Ένα σημαντικό topic που είναι πολύ επίκαιρο ειδικά από την αρχή της χιλιετίας.
Οι εταιρείες που στέλνουν spam και phishing emails πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Για να αποφύγετε τέτοια περιστατικά χρειάζεται να είστε πάντοτε προσεκτικοί. Δείτε τρόπους για την αντιμετώπισή του.
Για να αποφύγετε το spam
1)Χρησιμοποιήστε μια δεύτερη email διεύθυνση που θα έχετε για να την δίνετε όποτε κάνετε εγγραφή σε sites εταιρειών, προγραμμάτων ή games και ξέρετε ότι είναι πιθανόν να σας ενοχλήσουν για διαφημιστικούς λόγους.
2)Αν έχετε κανάλι στο YouTube μην βάζετε ποτέ emails στις περιγραφές των βίντεό σας! Βάλτε μόνο στο About του καναλιού όπου υπάρχει protection απ' την Google.
3)Μην δημοσιεύετε πουθενά το email σας ή αν το κάνετε φροντίστε να το κάνετε με τρόπο. π.χ. name [ατ] gmail.com . Προσέξατε ότι ακόμα και το (at) το έβαλα με ελληνικούς χαρακτήρες και αγκύλη? Έτσι σιγουρεύω ότι η email διεύθυνσή μου δεν θα ανιχνευθεί από οποιοδήποτε bot.
4)Όταν κάνετε εγγραφή σε sites ή install προγράμματα, προσέξτε ώστε ακόμα και αν εισάγετε το 2ο email σας, να μην τσεκάρετε πιθανά κουτάκια που θα δείχνουν ότι συμφωνείτε για την αποστολή newsletters.
Αν λάβετε spam
1)Μην απαντάτε στα smap emails, μην ανοίγετε links που σας στέλνουν και φυσικά ούτε attachments. Μην κάνετε καν κλικ σε links που σας αναφέρουν ότι θα βγείτε από spam lists. Πολλές φορές είναι και αυτές παγίδα ώστε ο αποστολέας να βεβαιωθεί ότι το email σας ισχύει και να προστεθείτε σε ακόμη μεγαλύτερες λίστες.
2)Πηγαίντε στο πρόγραμμα ή το site που χρησιμοποιείτε κι επιλέξτε να μην λαμβάνετε emails από συγκεκριμένους παραλήπτες που σας ενόχλησαν.
3)Οι περισσότεροι Internet Service Providers (ISP) απαγορεύουν τους χρήστες τους απ' το να στέλνουν spam. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι το να εντοπίσουμε μέσω whois τον Internet service provider του χρήστη και να στείλουμε αναφορά στην εταιρεία του ώστε να του διακόψει την σύνδεση. Υποβάλετε επίσης παράπονα στο Federal Trade Commission:
www.consumer.ftc.gov/articles/0038-spam#report
4)Για ελληνικά spam emails στείλτε email στο contact@dpa.gr με τα πλήρη στοιχεία σας (ονομα, τηλέφωνα, διεύθυνση) κάνοντας όμως Forward ως Attachment το spam email του αποστολέα για αποδεικτικό.
Software
1)Εγκαταστήστε γνωστά Antivirus όπως το Avast, που θα σας ειδοποιεί σε περίπτωση email που περιέχει ιό ή spyware.
2)Ζητήστε από την εταιρεία του server σας να σας εγκαταστήσει spam software που μπλοκάρει spam διευθύνσεις. Προσοχή για να μην μπλοκάρετε και τους ασφαλείς αποστολείς.
Καλή επιτυχία και αν θέλετε να προσθέσετε ή να ρωτήσετε κάτι εδώ είμαστε.