Τις τελευταίες ημέρες όλη η ελληνική κοινωνία ασχολείται με μια υπόθεση που μας απασχολεί άμεσα. Μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου έχουν εισέλθει στη χώρα μας, με φθηνή εισαγωγή από την Ουκρανία, οι οποίες περιέχουν κατεργασμένο λάδι το οποίο χρησιμοποιείται στις μηχανές των αυτοκινήτων. Ένα μέρος του ηλιελαίου αυτού έχει κατασχεθεί (λιγότερο από το μισό) ενώ τα αρμόδια όργανα ελέγχου αναζητούν και το υπόλοιπο. Απ' τη μία οι υπουργοί ρίχνουν το μπαλάκι στα όργανα ελέγχου κι απ΄την άλλη γίνεται το ανάποδο. Η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο επειδή στη χώρα της ακρίβειας κάποιοι μεγαλοεργοστασιάρχες θέλησαν να κάνουν μαζικές και οικονομικές παραγωγές για να φουσκώσουν περισσότερο την τσέπη τους παίζοντας παράλληλα με την υγεία μας!
Δείτε τα σχετικά άρθρα από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα σχόλια δικά σας:
Ηλιέλαιο: Αποσύρονται όλες οι ποσότητες
Τετάρτη, 21 Μαϊου 2008 07:00
ΡΑΓΔΑΙΕΣ είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του επιμολυσμένου ηλιέλαιου, με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ να παραιτείται, τις αρμόδιες αρχές να εντοπίζουν νέες μεγάλες ποσότητες ύποπτου προϊόντος και την κυβέρνηση να ανακοινώνει την απόσυρση όλων των ηλιέλαιων που κυκλοφορούν στην αγορά από την 1η του έτους.
Τις ανωτέρω εξελίξεις πριμοδότησε η ενημέρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους, περί νέας επιμολυσμένης με ορυκτέλαιο ποσότητας ηλιελαίου, βάρους 3.060 τόνων, που εισήχθη στη χώρα μας από την εταιρεία Sogia Hellas, στις 17 Μαρτίου του 2008 και ουδείς είναι σε θέση να εντοπίσει.
Το γεγονός αυτό κατέστησε ξεκάθαρο ότι οι αρμόδιες αρχές έχασαν τον έλεγχο της όλης υπόθεσης, οπότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Ε. Λάζο, τον οποίο αντικατέστησε προσωρινά με τον αντιπρόεδρο του φορέα, Α. Ζαμπέλα.
Αμεση απόσυρση
Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση απόσυρση από την αγορά του συνόλου του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου ηλιελαίου, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή τον βαθμό επιμόλυνσης, που υπολογίζεται σε 15-20.000 τόνους.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, η επανατοποθέτηση των ύποπτων σήμερα ηλιέλαιων στην κατανάλωση θα γίνεται από τον ίδιο τον ΕΦΕΤ μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που θα αποδεικνύουν την καταλληλότητα του προϊόντος.
Ο κ. Ζαμπέλας, στο πλαίσιο χθεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου, τόνισε επίσης ότι το όλο ζήτημα αντιμετωπίζεται πλέον με εξαιρετική αυστηρότητα, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η EFSA, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την επιμόλυνση του ηλιελαίου από το συγκεκριμένο ορυκτέλαιο, που είναι υψηλού ιξώδους.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα στα οποία το ύποπτο ηλιέλαιο συμμετέχει με ποσοστό πάνω από 10%, κατά τον ΕΦΕΤ θα πρέπει να αποσύρονται, εκτός και αν μπορεί να αποδειχτεί από την εκάστοτε εταιρεία ότι η περιεκτικότητα του ορυκτελαίου σε αυτά τα προϊόντα είναι κάτω από τα 300 ppm.
Ο κ. Ζαμπέλας υπογράμμισε ότι ο ΕΦΕΤ θα τηρήσει απαρέγκλιτα το όριο των 300 ppm και όπου διαπιστώνεται πρόβλημα θα ενημερώνει τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των προϊόντων της.
