Σε σχέση με τα 1080p monitors (1920x1080 pixels), τα 4K monitors μπήκαν στη ζωή μας προσφέροντας υψηλότερες αναλύσεις (3840 × 2160 pixels τις περισσότερες φορές ή 4096 × 2160 για ταινίες). Περισσότερα pixels σημαίνει αντίστοιχα καλύτερη απόδοση των αντικειμένων.
Τι συμβαίνει όμως με μία 4K HDR οθόνη/τηλεόραση και ποιο είναι το κέρδος μας αν την αποκτήσουμε;
Οι 4K HDR τηλεοράσεις έχουν ως έξτρα την τεχνολογία HDR (High-Dynamic Range), η οποία αυξάνει την απόδοση του contrast ratio, δηλαδή την διαφορά ανάμεσα στα φωτεινά και τα σκοτεινά χρώματα που μπορεί να δείξει η οθόνη σας. Αυτό σημαίνει ότι βλέπετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις σκιές σε ένα πλάνο ανάμεσα σε αυτά τα φωτεινά και σκοτεινά χρώματα αντίστοιχα.
Οι HDR οθόνες έχουν συνήθως κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό, το WCG (Wide-Color gamut), το οποίο επιτρέπει σε μια οθόνη να παράγει περισσότερα χρώματα απ' ότι είναι ικανή.
Σε αυτή την περίπτωση, ο συνδυασμός 4K, HDR και WCG δημιουργεί εικόνες που μοιάζουν περισσότερο με την πραγματικότητα. Τα χρώματα αποδίδονται άριστα και χωρίς περικοπές και τα αντικείμενα έχουν μεγαλύτερο βάθος.
Βέβαια, το θέμα είναι ότι όπως τα 4K βίντεο δεν είναι συνηθισμένα, έτσι αντίστοιχα και η υποστήριξη HDR δεν είναι συνηθισμένη. Θα χρειάζεται δηλαδή να βλέπετε μπροστά σας και τα ανάλογα βίντεο (4K και με υποστήριξη HDR αν έχετε HDR οθόνη).