Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Code.org

More
05 Sep 2013 20:32 #131688 by Ανδρέας Αθανασίου
Το Code.org είναι το site μιας καμπάνιας που γίνεται για να εξαπλωθεί η γνώση του προγραμματισμού και στα σχολεία.

Ο πραγματικός λόγος όμως είναι άλλος. Όπως βλέπετε και από τα videos υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές! Επομένως όλοι αυτοί που βλέπετε στο video, δεν ευαισθητοποιήθηκαν για τα παιδιά που δεν ξέρουν C++ αλλά απλώς προσπαθούν να ανοίξουν την αγορά εργασίας και να μειώσουν το κόστος στελέχωσης του προσωπικού των εταιριών τους.

Στην Αμερική τουλάχιστον έχουμε συνηθίσει να περνάνε νόμοι επειδή βολεύουν την ανώτερη τάξη. Στην Ευρώπη τα πράγματα κυλάνε πιο αργά. Όπως και να έχει η επιστήμη της πληροφορικής και ο προγραμματισμός δεν μπορούν να διδαχθούν ούτε σε αμερικάνικα ούτε σε ευρωπαϊκά σχολεία. Είναι λυπητερό που γίνεται προσπάθεια, από μια χώρα με ιδιαίτερα φτωχή εκπαίδευση, να μάθει στα παιδιά κάτι τόσο σύγχρονο και προηγμένο.

Αντί αυτού καλύτερο θα ήταν να θεμελιώνεται η ηθική και η πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου. Τέλος, η πληροφορική δεν ευρύνει την κρητική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα του ατόμου αλλά την περιορίζει σε διάφορους κανόνες της εκάστοτε προγραμματιστικής γλώσσας, που ούτε τα παιδιά ούτε οι έφηβοι μπορούν να κατανοήσουν.

Προσωπική άποψη πάντα αλλά αυτό που προσπαθούν να παρουσιάσουν ως "καινοτομία στην εκπαίδευση" και "must για τον σύγχρονο άνθρωπο" ενώ στην πραγματικότητα είναι μια κερδοσκοπική κίνηση, εμένα με εκνευρίζει.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
05 Sep 2013 23:12 #131695 by Αποστόλης Αναστασίου
Διαφωνώ σε έναν τομέα ... Την αδυναμία εκμάθησης στα παιδιά .
Κοίτα αν έχεις ασχοληθεί με προγραμματισμό , είναι σαν τα μαθηματικά απλά μια γλώσσα προγραμματισμού έχει πολλούς κανόνες και γύρο στις 200 λέξεις . Όπως μαθαίνεις τα μαθηματικά μαθαίνεις και την γλώσσα προγραμματισμού απλά με πιο πολύ ζόρι , και το να μάθει ένας έφηβος ή ένα παιδάκι μια γλώσσα προγραμματισμού θα ήταν σωστό για την εγκεφαλική λειτουργία ! Η "περιφερειακή σου όραση" στην γνώση διευρύνετε και μαθαίνεις τρόπους σκέψεις . Δεν είναι απλά μια γλώσσα , είναι τρόπος σκέψεις ο προγραμματισμός . Ασχολούμαι άπo τα 10 μου με HTML , PHP ,JAVASCRIPT και λοιπά και τώρα είμαι στην C# .

Ο τομέας που συμφωνώ είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού . Γιατί είναι γνωστό τουλάχιστον έτσι νομίζω , οτι οι Developers ακριβοπληρώνοντε και γιαυτό οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όλοι της τρίτης τάξης τους βολεύει αυτή η πράξη . Αλλά πιστεύω ο προγραμματισμός για να τον μάθεις πρέπει να σου αρέσει , τα μαθηματικά κανείς άλλωστε δεν τα αγάπησε ρε συ εκτός από αυτούς που τους άρεσαν . Πιστεύω να συμφωνήσεις μαζί μου , για τις διαφωνίες σου θα χαιρόμουν να ακούσω .

Consoles are for people who like video games, PCs are for gamers.

More
06 Sep 2013 00:23 #131699 by Ανδρέας Αθανασίου
Συμφωνώ μαζί σου αλλά ως έναν βαθμό.
Καταρχάς ο προγραμματισμός, με την μορφή προγραμματιστικής γλώσσας, είναι αδύνατο να διδάσκεται σε παιδιά γυμνασίου και δημοτικού λόγο της απουσίας μαθηματικού υπόβαθρου και αναλυτικής ικανότητας. Στο λύκειο συμφωνώ μαζί σου πως είναι εφικτό αλλά και πάλι είναι ένα πολυ ιδιαίτερο μάθημα που αμφιβάλλω αν μπορεί να υπάρξει ως μάθημα γενικής παιδείας.

Τώρα η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ πίσω. Στην 2α λυκείου κάνουμε "Εφαρμογές υπολογιστών". Ένα μάθημα αστείο. Θυμάμαι το μάθημα μας ήθελε να μάθουμε πως να κάνουμε quiz και σταυρόλεξα. Ακόμα και στην 3η λυκείου δεν κάνουμε κάποια γλώσσα προγραμματισμού αλλά μία ψεύτικη που αποτελεί βάση για τις περισσότερες. Είναι εντελώς λάθος και ανάποδο αυτό. Δηλαδή αν εγώ ήθελα να μάθω Ιταλικά θα πρέπει να μάθω πρώτα λατινικά;

Ως πρόταση για την Ελλάδα που έχω να κάνω είναι στην 2α λυκείου να μπει ως μάθημα επιλογής ο διαδικτυακός προγραμματισμός (πχ HTML) και στην κατεύθυνση να μπουν οι αλγόριθμοι. Στην 3η λυκείου απλώς θα πιάνουμε μια γλώσσα.

