Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Ρυθμίσεις γραφικών

More
28 Feb 2011 13:50 #90417 by Γιώργος Λόλας
Αν βαρεθήκατε να παίζετε με χαμηλά FPS, σας έχουμε την λύση. Φέρτε το παιχνίδι στα μέτρα σας "παίζοντας" με τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών.

Ρυθμίσεις γραφικών

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
28 Feb 2011 15:53 #90424 by rafor
Πολυ καλο το αρθρο Γιωργο!Απλα δυστυχως αμα δεν εχεις καλη καρτα γραφικων δεν μπορεις να απολαμβανεις τα παιχνιδια.

More
28 Feb 2011 21:15 #90435 by Γιώργος Λόλας
Ευχαριστώ πολύ rafor :)

Εξαρτάται με το τι εννοεί ο καθένας με το "καλή" βασικά. Μπορεί κάποιος να θεωρεί απλά καλή την δεύτερη σε επιδόσεις κάρτα γραφικών των 500€ και κάποιος άλλος (όπως εγώ) να συμβιβάζεται με μερικές υποχωρήσεις :)

Έχω μία HD4870 512ΜΒ (βγήκε πριν 2+ χρόνια) και ακόμα δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό "πρόβλημα" με τα games που ασχολούμαι. Σίγουρα κάποια στιγμή θα φτάσουμε όλοι στο σημείο που θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναβάθμιση στο PC μας. Αυτό όμως θα το συζητήσουμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα ;)

More
28 Feb 2011 22:07 #90439 by Γιάννης Παναγιωτίδης
Εγώ έχω μια ati 5850. Φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα απλά ήθελα να σε ρωτήσω αν η σκόνη που έχει μέσα ο υπολογιστής επηρεάζει πολύ την απόδοσή της. Επίσης στην κάρτα σου έχεις κάνει overclocking και η ψύξη σου είναι αυτή που είχε η κάρτα από μόνη της? Απλά είναι relief να ξέρεις ότι οι κάρτες αντέχουν 2+ χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα (με βάση την εξέλιξη των γραφικών των παιχνιδιών).
Α και πολύ καλό το άρθρο (δεν άφησα εκεί σχόλιο γιατί για κάποιο λόγο δεν μπορώ να αφήσω εκεί) δεν ήξερα ότι τα shades-shadows επιβαρύνουν τόσο πολύ την κάρτα. :D

More
01 Mar 2011 01:03 #90441 by Γιώργος Λόλας
Ευχαριστώ πολύ ILoveGames :)

Οι επεξεργαστές και οι κάρτες γραφικών λειτουργούν σύμφωνα με το μέγιστο TDP (Thermal Design Power) που θέτει η εταιρεία παραγωγής (Intel/AMD/ATI/nVidia κλπ). Όταν η θερμοκρασία του επεξεργαστή, ας πούμε, ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα, αυτόματα ο υπολογιστής μειώνει τις επιδόσεις του προς αποφυγή ζημιάς (βλέπε barbeque :P ). Βέβαια, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς στην προκειμένη περίπτωση είναι το θέμα της υπερθέρμανσης. Η πολλή σκόνη μέσα στο ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών και της CPU εμποδίζει την καλή λειτουργία του συστήματος ψύξης μιας και δεν αφήνει τον ζεστό αέρα να "δραπετεύσει", οποτε ναι, οι επιδόσεις του υπολογιστή επηρεάζονται.

Οι κάρτες γραφικών σίγουρα αντέχουν 2-3 χρόνια, αρκεί κάποιος να θέλει να παίξει παιχνίδια και όχι να χαζεύει αριθμούς σε διάφορα benchmarks. Την δική μου δεν την έχω κάνει overclock γιατί να σου πω την αλήθεια, την φοβάμαι την διαδικασία. Η συγκεκριμένη που αγόρασα είναι της Gigabyte και από ότι ξέρω ακολουθεί το reference design της AMD/ATI. Είναι αυτή στην εικόνα παρακάτω.

