Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Φραπές

More
30 Apr 2012 03:37 #107312 by Γρηγόρης Βούλγαρης
Ένα topic για το καλύτερο ρόφημα στον κόσμο.



Ο καφές φραπέ είναι ένα Ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, ζάχαρη, νερό και παγάκια. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στη Θεσσαλονίκη.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR6D6MsVZqCg5OhelBkXcwubwkzKlOFXlArP-30oi2d-vgMHZ4W

Ο Φραπές αποτελείται κυρίως απο καφετί νερό με μια επίστρωση αφρού που παράγεται από την ανάμιξη του νερού με κακής ποιότητας καφέ. Συνηθίζεται να καταναλώνεται με τη χρήση καλαμακίου είτε με συσσώρευση του επάνω σε αυτό και απομάκρυνση του με την γλώσσα, λιγότερο ή περισσότερο διακριτικά, είτε με την απορρόφηση μέσω του καλαμακίου όταν δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-hkg7dXtsERnicnZ91zY__sXoMOKLeCBRF5AJXrNDrprRrfXKvQ

Άλλες γνωστές ονομασίες:
Φραπεδάκι
Φράπα
Φραπεδούμπα
Φραπόγαλο
Φραπεδιά


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRFxzvcQFfYoy7ZDlFjUhDDff6itvaI-rJ9NSE_pv6GhA93tb3FLA



Γενικοί κανόνες
1. Ο φραπές φτιάχνεται με ηλεκτρικό χτυπητήρι μπαταρίας ή πρίζας. Σέικερ χρησιμοποιούν μόνο οι πρωτόγονοι ούγκα-μπούγκα άνθρωποι των σπηλαίων. Στο σέικερ δεν φτιάχνεις φραπέ, φτιάχνεις χτυπημένο καφέ. Αν δεν έχεις χτυπητήρι να πας να πάρεις, 5 euro τα έχει το σούπερ μάρκετ σε διάφορα χρωματάκια για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις.

2. Μια σωστή φραπεδιά πρέπει να έχει πάντα καλαμάκι. Το καλαμάκι δείχνει άνεση γιατί δε σε αναγκάζει να σκύβεις για να πιεις τον καφέ, είναι μια εφεύρεση κατά της κούρασης και της περιττής σπατάλης ενέργειας. Το καλαμάκι μάλιστα πρέπει να είναι σπαστό για να διευκολύνει την σωστή πόση του καφέ. Ακόμα το καλαμάκι είναι η μισή αρχοντιά για τη φραπεδιά καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να ανακατεύεις κάθε λίγο το περιεχόμενο του ποτηριού. Το ανακάτεμα του φραπέ είναι μέτρο χλίδας και πρέπει να γίνεται με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο.

3. Ο φραπές πρέπει να έχει παγάκια. Αλλιώς μέσα σε λίγη ώρα γίνεται κατρουλόζουμο. Φραπές χωρίς παγάκια δεν είναι φραπές. Επιπλέον, τα παγάκια, πέρα από τη δροσιά που παρέχουν, κάνουν το ανακάτεμα περισσότερο ζωντανό και δυνατό. Και μην αναφέρουμε πάλι τα περί σημασίας ανακατέματος...

4. Ο φραπές δεν πρέπει να έχει πάνω από τρία μεσαίου μεγέθους παγάκια. Στην αρχή θα πίνετε μείγμα καφέ και ζάχαρης(αφού ο καφές δεν έχει αρκετό νερό με τα παγάκια να καταλαμβάνουν όλο το χώρο) και προς το τέλος θα πίνετε νερομπούλι(όταν θα έχουν λιώσει τα παγάκια αλλά δεν θα υπάρχει και καφές στην ουσία αφού θα τον έχετε πιει)

5. Δεν είναι γυφτιά (μάλλον επιβάλλεται) να συμπληρώσετε νερό στο ποτήρι όταν ο φραπές είναι προς το τέλος του. Σας εγγυάται ότι θα εκμεταλλευτείτε 100% το μείγμα σας

6. Έναν φραπέ δεν τον πίνουμε 4 και 5 ώρες. Τον πίνουμε το πολύ μέσα σε διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειάστηκε για να λιώσουν τα παγάκια αλλιώς γίνεται κατρουλόζουμο όπως είπα και παραπάνω.