More
06 Sep 2013 11:31 #131714 by Αποστόλης Αναστασίου

Ακόμα και στην 3η λυκείου δεν κάνουμε κάποια γλώσσα προγραμματισμού αλλά μία ψεύτικη που αποτελεί βάση για τις περισσότερες. Είναι εντελώς λάθος και ανάποδο αυτό. Δηλαδή αν εγώ ήθελα να μάθω Ιταλικά θα πρέπει να μάθω πρώτα λατινικά;

Όχι εδώ είσαι λίγο λάθος . Ο προγραμματισμός έχει άλλες βάσεις . Όπως οι μισές γλώσσες της γης περιέχουν ελληνικές λέξεις αυτό ισχύει με πολύ ισχυρότερα ποσοστά στις προγραμματιστικές γλώσσες . Όταν μάθεις την Logo που δεν την συμπαθώ καθόλου γιατί παραείναι παιδική , δεν έχει όντως κάποια ιδιαίτερη βάση να την μάθεις παραμόνο η λογική αλλά όταν μάθεις C (σκέτη) ας πούμε που είναι μια δύσκολη γλώσσα αλλά έχουν υιοθετήσει πολλά από αυτήν γλώσσες όπως C++ C# Java μετά θα σου είναι παιχνιδάκι να τις μάθεις γιατί έχουν ίδια σύνταξη πάνω κάτω , ίδια λογική και μαθηματικά .

Consoles are for people who like video games, PCs are for gamers.

More
06 Sep 2013 13:17 #131720 by Βασίλης Καμακάρης
Αν είναι ή ήταν σε Γενικό λύκειο ναι εκεί δεν τους μαθαίνουν κάτι το ιδιαίτερο σε ΕΠΑΛ εμείς μας τρέχανε με γλώσσες προγραμματισμου όπως π.χ. Β' λυκείου κάναμε html και java script στην Γ'λυκειου Pascal, Visual Basic, Flash, sql και άλλες...

More
06 Sep 2013 13:55 #131723 by Ανδρέας Αθανασίου

Vasilis wrote: Αν είναι ή ήταν σε Γενικό λύκειο ναι εκεί δεν τους μαθαίνουν κάτι το ιδιαίτερο σε ΕΠΑΛ εμείς μας τρέχανε με γλώσσες προγραμματισμου όπως π.χ. Β' λυκείου κάναμε html και java script στην Γ'λυκειου Pascal, Visual Basic, Flash, sql και άλλες...

μιλάς για Επαλ προγραμματισμού έτσι;

More
06 Sep 2013 14:46 #131724 by Βασίλης Καμακάρης
Για ΕΠΑΛ μιλάω,δεν είχε μόνο προγραμματισμο είναι γενικά πληροφορική.

More
06 Sep 2013 15:34 #131729 by Alex Filos
Replied by Alex Filos on topic Code.org
Αν μιλάμε για διδασκαλία στα σχολεία, πιάνουμε μια τεράστια συζήτηση. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση είναι πολλές και ριζικές.

Για να μην πλατιάζω όμως ας μιλήσω μόνο για το θέμα της πληροφορικής. Κατ'αρχήν παιδιά δημοτικού και γυμνασίου μπορούν όντως να μάθουν προγραμματισμό. Ο general είπε ότι ασχολείται από τα 10, εγώ πρωτοέμαθα basic στα 11 (πολλά πολλά χρόνια πριν :p ). Δε νομίζω όμως ότι χρειάζεται.

Στην τεχνολογική κατεύθυνση ναι, βασικές αρχές προγραμματισμού θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές και να τους δίνεται βάση. Άλλωστε όλες οι πολυτεχνικές σχολές έχουν μαθήματα προγραμματισμού. Πολλά ΤΕΙ το ίδιο.

Στις υπόλοιπες τάξεις και κατευθύνσεις νομίζω είναι υπερβολικό, ειδικά όταν υπάρχουν άλλες πολύ σημαντικότερες γενικές γνώσεις που πρέπει να δίνει ένα σύγχρονο σχολείο.

Από την άλλη, μαθήματα για τη χρήση του υπολογιστή πιστεύω πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης. Η μη γνώση χρήσης υπολογιστή είναι ο σύγχρονος αναλφαβιτισμός στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι υπολογιστές παίζουν τόσο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή όσο μόνο οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας μπορούσαν να φανταστούν παλιότερα.

Πιστεύω ότι τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται τι σημαίνει υπολογιστής (πχ να ξέρουν ότι το νέο τους smartphone είναι υπολογιστής), τη βασική του δομή, γενικές έννοιες όπως τι σημαίνει αλγόριθμος και μετά πιο ειδικά τη χρήση λειτουργικών συστημάτων όπως Windows και Linux και mobile πλατφορμών όπως το android και συγκεριμένων προγραμμάτων όπως Open Office, Thunderbird κλπ. Εργαλεία δηλαδή που θα τους είναι πιο χρήσιμα στην καθημερινή ζωή από τη θεωρία που μαθαίνουν σε άλλα μαθήματα.

Η χρήση του υπολογιστή, εκτός του ότι είναι απαραίτητη στην καθημερινή ζωή, επιτρέπει στον κόσμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να ανοίξει τους ορίζοντες του.