Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Η οδύσσεια μιας αναβάθμισης

More
09 Aug 2011 13:48 #97236 by Μάνος Γρυπάρης

Πως από μία κάρτα γραφικών καταλήγει να σου στοιχίζει...ο κούκος αηδόνι.

Η τελευταία φορά που έκανα αναβάθμιση στον υπολογιστή ήταν πέρυσι. Τότε, μεταξύ άλλων, είχα αγοράσει την ATI Radeon HD 5770 PowerColor (1GB) από το Πλαίσιο. Φέτος, για έναν περίεργο ρόλο, από τον Ιούνιο κι έπειτα η κάρτα αντιμετώπιζε προβλήματα. Συγκεκριμένα "τρεμόπαιζε" και στις δύο οθόνες που έχω. Σκέφτηκα λοιπόν ότι εφόσον έχω dual-screen θα ήταν χλωμό έως αδύνατο να φταίνε οι οθόνες. Την πήρα λοιπόν και την πήγα στο Πλαίσιο για αλλαγή.

Αγορά νέας κάρτας γραφικών
Πριν την πάω στο service κι έχοντας την σιγουριά ότι η κάρτα έχει πρόβλημα, είπα να αγοράσω μια καινούργια. Σκέφτηκα ότι όταν οι τεχνικοί δουν το πρόβλημα, πολύ απλά θα μου πιστωθεί ένα υπόλοιπο και θα αγοράσω αργότερα κάτι άλλο. Με τα πολλά, μου γυάλισε η ATI Radeon HD 6900 Series (2GB), για την οποία ο πωλητής μου επεσήμανε ότι θα χωράει και στο CoolerMaster Storm Midi Tower που έχω. Έσκασα λοιπόν τα πρώτα 313€. Στη συνέχεια πάω στο service, αφήνω την κάρτα και πάω σπίτι.

Αναγκαστική αγορά Tower
Εκεί προς έκπληξή μου, διαπιστώνω ότι η κάρτα οριακά δεν χώραγε στο tower! Θα έπρεπε δηλαδή να αρχίσω να πριονίζω και να κάνω μόντες για να βγάλω άκρη. Τι να κάνω, Midi Tower ήθελα; Καλά να πάθω! Πηγαίνω λοιπόν πίσω κι εκεί ασφαλώς ο πωλητής μου λέει ότι ήταν λάθος του κι ότι μπορώ να πάρω full tower, να διαλέξω μια άλλη κάρτα ή να μου πιστωθεί το υπόλοιπο. Προτιμώ την πρώτη λύση. Λέω ας πάρω ένα Full Tower θηρίο να τελειώνω. Παίρνω λοιπόν το CoolerMaster Atlas II Pure Black και σκάω άλλα 260€. Καλά πάμε μέχρι τώρα.

Σύνολο: 573€

Double Fail!
Επιστρέφω σπίτι με το νέο tower γεμάτος χαρά. Όλα χωράνε...κουτί τώρα. Ο υπολογιστής ξεκινάει, αλλά η δεξιά οθόνη έχει...τις μαύρες της. Τι παίζει άραγε;

Πολύ απλά η AMD Radeon HD 6900, ως κάρτα γραφικών νέας γενιάς (τρομάρα της) χρειάζεται ψηφιακές οθόνες για να δουλέψει με dual-screen! Κι εγώ έχοντας δύο LG Flatron L1750S, έφαγα άκυρο! Ο brother μου που είναι γάτος σε κάτι τέτοια, κάνει ένα googlάρισμα για να δει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Βρίσκει αυτό το forum topic το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε αυτό το καλώδιο (Mini Display Port σε Display Port) το οποίο μετατρέπει το σήμα από αναλογικό σε ψηφιακό. Πηγαίνω λοιπόν στο Πλαίσιο έχοντας την εικόνα εκτυπωμένη και...προς έκπληξή μου μαθαίνω ότι το καλώδιο αυτό δεν υπάρχει κι ότι θα πρέπει να ανατρέξω σε κατάστημα ηλεκτρονικών! Μήπως δεν υπάρχει "τυχαία" μπας και ο πελάτης αγοράσει νέα ψηφιακή οθόνη; Έτσι γιατί μας περισσεύουνε άλλα τόσα βρε αδερφέ.