7. Ένα φραπέ δεν τον πίνουμε σε 2 λεπτά. Ο φραπές δεν είναι γάλα με νεσκουικ. Οι ρουφηξιές συγκεκριμένα πρέπει να διαρκούν ένα με ενάμιση δευτερόλεπτο με μέτρια(μείον) πίεση αναρρόφησης.

8. Δεν βάζουμε τον φραπέ στο ψυγείο σε καμία περίπτωση για να τον πιούμε αργότερα. FAIL

9. Ο φραπές δεν πίνεται τον χειμώνα. Το ξέρω ότι σας καταστρέφω όλο το σύμπαν με αυτό και προσβάλλω την εικόνα του φραπέ που κολλάει παντού αλλά έτσι είναι. Αν έξω βρέχει και είσαι μέσα στο πάπλωμα, σηκωθείς και πας να φτιάξεις φραπέ, είσαι ανώμαλος, εθισμένος κτλ. Ο φραπές πίνεται εννιά μήνες το χρόνο εκτός χειμώνα δηλαδή. Εξάλλου αν ο φραπές καταναλισκόταν παντού και πάντα με οποιασδήποτε συνθήκες θα έχανε το πρεστίζ του, θα εκλαϊκευόταν σε ελεεινό/ εξευτελιστικό σημείο. Πιείτε Νες ζεστό. Ο Νες είναι άμεσα συνδεμένος έτσι κι αλλιώς με το χειμώνα.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
30 Apr 2012 13:22 #107316 by Παναγιώτης Σεντουκάς
Ο φραπές είναι επίσης ο πιο ανθυγιεινός καφές στον κόσμο. ο αφρός που βρίσκεται πάνω πάνω είναι στην ουσία το κατακάθι που βρίσκουμε στον πάτο του ελληνικού, στο φίλτρο του γαλλικού κλπ. Αυτός ο αφρός κολλάει στο στομάχι και στο έντερο, δημιουργώντας προβλήματα. Ξέρω κάμποσες περιπτώσεις φραπεδιάρηδων που τρέχαν στο νοσοκομείο με τρύπιο στομάχι

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
30 Apr 2012 13:49 #107318 by Βασίλης Βασιλός
Ένας φραπές στο τόσο δεν νομίζω να βλάπτει τόσο όσο λες. Το μέτρο πρέπει να τηρείται παντού. Ξέρω άτομα πάντως που βαριούνται να βάλουν νερό από την βρύση και φτιάχνουν φραπέ για να ξεδιψάσουν! Σε τέτοιες περιπτώσεις, σόρρυ κιόλας, αλλά τα θέλαν και τα πάθαν.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Jun 2012 02:08 #108803 by Γρηγόρης Βούλγαρης
Συμφωνώ Tensa. Λέμε να πίνεις ενα-δυο φραπεδάκια την ημέρα και μάλιστα κυρίως όταν ζεσταίνει ο καιρός. Αν πίνεις όλο το χρόνο 7-8 καφέδες ότι και να πίνεις ...παίρνεις το στομάχι στα χέρια. Συν ότι αν πίνεις και πολύ νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα που λένε και οι ειδικοί δεν έχεις πρόβλημα!!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Jun 2012 02:19 #108805 by Παντελής Δασκαλέλος
Εγώ παιδιά που αν δεν έπινα φραπέ δεν άνοιγε το μάτι τον έκοψα πάντως και δεν μπορώ να τον ξαναβάλω στο στόμα μου. Μονο Freedo Capuccino αλλιώς χτυπάω monster, red bull για να ξυπνήσω.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Jun 2012 17:15 #109392 by super
Replied by super on topic Φραπές
εγώ τώρα στην εξεταστική πίνω τουλάχιστον ένα φραπέ την νύχτα για να διαβάσω..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Feb 2013 17:10 #120109 by Γρηγόρης Βούλγαρης
Πράγματα που δεν ξέρατε για τον φραπέ!


Ο φραπές δεν παχαίνει: O φραπές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες).

Η καφεΐνη βοηθάει στην κυτταρίτιδα: Ο φραπές που πίνετε σαφώς δεν βοηθάει! Αντιθέτως δημιουργεί κατακράτηση υγρών. Η καφεΐνη από την άλλη είναι μια διαφορετική υπόθεση. Αποτελεί βασικό συστατικό των αντικυτταριτιδικών κρεμών και (σε συνδυασμό με άλλα συστατικά) αποδίδει.