Το anti-aliasing και τα shadows επιβαρύνουν πολύ την κάρτα γιατί όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο σε όλο το περιβάλλον που βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο. Φαντάσου για παράδειγμα στο Crysis όπου το κάθε φύλλο ενός δέντρου έχει την δική του σκιά και γίνεται και η διαδικασία του anti-aliasing. Βάλε μέσα σε όλα αυτά τις εκρήξεις (smoke particle effects, debris-σκουπίδια κλπ), τα decals (π.χ. τρύπες στις επιφάνειες από σφαίρες) και την μηχανή φυσικής και έχεις ένα τεράστιο όγκο από δεδομένα που πρέπει να υπολογιστούν σε real time. Κατά την γνώμη μου και μόνο το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να δούμε πράγματα όπως στο παρακάτω video (θεούλης ο τύπος) σε ανεκτά fps, μου φτάνει :)

[youtube:1uyqejqo]
[/youtube:1uyqejqo]

Αν πάντως αντιμετωπίζεις πρόβλημα θερμοκρασίας στην κάρτα γραφικών, ανέβασε χειροκίνητα τις στροφές στο ανεμιστηράκι της μέσα από το Catalyst control center. Πήγαίνε στην καρτέλα Performance και από εκεί στο AMD Overdrive. Πάτα στο Enable AMD Overdrive και μετά στο Enable manual fan control. Ανέβασέ το κοντά στο 35-40%. Δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί μπορεί να πάθει πρόβλημα το ανεμιστηράκι. Θα κάνει λίγο παραπάνω θόρυβο όταν παίζεις, αλλά δεν θα το καταλάβεις καν αν έχεις ανοιχτό τον ήχο. Παίξε κάποιο παιχνίδι για λίγη ώρα και μόλις βγεις, δες την θερμοκρασία της κάρτας. Κάνε το ίδιο αφού ανεβάσεις τις στροφές (αν θερμαίνεται η κάρτα γραφικών, πάντα) και δες την διαφορά :)

Μην πειράξεις τα Clock settings από πάνω. Δεν χρειάζεσαι overclock :)

More
01 Mar 2011 13:32 #90450 by Γιάννης Παναγιωτίδης
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου. Idle θερμοκρασίες έχω από 42 βαθμούς Κελσίου. Όταν παίζω ανεβαίνουν αρκετά, έχω περιπτώσεις (το καυτό μας καλοκαίρι :stopsign: ) να φτάνουν μέχρι 88 βαθμούς. Όμως από το φθινόπωρο το πολύ μέχρι 78 να πάει στα πιο βαριά μου παιχνίδια. Πως τα βλέπεις, όλα ok? :P
Επιπλέον δεν με ενδιαφέρουν τα benchmarks όσο μπορώ να παίξω ένα παιχνίδι με την ησυχία μου. Δηλαδή δεν είμαι απαιτητικός αρκεί να μην κολλάει.
Επίσης πολύ καλή ανάλυση για το anti-aliasing ευχαριστώ.
Τώρα ανάλογα με την θερμοκρασία θα πειράξω τον ανεμιστήρα της κάρτας γραφικών εκτός και αν φυσικά οι παραπάνω θερμοκρασίες δεν είναι επικίνδυνες.

More
01 Mar 2011 17:43 #90474 by Γιώργος Λόλας
You are welcome my friend :D

Οι θερμοκρασίες αυτές είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν παραμένει κάτω από 90°, είσαι οκ. Για να είσαι σίγουρος πάντως, ανέβασε λιγάκι τις στροφές μέσα από τον Catalyst όπως περιέγραψα στο προηγούμενο post. Ποιας εταιρείας είναι η κάρτα γραφικών σου; Ρωτάω γιατί οι εκδόσεις Toxic ας πούμε είναι από μόνες τους overclocked.

More
01 Mar 2011 17:50 #90475 by Γιάννης Παναγιωτίδης
Όχι δυστυχώς δεν έχω κάποια ειδική έκδοση. Μια απλή Gigabyte Radeon HD 5850 είναι. Θα ανεβάσω τις στροφές το καλοκαίρι γιατί τώρα με το ζόρι φτάνει τους 78 :)

More
02 Mar 2011 01:01 #90498 by Γιώργος Λόλας

IloveGames wrote: Όχι δυστυχώς δεν έχω κάποια ειδική έκδοση. Μια απλή Gigabyte Radeon HD 5850 είναι. Θα ανεβάσω τις στροφές το καλοκαίρι γιατί τώρα με το ζόρι φτάνει τους 78 :)

Το "δυστυχώς" μου άρεσε! χαχαχαχα :D

Η 5850 είναι... τούμπανο ρε συ, μια χαρά είσαι από κάρτα γραφικών :) Το καλοκαίρι εγώ παίζει να βάλω και κανέναν ανεμιστήρα να βαράει πάνω στην μονάδα :P