Ο κ. Χρ. Φώλιας
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, αναφερόμενος χθες στην παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ, δήλωσε ότι ο κ. Λάζος δεν αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα για την υπόθεση του ηλιελαίου, αλλά παραιτήθηκε διότι δεν επέδειξε την ταχύτητα των αντιδράσεων που απαιτούν οι διατροφικές κρίσεις για την αντιμετώπισή τους. «Οι απαιτούμενοι ρυθμοί είναι πολύ πιο γρήγοροι και η συνεννόηση πρέπει να είναι ακαριαία. Για να επιταχύνουμε λοιπόν τους ρυθμούς έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Λάζου» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση προέδρου του ΕΦΕΤ εν μέσω σοβαρής διατροφικής κρίσης. Η πρώτη ήταν του κ. Ν. Κατσαρού, ο οποίος απομακρύνθηκε για λανθασμένους χειρισμούς στη γνωστή υπόθεση των μουχλιασμένων γιαουρτιών.
Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης
«Η παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ συνιστά κυνική ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να χειριστεί τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση των τελευταίων ετών και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κατήγγειλε «θέατρο παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς».
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ
Καινούργιο φορτίο
Στο μεταξύ, ένα ακόμη πλοίο με 2.500 τόνους ουκρανικού ηλιέλαιου, που επιχείρησε να προσεγγίσει χθες τις λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Soya Ηellas, απομακρύνθηκε προτού ξεφορτώσει, προφανώς μετά τη γενική απαγόρευση (ανάκληση) που επιβλήθηκε σε όλες τις ποσότητες ουκρανικού ηλιελαίου, που εισήχθησαν στην ελληνική αγορά από τον προηγούμενο Ιανουάριο.
Όσον αφορά στις πληροφορίες περί νομοθετικής ρύθμισης για ανάληψη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του συνόλου των ελέγχων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην αγορά (από το χωράφι - στο ράφι), καλά πληροφορημένες πηγές έκαναν λόγο για εκπόρευσής τους από την ηγεσία του υπουργείου και για «ευσεβείς πόθους» του υπουργού, Αλέκου Κοντού.
Σ.Σ.
* Σε έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΦΕΤ σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία βρέθηκε «κρυμμένο» τιμολόγιο αγοράς 10.000 τόνων επιμολυσμένου ουκρανικού ηλιέλαιου. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν υπόνοιες για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλιέλαιου από μεγάλη ελαιουργική εταιρεία.
============================
Ηλιέλαιο - Απαγόρευση εισαγωγής ηλιελαίου
Πέμπτη, 22 Μαϊου 2008 07:00
ΣΕ ΕΠ'ΑΟΡΙΣΤΟΝ απαγόρευση των εισαγωγών ηλιελαίου από την Ουκρανία στην Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ουκρανία δεν έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ασφαλείας.
============================
Τέλος, άλλο ένα άρθρο από το e-tipos.com
Χωρίς ενημέρωση ο ΕΦΕΤ, χωρίς αποτελέσματα το Γενικό Χημείο
Από τον Ιανουάριο έχουν εισαχθεί συνολικά 45.000 τόνοι ηλιελαίου από πέντε τελωνεία
Πέμπτη, 22.05.08
Τα τελωνεία δεν έχουν ενημερώσει ακόμη τον ΕΦΕΤ για το ποιες επιχειρήσεις εισήγαγαν ηλιέλαιο από την Ουκρανία, πότε και σε ποιες ποσότητες. Το ίδιο συμβαίνει με το Γενικό Χημείο (που έχει παραρτήματα στα τελωνεία, παρακολουθεί και ελέγχει τις εισαγωγές), το οποίο επιπλέον δεν έχει δώσει ακόμη στον ΕΦΕΤ τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου για 40 από τα 52 δείγματα ηλιελαίου και τελικών προϊόντων που έχει στείλει ο φορέας για ανάλυση.
Το αποτέλεσμα της αδυναμίας ή άρνησης των συναρμόδιων υπηρεσιών να συνεννοηθούν, εκτός από την ανασφάλεια των καταναλωτών, ήταν η απόφαση για καθολική απόσυρση του ηλιελαίου από την αγορά. Ο εκτελών χρέη προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Α. Ζαμπέλας δήλωσε χθες ότι η ανάκληση αφορά το σύνολο του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου ηλιελαίου, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και το βαθμό επιμόλυνσης και ανεξάρτητα από το πότε εισήχθησαν, ενώ προχθές η απόφαση ήταν να ανακληθούν οι ποσότητες που μπήκαν στη χώρα μετά τον Ιανουάριο.
Αναμονή...
