Ευχαριστώ πολύ ILoveGames
Οι επεξεργαστές και οι κάρτες γραφικών λειτουργούν σύμφωνα με το μέγιστο TDP (Thermal Design Power) που θέτει η εταιρεία παραγωγής (Intel/AMD/ATI/nVidia κλπ). Όταν η θερμοκρασία του επεξεργαστή, ας πούμε, ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα, αυτόματα ο υπολογιστής μειώνει τις επιδόσεις του προς αποφυγή ζημιάς (βλέπε barbeque
). Βέβαια, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς στην προκειμένη περίπτωση είναι το θέμα της υπερθέρμανσης. Η πολλή σκόνη μέσα στο ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών και της CPU εμποδίζει την καλή λειτουργία του συστήματος ψύξης μιας και δεν αφήνει τον ζεστό αέρα να "δραπετεύσει", οποτε ναι, οι επιδόσεις του υπολογιστή επηρεάζονται.
Οι κάρτες γραφικών σίγουρα αντέχουν 2-3 χρόνια, αρκεί κάποιος να θέλει να παίξει παιχνίδια και όχι να χαζεύει αριθμούς σε διάφορα benchmarks. Την δική μου δεν την έχω κάνει overclock γιατί να σου πω την αλήθεια, την φοβάμαι την διαδικασία. Η συγκεκριμένη που αγόρασα είναι της Gigabyte και από ότι ξέρω ακολουθεί το reference design της AMD/ATI. Είναι αυτή στην εικόνα παρακάτω.
Το anti-aliasing και τα shadows επιβαρύνουν πολύ την κάρτα γιατί όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο σε όλο το περιβάλλον που βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο. Φαντάσου για παράδειγμα στο Crysis όπου το κάθε φύλλο ενός δέντρου έχει την δική του σκιά και γίνεται και η διαδικασία του anti-aliasing. Βάλε μέσα σε όλα αυτά τις εκρήξεις (smoke particle effects, debris-σκουπίδια κλπ), τα decals (π.χ. τρύπες στις επιφάνειες από σφαίρες) και την μηχανή φυσικής και έχεις ένα τεράστιο όγκο από δεδομένα που πρέπει να υπολογιστούν σε real time. Κατά την γνώμη μου και μόνο το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να δούμε πράγματα όπως στο παρακάτω video (θεούλης ο τύπος) σε ανεκτά fps, μου φτάνει
[youtube:1uyqejqo]
[/youtube:1uyqejqo]
Αν πάντως αντιμετωπίζεις πρόβλημα θερμοκρασίας στην κάρτα γραφικών, ανέβασε χειροκίνητα τις στροφές στο ανεμιστηράκι της μέσα από το Catalyst control center. Πήγαίνε στην καρτέλα
Performance και από εκεί στο
AMD Overdrive. Πάτα στο
Enable AMD Overdrive και μετά στο
Enable manual fan control. Ανέβασέ το κοντά στο 35-40%. Δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί μπορεί να πάθει πρόβλημα το ανεμιστηράκι. Θα κάνει λίγο παραπάνω θόρυβο όταν παίζεις, αλλά δεν θα το καταλάβεις καν αν έχεις ανοιχτό τον ήχο. Παίξε κάποιο παιχνίδι για λίγη ώρα και μόλις βγεις, δες την θερμοκρασία της κάρτας. Κάνε το ίδιο αφού ανεβάσεις τις στροφές (αν θερμαίνεται η κάρτα γραφικών, πάντα) και δες την διαφορά
Μην πειράξεις τα Clock settings από πάνω. Δεν χρειάζεσαι overclock