Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Καταρχήν Vs Καταρχάς

Poll: Καταρχήν Vs Καταρχάς (was ended 0000-00-00 00:00:00)

Καταρχήν
7 70%
Καταρχάς
3 30%
Total number of voters: 0
Only registered users can participate to this poll
More
28 Sep 2006 19:56 #20242 by Tasos Georgos
O πρώτος λογος που τσακώθηκα με το Μάνο είναι επειδή δε μιλούσε σωστά Ελληνοκά. Τρανό παράδειγμα η διαφωνία μας στο πιο είναι το σωστό όταν θέλουμε να πούμε ΑΡΧΙΚΑ...

Εγώ λέω ότι το σωστό είναι καταρχήν γιατί σημαίναι κατα την αρχή σε αντίθεση με το καταρχάς που σημαίνει κατα τας αρχάς δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

• a Guest
  • Visitor
  • Visitor
28 Sep 2006 20:23 #20244 by a Guest
Replied by a Guest on topic Καταρχήν Vs Καταρχάς
(δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση σε πολυτονικό)
Η αρχή
της αρχής
τη αρχή
την αρχήν
ω αρχή

αι αρχαί
των αρχών
ταις αρχαίς
τας αρχάς
ω αρχαί

Όπως καταλαβαίνεις η μόνη διαφορά είναι η διαφορά μεταξύ ενικού και πληθυντικού και η σημασία τους στην νεοελληνική είναι παραπλήσια. Και τα δύο σημαίνουν "αρχικά". Η σωστή χρήση συνίσταται στο σε πόσα "αρχικά" αναφερόμαστε. Όπως καταλαβαίνεις αφού δεν έχεις βάλει την επιλογή και τα δύο αδυνατώ να ψηφίσω.

More
28 Sep 2006 20:51 #20245 by Kleanthis
Φίλες μου καλές κι αγαπημένες, που λέει κι η Vefa,
Καμία απ' τις δύο (2) εκφράσεις δεν είναι λανθασμένη, αλλά:

- κατ' αρχάς: στην αρχή, αρχικά, πρώτα-πρώτα (έχει χρονική σημασία).
- κατ' αρχήν: στα βασικά σημεία, στην αρχή του πράγματος, δηλαδή στη βάση του, στις γενικές του γραμμές, στη γενική φιλοσοφία.

Π.χ. Κατ' αρχάς πρέπει να συνεννοηθούμε για τις υποχρεώσεις του κάθε ατόμου στην ομάδα.

Μπορεί να διαφωνούμε σε αρκετά σημεία, το παρήγορο όμως είναι ότι κατ' αρχήν συμφωνούμε (δηλαδή συμφωνούμε σε γενικές γραμμές, διαφωνούμε όμως σε επιμέρους σημεία).

Γενικά, όταν νιώθουμε ότι θα ακολουθήσει απαρίθμηση κάποιων στοιχείων, ή όταν θέλουμε να τονίσουμε το αρχικό στάδιο μιας κατάστασης, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κατ' αρχάς.

Υ.Γ. Στη δημοτική οι λέξεις γράφονται χωρίς απόστροφο(καταρχήν, καταρχάς), ενώ στην αρχαία -απ' όπου δηλαδή τις πήραμε- με απόστροφο (κατ' αρχήν, κατ' αρχάς > κατά αρχήν, κατά αρχάς)

More
29 Sep 2006 00:01 #20253 by Στέλιος Μουρέλλος
Και εσείς τσακώνεστε για κάτι πράγματα ρε παιδί μου...Ήμαρτον, όπως λέει ο Γεωργίου!!! :D

More
29 Sep 2006 00:29 #20256 by Σταύρος
Εγώ θυμάμαι πάντως πολύ καλά πως μια καθηγήτρια που μας έκανε ιδιαίτερα στα αρχαία και έκθεση μας είχε πει ότι το «σωστό» είναι το καταρχάς

Όποτε...

More
29 Sep 2006 01:10 #20257 by Δημήτρης Σκιάννης
Ωραία,το ξεκαθαρίσαμε κι αυτό...Αν και τείνει να μου μείνει το "κατ'αρχήν" πλέον... :P

PASaris\ wrote: Υ.Γ. Στη δημοτική οι λέξεις γράφονται χωρίς απόστροφο(καταρχήν, καταρχάς), ενώ στην αρχαία -απ' όπου δηλαδή τις πήραμε- με απόστροφο (κατ' αρχήν, κατ' αρχάς > κατά αρχήν, κατά αρχάς)

Γι'αυτό μου βγάζουν τις αποστρόφους οι διορθώτριες στο PC Master??? :P Εγώ έτσι τα έχω συνηθίσει,έτσι τα γράφω...

More
29 Sep 2006 13:15 #20263 by Πανος Π
Βαθυστόχαστο θέμα..
Το διάβασα και είμαι ένα πτώμα

"2 ώρες είναι θα περάσουν...": Καθημερινά 12:00-14:00.

More
30 Dec 2006 13:22 #24655 by Δημήτρης Μπαλαγιάννης
Είχα μία συζήτηση με την εκθεσού στο φροντιστήριο και μου είπε το καταρχάς το λέμε όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι. Το καταρχήν το χρησιμοποιούμε εννοώντας τα αρχικά.
Καταρχάς, θα ήθελα να πω ότι...
Έγινε καταχήν συζήτηση του άρθρου 16 για την παιδεία...

More
30 Dec 2006 14:32 #24661 by Mitropoulos Kostis
Δεν διαλέγω κάποιο από τα δύο διότι και τα δύο σωστά είναι. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που τα διαφοροποιεί. Αναλόγως τί θες να πείς!

More
05 Jan 2007 16:39 #25018 by Igor
Εψαξα το φλεγον ζητημα σε βιβλια και βρηκα τα εξης:
Το καταρχήν το χρησιμοποιουμε οταν μιλαμε γενικα.
Π.χ Καταρχην δεχομαι την προταση σου΄ελπιζω να συμφωνησουμε και στις λεπτομερειες.

Το κατ'αρχας το χρησιμοποιουμε οταν θελουμε να αρχισουμε
Π.χ Κατ'αρχας πρεπει να σας συστηθω.