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ιανουάριο έχουν εισαχθεί συνολικά 45.000 τόνοι ηλιελαίου από πέντε τελωνεία (5ο Πειραιά, Χαλκίδας, Βόλου, Ελευσίνας και Ισθμίων), που σημαίνει ότι οι ποσότητες με πιθανή επιμόλυνση είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που έχει εντοπίσει ή αναζητεί ο ΕΦΕΤ, πηγές του οποίου τόνιζαν πάντως χθες ότι περιμένουν ακόμη επίσημη και ακριβή ενημέρωση από τα τελωνεία.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το «κυνηγητό» για τα φορτία που έχουν εισαχθεί ή είναι καθ’ οδόν για τη χώρα μας, αλλά ο ΕΦΕΤ επιμένει πως οι επίμαχες παρτίδες δεν είναι επικίνδυνες καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 4 κιλά ηλιέλαιο την ημέρα, για να υπερβεί την ημερήσια αποδεκτή δόση παραφίνης.
Ο ΕΦΕΤ κοινοποίησε χθες στις νομαρχίες και τους επιχειρηματικούς συνδέσμους την απόφαση για ολική απόσυρση του ηλιελαίου. Την αφορμή έδωσε η αποκάλυψη ότι η εταιρία Αγροτική εισήγαγε στις 7 Ιανουαρίου 1.000 τόνους ηλιελαίου (οι οποίοι έχουν ήδη ανακληθεί), οπότε δεδομένης και της ασυνεννοησίας με τα τελωνεία δεν μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν εισαχθεί και άλλες ποσότητες νωρίτερα.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δήλωσε ακόμη ότι:
▪ Από τη δεύτερη παρτίδα των 3.000 τόνων που εισήγαγε το Μάρτιο η εταιρία Σόγια Ελλάς οι 2.000 τόνοι πουλήθηκαν στην εταιρία Κορές (εμπόριο λαδιών) -η «Κορρές Φυσικά Προϊόντα» διευκρίνισε χθες ότι δεν έχει σχέση με την εταιρία αυτή- και έχει ξεκινήσει από προχθές η ανάκλησή της. Οι υπόλοιπες ποσότητες αναζητούνται.
▪ Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για φορτίο 10.000 τόνων που φέρεται ότι εισήγαγε γνωστή εταιρία του χώρου.
Σε ό,τι αφορά τα φορτία που βρίσκονται εν πλω, από το Λιμενικό έγινε γνωστό πως το πλοίο με 2.500 τόνους ηλιελαίου που βρισκόταν από χθες στη Χαλκίδα αναχώρησε για Αίγυπτο ενώ το δεύτερο πλοίο με σημαία Μάλτας και 3.000 τόνους ηλιελαίου αναμενόταν αργά το βράδυ. Πάντως, σύμφωνα με το Ρόιτερ, η Κομισιόν προσανατολίζεται σε εμπάργκο του ουκρανικού ηλιελαίου καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει επιμόλυνση με ορυκτέλαιο σε επόμενα φορτία.
Ενώ η διατροφική κρίση συνεχίζεται, ξέσπασε ο συνήθης πόλεμος μεταξύ των επιμέρους κλάδων που σχετίζονται με τους ελέγχους στα τρόφιμα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων τάχθηκε χθες υπέρ της συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων ελέγχου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Πανελλήνια Ενωση Τεχνολόγων Τροφίμων κάλεσε την πολιτική ηγεσία «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει τον ΕΦΕΤ Ανεξάρτητη Αρχή», ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ε. Λάζος τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη του ΕΦΕΤ ώστε να αποτελεί «τη μία κεντρική αρμόδια αρχή ελέγχου των τροφίμων που θα είναι εφοδιασμένη με την απαραίτητη προς τούτο νομική ισχύ».
Ο κ. Λάζος αφήνει επίσης αιχμές για την αντικατάστασή του, λέγοντας ότι ο ΕΦΕΤ από την πρώτη στιγμή έκανε όλες τις ενέργειες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος.
Ουκρανία, ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης
Η Ουκρανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιελαίου στον κόσμο, με ετήσια παραγωγή 1,1 εκατ. τόν. (μετά τη Ρωσία, που παράγει 1,5 εκατ. τόν.) και ο δεύτερος επίσης εξαγωγέας, μετά την Αργεντινή, με 870.000 τόν., σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η Ουκρανία είναι βασικός τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Eνωσης και της Ελλάδας με ηλιέλαιο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, μεταξύ αυτών οι Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία. Η Ελλάδα είναι 16η στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων με περισσότερους από 60.000 τόν. το χρόνο. Συγκριτικά, οι ποσότητες που έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν μολυσμένες με ορυκτέλαιο, έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά και είναι σε διαδικασία ανάκλησης ή έρευνας ξεπερνούν τους 7.300.