Ο φραπές είναι εθιστικός: Η καφεΐνη που περιέχεται μέσα στον καφέ, το τσάι και ορισμένα αναψυκτικά όπως η κόκα κόλα και άλλα, προκαλεί εθισμό. Είναι διεγερτικό φάρμακο με αποτέλεσμα να αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Σε χαμηλά επίπεδα μέσα στο αίμα έχει θετικά αποτελέσματα, σε ψηλότερα όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Η λέξη frappé είναι γαλλική: Σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος.

Ο φραπές είναι καθαρά ελληνικός: Το προϊόν λανσαρίστηκε και έγινε επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Από τη δεκαετία του '90 είναι το υπ' αριθμόν ένα ρόφημα και στην Κύπρο, όπου συνήθως σερβίρεται αδύνατος, χωρίς πολύ καφέ.

Εκτός Ελλάδας, ο καφές frappé μπορεί να βρεθεί σε όλες τις επίσημες ελληνικές υπηρεσίες και ελληνικές μόνιμες αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, σε όλα τα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία καθώς και σε εκείνα των οποίων τα πληρώματα είναι Έλληνες.

Αρκετοί καταστηματάρχες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έχουν πάντα διαθέσιμο φραπέ για τους Έλληνες τουρίστες-πελάτες τους. Είναι πολύ δημοφιλής σε τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ορισμένοι εκ των οποίων, τον αναμειγνύουν με διάφορες χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, όπως π.χ. με ούζο.

Ο φραπές πίνεται επίσης σε μικρές ποσότητες στην Ταϊλάνδη, στην Μαλαισία, ενώ τα τελευταία χρόνια οι βαλκάνιοι μετανάστες στην Ελλάδα τον μετέφεραν στις πατρίδες τους, αλλά χωρίς μεγάλη διάδοση και με διαφορές (π.χ. στη Βουλγαρία πολλές φορές χρησιμοποιείται κόκα-κόλα αντί νερού, ενώ στη Σερβία προστίθεται πάντα παγωτό). Εισήχθη πριν κάποια χρόνια και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, όμως δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηριστικό ίσως της εξάπλωσής του είναι το γεγονός πως βρέθηκε να προσφέρεται, διαφημιζόμενος μάλιστα στα Ελληνικά, ως και σε όαση ερήμου στην Τυνησία.

Πηγη: www.dramania.gr


ΥΓ."στη Βουλγαρία πολλές φορές χρησιμοποιείται κόκα-κόλα αντί νερού" WTF?????Αυτό το πράμα δεν πίνεται...δοκιμασμένο!!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Feb 2013 19:24 #120112 by Γιάννης Μοσχονάς
Πολύ χρήσιμη η αναφορά σου Γρηγόρη στο θέμα του Φραπέ, το συγκεκριμένο ρόφημα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, δεν είναι για χόρταση ούτε να το πίνεις για πλάκα, προσωπικά έχω πιεί αρκετές φορές φραπέ πριν το γυμναστήριο και με τσίταρε τρομερά χωρίς να έχω πρόβλημα στο στομάχι, φυσικά έχω περιπτώσεις γνωστών που τους θέριζε κάθε φορά που τον πίνανε, κυρίως αγχωτικά άτομα.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Feb 2013 21:24 #120124 by Φίλιππος Δαουκόπουλος
ΥΓ."στη Βουλγαρία πολλές φορές χρησιμοποιείται κόκα-κόλα αντί νερού" WTF?????Αυτό το πράμα δεν πίνεται...δοκιμασμένο!!!

Σχετικά με αυτό έχω πιει συσκευασία (μπουκάλι 250 ml δηλαδή) coca-cola με καφε απο την Βουλγαρία. Αρκετά καλός θα έλεγα! Πάντως, απο όσο ξέρω η coca-cola δεν παράγει κάτι τέτοιο οπότε μπορεί και να ήταν μούφα!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Feb 2013 05:08 #120657 by Παντελής Δασκαλέλος
Και τώρα μια δυσάρεστη είδηση για τους οπαδούς του φραπέ, καθώς το νούμερο 1 καφενείο στην Αθήνα ο Λέντζος στο Παγκράτι αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο. Όσοι είχαν πιει έστω και μια φορά φραπέ από το συγκεκριμένο μαγαζί είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ την εμπειρία.

Τι έκανε όμως τον καφέ του Λέντζου τόσο μοναδικό; Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε.

[youtube:19knbqlw]
[/youtube:19knbqlw]

Please Log in or Create an account to join the conversation.