να δω αν μου πείραξες τα πράγματα και να βεβαιωθώ ότι δεν μπήκες στο δωμάτιό μου. Είναι τόση η ενέργεια που πρέπει να χρησιμοποιώ απλά για να υπάρχω σε ένα δωμάτιο μαζί σου. Αυτή πιστεύω ότι είναι μία καλή μεταφορά για το πως δουλεύει το blockchain και ποια είναι η φιλοσοφία πίσω του. Θέλουμε ένα κόσμο χωρίς κάποια εξουσία επειδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν. Και πιστεύω ότι αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουμε ως κοινωνία".
Οι χορηγίες των εταιρειών NFT και Blockchain βγήκαν στη δημοσιότητα μέσω ενός άρθρου του Rique Sampaio, το οποίου το tweet είναι που έκανε τον Venturelli vital. Ο Venturelli τόνισε ότι οι indie developers στη Βραζιλία κάνουν μποϊκοτάζ στο event. Ο ίδιος είχε αντίθεση άποψη και έκανε την ομιλία του παρόλο που είχε Covid: "Αν κάνουμε μποϊκοτάζ, είναι σαν να παραδεχόμαστε ήττα. Απλά λέμε ότι αποχωρούμε. Πρέπει να κάνουμε το αντίθετο. Βασικά δεν νομίζω ότι η οργάνωση είναι υπέρ των crypto και των NFTs. Τους γνωρίζω προσωπικά και δουλεύω ως σύμβουλος στο συμβούλιο της Abragames. Η αρνητική μου άποψη για τα crypto και τα NFTs δεν είναι η ίδια σε όλη την Abragames αλλά το σημαντικό είναι ότι εγώ την υποστηρίζω εκεί. Με τον ίδιο τρόπο είναι σημαντικό να πάμε και να πάρουμε τον χώρο που μας προσφέρεται. Όχι μόνο σε μένα αλλά σε όλη την indie σκηνή στην Βραζιλία. Αν δεν το κάνουμε, οι εταιρείες blockchain θα μονοπωλήσουν εκεί".
Ο Venturelli από ένα σημείο και μετά μίλησε και για το μέλλον του game design λέγοντας ότι τους κορόιδεψε όλους και ότι δεν ήταν μόνο εκεί για να την πει στις εταιρίες NFTs. Η indie εταιρίες ανάπτυξης του Venturelli, Snail, δουλεύει πάνω στο Relic Hunters, ένα Shooter, στο οποίο κάνει πράξεις κάποιες από τις ιδέες του, όπως το πιο ανθρώπινο Free-to-play monetization και την προσπάθεια να χτοιστεί μία κοινότητα μέσω της εμπιστοσύνης και της βοήθειας μεταξύ των μελών της.