Συν τις άλλοις, είχαμε και δεύτερο fail. Μου λένε από το service ότι η ATI Radeon HD 5770 δουλεύει κανονικά! Για σταθείτε ρε παιδιά, οι οθόνες τρεμόπαιζαν τον τελευταίο μήνα και μόλις έβαλα την ATI Radeon HD 6900 όλα έγιναν κομπλέ. Πως είναι δυνατόν να παίζει οκ σε εσάς; Προφανώς κάποια άλλη ασυμβατότητα έπαιζε.

Κάνουμε ταμείο
Από τα καταστήματα Πληροφορικής που ήξερα και μετά από εκτενείς αναζητήσεις, διαπίστωσα ότι κανείς δεν είχε το συγκεκριμένο καλώδιο. Κατάφερα να το βρω μόνο σε ένα κατάστημα. Το IpShop στην Πάτρα, με κόστος 27.5€ .

Τι κόλλημα μπορεί να έχουν φάει όλα τα καταστήματα και να μην εισάγουν καλώδιο που να μετατρέπει το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό; Επιστρέφω στο προηγούμενο σκεπτικό μου. Πολύ απλά αυτό προφανώς και γίνεται επίτηδες για να αναγκαστεί ο πελάτης με την dual-screen να αγοράσει ψηφιακή οθόνη. Δεν πάει αλλού το μυαλό μου. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν τους συνέφερε να το εισάγουν, ας το βάζανε σε τιμή μέχρι και 40€. Κανείς δεν θα τους έλεγε τίποτα. Αλλά ένα 200-300άρι ευρώ από την αγορά μιας οθόνης, όλοι θα ήθελαν να το γλιτώσουν.

Τελικό Σύνολο: 600.5€
Στρογγυλά στρογγυλά.

Από μία κάρτα γραφικών φτάσαμε στο tower κι έπειτα στο καλώδιο. Τελικά μία κονσόλα μετά από την πρώτη πτώση τιμής της, ίσως να συμφέρει καλύτερα την τσέπη ενός gamer. Εγώ βέβαια καλύτερα ας μη μιλήσω γιατί τις έχω και τις τρεις. Απλά τροφή για σκέψη δίνω.

[img
[img
[img

"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Aug 2011 17:45 #97341 by Ανδρέας Γρυπάρης
Το DVI και οι ψηφιακές οθόνες υπήρχαν από το 99 .
Απλά οι κατασκευαστές των οθονών επέμεναν στο αναλογικό (VGA) για λόγους κόστους αλλά όταν κάποιος αγοράζει οθόνη τα πρώτα πράματα που ρωτάει είναι πόσες HDMI έχει και η δεύτερη ερώτηση αν έχει DVI.(γιατί το vga από τα 1024x768 και μετά έχανε πολύ σε όλους τους τομείς ειδικά σε tft monitors ήταν ότι χειρότερο)
Η Eizo ήταν από τις πρώτες εταιρίες που σε ΟΛΕΣ τις tft είχε και έχει DVI.
Έκανες και τυπογραφικό, ο adaptor που πήρες δεν μετατρέπει το αναλογικό σε ψηφιακό, μετατρέπει το ψηφιακό σήμα στην κάρτα γραφικών σε αναλογικό για να δουλέψει η αρχαία αναλογική οθόνη, ξεγελάει την κάρτα γραφικών ότι έχεις ψηφιακή οθόνη διαφορετικά την βλέπει ως CRT και ας μην είναι(αν πάει απευθείας).

Please Log in or Create an account to join the conversation.